"Să lupți până la capăt, chiar și când nu există speranță"

Ciprian Rus
Dacă arunci un ochi pe bogata me­morialistică românească de la începutul secolului XX, imposibil să nu te frapeze numeroasele similitudini cu ceea ce se întâmplă azi în so­cietatea noastră.

Apa­ren­ta liniște internă, instalată după 1907, era dublată de statutul con­for­tabil de țară neutră. Lu­mea din jur în­ce­pea să fiar­bă, dar, teoretic, asta ne afec­ta prea puțin, noi pu­team sta liniștiți, insta­lați în vechile metehne, perfecțio­nate în epoca fanariotă. Multă râcă poli­ticianistă, mult clientelism și prea puțină respon­sabilitate, prea puțin curaj și prea puțină forță de reacție - asta avea să de­voa­leze, până la urmă, intrarea României în război, în august 1916, de partea An­tantei.
România avea, în 1916, o elită inte­lec­tuală și politică incomparabil mai elevate decât ce ne oferă, după 50 de ani de co­munism, scena publică de azi. Asta ar fi diferența majoră între cele două perioade. Necazul e că buna creștere și bunele inten­ții ale celor aflați în capul trebilor nu garantează succesele proiectelor de țară (dacă ele or fi existând și azi). Așa se face că decizia curajoasă - și atât de grea - a Regelui Ferdinand, de a intra în război împotriva dinastiei din care făcea parte, pen­tru țelul României Mari, avea să su­pună societatea vremii unui veritabil test de maturitate. Nu toată lumea avea să trea­că acest test, iar observatorii critici punctează asta, zi de zi, în memoriile lor de război. Nu elanul îi lipsea, de bună sea­mă, tinerei Românii de la 1916, dar îi lip­seau, cu siguranță, o mai bună organizare, o mai bună infrastructură (nimic nou, du­pă 100 de ani!) și o mai bună dotare teh­nică - de la spitale până la armată (asta, apropo de recentele investiții în tehnică mi­litară...). Toate aceste lipsuri aveau să ne coste mii și mii de vieți și doi ani de ma­re suferință, anii refugiului de la Iași. Până la urmă, excepționalitatea unor per­sonaje care au reușit să se remarce, ca și contextul epocii - și el, bine manipulat de bunii oameni pe care îi aveam - au întors soarta României, care, în numai câteva luni, de la câteva județe sărăcite și flă­mân­de din Moldova, avea să devină "Ro­mânia dodoloață" de la 1918.
Să lupți până la capăt, chiar și când nu se mai vede nici o speranță, asta e lecția cea mai importantă pe care generația Ma­rii Uniri o lasă României, adesea cam de­presivă și comodă, de azi. Și ne mai lasă și lecția propriilor sale greșeli. Să luptăm pentru a avea oameni potriviți la locurile potrivite: văzute cu "monoclul" de la 1916, corupția și clientelismul de azi par cele mai mari amenințări ale României, la 100 de ani de la Marea Unire. Nu e musai să duci mari războaie ca să ridici Româ­nia. Ge­nerația 2017 are propriile răz­boaie de dus, iar unele dintre ele sunt e­xas­perant de vizibile, pentru oricine iu­bește țara asta!