Mica Supăreasă

Cititor Formula AS
Povești de dragoste

Mica era știută în sat ca Supăreasa, tămăduitoarea cu supă. Nu era boală căreia să nu-i dea de leac, cu ierburile și fierturile ei. Nici necaz omenesc care să-i treacă poarta și să mai iasă întreg din ograda sa. La Mica Supăreasa nu ajungeai însă lesne. Căsuța albă și șuie te țintuia de departe, cu geamlâcurile ei, ca doi ochi vicleni, ce clipeau în dansul storurilor ce se ridicau și se lăsau, după cum suspina secretul vieții dinăun­tru. Și-ți trecea un fior pe șira spinării și parcă te-ai fi înturnat din drum. Dacă îți țineai, totuși, firea, și pășeai mai departe, căscioara Micăi își pitea go­liciunea în dosul țesăturii parfumate de Mâna Mai­cii Domnului, ce i se cățăra peste toate mădularele și o-nvăluia și o ascundea. Ca și când nici nu exista. Și iar ezitai: e cu adevărat sau mă mână doar o nă­lucă? De mergeai însă și mai departe, Mica Supă­reasă îți scurta ea singură drumul și-ți deschidea calea, așa cum răsărea în cerdac, în­văluită în părul ei roșiatic. Și brațul ei alb începea să se agite și să te-mbie să vii. Și-apoi, ajuns și mai aproape, te-ntâm­pina zâmbetul ei născut parcă dintr-o bucurie neo­menească, smălțuit în fildeșul dinților ce susurau că ești binevenit. Și-atunci, știai c-ai ajuns.

Satul

Cine bătea drumul spre Mica Supăreasă n-o făcea însă de drag. Numai cine avea o mare du­rere se-ncumeta până sus în deal. Veneau la ea betegi din tot satul sau femei tinere, bolnave din iubire. Cu toții căutau să se-ntremeze cu supa făcută de ea. Și Mica îi ajuta pe toți. Să nu mai plângă, să nu-i mai doară, să scape de necazul pe care-l aveau.
Eu eram copil pe-atunci și Maria, o mătușă a tatii, mă tot lua cu ea la Mica, când îi făcea co­mi­sioane. Dis-de-di­mi­neață, zi după zi, își sufleca poalele rochiei și mă trăgea după ea prin praful drumului, înaintând vioaie către căscioara din deal. Mi­ca îi dădea supa ei mi­nunată pe care mă­tușa le-o ducea celor nepu­tincioși, ce nu pu­teau bate drumul la Su­pă­rea­sa. Lucrurile se aș­ternuseră astfel de pe vremea când mătușii îi mu­reau pruncii, de în­dată ce se nășteau. Și Mica o ajutase să-și șteargă valurile de la­crimi, să alunge răul care o stăpânea. Cu pân­tecul secat de pruncii care furaseră toată viața din ea, a ajuns prima oară, mătușa Maria, la Mica. "Stârpește răul ăsta din mine, că nu mai am vlagă să plămădesc, prunc după prunc, doar ca să-i văd cum mor, când abia au început să respire!". Și supa Micăi i-a fost de leac. A născut Maria, la 50 de ani, un copil zdravăn, pe care nicio boală nu l-a atins. Și care s-a făcut mare și trăiește și azi, fericit. Iar, după miracolul petrecut în trupul ei, și-a făcut obiceiul să meargă la Mica, să ia supa aburindă în străchini și s-o ducă la cei ce nu puteau ajunge până la ea. Convinsă că-n zeama aceea stătea secretul vieții și al tămăduirii. Un dar pe care tare mult și-a dorit să-l împartă cu satul întreg.
Când am ajuns prima dată la Mica, m-a îmbătat mirosul de pătrunjel proas­păt, al degetelor ei albe și lungi. Parcă ființa ei întreagă era aromată și caldă, ca supa vindecătoare pe care mi-a pus-o în față. O supă cu găluște ca niște galbeni dospiți la soare, o zea­mă parfumată și atât de lim­pede, de vedeai fundul blidului, dar și al adân­cului din sufletul tău. Toată casa Micăi se unduia în mirosul acela de buru­ieni și legume și mirodenii. Iar, pe dea­su­pra se răspândea zâmbetul ei luminos, care umplea încăperea.
Și tot mergând pe deal, la Mica Su­pă­reasa, aveam să aflu și poveștile vin­­de­cărilor ei. Ologi ce se puneau pe picioare, fete ce își găseau alesul, oa­meni sărmani ce începeau să-și vadă munca răsplătită, mame cu copii cos­telivi și bolnavi care se bucurau apoi să-i vadă înzdrăveniți. Unele povești des­pre tămăduirile Supăresei le au­zeam de la mătușa Maria. Pe altele le deslușeam, dincolo de ușa odăii, în care mă retră­geam când nefericiții în­cepeau să vină la Mica. O dâră de lumină se lățea și lăsa contururile să se strecoare înăuntru. Și șoap­tele și plânsetele răzbă­teau o vreme prin pe­rete. Pentru ca apoi să se stingă. Și dâra de lu­mi­nă se zărea iar și contururile ce intra­seră cenușii ieșeau preschimbate de surâsuri proas­pete și luminoase. Și-așa, în scurt timp, ajunse satul un tărâm al tinereții și al fericirii. Până într-o zi.

Dispariția

Într-o zi satul a-nceput să vuiască: "A dis­pă­rut Su­păreasa! Mica s-a făcut nevăzută și n-a lă­sat vorbă la ni­meni! Parcă a-nghi­țit-o pă­mân­tul, că ni­mic n-a rămas în ur­ma ei!". Și bă­trânele bodo­gă­neau pe la porți: "Păi da! Că n-a fost lucru curat cu femeia asta! Prea îi stătea în putere tot!". Au făcut înconjurul satului apoi is­torii tot mai bine legate, dar care se băteau cap în cap. Ba că Su­pă­reasa a plecat, ca să nu dea soco­teală pentru bu­ru­ienile pe care le creștea în curte și le punea oamenilor în mân­care, de ajungeau, unii dintre ei, să aibă aiureli. Ba că a fugit cu un bărbat pe care-l iubea. Ba că ier­­bu­rile ei nu mai erau bune de leac, și de su­pă­rare s-ar fi aruncat în râul de la marginea satului. Au mers vorbele de-a lungul și de-a latul uliței, o zi și încă o zi și încă vreo lună sau două. Până când lu­mea s-a luat cu viața și cu necazul și nu și-a mai bătut capul cu Supăreasa. Anii au trecut repejor, și-abia dacă-și mai amintea cineva de Mica și supa ei. Satul parcă se părăginise și el. Oamenii se-ntristau și se-mbolnăveau din nou, ca-n orice alt loc de pe pământ. Așa l-am și lăsat, pustiit și gârbovit, de par­că o mână rea ar fi smuls sufletul din el. Și viața m-a dus departe.

Supa

Aveam să mă-ntorc în sat după 30 de ani, la moartea mătușii Maria. Era singura mea legătură cu locul acela, în care trăisem verile primei co­pilării. N-a fost o despărțire tristă, pentru că Maria trăise împlinită și murise împăcată, la pes­te 90 de ani. Ar fi trăit ea și mai mult, ziceau bă­trânele din sat, de nu i-ar fi pierit copiii aceia dintâi și n-ar fi mâncat-o su­ferința în tinerețe. După ce au fost înfăptuite toate cele de cuviință și băiatul Mariei și toți cei apropiați au plecat, m-am gândit să mai străbat o dată satul. Drumul mi s-a părut ireal, învăluit într-un parfum ce mi se părea cunoscut. Mi-am ridicat privirea. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că mai toate ca­sele, de-a dreapta și de-a strânga uliței, erau umbrite de Mâna Maicii Domnului, care umplea aerul de miresme. Iar oamenii pe care-i întâl­neam pe drum aveau zâmbete largi și păreau îm­păcați. Am zâmbit și eu și am intrat în casa unde era pomana. Mai erau înăuntru doi-trei vecini, ce se așternuseră la masă. Sorbeau în tăcere, din far­furiile albe de porțelan. M-am alăturat lor, la acea masă a împăcării vieții cu moartea, iar când am dus la gură prima lingură de supă, le-am în­țeles liniștea. Era supa magică a Micăi! Mirosul tare, de pătrunjel proaspăt smuls din pământ. Supăreasa se întorsese în sat! Și satul se întorsese la viață.

Mica

N-am putut pleca înainte de a trece pe la Mica Supăreasa. Ceva mai bătrână, acum, dar la fel de frumoasă, cu valurile ei de păr odinioară roșcate, acum argintii, a întins spre mine mâna ei albă și străvezie spunând: "Mi-aduc aminte de tine! Nu te-ai schimbat prea mult. Mereu îmi cereai supă, când veneai pe la mine. Și eu îți spuneam că-i fermecată și-mplinește toate dorințele. Și tu credeai. Credeai că oamenii se fac sănătoși și fericiți, pentru că mănâncă supa făcută de mine. O fac din nou. Cea mai bună supă din lume!". Mi­ca Supăreasa a râs și am zâmbit și eu. Ea a ră­mas, eu am plecat. Și, în loc de rămas-bun, mi-a vâ­rât între degete o bucățică de hârtie. Am des­pă­turit-o mai târziu, acasă. Era rețeta ei secretă.

ALINA DINCĂ

Reproduceri după picturi de GEORGETA NĂPĂRUȘ