Zodiacul coșmarurilor

Redactia
- Multora dintre noi, coșmarurile le sunt familiare. Ele ne bântuie nopțile, ne fac să plângem în somn, să ne tre­zim speriați și osteniți, până când ne dăm sea­ma că nu a fost decât un vis. Dar nu unul oarecare: cel pe care îl știm pe dinafară, de mult timp! El ne spune mereu aceeași poveste, care ne tri­mite în vâltoarea angoasei noastre de zi cu zi. Acest vis recurent ține de straturile cele mai profunde ale psihicului nostru. Fiecare dintre semnele zo­dia­cului are coșmarul său specific. Care este al dvs.? Descoperiți-l într-una dintre poveștile care ur­mează. Sigur, este foarte po­sibil să nu fi visat ni­cio­dată așa ceva. Dar poa­te că mulți din­tre dvs. își vor re­găsi coș­ma­rul care îi tero­ri­zea­ză de atâta timp. Și câteva sfaturi sugerate de psihologi -

BERBEC
Pușca fără glonț


Imaginile viselor dvs. sunt une­ori pre­cise, dar de cele mai multe ori ne­clare, stranii. Dar indi­fe­rent de natura lor, ele vă cre­ează de fiecare dată acea sen­zație că vă aflați în fața unui lucru ostil, pe care trebuie să-l com­bateți. În acest coș­mar recurent, vă aflați tot­deauna pe un câmp de luptă: în­tr-o tranșee, cu pușca în mână, pân­dind mo­men­tul în care veți ataca, ba că­lătorind cu sabia, către o for­tăreață pe care va trebui să o cu­ceriți. De fiecare dată, oricare ar fi decorul acestui vis, lu­crurile se termină rău: arma de care dispuneți vă trădează. În mo­mentul în care loviți dușmanul, sabia nu îi face niciun rău, mitra­liera se blo­chează, pușca nu ia foc. Sunteți fără apărare în fața unor agresori foar­te bine înarmați. Teama vă cuprinde ine­­xorabil și, în cele din urmă, arun­cați ar­mele devenite inu­tile și încer­cați să scă­pați fugind.
Teama subconștientă a Ber­be­cilor: ne­pu­tința psi­­hică dar și cea sexua­lă, spai­ma impotenței, dacă sunteți bărbați. Dominați de Marte, planeta acțiunii, a virilității, Ber­­­becii simt dorința de a ac­țio­na asu­pra lu­mii și de a-și demonstra forța "vi­ri­lă" (se întâmplă la fel chiar dacă sun­teți femei). Ce se poate în­tâm­pla mai rău pentru un Berbec este ca mij­loa­cele sa­le de acțiune, "armele" sale, să devină ine­ficace.
Cum să luptați împotriva aces­tor te­meri: spaima care sălășluiește în dvs. are un corespondent real: ca ființe uma­ne care trăim într-o lume așa de com­ple­xă, suntem de multe ori nepu­tin­cioși. Sub­con­știentul dvs. cu­­noaș­te foarte bine acest adevăr. Nu­mai înfruntând aceas­­tă realitate o să scăpați de an­goa­se. Aten­ție! Nu sunteți singurii oa­meni de­zarmați uneori de viață. Dacă alimen­tați mai departe mitul in­dividului atot­pu­ter­nic, teama voas­tră se va adân­ci.

TAUR
Obsesia sărăciei


Și coșmarul Tau­ri­lor se des­fă­șoa­ră cam în același decor: vă aflați într-o bancă sau pur și simplu pe stra­dă, în fața unui ban­comat. Fie că ele­mentele acestui coș­mar au un as­pect realist sau că iau o formă mai va­gă, situația de ba­ză este a­ceeași: aveți nevoie de bani lichizi. De exemplu, visați că scrieți codul de pe card într-un bancomat. Sau că vă aflați în in­teriorul unei bănci, deși de­corul scenei poate fi uneori fantezist, ghi­șeul găsin­du-se, de exemplu, în mij­locul unei grădini cu flori. În punctul acesta, de fiecare dată, vi­sul dvs. se trans­for­mă în coșmar. Ceva se strică... Ban­comatul vă înghite car­dul și vă spu­ne că nu mai sunt bani. Cu­prins brusc de o panică în­grozitoare, re­a­li­zați că sun­teți com­plet ruinat.
Teama subconștientă a Taurilor: nesigu­ran­ța. La fel ca și neputința care îi tra­ca­sează în vis pe Berbeci, spaima Taurilor nu este spe­cifică doar zodiei lor, ea există în sufletul fiecărui om. Dar în calitate de Ta­uri, sunteți mai sen­­sibili decât ceilalți față de pro­ble­mele financiare și, mai ales, vă stră­­duiți mult ca în viața de zi cu zi să fiți pru­denți. A visa că toate aces­te efor­turi sunt în van vă aruncă în bra­țele pa­nicii.
Cum să luptați împotriva acestor temeri: pen­tru un plus de seninătate, recunoașteți cins­tit că teama de fa­li­ment și de sărăcie vă bântuie. Reflec­tați la ceea ce înseamnă să­răcia pentru dvs., ce ecouri vă trezește în su­flet. Nu numai că veți scăpa de coș­ma­ruri, dar veți ști să vă chivernisiți mult mai bine veniturile punându-vă viitorul la adă­post.

GEMENI
În labirint


Decorul celor mai groaznice coș­ma­ruri este adesea același: vă aflați în interiorul unui loc foarte larg și ne­definit. Poate fi o curte, un spital, o clă­dire, ale cărei detalii nu se văd prea clar. Esen­ți­alul este că vă aflați în­tr-un spațiu ca­re vă pa­ni­chează și din care vreți să ieșiți, fără a izbuti. Ten­ta­ti­vele dvs. se lovesc de tot fe­lul de obstacole. Ascen­so­rul este în pană, de exem­plu, și când o luați la goană pe scări, ele dintr-odată dispar. Sau deschideți o ușă pe care scrie "Ieșire în caz de pericol", dar din­colo de ea se află un zid. Aveți impresia extrem de ne­plăcută că sunteți în inima unui la­bi­rint. În final, realizați îngroziți că de fapt rătăciți într-un soi de închisoare...
Teama subconștientă a Geme­ni­lor: pa­nica teribilă că rătăciți într-un spațiu necunoscut care vă ține captivi. Două temeri tipice pentru cei născuți în zodia Gemenilor: pe de o parte, nevoia vitală de libertate, pe de alta, tendința de a se dispersa, de a urmări două sau mai multe obiective în același timp, cu riscul de a nu mai ști care este țelul prioritar și de a vă simți totalmente pierduți.
Cum să luptați îm­po­triva acestor temeri: când aveți acest tip de coșmar, subconștientul dvs. vă tri­mite un mesaj - el nu în­cearcă să vă sperie, ci să vă avertizeze. Tra­geți adânc aer în piept, beți un pa­har de apă și în­tre­bați-vă ce poa­te avea, în momentul acela, în viața dvs., o formă de labirint. În ce vă sim­țiți închiși? În muncă? În dragoste? De ce vă temeți că vă pierdeți? Ați pornit cum­­va prea multe proiecte în același timp? Aveți prea multe activități di­ver­se? In­teresele dvs. sunt prea disper­sate? Veți găsi, fără îndoială, răspunsul care se cuvine și, prin urmare, liniștea.

RAC
Captivi în tunel


Coșmarurile care vă chinuiesc nopțile încep, în general, în­tr-un fel anodin. La început, vă aflați într-o si­tuație agrea­bilă. De­co­rul, care poate fi vag, sea­mănă cu niște lo­curi în care ați mai fost, cel mai des situa­te la țară. Sunteți în com­pa­nia unor oameni pe care îi iu­biți, mem­bri dragi ai fa­mi­liei dvs. Pe scurt, un vis cât se poate de nor­­mal. Dar, la un moment dat, pei­sa­jul se schim­bă. Co­paci contor­sio­nați și uscați în­lo­cu­iesc cireșii în­floriți, iar iar­ba dispare, lă­sând în loc un pă­mânt pâr­jolit. În mo­mentul aces­ta, îi pierdeți din vedere pe cei care vă în­so­țeau și din­tr-odată vă îns­păi­mân­tați: în fața dvs. se află o câm­pie pus­tie sau o pă­du­re de netrecut. Să vă întoarceți e im­posibil, înainte se află ce­va pe­ricu­los: o grotă întune­cată, de pildă, în care intrați cu frică. Tot felul de "lucruri" stranii vă ating, iar dru­mul începe să se îngus­te­ze, până ce gro­ta se trans­for­mă în­tr-un tunel prin care trebuie să vă tâ­râți. În mod mi­ra­culos, reușiți să gă­siți, în sfâr­șit, o ie­șire. Dar când ajun­geți afa­ră, des­co­periți că ea dă spre mar­gi­nea unei pră­păstii.
Teama subcon­ști­entă a Ra­cului: este cea a pier­derii iubirii, a lucrurilor în care investiți sen­ti­men­te. Fără afec­țiune, Racii se simt rătăciți. Ata­­șați de familie și tre­cut, pier­­derea aces­tui reper îi spe­rie foarte ta­re pe nativii zo­diei.
Cum să luptați îm­po­tri­va aces­tor temeri: în fond, ce îi spe­rie atât de tare pe Raci? Ne­cu­­nos­cutul? Schimbarea? Zo­nele pe care nu le pot stă­pâ­ni prin afecte, în care nu pot să in­ves­tească senti­men­tal, așa cum inves­tesc în prezent (familie, pri­eteni) și în trecut? Încercați să fa­ceți pro­iecte măcar pe un an, și natura spaimelor dvs. se va atenua.

LEU
Regele detronat


Este greu să sperii un Leu. Și totuși, există un coșmar care vă îngrozește! Ori vă aflați pe o scenă, cu sala plină, ori la un balcon, în fața unei mulțimi de oameni cărora urmează să le vorbiți. Decorul se poate schim­ba, de­ta­liile la fel, dar de fiecare dată vă găsiți față în față cu o mulțime care începe să vă apla­ude. Iată în­să că, dintr-odată, visul începe să de­­ra­peze. Micro­fonul la care vor­­biți nu mai func­ționează. Ci­neva din public începe să fluiere și să vă apos­trofeze. În momen­tul acela, se în­tâm­plă catas­trofa: deși țipați, cuvin­tele nu se aud. V-ați pierdut vocea! Și mai grav, pani­cat de ceea ce se petrece, rea­lizați că v-au căzut pantalonii. Încercați să-i li­niștiți pe cei care se uită la dvs., dar de­geaba, se aud râsete, apoi hui­duieli și, în fi­nal, trebuie să fugiți.
Teama subconștientă a Leului: pier­­­derea iden­­tității. Leii au o ne­­voie vi­tală de a-și afirma ego-ul. Ano­ni­matul îi înspăi­mântă. Ni­mic nu este mai în­­grozitor decât o lume de clone, în care fie­­care este identic cu celălalt. Aplau­zele pe care le căutați în vis co­res­pund, pur și sim­plu, cu nevoia de a fi re­cu­noscuți ca persoane uni­ce.
Cum să luptați împotriva aces­­tor temeri: dacă aveți acest coșmar în mod re­pe­tat, înseamnă că vă con­frun­tați în realitate cu o si­tuație în ca­re vă îndoiți de dvs., de pu­­terea persona­li­tă­ții pe care o aveți. Pentru a găsi liniș­tea, tre­buie să găsiți ceea ce vă pune în di­­fi­­cul­tate. Oa­re este vorba des­pre o pro­vocare pro­fe­sio­na­lă? De un eveniment din viața dvs. fami­lia­lă sau amoroasă? Când ați pus de­getul pe ceea ce vă în­gri­­jorează, veți pu­tea acționa în con­secință pentru a rezolva problema. Iar coșmarul va dispărea.

FECIOARĂ
Pândiți de boală


Visul care vă împinge în panică se de­rulează mai totdeauna în ace­lași fel, chiar dacă decorul și per­so­najele se schimbă. Ați făcut o boală oa­recare, care pare ușoară. Vi­sați că ați contractat o gripă, de pildă, sau o tuse chinuitoare. Sperați ca totul să treacă, dar, lucrurile se agra­vează. Vă simțiți tot mai rău și te­roarea pune stăpânire pe dvs.: v-ați îm­bol­năvit de ceva grav... E cazul să mergeți cât mai re­pede la un medic, dar spre stupefacția dvs., trupul vi se opune. Pielea se înt­inde și vă intră în ochi, șira spi­nă­rii se trans­formă în gelatină, pi­cioa­rele au uitat să mai meargă... Când, în cele din urmă, ve­deți în zare spi­talul, e prea târ­ziu: nu mai aveți pu­tere să ajun­geți până la el.
Teama sub­con­ști­en­­tă a Fecioarelor: pier­­­­derea controlului. Nicio altă zo­die nu simte atâta nevoie să-și planifice viața și să și-o ordo­ne­ze. Boala ori­bilă pe care nu încetați s-o visați sem­ni­fică de­z­ordinea amenințătoare de care vă te­meți și care poa­te să dă­râme toate stra­­te­giile pe care le-ați cons­truit cu migală.
Cum să luptați împotriva acestor te­meri: con­tinuați să vă țineți casa și so­co­telile gospodăriei în ordine și um­pleți-vă du­lăpiorul cu medicamente: asta vă va da siguranță. Dar ceea ce vă spe­rie cu ade­vă­rat este dezor­di­nea lumii în care trăiți. Pen­tru a o îm­blân­zi, gân­diți-vă totuși că de­zor­­dinea este o sursă de energie, că ea ne obligă să intervenim și să cău­tăm ar­monia. Bine înțelese, de­li­mi­tă­ri­le pot avea caracter pozitiv.

BALANȚĂ
Frica de abandon


Ce e rău în visele dvs.? Un soi de îngrijorare care apare ca din senin și care seamănă cu o po­vară de care nu mai puteți scăpa. Vă puteți plimba pe o stradă din orașul copilăriei sau pe una din cartierul în care trăiți. Important este că urmează să vă în­tâl­niți cu soțul (soția) sau cu iubita (iubitul). Nu știți de ce, dar este ceva ur­gent. Atunci visul începe să devină bi­zar: dintr-o dată, oamenii care se află din întâm­pla­re pe stradă încep să fugă, vă treziți mergând îm­po­triva unei mulțimi care crește și care e gata să vă stri­veas­că în graba ei. Se aude sirena stridentă a pom­pie­rilor? Nu arde nimic împrejur. E sirena an­ti­ae­riană? Habar n-aveți, cert este că vă lăsați cu­prinși de pa­nica generală când, ce minune, cel sau cea pe care îi așteptați se ivesc aler­gând în mulțime. Îi strigați, dar nu vă răspund. Vă privesc cu atenție, dar nu vă re­cu­nosc. Își continuă drumul, lăsându-vă în mijlocul hoardei cuprinse de panică...
Teama subconștientă a Balanțelor: abandonul! O teamă comună întregii specii umane, dar care pen­tru nativii acestei zodii ia o înfățișare terifiantă. Puține zodii au atâ­ta nevoie să trăiască în cuplu, precum Balanțele. Spaima că acest alter ego, care este parte­ne­rul de drum, nu v-ar putea recunoaște, devine un ve­ri­tabil coșmar.
Cum să luptați împotriva acestor temeri: psi­ho­logii vă propun următorul scenariu - adesea, în visele noastre, "ceilalți", "apropiații" pe care îi visăm, re­pre­zintă de fapt părți ale propriului nostru sub­con­știent. Soțul din vis nu este totuna cu soțul din viață, ci un alter ego interior, o parte importantă din dvs. Coșmarul vă indică deci că sunteți pe punctul de a pierde contactul cu o parte din personalitatea dvs. Care? E vorba de partea creativă? De cea socială? De cea afectivă? Când veți putea răspunde la aceste în­trebări, vă veți regăsi liniștea.

SCORPION
Subsolul


Nu vă numărați printre cei pe care visele îi sperie prea ușor. Și totuși, există un coșmar care vă dă fiori. Uneori, visul este foarte confuz, al­te­ori, la fel de clar ca un scenariu de film, dar din­colo de aceste con­diții, etapele sunt aceleași. La în­ceput, vă aflați undeva, la subsol. Poate să fie un bunker. Pe pereți sunt instalate ecrane video sau niș­te panouri cu semnale de alertă. E locul unde se dez­lăn­țuie, în cu­rând, debandada: luminile încep să se aprin­dă, alar­mele sună de pretutindeni. Brusc, pereții din spa­­tele ecranelor încep să se mic­șoreze și să se înmoaie, trans­formându-se în­tr-un morman de pietre și de pă­mânt care în­con­joară subsolul, trans­­­­for­mân­du-l într-o groapă de ci­mitir. Ins­talația electrică moare. Sun­­teți sin­guri în întunericul ab­so­lut. Vă chi­­nuiți să ieșiți la su­pra­față, ta­to­nând locul cu disperare. Până la ur­mă, găsiți o ușă care duce afară. Dar abia ați ieșit, când un suflu puternic vă iz­bește în obraz și vă arde, în vreme ce la orizont apare o ciupercă atomică.
Teama subconștientă a Scorpionilor: moartea! Zodie do­mi­nată de Pluton, planeta morții, a infer­nu­lui și deci a for­ței atomice, Scorpionii sunt deo­po­trivă fascinați și spe­riați de universul morții. Dar ceea ce îi sperie cu pre­cădere, mai mult decât di­mensiunea metafizică a morții, este aspectul ei concret: faptul ire­ver­sibil că într-o zi vor de­veni un trup fără viață, așezat în mormânt.
Cum să luptați îm­po­triva acestor temeri: na­tura dvs. de Scorpioni vă pu­ne față în față cu cea mai profundă și autentică spai­mă a făpturii umane: spai­ma morții. E dificil să luptați îm­po­triva acestei frici. Încer­cați, totuși, o apropiere spirituală și psi­hologică de repre­zen­tare a morții, mizați mai mult pe credință și ru­gă­ciune, și coșmarurile se vor potoli. Pentru ade­­vărații creștini, lumea de dincolo e o răs­plată în care cred.

SĂGETĂTOR
Spaima de necunoscut


Aveți noroc: faceți parte din­tre zodiile care nu au prea multe coșmaruri. Totuși, câteodată apar. În general, de­co­rul viselor dvs. este același: mergeți afa­ră, pe o câm­pie sau în­tr-o pădure care seamănă cu o junglă. În prima par­te, visul e agre­a­bil: însoțiți de un prie­ten, mergeți în ritm susținut, privind cu încântare fru­mu­sețea na­turii care vă în­conjoară. Dar visul ia o tur­nură ne­aș­teptată: amicul dvs. scoa­te un urlet de spai­mă, în momentul când un șar­pe îi iese în drum. Con­­co­mitent, spre dvs. se în­dreaptă un jaguar. Sin­gura soluție este fuga, cu sen­timentul că moar­tea vă calcă pe urme. Ați scă­pat, în sfârșit, și vă opriți să vă trageți sufletul. Dar sub tăl­pi­le dvs. pământul începe să fojgăie: pă­ianjeni otră­vi­tori și scorpioni vi se urcă pe picioare...
Teama subconștientă a Săgetătorilor: spaima de ne­cu­noscutul naturii, un univers care exercită asupra na­tivilor o influență ambiguă. Încântați de va­rie­tatea și frumusețea universului natural, ei percep to­to­­dată și caracterul periculos al paradisului cosmic. Mai mult ca alții, Să­ge­tătorii, "raliați" la uni­versul naturii, pre­­simt că "frăția" omu­lui cu acesta poa­­te câ­teodată să de­rapeze.
Cum să luptați îm­potriva acestor temeri: Oare nu e bine să știm că din­colo de barierele de protecție edificate de civili­za­ție, universul căruia îi apar­ținem are în el și o parte sălbatică (vezi cutremurele și inun­da­țiile), greu de stăpânit și plină de surprize? Avem ten­dința să uităm, dar catastrofele naturale ne ame­nință. Ei bine, subconștientul Să­getătorilor nu uită. Dacă totuși vreți să scă­pați de teama dez­lănțuirilor de coș­mar ale celor patru elemente, du­ceți-vă cât mai des la muzeele de știință sau ur­măriți emi­siunile specializate în cataclisme, pentru a vă fa­mi­liariza cu acest gen de amenințări.

CAPRICORN
Eșec profesional


Printre visele rele pe ca­re le aveți există unul care vă scoate din minți. El se derulează întotdeauna în ace­lași decor: locul dvs. de muncă! Desigur, uneori el este diferit de realitate, dar știți foarte bine că acela e locul în care mun­ciți. Un birou dintr-o instituție, de exemplu: când ajungeți di­mineața acolo, sesizați că ceva nu e-n regulă - co­le­gii pe care îi salutați par să nu vă cunoască, iar când intrați, locurile sunt ocupate de niște ne­­cunoscuți. Vă între­bați intrigat: ce l-a apu­cat pe patron să an­­gajeze atâția oa­meni? Tulburat, vă în­dreptați către masa și scaunul dvs., dar cons­tatați cu uimire că au dispărut. Locul e gol! Sau dacă masa este acolo, nu mai există cal­culatorul și nici do­sa­rele lăsate în sertar. O spai­mă teribilă vă cuprinde, mai ales când niște indivizi înarmați cu frânghii de transportat mobile vă înhață biroul, ducându-l la vechituri...
Teama subconștientă a Capricornilor: e teama de șomaj, de eșec social și profesional. Pentru nativii acestei zodii este vi­tal să-și găsească locul în so­cietate, să-și joace rolul și să se sim­tă integrați. Chiar dacă în realitate viața dvs. profe­sio­na­lă este stabilă, vă trec sudorile reci la ideea că pot fi concediați.
Cum să luptați împotriva acestor temeri: ex­pli­cați-i sub­conștientului dvs. ceea ce în mod conștient știți prea bine - că nu există nici un motiv care să vă amenințe profesia. Și chiar dacă asta s-ar întâmpla, nu va fi sfârșitul lumii. În calitate de adevărați Ca­pri­corni, v-ați luat de mult precauții, având alter­na­tive viabile în caz de accident. Străduiți-vă să vă ima­ginați că ați rămas fără loc de muncă și vizualizați la ce s-ar reduce venitul și viața dvs. de zi cu zi. În ca­litate de bun Capricorn, veți afla imediat o soluție pentru criză.

VĂRSĂTOR
Repetenți la matematică


La fel ca și Săgetătorii, aveți foarte puține coș­ma­ruri. Exis­tă totuși un vis care vă produce multe griji. În cadrul său, aveți de-a face în general cu o tehnologie modernă, cum ar fi informatica. De­corul se poate schimba sau poate deveni mai neclar. Esențialul este că scrieți la tastatura unui calculator sau navigați pe Internet. Ați găsit cumva un joc for­midabil? Sunteți pe cale să parcurgeți un castel plin de pericole pentru a salva o prințesă virtuală? Ați pre­luat comenzile unei farfurii zburătoare? Con­tea­ză mai puțin, pentru că la un moment dat, calcu­la­torul devine reticent. Când apăsați pe taste, literele dis­par. Sau, dacă vă jucați, totul vă sca­pă de sub control: farfuria zburătoare este făcută praf de o ra­chetă. Pe scurt, totul se strică până în cli­­pa în care jocul se transformă în realitate: din ecran iese fum și auziți bubuituri în cameră. Răz­boiul spa­țial v-a cuprins casa. Un extraterestru tocmai a intrat pe ușă.
Teama subconștientă a Vărsătorului: este teama de teh­­nologie. Ca Vărsător, invențiile vă fascinează. Dar sunteți mai sensibili decât ceilalți în fața pe­ri­co­lelor potențiale pe care le prezintă progresul. Mitul lui Frankenstein, povestea revoltei creației omului îm­potriva lui în­suși, nu este pentru dvs. un simplu mit.
Cum să luptați îm­potriva acestor te­meri: dacă aveți acest tip de coș­mar în­seamnă că sub­con­ști­en­tul dvs. pre­­sim­te ce se poa­te în­tâmpla. Și une­ori are drep­­ta­te! Pen­tru a păstra această luciditate, dar scă­pând de as­pectul înfricoșător, nu aveți decât o soluție: să dis­cer­neți ceea ce, în coșmarul dvs., ține de aver­tis­mentul real și ce ține de panica fără fun­da­ment. Astfel o să ajungeți din nou să fiți liniștiți.

PEȘTI
Capturați de subconștient


Imaginația dvs. fecundă in­ven­­tează multe vi­se, une­ori agre­a­bi­le, dar de multe ori îns­păi­mân­tă­toa­re. Una din­tre temele care revin în mod regulat în coș­ma­ruri e legată de mare. Vă aflați pe o plajă cu­nos­cută sau într-un decor nedefinit? Nu contează: im­portant este oceanul care se află la picioarele dvs. Vremea este frumoasă, vă vedeți copiii cum se joa­că în nisip, dar la un moment dat, ambianța se schim­bă: vedeți aripa unui rechin îndreptându-se că­tre copii? O furtună puternică pornește din senin în timp ce înotați, trezindu-vă într-o mare dez­lăn­țuită? Începe să plouă, plouă torențial și nu mai vedeți la doi metri în față. Algele se lipesc de dvs. și vă trag spre fund. Vă zbateți și, când izbutiți să scoateți capul la su­pra­față, vedeți ve­nind un val uriaș. Vă întoarceți și înotați înapoi că­tre plajă, având în urmă valul care vă urmărește. Ajun­geți pe nisip, fugiți cât puteți de repede, dar știți că valul încă vă urmărește și o să vă înghită.
Teama subconștientă a Peștilor: este chiar tea­ma de... sub­conștient. Zodia dvs. vă dotează cu o structură psihică fluidă. Frontiera dintre diferitele ni­veluri de conștiință - clară și solidă la alții - este pentru dvs. poroasă. Știți că nivelurile obscure ale psihicului dvs. se pot scu­fun­da uneori și asta vă îngrozește...
Cum să luptați împotriva acestor temeri: citiți lucrări de psihologie și de spiritualitate. Înțelegând cum func­țio­nează psihismul, o să aveți mai puține zone de umbră. Și, în loc să fiți speriați de flui­di­tatea spiritului dvs., veți descoperi că ea reprezintă o forță cu un mare po­tențial de creativitate.

Foto: 123RF