TIA ȘERBĂNESCU - "Deși premierul Tudose ne liniștește, se văd semnele unei noi crize economice"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a lunii august

"Un guvern cu mintea în vacanță"

- Cum se prezintă guvernul Mihai Tudose, s-a mai redresat după bâlbâielile din ultima lună?

- Guvernul Tudose se prezintă deja obosit. Du­pă luna de răzgândire, și premierul s-a simțit de­pă­șit de propria-i situație și a dispărut câteva zile, fără să anunțe. Exact ca daddy Dragnea, care, de bine ce-a revenit din vacanță și a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului, a plecat iarăși în concediu, delegându-și atribuțiile pe toată durata sesiunii. În asemenea condiții, tot guvernul a prestat cu mintea în vacanță.
Principalul subiect și scandal al lunii a fost re­prezentat de Legea pensiilor speciale, pe care gu­vernul și-a propus să le limiteze, alertat fiind de faptul că nu numai sistemul de pensii, ci și piața muncii s-ar putea bloca din pricina discrepanțelor uriașe, între pensiile normale, pe contribuție, și cele speciale, între pensiile speciale și salarii și între pen­siile speciale și nivelul de suportabilitate buge­ta­ră. După ce au încurajat pensiile speciale și cumu­lul pensie plus salariu la stat, "reparând" astfel "nedreptățile" comise de guvernul Boc, care a în­cer­cat să stăvilească aceste favoruri bugetare, gu­ver­nul Tudose și-a dat seama că sistemul de pensii e aproape în comă și trăiește de ani buni pe datorie.

- Și alte state europene au pensii speciale pentru anumite categorii, de ce sunt ele condam­nabile doar la noi?

- Sigur că și alte țări au pensii speciale pentru categorii speciale (armată, Justiție, servicii de in­formații), numai că acolo au un anumit plafon (câ­te­va salarii medii), peste care nu trec. La noi nu există limită. Puteau să-și umfle salariile cu tot felul de sporuri și prime și să le iasă pensii exor­bitante. De fapt, asta e revoltător: nivelul incredibil de mare, de zeci de mii de lei, la care au ajuns la noi pensiile pentru magistrați, ofițeri de informații sau din armată și parlamentari. Te și întrebi: ce a făcut pentru țară cineva, ca să primească 15 - 20.000 de lei pensie!? La asta se adaugă faptul că și condițiile de pensionare sunt speciale, încât vezi personaje din armată, servicii sau, mai rar, din politică, pensionate în floarea vârstei, la 40-45 de ani, și apoi reangajate la stat, pe aceleași posturi, cu salarii grase, căci prima grijă a Legii salarizării a fost să mărească lefurile înalților demnitari, pri­ma­rilor și parlamentarilor, urmând să se majoreze iarăși și cele ale funcționarilor de toate rangurile, care deja sunt nejustificat de ridicate. În paranteză fie spus, parlamentarii și-au asigurat și salarii mari, și pensii mari, și puține zile de lucru pe an. Anul ăsta au lucrat doar 59 de zile. S-a ajuns până acolo, încât și șoferii și femeile de serviciu de la Parla­ment au pensii speciale. La Ministerul de Interne, spre exemplu, Alina Popescu, consiliera ministrului Carmen Dan, s-a pensionat la 44 de anișori, după care s-a reangajat la stat, cumulând astfel 30.000 de lei lunar. Și nu e singura! Ministreasa Carmen Dan ot Teleorman mai are cinci consilieri aflați în aceeași situație privilegiată. În urma scandalului, ea a anunțat că toți consilierii o vor sfătui gratuit, rămânând simpli pensionari. Cât sacrificiu! Și generalul Florian Coldea, fostul șef al SRI, s-a pen­sionat de tânăr, dar mai câștigă un ban, în calitate de conferențiar la Academia SRI. Iar generalul Ga­briel Oprea, fost stâlp al guvernărilor PSD, încă june, dar foarte pensat și pensionat, a ajuns să în­caseze sume astronomice, pentru toate deserviciile aduse. Și exemplele ar putea continua.
Când guvernul s-a trezit că bugetul nu mai poate duce această povară, a anunțat că pensiile speciale nu vor mai putea depăși salariul avut în serviciu și că interzice reangajarea pensionatului exact în locul de unde a plecat (dar nu și din locul alăturat). Drept urmare, s-a pornit o ploaie de pensionări ra­pide. Imediat, un lider sindical, pensionat și el la 45 de ani, a îndemnat toate cadrele din poliție să de­pună cereri de pensionare, ca să prindă legea ve­che. Așa că la MAI s-au depus mii de cereri în câteva zile. Mândrii noștri generali, colonei și ce-or mai fi ei s-au înghesuit la pomana legii anterioare, pensio­nân­du-se din tinerețe.

"Politicienii vor ca lupta anticorupție să fie numai contra Justiției"

- Tot mai mulți experți atrag atenția că eco­nomia noastră nu are o creștere sănătoasă, ci una ba­zată exclusiv pe consum, și că se apropie punc­tul de la care se va declanșa o criză economică majoră. Unii cred că va fi mai rea decât cea din 2008, pentru că suntem într-o situație mai grea de­cât atunci. Cum reacționează guvernul la ase­menea semnale?

- Premierul Tudose a declarat că avem o creș­tere sănătoasă, să fim pe pace. Dacă e așa, de ce dă cu o mână și ia cu alta, revenind la taxe vechi, ca acciza pe carburanți? De ce a crescut prețul energiei electrice? Dar nu putem cere logică unui guvern care anunță azi o serie de măsuri de care se dezice mâine. Până și premierul Tudose, în care mulți au început să vadă viitorul lider al PSD, își strigă, din când în când, nemulțumirea față de miniștrii săi. "Nu mai am pic de încredere în ce spuneți" - i-a zis lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, re­proșându-i managementul păgubos de la Tarom și CFR. I-a trebuit, totuși, destul de mult ca să vadă ce fel de pasăre e Cuc ăsta. Cuc, înc-o gafă și mă duc! În schimb, premierul a fost mai indulgent cu ministrul Educației, Liviu Pop, care, de bine ce anunța că anul acesta vor fi manuale la timp, ba chiar și un manual de sport, a recunoscut acum că anul școlar începe tot fără manuale. De vină, zice Pop, e guvernul tehnocrat precedent și subalternii săi, care l-au dezinformat. Te și miri că nu l-a po­me­nit pe Soros.

- Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a or­donat Inspecției Judiciare un control general la DNA. Ce credeți că se va întâmpla?

- Ministrul Toader a prelungit termenul de pre­zentare a raportului referitor la acest control și este dificil de prevăzut ce concluzii va avea. Miza o reprezintă, desigur, Codruța Kovesi, șefa DNA și, probabil, se va da o bătălie crâncenă între cele două tabere, ambele ale Sistemului, care se înfruntă pe te­renul Justiției. Deocamdată, vedem încercarea, bine susținută mediatic, de a muta corupția "pe Academiei", vorba bancului, adică - exclusiv în zona Justiției, și de a exonera de orice vinovăție zona politicului și a afacerilor (și a Serviciilor care le-au susținut). Între timp, a mai ieșit din închisoare încă un penal cu ștaif, celebrul Relu Fenechiu, care s-a declarat imediat nevinovat și cu prejudiciu inventat. Oamenii ăștia sunt incorigibili! Suntem în plin absurd: toți, dar absolut toți politicienii, recu­nosc că în țara asta s-a furat pe rupte, vreme de 27 de ani, dar nici unul nu se recunoaște vinovat. Asta, în timp ce nu mai știu să-și numere averile. Inver­siu­nea valorilor a ajuns până acolo încât, imediat ce un astfel de hoț este condamnat sau eliberat (după caz), imediat devine erou la televiziune - unde realizatorii și invitații îi sorb cuvintele din ochi, cu mare compasiune. Oamenii de televiziune sunt genul de care atunci când un câine sfâșie un om, plâng de mila câinelui.
Dar cum coriferii luptei anticorupție au mai ple­cat prin vacanțe, DNA a punctat și ea, arătând că nu se lasă. Celebrul Puiu Popoviciu, fost ginere al lui Dincă "Teleagă", a fost condamnat la șapte ani de închisoare, în dosarul privind terenurile luate pe nimica toată de la Agronomie. Afacerea seamănă cu ICA lui Dan Voiculescu. Pesemne că băieții Sistemului primeau planul de acțiune gata făcut de la serviciile secrete. S-a constatat însă că și Po­po­viciu fugise din țară (deja o modă la noi) cu o lună înain­te, și s-a predat la Londra, unde a fost pus sub con­trol judiciar, contra unei cauțiuni de 200.000 de lire. Un fleac pentru el! Omul prevăzător, care știe ce-a făcut și ce-l așteaptă, fuge înainte de condam­nare. Nu așa au făcut Sebastian Ghiță, Elan Schwartzen­berg și alții ca ei?

PSD joacă singur pe tot terenul

- Ministrul justiției, Tudorel Toader, pare să fie personajul guvernamental decisiv în aceste luni. Își joacă și propria soartă în acest caz?

- Având în vedere dorința expresă a partidelor de a steriliza Justiția, sigur că Tudorel Toader este per­sonajul-cheie în acest demers. Gurile rele pre­tind că el este omul lui Relu Fenechiu, care era ju­pânul Iașilor. Oricum, de la el se așteaptă pachetul de legi care vor modifica legislația penală și de care depinde, în bună măsură, evoluția sau involuția luptei anticorupție. Ministrul Toader a avut o întâl­nire, pe această temă, cu ambasadorul SUA la Bucu­­rești, și rămâne de văzut dacă pachetul de legi res­pec­tiv va fi un colet-capcană pentru statul de drept, precum și dacă rapor­tul privind DNA va duce la schim­barea Codruței Kovesi din funcția de procu­ror-șef. În paralel, mi­nistrul Toader a sesizat Ins­pec­ția Judiciară și în cazul procurorului general Augus­tin Lazăr, repro­șân­du-i că a refuzat să ofere co­mi­siei parlamentare de anchetă a alegerilor preziden­țiale din 2009, do­cu­mentele rezultate din ancheta Parchetului Ge­neral pe această temă. Procurorul Lazăr s-a adresat și el CSM, arătând că, din respect pentru Consti­tuție, nu poate face ce-i cere Parla­mentul. Probabil că de toate aceste modificări și rapoarte depinde și soarta ministrului Justiției.

- Cum apreciați reacția Opoziției la erorile guvernării PSD-ALDE? Care ar fi alternativa?

- Opoziția n-a prea reacționat, iar alternativa lipsește cu desăvârșire. În această lună, nici măcar PSD nu s-a văzut, darămite Opoziția. PSD a lăsat, ce-i drept, câțiva reprezentanți de gardă, să anime micile ecrane, dar fără spor. În fond, cât poate să-l suporte cineva pe Codrin Ștefănescu? Premierul Tudose a profitat de absența lui Liviu Dragnea și a acordat interviuri "în exclusivitate" tuturor tele­viziunilor interesate, dar din mormăielile sale e greu să se înțeleagă ceva. E criză mare de lideri în politica românească, după ce toți cei care s-au pe­rindat prin ea s-au compromis, uneori prematur, ca Victor Ponta. Acesta a anunțat "un nou proiect po­litic", în septembrie. Degeaba. Va încropi probabil o altă șandrama politică. A mai înființat și o fun­dație care n-a făcut nimic. Se poate spune și despre el, la modul liric, că la trecutu-i mare, n-are viitor. Valabil și pentru PNL, care vegetează cu guvernul său din umbră, la umbră. E valabil și pentru USR, care și-a devorat liderul, pe Nicușor Dan, iar acum și-a amânat Congresul, din lipsă de candidați la șefia partidului. USR chiar și-a pierdut capul, după alegeri. La propriu.