Trei întâmplări din grădina mea

Otilia Teposu
Darul vântului

Așa cum am descoperit într-o Enciclopedie a plantelor, după căutări în­de­lungi, o cheamă Aquile­gia caerulea alpina, sau mai simplu, Căldărușă, în graiul nostru. Mi-a năpădit curtea și, oriîncotro mă în­torc, dau cu ochii de flo­rile ei albastre. Sea­mă­nă cu clo­po­țeii sălba­tici, dar are o floare mai sa­vant al­că­tuită, decât cam­­panu­lele. Am băgat de seamă că e foarte modestă și că nu are pre­ten­ții. Îi place și soa­rele și um­bra, drept ur­mare, a pus stă­pânire pe toate col­țu­rile gră­dinii. Delicată și pură, poartă o anume pros­pe­țime în peta­lele care se ascund rușinate, parcă, sub niște frun­zișoare prelungi. Acum, după ce-am citit despre ea, sunt li­niștită. Știu că nu va părăsi degrabă curtea. Mi-am pus nădejdea ca în câteva primăveri, să am un lan fre­mă­tător și albastru în jurul casei. În ceea ce mă privește, sigur o voi ocroti, cât îmi va sta în puteri, pe această mu­sa­firă venită cine știe de unde, o sămânță ne­vi­no­vată, purtată pe aripă de vânt.

Alfabetul vieții

După cum e cerul, după cum e aerul, după cum bate lumina, și după cum se mișcă norii, azi ar putea fi o zi în care nu se întâmplă nimic. Nimic! Dar, spre bucu­­­ria mea, e destul să ies în grădină, ca să mă mo­lip­­­sesc de freamătul ei, de forfota viețuitoarelor as­cun­­­se printre ier­buri, care sunt neobosite și de neoprit, în orice mo­ment al zilei și al anului. Cât de mică sau de mare ar fi, cât un stadion sau doar cât un ghi­veci de leandru, gră­dina de lângă casă te învață cel mai simplu alfabet al vieții, în ritmuri dictate de soare și de lună, de ceață și de ploi. Nu de tele­fon, nu de tele­vizor și nici măcar de radio.

Cuibul de barză

Într-un colț al grădinii trăiește un salcâm bătrân. În primăvara aceasta n-a mai avut putere să scoată frunze până în vârf. Sevele și le-a tras greu din pământ și ele au putut hrăni doar câteva crengi, din partea de jos a coroanei. Către cer au rămas niște crengi golașe, triste, în neputința de-a înverzi. În vârful lor este un cuib părăsit de barză, în care și-au găsit adăpost zeci de păsăruici mici, gureșe și arțăgoase. Toată ziua au ceva de povestit între ele. Nu le tace guruța decât noap­­tea, după ce iese luna. Nu știu de ce a rămas cui­bul fără berze. O singură dată, în primăvara trecută, și de vreo două ori în anul aceasta, am văzut cum a venit o barză, și a stat o vreme în cuib. A inspectat lo­cul, ca și cum și-ar fi adus aminte de ceva cunoscut, ca și cum ar fi căutat ceva pierdut, a scurmat mijlocul cui­bului, și a încercat să repare pe ici, pe colo cu cio­cul, găurile făcute de ploi și de vânt. Odată, chiar a adus niște cren­guțe și a venit la un moment dat și cu niște bucăți de pânză albă, găsite cine știe pe unde, ca să cârpească stricăciunile. A stat liniștită o vreme, apoi s-a tot învârtit, când într-o parte, când în alta a cui­bu­lui, fără să se așeze însă, fără să lase impresia că s-ar sim­ți ca aca­să. După aceea a plecat. Din când în când, o mai văd cum zboară pe deasupra salcâmului, în ro­to­­coale largi, fără să se așeze. Ceva sigur că nu-i place, ceva lipsește, ceva nu mai este ca înainte. Poate că și-o fi pierdut perechea, și cuibul îi aduce aminte de ea? Cine știe câtă amă­răciune poate fi în inima unei berze, cine știe câtă tristețe și moarte au văzut ochii ei, din înăl­țimile la care zboară? Nu știu cum s-o ajut, deși în­tre mine și ea stă umbra unor suferințe care ne-ar pu­­tea lega pe viață. Doamne, și cât de mult mi-ar fi plă­cut să-mi vegheze curtea și grădina, de sus, de dea­supra pă­mântului!