Remedii contra căderii părului

Redactia
Apă de izvor și sare

O dată pe săptămână, părul se spală cu apă fiartă de izvor, de fântână sau cu apă de ploaie, după care rădăcinile părului se fricțio­nea­ză timp de 15 minute cu sare de bu­cătărie iodată. S-a constatat că 6 proce­duri sunt suficiente pentru combaterea definitivă a bolii. Cu toate acestea, pen­tru profilaxie, tratamentul trebuie repetat pe­riodic. Dacă toți oamenii ar urma acest tratament, nu ar exista nicio per­soană care să sufere de calviție. Nu vă spălați părul cu apă tratată chimic de la robinet, nu vă spălați cu apă fierbinte, ci doar cu apă caldă, și feriți-vă pielea capului de arșiță și ger, pentru a nu se usca rădă­cinile păru­lui.

Suc de rădăcină de brusture

Toamna târziu sau la începutul primă­verii se scot din pământ rădăcini de brusture de un an, se spală și se stoarce sucul. Toate acestea trebuie făcute foarte repede, pentru că atât ră­dăcinile, cât și sucul se oxidează și se înnegresc foarte repede. Pielea capului se fricțio­nează energic cu suc, de două-trei ori pe săp­tămână. De asemenea, sucul proaspăt de rădăcini de brusture poate fi ames­te­cat (în proporții egale) cu vodcă, în cazul acesta rezistând mai mult. Înainte de între­buin­țare, amestecul se combină în proporții egale cu apă. Se fricționează rădăcinile.

Miere de albine

Două linguri de miere se dizolvă într-un litru de apă clocotită. Se lasă să se răcească și se fric­ționează pie­lea capului, de două ori pe săptă­mână. Amestecul întărește bine rădăcinile părului și ajută la creșterea lui rapidă și frumoasă.

Ulei de brusture, ou și miere

Se ames­tecă bine două gălbenușuri, două lingurițe de ulei de brusture și 35 de gra­me de mie­re. Masca se aplică de două ori pe săp­tămână, lăsând-o să acționeze timp de 30-40 de mi­nute. Capul se aco­peră cu un prosop. Se spală cu apă din abundență.

Ulei de tămâie

La 200 ml de șam­pon se adaugă zece picături de ulei de tămâie. Se amestecă bine și se utili­zează ca un șam­pon normal.

Podbal și urzică

Se frecționează pielea capu­lui cu infuzie din părți egale de podbal și frunze de urzică, în caz de căderea păru­lui și mătreață.

Oțet de mere și bere

Când părul începe să se rărească, de mare ajutor este un masaj regulat al pielii capu­lui, cu o soluție formată dintr-un pahar de apă + 1 lingură de oțet de mere (pre­ferați-l pe cel preparat în casă sau cum­părat de la api­cultori). Se freacă ră­dăcinile părului cu un tampon, înainte de spălatul cu șampon (lăsați să ac­ționeze zece minute).
La prevenirea căderii pă­rului ajută și spălatul cu bere. După ce vă clătiți, tur­nați pe cap 100 ml de bere (o ju­mătate de pahar) și masați-o bine în piele. Lăsați să acționeze 15 mi­nute, apoi clă­tiți-vă din nou, cu apă caldă. Repetați procedeul, ma­sați ușor și piep­tănați-vă părul ud. Lăsați-l să se usuce, fără să vă clătiți. Berea intră în piele, iar mirosul dispare.

Tinctură de urzică

Șase-șapte frunze proaspete de ur­zică sau 2 linguri de plantă uscată se pun la macerat zece zile, într-o jumă­ta­te de litru de spirt. Îmbibați un tam­pon și fre­cați-vă rădăcina pă­ru­lui cu acest extract. Întă­rește și vitalizează firul de păr.

Frunze și rădăcini de urzică

Pentru amestec se uti­li­zează 10 părți de frunze uscate și 90 de părți ră­dăcină uscată (raport de o lingură la trei linguri). Se face o infuzie (apa clo­co­tită se toarnă peste plantă) de 2 lin­guri ames­tec la 1 l de apă. Se clă­tește pă­rul, frec­țio­nându-se în același timp rădă­ci­na. Se lasă zece minute să acțio­neze fără ca părul să fie șters.

Tinctură de ardei iute

Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia, după care se completează restul cu alcool de 70°. Se lasă la macerat vreme de 12 zile, după care se filtrează prin tifon și se trage în sticluțe mici, închise la culoare. Se fac fricționări la rădăcina părului, o dată pe zi, cu soluția obținută din o linguriță din această tinctură și 2-3 lingurițe de apă. Fricționarea se face vreme de 10 minute, energic, dar cu blândețe.
Secretul tincturii de ardei iute este că favorizează o circulație intensă a sân­gelui, precum și o activare a meta­bolismului local, care va atra­ge după sine o creștere a părului chiar și în locurile unde inițial dispăruse. Dez­a­vantajul tratamentului este că produce o anumită senzație de arsură.
Atenție: tinctura este contraindicată persoa­nelor cu pielea alergică la ardeiul iute. Puneți puțină tinctură pe o porțiune foarte mică de pe piele și așteptați reacția. Dacă apar mâncărimi intense ori inflamații, nu trebuie să folosiți acest tratament.

Masaj cu ceapă

Ceapa este un remediu cu­noscut din bătrâni pentru for­ța lui de rege­ne­rare a părului. După un ma­saj, părul crește mai pu­ternic și mai vo­lu­minos. Cum pro­cedați: tăiați în două o ceapă mare de apă și masați cu partea tăiată pielea ca­pului, vreme de 15 mi­nute. Spălați-vă apoi cu un șampon de­licat.

Pieptăn de lemn

Pentru ca părul să crească frumos, să nu cadă și să fie des, pieptănați-l în fiecare zi, timp de 15-20 de minute, cu un pieptăn cu dinți de lemn.