"Mai slăbește-mă cu atâta iubit!"

Redactia
- Nimic nu e mai ucigător pentru o relație decât un partener care își sacrifică propriile aspirații și îl sufocă pe celălalt, ca o plantă agățătoare. O situație-limită, comentată de un psiholog -

Sandviciurile cu dragoste

"Dacă vreau ceva, pot să-mi iau și singur!", se răstește Dan la prie­tena lui, când o vede apro­piin­du-se de el cu câteva sand­viciuri puse pe o farfurie. Apoi îi în­toarce demonstrativ spatele și con­ti­nuă să vorbească cu ceilalți colegi. Lo­cul acțiunii: o petre­cere de firmă, la care angajaților li s-a permis să vină și cu prietenele sau soțiile lor. Avantajul e oricum de par­tea lui, fiindcă se află la el "acasă", discută cu colegi de birou. Oana, în schimb, nu cunoaște aproape pe nimeni aici, drept ur­mare, se refugiază într-un loc mai ferit și înghite cu lacrimi în ochi toate sand­vi­ciu­rile de pe farfurie, după care își ține încheieturile mâinilor sub jetul de apă rece, până îi dispar petele roșii din obraji. Dacă ar fi după ea, s-ar face pe loc nevă­zută. "Eu sunt dră­gu­ță cu tine și te însoțesc la petrecere, iar tu mă ofen­sezi în pu­blic, nenoro­citule!", șuieră mânioasă tânăra fe­meie către imaginea ei din oglindă.
Mai târziu, pe drumul spre casă, îi reproșează lui Dan com­por­ta­mentul bădărănesc, dar acesta îi replică, plic­tisit: "Slăbește-mă cu drăgă­lă­șe­niile tale. Nu-ți dai seama că mă sufoci? Nu mai am patru ani", apoi pornește radioul mașinii. Când ajung la intrarea blocului în care locuiește Oana, o­prește ma­și­na și aș­teap­tă ca ea să co­boa­re, apoi de­marează, fără să mai privească îna­poi.
Deși e trecut mult de miezul nop­ții, Oana nu reușește să adoar­mă. Îl sună mereu pe Dan, simte nevoia să discute din nou cu el despre această seară nefericită, să clarifice com­por­tamentul lui. Cu ce a greșit? Știe că nu face bine, că insis­ten­ța ei seamănă cu sandviciurile de pe farfurie, dar nu se poate abți­ne. Dan nu răs­punde.
Povestea lor de dragoste înce­pu­se așa de fru­mos, în vara trecută. Cu o precizie de cea­sornic, în fie­care marți, a­cest tâ­năr înalt, cu zâmbetul lui fermecător, își făcea apariția în librăria unde lu­cra ea. Se pre­făcea că se in­teresează de una sau alta din ultimele cărți apărute, dar ur­mărin­du-l discret cu coada ochiului, Oana a băgat de seamă că, de fapt, el o ob­serva, cu maxi­mă atenție, chiar pe ea. Iar privirile lui in­sis­tente parcă o elec­trizau. În­tr-o bună zi, a găsit curajul să-i vorbească, invitându-l la o lec­tură publică, susți­nută de un scri­itor cu­noscut. A fost în­cepu­tul unei pe­rioade minunate. Cea mai frumoasă de până atunci în viața ei.
Oana aprin­de veioza. Dră­gălă­șenie? Poate că da. Uneori se miră ea însăși că, atunci când co­lindă maga­zinele, se gândește mai întâi la ce i-ar plăcea lui să mă­nânce, la ce i-ar face plăcere lui să poarte, și numai după aceea la ce și-ar dori ea. De curând, îi pre­zen­tase trium­fătoare niște ochelari de soare Ar­ma­ni, pe care cheltuise o mi­că avere. "Nu-mi tre­bu­ie", refu­zase Dan, mai de­grabă neprietenos. "Mai am o pe­reche și-mi sunt de a­juns". "Te rog!", in­sistase ea. "Afec­țiu­nea ta e prea lipi­cioasă", re­plicase Dan e­nervat.
Oana s-a despărțit trep­tat de toate lucru­rile care îi adu­ceau bu­cu­rie al­tădată. Nu mai merge la cos­me­tică și masaj, "a uitat" inti­mitatea în­dră­gitelor ei după-amieze de lectură pe care obișnuia să le petreacă pe ca­napea, înfășurată într-un capot larg, cu o carte în mână, se lipsește chiar și de se­rile de seriale de la te­levizor. Totul pentru Dan. Mai nou, fiindcă el se în­scrisese la mas­terat, Oa­na ținea morțiș să-i gă­teas­că, pentru ca iubitul ei să nu piardă vremea mâncând pe fugă, în oraș. "Și el ce face pentru tine?", o în­tre­base o prie­tenă. "Nimic", ar fi fost răspunsul co­rect. Dar Oa­na ri­postase grăbită: "Nu e obligat să se re­van­șeze".
În finalul acestei seri dezastru­oase, așa cum stă ghemuită sub pla­pumă, epuizată de plâns, Oana nu reușește nici măcar acum să cu­prindă cu o privire clară și critică grămă­joara de cioburi ale iubirii ei și să-și recu­noas­că greșeala: insis­tența senti­men­tală. Murmură doar: "Nu mă mai iubește. Vrea să scape de mine. S-a sfârșit".

Opinia specialistului

Tipică pentru cuplurile în care exagerarea sentimentală îi limitea­ză unuia dintre parteneri spațiul vital, povestea relatată mai sus trebuie ana­lizată mai detașat. În spatele unei ati­tudini de respingere nu se află tot­deauna intenția de a torpila o relație, de a-i pune capăt, ci adesea doar o sufocare extre­mă. Cu cât unul dintre parteneri stăruie mai mult să obțină o apro­piere perma­nentă, să-și dove­deas­că fidelitatea și se agață de gâtul celuilalt, cu atât mai îndârjit luptă "pri­zonierul" să-și apere libertatea. Aces­ta este un principiu infailibil, la fel ca o lege a naturii. De multe ori, la baza confruntării se găsesc mo­dele comportamentale moștenite din tre­cut. În fa­milia Oanei, de pildă, au exis­tat probleme grave: mama sufe­rea de depresie și-și căuta consolarea în alcool, tatăl ve­nea cu neplăcere acasă. Negli­jată de niște părinți preo­cupați de propria lor suferință, fata și-a conceput singură o for­mulă de su­­praviețuire: "Tre­buie să fac efor­turi și să insist ca să fiu observată. Dacă în­cetez să mă străduiesc, voi fi ignorată și părăsită". Dan, în schimb, copil unic, plasat din start în centrul atenției neînce­tate a mamei sale, nu cunoaște asemenea griji. Dim­potrivă. Modul Oanei de a-l co­coloși îi trezește vechi amintiri stânje­nitoare - oroarea de a fi ur­mă­rit pas cu pas, în numele iu­birii materne.
Cramponarea nu este o caracteris­tică exclusiv femi­ni­nă. Tot atât de des sar peste cal și bărbații, din dorința ca sen­timentele lor să rămână inten­se și paradisiace, ca la începu­turile iubirii. Genul de soț care vine dimineața cu cafeluța la pat, sărutându-i mâna so­ției și copleșind-o cu complimente, deși femeia are încă ochii umflați de somn, care parfumează baia înainte ca ea să se spele, șterge pe jos, o pri­vește, din spate, în oglindă, când ea se machiază, adorând-o din ochi, lă­cri­mos, și care, bineînțeles, ia toate treburile casnice asu­pra sa, deși mun­cește din greu, la un birou. În doze exagerate, afecțiunea devine ușor li­bi­di­noa­s­ă și greu de suportat, mai ales dacă femeia es­te pe picioarele ei, o profesionistă indepen­den­tă...
Pentru o vreme, oricine se poate simți bine, fiind răsfățat ca un copil mic. Însă, cu timpul, situația devine incomodă. Și ucigător de plicti­coasă. Fiindcă spontaneitatea și vioiciunea se pierd pe drum, ele nu pot fi păs­trate fără curajul de a recunoaște deo­se­birile și de a duce conflic­tele până la capăt, pentru a învăța din ele.

Există, cu adevărat, "nepotrivire de caracter"?

În ce-i privește pe Oana și Dan, o despărțire pare inevitabilă, cel puțin temporar. De la acea scenă peni­bilă, la petrecerea firmei, cei doi s-au în­străinat tot mai mult. Sexualitatea lor e în im­pas. El se cufundă în lucra­rea lui de masterat ori navighează pe Internet seri întregi, iar la sfârșitul săp­tămânii, evadează la munte cu prie­­tenii, sau petrece ore și ore pe tere­nul de tenis. Oana su­feră. A slăbit, s-a apucat iarăși de fumat și, dacă Dan nu-i dă măcar două telefoane pe zi, nu-și poate fixa atenția pe nimic.
Apoi, însă, primește o ofertă de serviciu în alt oraș. Ezită la început. În final, acceptă. Cu ero­ismul disperării, hotă­răște că e nevoie de o pau­ză în relația ei cu Dan.
Și iată că distanța face din nou posibilă apro­pie­rea. În primele săp­tămâni, Dan respiră ușurat. Dar după aceea, începe să simtă lip­sa Oanei, un sentiment pe ca­re nu-l mai încer­case de mult. Cade pe gân­duri, cugetă la gre­șe­lile făcute și la felul cum le-ar pu­tea în­drep­ta. Își dă dea sea­­ma cât de pu­țin vorbise cu Oana des­pre el și despre relația lor. Ar fi putut să se schimbe? Să renunțe la stilul ei posesiv? Să înțeleagă că în orice iubire e nevoie de oxigen?
Departe de Dan, Oana se simte mai întâi pierdută, parcă bol­navă. Se întreabă mereu da­că a luat o decizie înțe­leap­tă, își interzice să ce­deze tentației de a pune mâna pe tele­fon. Scrie e-mail-uri pe care apoi le șterge și se chi­nuie la gândul că, dacă relația cu Dan s-a sfârșit, într-adevăr, ar pu­tea fi vina ei.
A apelat la un psiholog și urmează o terapie. În fiecare dimineață face jog­ging, iar după ce iese de la birou se oprește într-o cafenea plină de ti­neri. Începe să-și înjghebeze o viață nouă, în care rolul principal nu-i mai revine lui Dan, ci ei însăși.
După șase luni, Dan vine în vizită. Iubirea lor pare să fi renăscut din cenușă, dar cei doi se ceartă din orice. Oana îndrăznește, în sfârșit, să-i spună lui Dan dorințele și chiar frustrările ei. E o fire sentimentală. Are nevoie permanent de do­vezi și declarații de dragoste. Să fie clipă de clipă alături, să-și spună că se iubesc... "Dar te iubesc și fără atâtea suspine", se apără Dan. "Intimi­ta­tea asta exagerată ucide orice emoție. Mă su­focă, mă face să fug". Oana începe să plângă. "Nu pot altfel". "Nici eu", spune Dan și se în­dreaptă spre ușă. "Apropierea asta îmi fură ae­rul. Nu mai simt decât silă. Îmi pare rău". Un caz din mii de alte cazuri la fel. E cineva vinovat sau "ne­potrivirea de caracter", atât de des in­vo­ca­tă în divorțuri, la tribunale, există cu adevărat?

DINA BRAN