Cele 7 spaime ale bărbaților

Redactia
- Ne-am obișnuit să credem că numai femeile au probleme legate de psihic: tristețe, spaimă, melancolii. Că, falnici și verzi ca brazii, bărbații poartă în ei, de la naștere, sămânță de învingători. Eroare! Psihologii afirmă contrariul: bărbații sunt mai slabi decât jumă­tățile lor. Copleșiți de respon­sabi­litățile pe care le poartă bine închise în servietă, prea orgolioși să se plângă, trăiesc cu mai multă acuitate momentele de nesiguranță și de singurătate, având mare nevoie de ajutor. Despre spaimele lor și despre modul în care femeile pot și trebuie să-i ajute, în relatările de mai jos -

1. Spaima provocată de lipsa tatălui
Un număr dramatic de mare de bărbați nu au tată sau au crescut în mare măsură fără el. Tații au apar­ținut generației războiului, ge­ne­rației re­cons­truc­ției, ge­ne­ra­ției carierei, ge­ne­rației "ego" sau generației di­vor­țurilor. Iar fiii sunt orfani de război, or­fani de carieră sau orfani de di­vorț. Tații lor nu au avut și nu au timp pentru ei. Și nici pentru fiice, firește - dar aces­tea au alături de ele o mamă, care le seamănă, cu care se compară, care reprezintă un model, chiar dacă ade­sea exis­tă neînțelegeri. Băieții au și ei nevoie de un model de același sex. Lipsa autorității tatălui îi face nesiguri.

2. Spaima de a fi respinși în dragoste
"Sunt oare un bărbat adevărat"? Toți bărbații care au crescut fără tată - sau majoritatea lor - află răs­punsul la această în­trebare importantă nu de la un băr­bat cu expe­rien­ță, ci de la o femeie. De aceea ei devin dependenți de femei: de mamă, de soră, de soție, iar de­pen­dența nu este o premisă favorabilă pentru dra­goste. Pentru că dragostea înflorește și dă roade acolo unde oamenii sunt independenți și au drepturi egale. Dependența îi face nesiguri. El se întreabă neîn­cetat: "Mă mai iubește?" Iar pri­varea de dragoste este cea mai cumplită amenin­țare la care poate fi supus un bărbat.

3. Spaima de a nu avansa în meserie
Ce-i poate ajuta pe bărbați să scape de "spaime" și să dobândească siguranță de sine? Pe mulți dintre ei - serviciul. Să aibă un serviciu stabil, să-și întrețină familia, să facă o carieră - iată dorința sinceră a multor bărbați. O dorință pozitivă, folositoare atât familiei, cât și bărbatului însuși, pentru că bucurându-se de apre­cierea celorlalți el se eliberează de îndoielile personale și de frica interioară. Și cu cât avan­sează profesional, cu atât cresc și aprecierile. Serviciul este pentru el lo­cul de confirmare a capaci­tă­ților sale, "câmpul de onoa­re". De aceea gândul că vreodată s-ar putea să aibă un eșec profesional îi sperie per­manent pe majoritatea bărba­ților.

4. Spaima de insuccesele profesionale
Și mai mare este frica bărbaților de o even­tuală "marți neagră" profesională. Într-o aseme­nea situație, li se spulberă nu numai pla­nurile personale și financiare, ci planurile de viață în general. Li se distruge valoarea lor pro­prie, care în mare parte se bazează pe aprecierile celorlalți.

5. Spaima de a pierde puterea
Tocmai pentru că valoarea lor este strâns legată de aprecierea altor persoane, bărbații își caută în această apreciere o mai mare siguranță, pe care o consideră un fel de "putere".
Un militar cu trei steluțe pe uniformă este mai puternic decât unul cu două steluțe. Rangul în­seam­nă putere. Banii înseamnă pu­tere. Iar puterea te face mai atră­gător. Cine are femeile cele mai grozave? Cel care în viață re­pre­zintă ceva. A pierde puterea în­seamnă a te pierde pe tine însuți.

6. Spaima de impotență
Pentru bărbați, puterea este și un afrodisiac. Puterea îi face mai "iuți". Bărbații care se simt nesiguri au întotdeauna probleme cu erecția și, poate nejus­tificat, își fac griji în privința potenței. Pentru că lipsa erecției le pune sub semnul întrebării virilitatea.

7. Spaima de a fi părăsiți de soții
În spatele tuturor spaimelor se află de fapt aceea că soția ar putea să-l părăsească. Femeile îi fac pe băr­bați să uite de frică, ele sunt cele care le dau soților lor un rost, care-i sfătuiesc, care îi fac să simtă plăce­rea. Dar pentru a obține ceea ce este cu adevărat mai bun de la soții lor, femeile ar trebui să accepte o reali­tate, un adevăr: că bărbaților le este uneori frică. Pur și simplu.

Ce pot să facă femeile?
Interviu cu dr. Eduard Bote, psiholog


- Domnule doctor, chiar tuturor băr­ba­ților li se face frică la un moment dat?

- Bineînțeles, frica face parte din viață. Cei care n-o simt înseamnă că și-au învins-o. La copii, lipsa senzației de frică este considerată de psihologi in­diciul unor dereglări de dez­voltare. Se știe, de exemplu, că majo­ritatea oamenilor cruzi n-au cunoscut în copi­lărie sen­­zația de frică.

- Dacă toți bărbații au "spaime" în­seam­nă că trebuie să consulte toți, fără excepție, un terapeut?

- Nu, cei mai mulți dintre bărbați reușesc să se des­curce singuri. Nu trebuie decât să recunoască față de ei înșiși și față de ceilalți, că, uneori, le este frică.

- În cazul acesta, terapeutul "secret" este soția sau partenera?

- Nu poți să împarți viața cu cineva și să joci în ace­lași timp și rolul de terapeut. Soția sau partenera poate, în schimb, să fie un fel de antrenor sau de manager. Adică: să-l stimuleze în ceea ce este el tare, să nu-l piseze tot timpul, să-i lase libertate și să-i respecte inde­pendența. Bărbații au nevoie de spații libere, la fel ca și femeile, de altfel.

- Bărbații trebuie îngrijiți ca niște copii?

- Oricare dintre noi are nevoie de cineva afectuos, iubitor, care să ne fie alături cu trup și suflet - lucru valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

- Este bine ca soția să-și ia bărbatul de mână și să-l călăuzească prin viață?

- Câteodată, da. Doar să nu-l strângă prea tare, ca el să nu-și simtă libertatea îngrădită. Corect procedează acele femei care își pun în­tre­barea: ce-aș face dacă n-ar fi vorba de soțul, ci de copilul meu? În această situație, ele sunt în­totdeauna foarte inspirate. În cazul bărba­ților, însă, să facă astfel încât ei să nu simtă că sunt ținuți, din spate, de ham.

Reproduceri după picturi de ANA RUXANDRA ILFOVEANU