10 trucuri pentru a regăsi intimitatea în cuplu, după ce ai născut

Redactia
- Copilul atât de dorit a sosit. Doar fericirea legată de el nu vrea să vină la întâlnire. În multe cupluri, mica făptură venită pe lume ocupă un loc prea mare între cei doi părinți, și intimitatea le este amenințată. Se poate face ceva? -

Nu e chiar așa de ușor să păs­trezi inti­mi­ta­tea în cuplu, du­pă ce ai născut un co­pil. Mai ales ca fe­meie, ești acaparată toată ziua și, câteodată, și noaptea. Ne spunem că totul se va schimba, cu timpul, și că vom reintra în nor­mal... Dar timpul trece și normalitatea întârzie. În multe cupluri, copilul îi desparte, sexual, pe părinți. Femeile se lasă copleșite de îndatorirea maternă, iar bărbații ies la o bere cu prietenii... "Atenție, peri­col!", avertizează psihologii. Rela­ția sentimentală nu trebuie lăsată în sea­ma tim­pu­lui, pentru că s-ar putea să dispară. Cuplul tre­buie să existe și după ce membrii lui au devenit pă­rinți. E extrem de important să-ți iei timp pentru tine, ca mamă, dar și pen­tru soțul tău. Un copil e cu atât mai fericit, cu cât părinții lui sunt mai îm­pliniți trupește și sufletește.

• Îngrijiți-vă


Faptul că ați devenit mamă nu tre­buie să vă îndemne spre delăsare. Nu umblați toată ziua prin casă în capot sau în cămașă de noapte, cu părul pe bigudiuri și un strat de cremă pe obraz. E adevărat că pruncul vă fură tot timpul, dar nu e deloc agreabil pentru un bărbat să-și vadă toată ziua nevasta în papuci.

• Surprindeți-vă bărbatul


Schimbați-vă coafura, îmbrăca­ți-vă în haine de casă comode, dar fru­moase, care să vă pună în avantaj și să-i atragă atenția soțului dvs. Schim­bați-vă cât mai des, machiați-vă, chiar dacă stați în concediu de naștere, acasă. E periculos să-l lă­sați pe soțul dvs. să vadă în dvs. doar mama. Va tân­ji după iubita care ați fost.

• Preparați mese-surpriză, doar pentru doi


Odată copilul culcat, preparați ra­pid ceva bun la bucătărie și așterneți o masă de în­drăgostiți, cu lumânări, far­furii fru­moa­se și câteva decoruri ro­man­tice. Vă va face bine amândurora.

• Vorbiți de altceva decât despre noul-născut


Pentru a regăsi complicitatea de altădată, încercați să vedeți în per­soana din fața dvs. băr­batul de care v-ați îndrăgostit, nu doar pe tatăl co­pilului.

• Rezervați-vă o ieșire în oraș, în calitate de îndrăgostiți


Multe cupluri cu "vechime în câm­­­pul mun­cii" de­cla­ră că și-au salvat viața amo­roasă "jucân­du-se", din când în când, de-a în­dră­gos­tiții. O ie­șire la cinema sau la teatru, o cină ro­mantică la res­­taurant sau la discotecă pot avea efect ma­gic. În­tr-o rela­ție maritală, schim­bările de cadru sunt foarte im­por­tante. Pereții casei, pe care îi vi­săm atât de mult îna­inte de a ne în­temeia o familie, se transformă ade­sea în colivie, un spa­țiu care îți taie orice elan.

• Faceți proiecte împreună


Puneți la cale finalurile de săptă­mână sau chiar vacanța viitoare. Min­tea are nevoie de spații, are nevoie să vadă mai departe de viața cotidiană și de grijile ei. Scutece, biberoane, ur­suleți - foarte bine, dar asta nu va scoa­te cuplul din amorțeală, pe când proiectele de vacanță, privirile îndră­gostite și mângâierile, da...

• Nu luați copilul prea multă vreme în patul și în camera dvs.


Ce-i drept, e mult mai ușor să li­niștești un co­pil care plân­ge în miez de noap­te, când pătuțul lui se află lân­gă al tău. Dar prezența lui vreme prea îndelungată în cameră sau, și mai rău, în mijlocul patului conjugal va anula categoric via­ța de cuplu. Dormitorul le aparține părinților. In­ti­­mitatea cu­plului nu trebuie dinamitată de res­pon­­sabilitățile părintești.

• Nu vă autocompătimiți


Da, sunteți o mamă bu­nă și vă achi­tați im­pe­cabil de obligațiile pe care le aveți. Dar nu faceți din asta un titlu de glorie per­sonală. O mamă care se plân­ge întruna de obo­seală pen­tru că vrea să fie per­fec­tă, care nu mai zâm­bește și nu mai are timp de nimic, decât de îndato­ri­rile ei ma­terne, își alungă băr­batul la ca­pătul ce­lă­lalt al pămân­tului.

• Cereți ajutorul familiei


Bunicul, bunica, o rudă apropiată pot să su­pra­vegheze o vre­me copilul, cât să mer­geți la coafor, la cosmetică sau la o sală de sport. Aerul dvs. proas­­păt și detașat îi va face mai mul­tă plă­cere soțului dvs. decât să-i spu­neți, obosită și în capot, că v-ați gân­dit toată ziua la el.

• Fiți egoiste, din când în când


Declinați, câteo­dată, din responsa­bi­litățile pe care le aveți. Chiar dacă dezordinea din casă vă ener­vează sau ar trebui să gătiți, amâ­nați. Egois­mul face bine uneori și trebuie exer­sat.