NEGII

Andrei Cheran
- Vara este anotimpul lor preferat. Le plac la nebunie căldura și umezeala și se înmulțesc. Unde mai pui că soarele îi pune în valoare, în toată scârboșenia lor. Inestetici și dureroși, lichidați-i cât se poate de repede -

Nu trebuie neapărat să țineți o broască în mână pentru a face negi și nici nu este nevoie, cu excepția unor cazuri specia­le, să mergeți la un doctor sau la dermatolog pen­tru a scăpa de ei. Farmaciile propun multe produse împotriva negilor, printre care și spray-uri cu azot lichid. Dar în acest domeniu, remediile "de casă" sunt așa de numeroase, încât ar fi păcat să nu le încercați.

Despre ce este vorba?

Dacă aveți un neg, înseamnă că pielea v-a fost infectată cu papilomavirusul uman (HPV), o familie de viruși care atacă pielea și mucoa­sele. Unii negi apar izolat, în vreme ce alții formează colonii. Negii se prezintă, în general, sub formă de excrescențe rugoase. Există mai multe tipuri: negul vulgar, localizat pe mâini, coate, genunchi și picioare, e rareori dureros. Negii plantari, situați pe talpa piciorului, sunt dureroși, datorită greutății corpului, care apasă pe ei. Negii genitali (condiloame) sunt infecții transmisibile sexual, foarte contagioși și care cresc riscul apariției cancerului de col uterin, la femei.

Banda adezivă

Acoperiți negul cu o bucată mică de bandă adezivă din pânză. Conform unui studiu recent, această metodă ar fi și mai eficientă decât trata­mentul cu azot lichid. Tăiați o bucată de mărimea negului. Puneți-o pe el și lăsați-o să acționeze timp de 6 zile. Apoi dați la o parte banda și înmuiați zona afectată, timp de câteva minute, în apă căl­duță. Cu o pilă sau cu o piatră ponce, eliminați un strat de piele moartă. Lăsați negul neacoperit în timpul nopții, iar apoi aplicați din nou banda ade­zivă. Repetați operațiunea până ce negul a dispă­rut. Dacă el este situat pe față sau în zona genitală, cereți sfatul medicului înainte de a aplica această metodă.

Produse iritante: usturoi și oțet

• Aplicați usturoi proaspăt ras peste neg și acoperiți-l cu un bandaj. Efectul caustic al ustu­ro­iului va provoca formarea unei bășici, care, într-o săptămână, va cădea, luând cu ea și negul. Re­înnoiți aplicarea în fiecare zi, evitând cât se poate contactul cu pielea sănătoasă din jur (pe care o puteți proteja cu vaselină). Pentru a întări efectul tratamentului, unii fitoterapeuți recomandă să luați trei căței de usturoi pe zi.


• Aplicați pe neg o compresă sau o bucată de vată îmbibată în oțet și acoperiți-o cu leucoplast. Înnoiți operațiunea în fiecare zi, lăsând pansamentul să acționeze timp de 1-2 ore.

• Rupeți o tulpină de rostopască și lăsați su­cul să curgă pe neg, în fiecare zi. Sucul galben al plantei provoacă o iritație ușoară, care încurajează sistemul imunitar să acționeze. Dar evitați să cule­geți rostopasca dintr-o zonă tratată cu erbicide.



Aplicații acide

• Pisați câteva comprimate de Vitamina C, adăugați un pic de apă și amestecați până obtineți o pastă pe care o veți apli­ca pe neg. Acoperiți totul cu un pansament adeziv. A­ceastă cataplasmă foarte acidă roade pielea și com­bate direct virusul.

• O bucată de scoarță de mesteacăn, umezită cu apă și aplicată pe neg cu partea sa din interior, are, de asemenea, efect rapid. Ea conține salicilați, sub­stan­țe prezente în nume­roase tratamente anti-negi.


Leacuri din bucătărie

• În fiecare seară, înainte de culcare, aplicați pe neg o bucățică de coajă de banană, astfel ca in­teriorul ei să intre în contact cu pielea. Acope­riți-o cu un plasture. Coaja de banană conține sub­stanțe care dizolvă progresiv negul. Puteți face ace­lași lucru și cu coaja de lămâie, ea având ace­lași efect.


• Papaya deține o enzimă care digeră țesu­turile moarte. Faceți niște mici tăieturi la suprafața unui fruct care încă nu s-a copt și adunați sucul ce iese. Așteptați ca el să se limpezească și diluați-l cu puțină apă. Aplicați-l în fiecare dimineață și sea­ra pe neg.

• Zdrobiți o frunză de busuioc proaspătă și aplicați-o pe neg, fixată cu leucoplast. Busuiocul conține substanțe virucide. Aplicați în fiecare zi, timp de o săptămână.

Medicina populară recomandă frecarea negului cu o felie zemoasă de cartof crud. Leacul are efect numai dacă restul cartofului e îngropat în pă­mânt.

Unguente

• Aplicați de mai multe ori pe zi tinc­tură de hydrastis (Goldenseal). Această plantă conține sub­stanțe care atacă bacte­riile și virușii.

• Vitamina E este cunoscută pen­tru ac­țiunea ei împotriva negilor. Înțe­pați în fiecare zi câte o gelulă și un­geți negul cu uleiul din ea. Capsu­lele cu ulei din ficat de cod se pare că au același efect.

• Dacă aveți aloe vera, tăiați o frunză de la bază și presați-o, pentru a scoate din ea un pic de pulpă, pe care o veți aplica pe neg. Puteți să uti­li­zați și un gel vândut în farmacii. Reînnoiți ope­rațiunea în fiecare zi. În caz de iritație, diluați cu ulei vegetal și pro­tejați pielea din jur cu vaselină.


Hidroterapia picioarelor

Negii de pe picioare sunt sensibili la căldură și pot să dispară în câ­teva săptămâni, dacă vă înmuiați picioarele în fiecare zi, timp de 15 mi­nute, într-un li­ghean cu apă caldă. Această me­to­dă, uitată de mult, a fost rea­bi­litată de un medic fran­­cez într-o revistă medicală foarte se­ri­oasă, apărută în anii '60. Pentru și mai mul­tă eficaci­tate, adăugați o parte de oțet la patru părți de apă.

Autosugestia

Puterea autosugestiei s-a dovedit foarte eficientă în dis­pariția negilor. Câteva minute pe zi, imaginați-vă cum negii dvs. se resorb, dis­părând, pur și simplu, în piele. Metoda are efect mai rapid dacă instituiți și un mic ritual. De pildă, frecați negul cu o pia­tră, puneți-o într-o cutiuță și îngropați-o în pământ. Imaginați-vă că piatra îngroapă cu ea și negul. Veți fi sur­prinși de efect.

Mai bine să prevenim decât să vindecăm

• Nu mergeți niciodată desculți pe lângă o piscină sau prin vestiar. Purtați sandale de plastic sau șlapi. Virușii responsabili cu negii apreciază căldura și umiditatea.


• În caz de negi pe tălpi, uscați-vă bine picioa­rele după duș sau baie. Dacă aveți un neg pe mână, ștergeți-vă cu grijă până ce locul se usu­că. Se pare că negii sunt mai contagioși pe o piele udă.

• Negii nu trebuie scărpinați sau rupți, pentru că riscați să întindeți infecția.


­Când trebuie să merg la medic?

Dacă aveți o leziune cutanată de care nu sunteți siguri că este un neg, cel mai bine este să mergeți la medic, înainte de a încerca vreun tratament. Din acest punct de vedere, orice le­ziune cutanată proeminentă și persistentă, orice schimbare de aspect a unei alunițe, trebuie să ne ducă la un dermatolog, care va verifica dacă nu cumva este vorba despre o leziune canceroasă.