ZODIACUL LUNII SEPTEMBRIE

Tana Rosca
- Avem de lichidat socoteli din urmă, zice Mercur, care e retrograd în Leu, până pe 6, și ne cere să ne ocupăm mai mult de copii sau de un talent al lor, până acum neglijat. Și în poveștile de dragoste, trecutul are un cuvânt de spus. În Septembrie, cea mai aglomerată dintre zodii este cea a Fecioarei, prin care se perindă Soarele (până pe 22), energicul Marte (din 6), Mercur (din 11) și micul benefic Venus (din 20), semn că vom pune mare accent pe sănătate, pe relațiile de muncă, mai ales cu colegii sau colaboratorii. Pe 6, 20 și 25 ar fi cazul să ne ferim de posibile accidente la serviciu, iar dacă nu ne simțim bine, să nu tragem de noi, ci să mergem la un consult medical. Destinul le pregătește Leilor și Balanțelor, în special, surprize cu un potențial de schimbare în bine a vieții. După cinci luni de mișcare retrogradă, puternicul Pluton își reia mișcarea directă, care se poate să ne fi ținut cariera pe loc în acest răstimp. Pe 10 și pe 23, putem interacționa cu folos cu persoane influente sau care dispun de resursele de care avem nevoie. Poate fi vorba și despre bănci -

BERBEC
În fața scenei

Marte al dvs. mai stă în Leu până pe 5, aducând cu sine inspirație și creativitate. Aspectele bune care îl însoțesc vă pot ajuta să vă faceți remarcați la examene sau să descoperiți locuri și culturi fas­ci­nante, în cazul în care călătoriți. Venus rămâne însă în Leu până pe 20, aducându-vă vizibilitate, popu­la­ritate, noi prietenii și, eventual, deschiderea unor noi orizonturi culturale. Pentru că Venus este și planeta fertilității feminine, cei care își doresc un copil au șanse sporite să îl conceapă. Intervalul optim e cuprins între 7 și 10, apoi în jurul datei de 14.
BANI: Primele șase zile ale lunii pot fi păguboase pentru cei cărora le plac jocurile de noroc sau distracțiile costisitoare. Între 7 și 20 situația se schimbă în bine. Mulți dintre dvs. vor avea po­sibilitatea de a câștiga bani din ac­tivități creative.
CARIERĂ: Aveți multe de îm­părțit cu colegii pâ­nă în jurul datei de 20. E bine să nu evi­tați anumite discuții mai deli­cate, întrucât Venus vine pe 21 să omogenizeze echipa. În penultima zi a lunii, Pluton direct poate netezi, în parte, relațiile cu șefii.
DRAGOSTE: Sunteți pus pe flir­turi, până pe 20, în timp ce cuplurile stabile se simt răsfățate de destin.
SĂNĂTATE: După 6 pot apărea migrene, probabil ca urmare a puseurilor de tensiune. Încheieturile brațelor sunt sensibile după 10. Ocupați-vă cu sârg de în­gri­jirea corporală, după 20.

TAUR
Succes în zona creației


Mulți dintre dvs. sunt înzestrați cu haruri artistice, iar pleiada de planete care străbate zodia Fe­cioa­rei poate indica o intensificare a aces­tor daruri. Mai ales când planeta dvs. guvernatoare, Venus, intră în Fe­cioa­ră, pe 20, vi se poate oferi șansa să fa­ceți un pas îna­inte către consacrare. Altă variantă ar fi ca părinții Tauri să se bucure de un succes înregistrat de unul dintre copiii lor. Un proiect cre­ativ poate debuta cu succes după Luna nouă, din data de 20. De reparații prin casă e bine să vă ocu­pați până pe 6, iar până pe 20, vă ră­mâ­ne timp să vă ocu­pați și de înfru­mu­sețarea acesteia.
BANI: După vreo cinci luni de relative strâmtorări, cei ca­re și-au reorganizat și eficientizat me­todele de câștig încep, în fine, să vadă rezultatele.
CARIERĂ: Tot cei de acasă vă pot da sfaturi utile în privința relațiilor cu superiorii dvs. ierarhici. Dacă dvs. sunteți șeful, veți găsi metode inspirate de a vă motiva colaboratorii.
DRAGOSTE: Deși a început toam­na, din punct de vede­re afectiv pentru un mare număr de Tauri începe primăvara. S-ar putea să mai tatonați, până pe la mijlocul lunii, dar aceia care se avântă sincer într-o relație după Luna nouă din 20 pot spe­ra la o evoluție frumoasă.
SĂNĂTATE: Tendința de îngrășare persistă, și ficatul ar trebui menajat.

GEMENI
Nu neglijați cariera!


Mai e nevoie să străbateți cu mare atenție drumurile pa­triei până pe 6, inclusiv, cât timp planeta dvs. guvernatoare se găsește în mișcare retro­gra­dă. O zi cu potențial ri­dicat de risc este cea de 3, când Mercur se găsește în conjuncție cu Marte, su­pra­numit și planeta acci­den­telor. Din 7 și până pe 20 în­să, deplasările zilnice se anunță plă­cute și eficiente. Problemele gos­po­dărești și relațiile familiale ar pu­tea să lase de dorit până pe 6, cu po­sibile certuri cu tineretul din familie, dar lucrurile se dreg rapid, iar micul benefic Venus restaurează armonia familială până cel târziu pe 20.
BANI: În cazul multora dintre dvs., ultimele șase luni au fost marcate de urmările unor in­vestiții sau afaceri nepritocite cum trebuie. Situația se schimbă în bine, chiar pe final de lună.
CARIERĂ: Pentru că în sep­tembrie, accentul ca­de, în cazul dvs., mai mult pe chestiunile familiale decât pe cele profesionale, există riscul să le neglijați pe cele din urmă. E important să nu pierdeți din vedere anumite detalii rele­vante pe 5, 20 și mai ales pe 25.
DRAGOSTE: Cei singuri sunt ghidați de soartă (pe drumul cel bun), iar as­pe­ritățile din cuplurile consacrate se netezesc.
SĂNĂTATE: Activitățile casnice vă priesc, în special cele ce țin de reamenajări.

RAC
În lumea largă


Dvs. sunteți firi mai degrabă casnice, ca și pentru bri­ta­nici, casa vă este castel și nu vă dă ghes inima să o părăsiți. Dar nu și în septembrie, când rit­mul vieții dvs. devine tre­pi­dant. Ve­cini, veri, cumnați vă invită în toate părțile, așa încât până cam pe 10, nu prea știți unde vă mai stă ca­pul. Dar din 11 și mai ales după 20, în­cepeți să prindeți gustul unei vieți sociale dinamice, în afara pereților plăcutei dvs. locuințe. Pe­tre­ceți timp și acasă, dar acasă la pă­rinți, unde se poate ca rudele prin alianță sosite din străinătate să vă aducă daruri sau să povestească lucruri menite să vă îmbogățească viziunea asupra lumii.
BANI: Aceia dintre dvs. care se gândesc să își schimbe locul de muncă n-ar trebui să sem­ne­ze contracte în acest sens și nici să ne­go­cieze până pe 6 inclusiv. Nici ce­re­rile de mărire de salariu nu prea pot fi aprobate în această perioadă. În schimb, între 7 și 20, avan­tajele fi­nan­­ciare pot fi dobândite ușor.
CARIERĂ: Relațiile de mun­că, ten­sio­nate până la finele lunii trecute, încep să decurgă după modele noi, mai eficiente. În jurul datei de 25, mai pot să reapară cioc­niri.
DRAGOSTE: Mult a fost, puțin a rămas. Pluton, care în­cearcă de cinci luni rezistența pe­rechilor stabile, iese din mișcarea re­trogradă pe 29.
SĂNĂTATE: Tratamentul con­sec­vent al bolilor cro­nice (mai ales la genunchi, piele, dinți) începe să dea roade.

LEU
O mare iubire


Începeți luna cu trei planete în semnul dvs: Mercur (în re­tro­gra­dație până pe 6), micul benefic Venus (până pe 20) și micul malefic Marte (până pe 5). Atât timp cât Mercur merge de-a-ndoa­se­lea, vă vine greu să profitați de dulcea energie venusiană, mai ales că Marte vă predis­pune să fiți arțăgoși. Încercați, așadar, să nu vă ambalați în discuții, îndeosebi în cele de asociere sau parteneriat. Recompensa se va face simțită sub formă de capital afectiv, primit din belșug de la cei din jur, între 7 și 20. Un alt aspect favo­ra­bil poate aduce în viața dvs. oameni cu cunoștințe deosebite, în domenii variate, care să vă devină adevărați mentori, capabili să vă îndrume pe noi căi ale cunoașterii.
BANI: E cazul să luați inițativa, începând din 6, dacă aveți idei noi despre cum ați putea să vă spo­riți veniturile directe. Semnați înțe­legerile după 11, dar, și mai bine, începând cu data de 20.
CARIERĂ: Luptele pentru putere și intrigile care se des­fășoară de luni în șir printre colegii și colaboratorii dvs. devin mai stră­vezii și mai ușor de con­tra­carat, după 29.
DRAGOSTE: Pe cât de ener­vanți puteți fi în primele șase zile ale lunii, pe atât de fermecători deveniți când rămâneți doar cu micul benefic Venus în zodia dvs. Să vedem cine vă poa­te re­zista acum, când însuși destinul conspiră să vă aducă o mare iubire.
SĂNĂTATE: Este posibil ca spre finele lunii să iasă la iveală infecții ascunse, posibil în zona sistemului uro-genital.

FECIOARĂ
Și greu, și ușor


Vă vine greu să vă exte­rio­ri­zați și să vă găsiți cuvintele până pe 6, cât timp planeta co­mu­nicării și guvernatoarea semnului dvs., Mercur, se găsește în mișcare re­­­trogradă în Leu. Pe de o parte, sim­­țiți nevoia să vă interiorizați, pe de altă parte, puteți fi dezamăgiți de ceea ce aflați că spun pe seama dvs. oamenii de la care nu vă așteptați. Spuneți adevărul, chiar dacă asta s-ar putea să-i supere pe in­triganți. Ati­tudinea dvs. devine pozitivă din 7, când vă regăsiți dis­cer­nă­mân­tul și finețea argu­mentării, iar Marte vă dă curaj. Iar când Mercur intră în sem­nul dvs. pe 11, ur­mat de Venus pe 20, sun­­teți din nou în for­mă.
BANI: Este posibil ca cineva pe care l-ați ajutat în mod dezinteresat să vă facă un favor, în urma căruia veniturile dvs. să crească. Poate fi vorba și despre o răsplată karmică.
CARIERĂ: Dacă cei din familie vă sfătuiesc să vă schim­bați profesia, as­cultați-i cu aten­ție, mai ales în jurul datei de 14.
DRAGOSTE: Luna nouă din 5 in­tensifică emoțiile din cuplu, Luna nouă din 20 fa­vo­rizează noile începuturi, îndeosebi pentru cei ce se decid să ducă relația la nivelul următor.
SĂNĂTATE: Tulburările de somn de până pe 6 vă pot afecta reflexele.

BALANȚĂ
Prestigiu și noi prietenii


Mercur retrograd până pe 6, vă poate afecta relațiile de prietenie. Pot apărea simple neînțelegeri verbale, care sunt ușor de corectat, dar și bârfe savuroase, cărora, oricât de tentant ar fi să vă alăturați, ar fi mai bine să vă ab­ți­neți. În felul acesta veți putea profita din plin de protecția pe care v-o acordă marele benefic Jupi­ter, aflat în semnul dvs., în relație favorabilă cu micul be­nefic Venus, la mijlocul lunii. Viața socială vă oferă multe ocazii de-a câștiga în prestigiu, iar prie­teniile care se încheagă acum sunt în majoritatea lor predestinate. Ele vă pot fi de folos și din consi­derente practice, dar în primul rând, sufletești.
BANI: Noii dvs. prieteni vă pot deveni și par­teneri de afaceri, de preferință după data de 6, sau vă pot pune în legătură cu persoane ori instituții prin intermediul cărora să înregistrați câștiguri bănești.
CARIERĂ: Un proiect inspirat poate fi finalizat frumos în preajma Lunii pline din 6, dacă știți să menajați sentimentele femeilor cu care lucrați. Nu sunteți mânați de vreo mare ambiție.
DRAGOSTE: Perechile trec printr-un proces de transformare, în care ceea ce era stătut în cuplu poate fi lăsat deoparte. Ambii parte­neri simt nevoia de-a se descoperi din alte pers­pec­tive.
SĂNĂTATE: Luna plină din 6 poate duce la edemațierea picioarelor, cea nouă din 21 vă ajută să vă dezintoxicați.

SCORPION
Activități de grup


Deși din fire sunteți mai retrași, în septembrie, ac­tivitățile de grup reușesc să vă acapareze. Marte dă tonul pe 6 și s-ar putea să vă apucați de un proiect împreună cu prietenii dvs. Mercur se implică și el din 11, când vi se pot asocia alte și alte persoane ori aveți de întreprins acțiuni diverse. Succesul vine odată cu Venus, care vă adu­ce satisfacții după data de 20. Probabil că statutul dvs. în grup va fi altul în urma acestor proiecte. În drumurile dvs. de zi cu zi vă puteți întâlni cu per­soane în funcții de conducere ori bogate, cu care in­teracționați deosebit de bine și de ușor, în special între 10 și 13. Se prea poate să rămâneți în legătură.
BANI: Din întâlnirile descrise mai sus se pot desprinde unele idei care pot duce la colaborări, care la un moment dat vă pot aduce încasări substanțiale. Și cei care trăiesc din salariu se pot aștepta la o oarecare creștere a veniturilor.
CARIERĂ: Să umblați pe vârfuri în jurul șe­fi­lor, până pe 6, deoarece se pot isca discuții incomode. Tot până atunci ar fi bine să vă asigurați că nu au rămas nici un fel de chestiuni de comunicare restante. Pe urmă rămâneți sub protecția lui Venus, până pe 20.
DRAGOSTE: Vor fi momente, mai ales pe 5, 20 și 25, când prietenii vă vor aten­țio­na asupra unor lucruri pe care le văd la partenerul dvs., dar dvs. nu.
SĂNĂTATE: Somnul și mâncarea în exces duc la lenevirea ficatului și bilei.

SĂGETĂTOR
Redeșteptare


De la sfârșitul lui au­gust, sunteți într-o re­ve­nire nespectaculoasă, dar constantă. Încetul cu înce­tul, simțiți cum vă revine optimismul și în­cepeți să vă dați seama că perioada de încercări prin ca­re ați trecut în ultimele cinci luni, n-a fost za­darnică. Puteți constata că ați devenit mai răb­dă­tori, mai organizați, mai realiști. Vor fi o serie de situații în care vă veți putea pune în valoare aceste calități, în special în jurul lui 13 și în ul­timele zile ale lunii. Calătoriile și studiile vă pot pro­duce revelații și/sau întâlniri cu persoane plă­cute și culte. Toate acestea vă pot schimba viața în bine. Unii dintre dvs. se pot decide să înceapă sau să continue niște studii, alții să se mute din țară.
BANI: Deși mulți dintre dvs. sunt încă apă­sați de datorii sau de investiții mai cos­tisitoare decât păreau a fi la început, pe 10 și pe 22 pot apărea niște portițe de scăpare din da­torii, iar pe final de lună, e posibil să vă eliberați de o mare apăsare.
CARIERĂ: Vă interesează probabil mai mult să vă autoperfecționați, decât să pro­movați. Nu e exclus ca perfecționarea să se ma­terializeze sub forma unor cursuri în străină­ta­te.
DRAGOSTE: Întâlnirile romantice pot fi fas­cinante, vă atrag persoane ieșite din comun, dar nu se întrevede ceva de durată.
SĂNĂTATE: Afecțiunile dvs. cronice continuă să se amelioreze treptat.

CAPRICORN
Un concediu de vis!


Aceia dintre dvs. care au ales să plece în concediu la început de toam­nă nu vor avea de regretat, cel puțin așa arată pla­netele. Doar pe 5, 20 și 25 s-ar putea să fiți deranjați de câte ceva, dar e vorba despre neajunsuri minore. În rest, vă puteți aștepta la companie plăcută, discuții interesante și cu noi prieteni. Cei care au de susținut examene le fac față fără probleme, mai puțin în zi­lele menționate mai sus, când vă concentrați ceva mai greu. Uneltirile dușmanilor dvs. ascunși au tot mai puțin efect.
BANI: Anumite investiții pe care le-ați făcut, nu neapărat ca să vă aducă un purcoi de bani, ci fiindcă așa s-au legat lucrurile, pot da roade neașteptate. Se poate să fi investit alături de un prieten, care avea nevoie de suport financiar.
CARIERĂ: Luna asta și până pe 10 octombrie vă mai puteți bizui pe călăuzirea marelui benefic Jupiter. Deoarece în septembrie e posibil să vi se deschidă numeroase oportunități de a vă dezvolta, e bine să alegeți cu grijă.
DRAGOSTE: Dacă ați suferit o dezamăgire în aprilie, v-ați închis în dvs. Să știți că dacă întâlniți pe cineva la drum sau la școală după data de 10 s-ar putea să fie ce și cine vă trebuie.
SĂNĂTATE: E o perioadă potrivită pentru a vă duce la dentist, la dermatolog sau la osteopat. Tratamentul întreprins dă rezultate bune.

VĂRSĂTOR
Alegeți o singură direcție!


E probabil cazul să alegeți unul dintre do­me­niile care v-au aprins imaginația pe par­cur­sul ultimelor 12 luni și să vă concentrați asupra lui, altfel vă risipiți energiile. Dacă este vorba despre stu­dii superioare, s-ar putea să alegeți să faceți, de exemplu, un masterat, în străinătate. O triere se im­pune și în privința prieteniilor sau călătoriilor lungi, pe care unii dintre dvs. le-ați tot făcut în stră­i­nătate, căci nu vă vor mai ajunge banii și tim­pul să le fa­ceți pe toate.
BANI: Sunt și unele ocazii de-a face un ban în plus, în jurul datelor de 10, 22-23 și în ultimele zile ale lunii, dar în egală măsură, se poate să investiți bani munciți în afaceri iluzorii. Asta e probabil să se întâmple pe 5, 20 și 25. Proiectele noi pot fi inițiate după Luna nouă din 20.
CARIERĂ: Cei care vă poartă pică, dar nu îndrăznesc să se confrunte direct cu dvs., pot fi puși cu botul pe labe, pe 9-10 sau 22-23, fără ca dvs. să ridicați un deget. Este posibil să aflați amănunte după 29.
DRAGOSTE: Partenerul se aprinde ușor în discuții, până pe 6. Dar și dacă vă enervează, e indicat să faceți un efort și să-l ascultați, pentru că mai apoi rămâneți cu ordine în cuplu și Venus reaprinde scânteia, până pe 20.
SĂNĂTATE: Pe final de lună se pot manifesta infecții ale sistemului uro-genital.

PEȘTI
Cu buzunarele pline


Luna plină din 6, ce se petrece în semnul dvs., vă înclină spre visare, mai mult decât ori­când. Dacă ați putea să vă luați o zi-două libere, ar fi cel mai bine, că nu aveți energie și dispoziție pentru muncă, ci aveți nevoie de somn, sau vă puteți consacra cu folos ziua unor practici creative sau spirituale. Nu puteți refuza sfatul sau ajutorul nimănui, deși ați prefera să nu fiți deranjați. E o zi bună pentru reflexoterapie și pe­dichiură, până și cele mai rebele unghii încarnate pot fi aranjate fru­mos. Mare folos puteți trage de pe urma în­tâl­nirilor cu prietenii, pe 9-10 și 22-23, dar asta pre­supune să acceptați și atitudini mai critice din partea acestora.
BANI: Cei doi benefici, Venus și Jupiter, planete ale prosperității, se în­tâl­nesc pe 19 cu scopul de-a vă umple buzunarele, cu stră­danie minimă din partea dvs.
CARIERĂ: Conflictele cu colegii, probabil cei mai tineri, sunt inevitabile dar utile, până pe 6, pentru că vă ajută să înțelegeți ce detalii trebuie puse la punct. Pe urmă, Venus își face treaba de armonizare, până pe 20.
DRAGOSTE: Din cuplu nu lipsește nimic, nici pasiunea (uneori mai cu năbădăi, din 6), nici comunicarea, excelentă din 11, nici tandrețea din 20.
SĂNĂTATE: Inima, coloana și încheieturile brațelor vă pot deranja, până pe 6, dar puteți găsi remediile potrivite, până pe 20.