ANGELA GHEORGHIU, în concert la București

Dana Ene
Dacă v-ați dorit s-o vedeți și s-o ascultați pe frumoasa și marea soprană Angela Gheorghiu, puteți s-o faceți la jumătatea lunii septembrie. Vine în București la concurență cu toamna, care va păli de invidie. Vi se oferă o oca­zie ce nu trebuie ratată. Va fi un concert extra­ordinar, singurul programat în România.

Dacă nu știați...

Angela Gheorghiu (52 ani) are o carieră impre­sionantă. Din 1990, de la debututul pe scena Operei Naționale din Cluj, în rolul Mimi, din "La bohème" (de Giacomo Puccini), ea a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, adeseori în fața unor capete înco­ronate: regina Sofia a Spaniei, regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, regina Beatrix a Olandei, Fami­lia Regală a României, dar și în prezența lui Barack Obama, pe vremea în care acesta era președinte.
Favorizată de deschiderea produsă după eveni­mentele din 1989, soprana originară din Adjud, a avut norocul să se lanseze imediat pe orbita inter­națională. ?n 1990, a câștigat concursul "Belvedere International Competition" de la Moscova, iar în 1992, cânta pentru prima dată pe scena "Royal Opera House", interpretând rolul Zerlina, din Don Giovanni, de Mozart.
Anul acesta, la 25 de ani de la debutul interna­țional de la Londra, ca să marcheze cum se cuvine evenimentul, Angela s-a întors, în luna februarie pe scena din Covent Garden, pentru cinci reprezentații ale operei "Adriana Lecou­vreur", de Francesco Cilea. A interpretat rolul principal, pe cel al Adria­nei, iar fanii și criticii au fost deopotrivă încântați să o revadă și să o asculte, căci este iubită și apre­ciată în Anglia, chiar dacă tot de acolo a pornit și zvonul că Angela este o ar­tistă dificilă, cu aere "de divă". Adevărat, în prodi­gioasa ei carieră, au exis­tat și incidente legate de compor­tamentul român­cei, de la concerte anulate, la celebrul refuz de a purta o perucă blon­dă, în 1996, pentru rolul Mi­caela, din Carmen de Bizet, în regia lui Franco Zeffirelli. "Pentru că am crescut într-o țară în care nu aveai voie să-ți exprimi propria opinie, azi sunt mai puternică. Mulți artiști refuză să spună ce părere au, de teamă că nu vor mai fi invitați pe acea scenă. Dar eu am curajul să spun ce cred", se apăra Angela, într-un interviu acordat revistei Times, în 2007.
Una dintre marile ei absențe, petrecută în 1996, când și-a anulat toate reprezentațiile de la Me­tropolitan Opera, unde cânta împreună cu soțul ei de atunci, tenorul francez Ro­ber­to Alagna, nu a fost însă un moft de vedetă, ci a fost motivată de o cumplită tragedie per­sonală: moartea surorii ei mai mici, soprana Ele­na Dan, și a soțului aces­teia, într-un cum­plit accident. Tot atunci, în 1996, ea a adoptat-o pe nepoțica ei Ioana, care rămăsese orfană peste noap­te, și a cres­­cut-o ca pe pro­priul ei copil, de­parte de ochii cu­rioși ai publicului, edu­când-o la cele mai bune școli din Marea Brita­nie.
Și divorțul ei de Roberto Alag­na, din 2013, a dat apă la moară tabloidelor, căci cei doi păreau un cuplu de vis - nu doar pe scenă, ci și în viața privată. Fuseseră căsătoriți timp de 17 ani, timp în care au înre­gistrat numeroase albume și au jucat împre­ună pe scene importante ale lumii.
Anul acesta, în luna mai, Angela Gheor­ghiu a avut câteva reprezentații pe scena Staatsoper din Viena, cu "Tosca", de Gia­como Puccini, alături de unul dintre cei mai apre­­ciați tenori ai momentului, germanul Jonas Kauf­mann.
Ca să vă faceți o idee despre cât de solicitată este Angela Gheorghiu în anul acesta, trebuie să știți că a mai susținut, tot în mai, două concerte și la Opéra Royal de Wallonie din Liège, apoi, în iunie, a avut trei reprezentații cu "Tosca", în Japonia. Exact cu nouă zile îna­inte de a cânta la Bu­curești, marea artistă va merge la Verona, unde va participa la un concert aniversar, de­dicat lui Luciano Pa­varotti, iar după con­certul din Capitală se întoarce în Italia, la Palermo, unde are trei reprezentații cu opera "Adriana Lecou­vreur". În luna octom­brie, va lansa și un nou disc: "Eternamente: The Verismo Album". În noiembrie va pleca în Coreea de Sud, la Seul, unde are pro­gramate trei concerte, pentru ca la final de an, în de­cembrie, s-o găsim pe scena "Staatsoper Unter den Linden" din Berlin, unde cântă în "La bohème".
Angela Gheor­ghiu va cânta în România pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției din București, în cadrul evenimentului aniversar "Zilele Bucureș­tiului", organizat de Primăria Capi­talei, prin ARCUB. Marea soprană va concerta sub bagheta maestrului Eugene Kohn și alături de Filarmonica "George Enescu" și de tenorul Teodor Ilincăi.