Răspuns pentru SILVIA - Craiova, F. AS nr. 1277: "Am fost diagnosticată cu edem Quincke"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

Din datele pe care le furnizați, în cazul dvs. este vorba, foarte probabil, despre o boală autoimună, care este cauza, atât a edemului Quincke (sau edem angioneurotic), cât și a hipotiroidiei (este vorba despre tiroidita cronică autoimună), o afecțiune a sistemului imunitar, cauzată de un dezechilibru grav, prin care acesta își atacă propriile organe. Simptomele cu care vă confruntați, angioedemul, se nu­mără printre cele mai frecvente manifestări ale tiroiditei. Nu țin de dereglarea hormonală, res­pectiv hipotiroidia, ci de boala autoimună. Din această cauză, în cele mai multe cazuri, tratamentul hormonal de substituție și corectarea hipoti­roidiei sau hipertiroidiei nu duce la ameliorarea simptoma­tologiei bolii autoimune. Pe lân­gă angioedem poate apărea și o erupție urticariană la nivelul pielii. Atât erupția, cât și edemul Quincke, pot să apară fără nici o cauză aparentă sau pot să existe diverși factori declan­șa­tori: alimentari, stres emoțional, suprasolicitare fizică, medica­mente, factori fizicali (presiune, căldură, frig, expunerea la soa­re), infecții virale sau bacte­riene. În această afecțiune, de multe ori, sistemul imun reac­țio­nează exagerat și la nivelul tubului digestiv. În peretele intestinal există o componentă importantă a sistemului imun. Acesta poate reacționa exagerat la contactul cu alimentele, care sunt considerate substanțe străine de organism. Așa apar așa-nu­mitele intoleranțe alimentare. În această situație, apariția erupției sau a angioedemului nu este lega­tă direct de un aliment anume, ca în cazul aler­giilor alimentare. De aceea, este greu să se sta­bilească o corelație între consumul unui aliment și apariția angioedemului. Printre cele mai frec­vente intoleranțe alimentare, asociate cu tiroidita auto­imună, se numără intoleranța la gluten. Aici vor­bim despre intoleranța clasică - boala celiacă (condiționată genetic și care poate fi diagnosticată prin teste specifice), dar și despre intoleranța la gluten non-celiacă. Ultima este o afecțiune des­crisă recent, în care testele clasice pentru celiachie sunt negative. În aceste cazuri, trebuie făcute alte analize care să pună în evidență această into­leranță. Același tip de analize pot fi făcute și pen­tru alte alimente - teste de intoleranță alimen­tară. În funcție de rezultatul acestor teste, se poate recomanda un regim alimentar adecvat, chiar dacă testele de alergie la alimente sunt negative. Tre­buie subliniat faptul că excluderea alimentelor la care se depistează intoleranța nu duce imediat la ameliorarea simptomatologiei. Este nevoie de o perioadă de timp pentru a scădea inflamația intes­tinului, tocmai pentru că angioedemul nu este consecința directă a unui aliment ci, indirect, a inflamației intestinale.
În același timp trebuie căutate însă și alte cauze pentru angioedem. Acesta poate avea o cauză parazitară, o infecție în sfera digestivă sau uro­genitală, o altă boală inflamatorie autoimună, care se poate asocia cu tiroidita cronică. Există și boli mai rare, cu componentă ereditară, sau afec­țiuni maligne, care se pot manifesta prin edem Quincke. Acestea trebuie căutate în special atunci când angioedemul nu se asociază cu erupție urtica­riană.
Dacă analizele pe care le-ați făcut au exclus alte afecțiuni în afara hipotiroidiei, atunci cauza angioedemului dvs. este dereglarea autoimună: tiroidita cronică autoimună sau tiroidita Hashi­moto.
Pentru a rezolva problema cu care vă confrun­tați, vă recomand inclusiv o evaluare psihologică. Întotdeauna, în spatele acestei afecțiuni există o traumă emoțională cu care persoana în cauză s-a confruntat sau se confruntă în continuare. Este vorba despre blocarea unor emoții, negative de obicei, o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Un psiholog cu experiență vă poate ajuta să iden­tificați aceste emoții și să le eliminați.
Tratamentul clasic presupune administrarea de antihistaminice și, în situațiile mai grave, trata­ment cu cortizon sau chiar cu adrenalină, dacă angioedemul este localizat la nivelul glotei. Regi­mul alimentar este foarte important. Trebuie evitate alimentele bogate în histamină (pește, icre, fructe de mare, conserve, afumături, arahide, nuci, alune, căpșuni, fructe de pădure, vinete, roșii, mu­ră­turi, brânzeturi fermentate, preparatele refri­gerate). Pe termen lung, trebuie excluse alimentele la care se evidențiază intoleranța, prin teste spe­cifice.
Tratamentul natural presupune remedii care au efect antiinflamator și imunomodulator. Vă reco­mand următoarele plante - aloe vera, cătină, evening pri­me­rose, lemn-dulce, mestea­căn, urzică, trei-frati-pătați, coada-șoricelului (dacă nu sunt con­traindicații). Plantele respective le găsiți, fie ca atare, sub formă de capsule, sau sub formă de tincturi, unele chiar în combi­nație de mai multe plante. De ase­menea, vă recomand să luați Selenium și vitamina D pen­tru efectele imunomodu­la­toare. Pu­teți asocia și trata­ment ho­meopat, efecte bune având remediile Apis CH9, Anti­mo­nium crudum CH6, 3-4 doze pe zi, și Bovista CH200 - o doză, la 3 zile.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"De doi ani, boala Lyme îmi face viața un coșmar"
(Răspuns pentru MARI RĂDULESCU, F. AS nr. 1130)


* Dintre afecțiunile cu care vă confruntați, de departe cea mai periculoasă și care trebuie monito­rizată toată viața, este boala Lyme. Spirocheta "Bor­relia Burgdorferi" este transmisă prin mușcă­tura de căpușă infectată în mediu favorabil (pă­șuni, păduri), de la iepuri sălbatici, căprioare, tăuni, porci mistreți). Infecția provoacă (uneori fără simptome acute) un erythem chronicum migrans vizibil la locul mușcăturii printr-o papulă inelară care se lărgește (migrează) progresiv între 2 zile și 3 luni, evoluând cu o stare generală proas­tă, artralgii, febră. Boala are 3 stadii de evoluție: 1. In­cubație (7-10 zile) cu semnale trecă­toare de cefalee, oboseală, inape­tență, frisoane. 2. În faza a doua apar eriteme (înroșiri) multiple pe piele, care de cele mai multe ori se vindecă fără trata­ment, dând bolnavului impresia că boala a trecut. 3. Abia în acest stadiu manifestările neurologice (encefalita, meningita, neuropatiile periferice, meningoradiculita limfo­citară (sindromul Bonn­wartt), paralizia unor nervi cranieni etc. pune bol­na­vul pe gânduri pentru a face investigații urgent.
Pe lângă modificările "SNC", agentul etiologic al bolii Lyme poate declanșa probleme psihice (atacuri de panică, depresii, anxietate), manifes­tările conducând bolnavul spre medicul psihiatru.
Diagnosticul este serologic. Spirochetele sunt identificate și în lichidul sinovial, extras prin punc­ție articulară și confirmate prin testul "ELISA".
Tratament: leziunile cutanate se tratează cu Penicilină sau Amoxicilină, iar pentru complica­țiile tardive (cazul dvs.), se administrează la in­dicația medicului Benzilpenicilină i.v. sau Cefa­losporine (Cefotaximă sau Ceftriaxonă i.v.).
Tratament naturist - Cat's Claw, 3 tablete pe zi, Goldenseal Root - 1 tabletă pe zi, Olive Leaf, Imune Green Gold, Colostrum Prime Life, Bi-Io­mare capsule, Amino Fuel, Spirdietabs, Biioli­caps - cu rol antibacterian, antiviral și imunostimulator.
* Bartoneloza sau boala ghearelor de pisică apare ca urmare a mușcăturii, zgârieturii și a linsului pielii de către pisică, la copii și persoanele iubitoare de animale. De obicei trece fără mani­festări. La cei cu imunitate scăzută, după 3-5 zile apar leziuni cutanate (roșeață), iar la 1-2 săptă­mâni: limfadenopatie dureroasă ce persistă circa 3 săptă­mâni - 3 luni, provocând rar meningoence­falită, hepatită, osteomielită sau infecție conjunc­tivală. Medicul, în urma analizelor, trebuie să pre­cizeze tipul de Bartonella: Bacilliformis, Henselae sau Quintana.
Tratament: Azitromicină, Ciprofloxacină, Doxi­cilină - cu rețetă medicală.
* Ehrlichioza - această bacterie mică, gram negativă, vizibilă în fagocite, poate produce infec­ții umane severe. Infectează în general celulele mononucleare sanguine și tisulare sau celulele mie­loide, agentul fiind căpușa "Lone star" ce trăiește pe pielea căprioarelor cu coadă albă.
Boala este contractată pe timp de vară, din re­giu­nile rurale. Bacteria provoacă dureri abdomi­nale, grețuri, diaree, anorexie, mialgii, tromboci­topenie, leucopenie, transaminaze crescute etc.
Tratament: Doxicilină 100 mg, la 12 ore.
Multă sănătate!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0721/617.165

"Am venit de la mare cu pete pe corp"
(Răspuns pentru ANDREI - București, F. AS nr. 1277)


Vara ne bucurăm din plin de soare, de lumina și căldura lui, precum și de efectele sale benefice asupra organismului, printre care amintim, în mod special, favorizarea sintezei de vitamina D. În mod corect, este recomandat să ne ex­punem dimineața, până la ora 10, și după amiaza, după ora 16. Pro­du­sele cu factor de protecție cât mai mare și pălăriile de soare sunt obligatorii, pen­tru a evita arsurile. Se beau cât mai multe lichide, de preferat apă, în locul băuturilor carbogazoase, legume și fructe, în locul dulciurilor. În cazul în care mergem la mare, este recomandată aplicarea de creme cu factor de protecție corespunzător, cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, după fiecare baie și repetarea aplicării la fiecare două ore. Nu aplicați cantitați exagerate din aceste pro­duse, pentru ca apoi, imediat, să intrați în apă, și nu încercați să absorbiți toată lumina soarelui, astfel încât să deveniți "roșu ca racul". În acest moment, apar arsurile solare care, pe lângă aspectul inestetic, sunt chiar foarte dureroase, pot fi însoțite de insolații și, mult mai grav, pot determina apariția cancerului de piele. Expunerea îndelungată la radiațiile solare determină, de asemenea, reducerea concentrației de coenzima Q10 din organism, atât de necesară pentru creier, inimă și ficat. Trata­men­tul în astfel de situații poate fi multiplu, por­nind de la meto­dele "băbești" și continuând cu produsele spe­ciale cu rol de hidratare a pielii, și ajungând până la tratament medicamentos. Pentru refacerea pielii în urma arsurilor, vă recomand să aplicați pe zona afectată comprese cu 1 linguriță de soluție Malavit, diluată cu 1 lingură de apă, de 2-3 ori pe zi. Intern, administrați Ex­tract purificat de rășină mumie, 1 tabletă pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 10 zile, pauză 5 zile. Este un produs natural, cu rol în redu­cerea stresului oxidativ în neutralizarea radicalilor liberi rezultați în urma expunerii excesive la razele soarelui. Spray-ul cu apă termală este, de aseme­nea, de ajutor; el cal­mează iritația pielii și favo­rizează procesul de recuperare. Multă sănătate!