Rețete de sănătate cu produse apicole

Redactia
Infecții stomacale și intestinale

Tratament cu tinctură de propolis
Ingrediente: 50 g rășină de pro­polis, 100 ml alcool de 70-90° (de la farmacie).
Mod de pre­pa­rare: * Se con­ge­lează pro­po­li­sul, se zdrobește în piu­liță, se pu­ne într-un reci­pi­ent cu capac și se acoperă cu al­cool (capa­cul se în­șurubează bi­ne!). * Se lasă să stea 2-3 săptă­mâni la tem­pe­ra­tura camerei, se filtrea­ză și se toarnă tinctura într-o sticlă de culoare închisă. Se ține la rece (maximum un an). Se ia, de până la 10 ori pe zi, câte o linguriță de tinc­tură, diluată cu 1/2 ceașcă de apă. (Tinc­tura de propolis gata pre­parată se găsește la api­cul­tori sau la plafar.)

Răgușeală și tuse

Miere de fenicul

Ingrediente: 30 g semințe de feni­cul măcinate sau zdrobite, 1/2 l apă, 500 g miere.
Mod de preparare: * Se pune pe foc apa cu semințele de fenicul și după ce au dat în clocot se lasă să se infuzeze, cu capac, circa 20 de minu­te. După ce s-a răcit, se amestecă bine lichidul cu mierea. * Se toarnă mierea de fenicul într-un borcan (sticlă) de culoare închisă. Se ia câte o linguriță, de șase ori pe zi, și se lasă să se to­pească în apă.

Împotriva răcelii în sezonul cald

Miere cu condimente

Ingrediente: 1 vârf de cuțit de scorțișoară proaspăt măcinată, 1/2 vârf de cuțit piper proaspăt măcinat, 2 felii subțiri de ghimbir proaspăt, tăiate mărunt, 1 lingură de miere.
Mod de preparare: * Se amestecă bine condimentele cu mierea (cu fur­culița!). * Se ia - de câteva ori pe zi - câte-o porție mică, lăsată să se to­peas­că în gură. Nu mai mult de 2 lin­guri pe zi.

Piele aspră, uscată

Baie cu miere

Ingrediente: 3 l zer, 1 1/2 ceașcă de miere, 20 picături ulei de lavandă.
Cum se procedează: * Se pune zerul într-o oală, se încinge puțin și se încorpo­rează mai întâi mierea și pe urmă uleiul de lavandă. * Se toarnă în apa caldă (38°) de baie și se amestecă bine. Durata băii: 20 de minute.
Un sfat: înainte de baie, se ma­sează corpul cu ulei de măsline. Am­plifică efectul calmant al băii.

Împotriva vânătăilor și contuziilor

Alifie cu propolis
Ingrediente: 50 ml ulei de floarea-soarelui, 3 g ceară de albine, 1/2 lingu­riță miere, 20-30 pi­că­turi tinctură de pro­polis (vezi rețeta îm­potriva infecțiilor stoma­cale).
Mod de preparare: * Se încinge uleiul și ceara pe baia de apă, până ce se topește ceara. * După ce pasta s-a în­groșat din nou, se încorporează mie­rea și apoi tinctura (picătură cu picătură). Se amestecă bine, se toarnă alifia într-un borcan pentru cremă și se ung cu ea rănile, de 6-8 ori pe zi.

Leziune herpetică

Pulbere de propolis
Ingrediente: 20-30 g rășină de pro­polis (de la producători).
Mod de preparare: * Se pune pro­polisul într-o pungă de plastic și se congelează. Se zdrobește, apoi, în piuliță, până ce se obține o pulbere nu foarte fină. * Se tam­ponează her­pesul cu pudră de pro­polis, cât mai des cu pu­tință, după care nu se bea și nu se mănâncă o jumă­tate de oră. * Este eficient și împotriva înțepă­turilor de insecte: se amestecă pu­dra cu 1/4 lin­guriță de miere și se aplică pe înțe­pă­turi.

Împotriva cistitei

Ceai de plante cu miere
Ingrediente: 50 g urzică uscată (frunze), 50 g flori uscate de mușețel (de la farmacie), miere.
Mod de preparare: * Se amestecă bine plantele și se opăresc 2 lingurițe de plantă (câte una din fiecare) cu o ceașcă de apă clocotită. Se acoperă cu un capac, se lasă să se infuzeze 5 minute și se strecoară ceaiul. * După ce s-a răcit puțin, se adaugă 1 lingură de miere și se beau 5-7 cești pe zi, cu înghițituri mici.


Cele 5 produse ale stupului

* Mierea - este ca un fel de pâine pentru al­bine și este produsă din nectarul florilor. Produsul "fi­nit" este compus din circa 200 de substanțe, mai ales din fructoză și glucoză, apă, polen, enzime, vita­mine și proteine.
* Propolisul - este un amestec de rășină de plantă și propriile se­creții ale albinelor. Insectele folo­sesc acest antibiotic natural pentru dezin­fectarea stupului și pentru a-și apăra proviziile de agenții patogeni. Ca supliment alimentar pentru oa­meni, propolisul se găsește mai ales sub formă de capsule, tincturi sau tablete de supt.
* Lăptișorul de matcă - este su­cul cu care își hrănesc albinele re­gina. Albinele lucrătoare au niște glande speciale care "prepară" acest cocktail hrănitor din zahăr, apă, aminoacizi, grăsimi, sub­stanțe mi­nerale și vitamine. Ca supliment ali­mentar pentru uz uman, se găsește mai ales sub formă de capsule.
* Veninul de albine - se extrage din acul albinelor și se compune - în proporție de 50% - din melitină, o substanță la care mulți oameni reacționează alergic. La hiposen­sibilizare, medi­cul îi injectează pacientului otrava sub piele. Dar ea se găsește și în diferite alifii îm­potriva lum­bago-ului, a reumatis­mului, a sciaticii sau a ac­cidentelor sportive.
* Polenul - este cules de albine în timp ce zboară din floare-n floa­re, pentru propria ali­men­tare cu pro­teine. Ca supliment alimentar, se gă­sește mai ales în formă uscată. Întărește siste­mul imunitar și reduce reacțiile alergice.