Chinul toamnei - "Sfânta muncă" începe din nou

Rodica Demian
- Ați profitat de vacanță pentru a vă reîncărca bateriile. Iată însă că revenirea la vechile obligații de acasă spulberă tonusul și amintirea zilelor însorite, amenințându-vă cu o porție bună de stres. Încet-încet, energia se scurge în pământ și locul ei îl ia oboseala. La revedere vacanță, cenușiul vieții se întinde până la orizont... Ei bine, există totuși metode de a prelungi bunăstarea fizică și sufletească a vacanței. Puțină organizare cotidiană și o bună folosire a timpului vă vor ajuta să vă păstrați echilibrul, să așezați între dvs. și lume o distanță protocolară, care să vă lase să respirați. Sfaturile oferite în continuare vă vor fi de folos -

I. ACASĂ

Ziua de mâine să-nceapă seara
Poate părea un sfat de prisos, dar pentru ca "ziua bu­nă să se cunoască de dimineață" e nevoie ca ea să fie bine pusă la cale din timp. Din seara precedentă, adică. Nu e nevoie de cine știe ce efort. Concentrați-vă asupra urgen­țe­lor pe care va trebui să le rezolvați dimineața și înju­mă­tățiți-le conți­nutul. În cazul în care aveți copii de vârstă școlară, verificați-le de cu seară ghiozdanul și puneți-le la îndemână hainele pentru a doua zi. Așter­neți și masa pen­tru micul dejun, astfel ca dimineața să tur­nați doar ceaiul în căni. Încet-încet, noua organi­zare a timpului va deveni o obișnuință și un proce­deu antistres.

Nu mai mult de o corvoadă pe zi
Gătit, spălat, călcat, curățenie, ședință cu pă­rin­ții la școală... nu lăsați să se-adune prea multe sar­cini pe umerii dvs. și nu re­nun­țați la finalul de săp­tă­mâ­nă din cauza lor. Ideal ar fi - spun psi­ho­logii - să nu în­de­pliniți mai mult de o "cor­­voa­dă" pe zi și să nu renunțați la mai mult de un week-end pe lună, pentru a rezolva întâr­zi­e­­rile casnice. Două zile de libertate și odih­nă din șapte sunt obli­ga­torii pentru menținerea echilibrului nostru nervos.

O singură zi pentru cumpărături
Încercați să întocmiți un program cu bucatele pe care le veți găti pentru o săptămână întreagă. Faceți o listă cu alimentele necesare, așezându-le pe compartimente: carne, lactate, fructe, legume, co­loniale etc. Copiii să-și spună și ei doleanțele, pen­tru a nu fi ulterior necesare alte cumpărături. Chiar dacă sfaturile vi se par "ușurele", le veți con­stata "greutatea" atunci când, ieșind la cumpărături o singură dată pe săptămână, veți descoperi cu ui­mire că timpul dvs. liber de-acasă începe să crească și să dospească precum aluatul de cozonac.

Jucați-vă și râdeți cât mai mult cu copiii
După o zi de birou, nu e prea ușor să ră­mâ­neți calmi și destinși când, odată ajunși acasă, vă găsiți copiii la joacă, cu temele lăsate de izbeliște și cu hainele de școală "semă­nate" prin dormitor. Sigur, sunteți rupți de oboseală, dar înainte de-a vă lăsa nervii să ex­plodeze, trageți aer în piept. Co­piii as­cul­tă mai degrabă de un ton normal decât de țipete iste­ri­zate. Și nu uitați: drept recom­pensă pentru strădania lor, acor­dați-le un timp special, în care să vă povestească de școală, de jocuri, de prieteni. Ascultați-i cu atenție, dați-le sfaturi și râdeți cu ei. Dar sincer! Prefăcătoria se simte, iar pe dvs. vă obosește mai rău.

Nu neglijați viața de cuplu
Evitați să "deversați" asupra tovarășului sau tovarășei dvs. de viață (în multe familii, bărba­ții țin locul de gos­podine) oboseala și enervarea insta­late la ca­pătul zilei. Dacă la locul de muncă ați fost disponibili și ați reușit să zâmbiți, de ce n-ați fi la fel și acasă? Re­zer­vați-vă cel puțin o jumătate de oră pe seară pentru o dis­cuție plăcută și liniștită des­pre problemele zilei care a trecut, dar fără a vor­bi prea mult despre muncă. Nu lăsați ca tele­vizorul să ocu­pe spațiul rezervat pentru dialog. Dacă nu, încet-încet, vă veți simți plictisiți și în­străi­nați.

Mișcați-vă! Practicați un sport!
Peste vară, în vacanță, v-ați plimbat, ați urcat pe dru­muri de munte, ați înotat, ați dansat... Conti­nuați mai de­parte acest parcurs. Activitatea fizică eliberează en­dor­fine, hormoni naturali ai relaxării și stării de bine. Ritmul indicat? O dată, de două ori pe săptămână, cel puțin o jumătate de oră. Mo­mentul? După serviciu sau sâmbăta și duminica (pentru persoanele foarte ocupate). Dacă sunteți căsătoriți, ideal ar fi să faceți o dată pe săp­tămână o alergare în doi. Fiți siguri că energia acu­mu­lată în vacanță se va dubla.

Învățați să vă răsfățați
Acordați-vă zilnic un spațiu strict per­sonal. Uitați de televizorul care ne mă­nâncă orele libere și viața. As­cul­tați mu­zică relaxantă, citiți, ocupați-vă de florile din gră­dină sau din apartament, mân­gâiați-vă pisica sau dați o tură cu patrupedul dvs. prin cartier... O altă sugestie ar fi să vă ocu­pați de felul în care ară­tați. O baie de aburi cu mușețel, puțină cos­metică facială, câteva exer­ciții yoga de rela­xare, toate astea optimizează do­rința de-a plăcea și de a fi sănătoși. O jumătate de oră în fața oglinzii e un sub­stitut ideal de vacanță.

II. LA BIROU

Umanizați-vă locul de muncă
Teancul de dosare pe care îl vedeți pe birou dimineață de dimineață este efectiv depresiv. Nu-l lăsați să crească prea mult. O curățenie ge­ne­rală periodică are efect benefic. Veți con­stata, pe de o parte, că există și lu­cruri de aruncat, pe de alta - veți crea pe bi­roul dvs. de lucru un spa­țiu bene­fic, pe care îl puteți ocu­pa cu o floa­re așezată într-un pa­har, o fo­tografie, un peisaj, câteva pie­tre adu­­nate într-o excursie care nu se poate uita...

Faceți pauze regulate
Spiritul dvs. a pornit-o hai-hui? Nu vă mai gă­siți cu­vintele? Este ome­­nește, căci peste limita de 90 de minute e greu să te concen­trezi. Nu insistați, acordați-vă o pau­ză. Căutați un loc liniș­tit, eventual ieșiți pe stradă, faceți câțiva pași și beți un pahar cu apă. Sau masați-vă fruntea și tâm­plele pentru a în­de­părta stresul.

Învățați să vă concentrați
Telefonul sună fără încetare, iar în ju­rul dvs. e un du-te vino permanent, exact acum când aveți de terminat o lucrare! Pentru a vă detașa de "restul lumii", puneți un obiect pe birou și priviți-l fix, fără să vă gândiți la nimic altceva. Încercați să rămâneți 40 de secunde în această "carcasă" improvizată, prelungind apoi puțin câte puțin durata.

Învățați să comunicați
Când apar tensiuni în relația dvs. cu un coleg sau chiar cu șefii, nu pierdeți timpul punând la cale scenarii: clarificați pe loc situația. Nu veți aplana tensiunile pe coridorul biroului sau între două șe­dințe. Spuneți calm ce credeți, privindu-vă interlo­cutorul în ochi. Cereți și avizul colegilor dvs., dar în mod obiectiv, fără să transformați si­tuația neplă­cută într-o dramă. Dacă ați greșit, ce­reți-vă scuze. Dacă nu, așteptați cu răbdare ca ten­siu­nea să se aplaneze. Nu vă plângeți și, mai ales, nu-i bâr­fiți pe împricinați. Igiena relațiilor de la locul de muncă este fundamentală pentru sta­rea dvs. de spirit pe termen lung.

Creați o "breșă" între serviciu și acasă
Indiferent dacă vă întoarceți acasă cu mașina sau cu tramvaiul, schimbați-vă o dată pe săptămână itinerariul. O metodă exce­lentă de a rupe rutina. Coborâți din auto­buz cu o stație mai de­vreme și mergeți pe jos. Mersul vă aerisește gândirea și vă ajută să înțelegeți mai clar ce se întâmplă în jur. Circulați cu mașina și ați intrat în cap­cana unui semafor care pare fixat pe roșu? În loc să vă ener­vați, în mijlocul concertului de claxoane, mai bine por­niți radioul sau ascultați o casetă. Muzica vă destinde. Nu vă gândiți că pierdeți timpul, ci că vă bucurați de un ră­gaz nesperat. Știința de a transforma negrul în alb pre­lungește viața.