"Caut tratament naturist pentru Borrelia Burgdorferi sau boala Limé"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru LAURA BACINSCHI - Brăila, F. AS nr. 908)

Doamnă Laura, pentru că am trecut printr-o po­veste similară cu fetița mea, doresc să vă ajut cu informații referitoare la boala Limé. În țara noastră nu este recunoscută oficial, din păcate, și puțini medici sunt pregătiți (unii chiar total nepregătiți) pentru bătălia cu această boală extrem de parșivă, și nu atât de rară pe cât se crede! Cât timp a făcut copilul tratament cu antibiotic? E necesar minimum o lună și jumătate, fără pauză! Aștept să-mi scrieți pe e-mail, pentru a vă da mai multe informații. Necazul este că această bacterie ia forma chistică în timp, se încapsulează (nu sunt medic, nu știu dacă m-am exprimat bine), o formă în care nu mai este distrusă de antibiotic. Stă în forma latentă și atunci când scade imunitatea organismului încep problemele. De aceea este foarte important să se ia măsuri cât mai repede. Din păcate, toate acestea le-am aflat după necazul avut. Fiica mea a început antibioticul la 3 săptămâni de la înțepătură, când i s-au inflamat ganglionii limfatici. Și asta, pentru că în primele zile după înțepătură (când existau șanse reale de vindecare, dacă este aplicat un tratament corect) am dat peste niște medici nepricepuți. A urmat aproape 3 luni de antibiotic, fără pauză: Moldamin, Sumamed, Amoxicilină. După această perioadă, am repetat analizele la București și am trimis probe de sânge la o clinică din Germania, specializată în borelioză, și rezultatul a ieșit din nou pozitiv (prezența bacteriei Borrelia), din fericire fără co-infecții. În prezent, fetița mea urmează un tratament naturist pentru o perioadă de 3 luni (Sa­mento și EPP, un extract din sâmburi de grepfruit) pe care le-am procurat din altă țară pentru că la noi nu le-am găsit. Apoi vom repeta analizele. Nu toate căpușele sunt purtătoare ale acestei bacterii. Noi am avut ghinion! Pe de altă parte e bine că boala s-a manifestat căci există bolnavi care nici nu știu că au fost înțepați de căpușe în urmă cu 10-15 ani, și când descoperă cauza problemelor de sănătate, poate fi prea târziu! Alteori, rezultatele analizelor sunt fals negative. Iar diagnosticul se pune greu, tocmai din cauza faptului că borelia are simptomele altor boli. De aceea se și numește boala cu 1000 de fețe! Există în Constanța un centru de medicină hiperbară (singurul din țară, dacă nu mă înșel), unde se poate face terapia cu oxigen hiperbaric, care ar distruge bacteria, spun medicii de acolo! Dar câți din bolnavi își pot permite costurile enor­me ale unui asemenea trata­ment? Căci boala nefiind recunos­cută oficial, nu se poate deconta prin Casa de Asigurări de Sănătate, nici măcar o parte din cheltuieli...
Doamnă Laura, aștept să-mi scrieți pe adresa de e-mail. Sincer, nu cred într-un tratament naturist mi­nune dar se poate crește cu ajutorul acestuia imunitatea organismului. Vă doresc sănătate!
MARIANA POPESCU - e-mail: [email protected]

"Caut tratament alternativ pentru herpes genital"
(Răspuns pentru COSMIN, F. As nr. 1105)


Așa cum vi s-a spus de către medic, herpesul genital este o afecțiune ce poate avea transmitere sexuală, dar și alte cauze, boala fiind provocată de un virus. Dacă este într-o stare avansată, vă sfă­tuiesc să folosiți următorul procedeu: dacă bubele s-au format deja și aveți usturimi, tamponați-le cu ceai de mușețel, apoi ungeți-le cu o alifie sul­famidată. După ce usturimile mai cedează, tampo­nați locurile cu alcool de 60°, până la vindecarea definitivă. Concomitent, luați vitamine. Același procedeu este valabil și pentru herpesul la gură și nas.
ELENA T. - Râmnicu Vâlcea

"Am mâncărimi pe tot corpul și micoză la unghii"
(Răspuns pentru ALINA - Suceava, F. AS nr. 1245)

1.
În cazul meu, diagnosticul pentru simptomele de mâncărimi pe tot corpul a fost prurit general, iar tratamentul pe care l-am urmat și încă îl urmez este următorul: 1. duș sau baie în fiecare seară și frecționare ușoară a corpului cu săpun "Dove" care este foarte moale și plăcut; 2. după cină (orele 20-21) luați o pastilă de Pe­ritol, medicament care se li­vrează fără rețetă; 3. dacă la început mâncărimile nu ce­dează ușor, completați trata­mentul cu o pastilă de Claritin sau luați un tub de vaselină Betaderm, cu care vă frec­ționați ușor pe părțile de piele iritate. La baie, dacă nu aveți pe cineva care să vă frec­țio­neze pe spate, luați o țesătură moale (un prosop) umeziți-l, ungeți-l cu săpun, procedați per­sonal. Dacă aveți prurit și pe scalp (cap), luați alcool mentolat 1% (sticluțe de 100 ml) și după ce vă spălați bine capul și îl șter­geți, să nu rămână ud, îmbibați puțină vată în această soluție și frecționați pielea capului de câte ori este nevoie. Cu acest tratament, mă simt foarte bine. Vă doresc și dvs. la fel. Sănătate!
(Nu pot încheia această scrisoare, fără să aduc toate mulțumirile mele colectivului redacțional și, în special, doamnei director Sânziana Pop!)
ALEXANDRU BOBE - București

2. Încercați să aplicați oțet pe porțiunea afectată de ciupercă. Explicația este următoarea: ciuperca, de orice natură ar fi, trăiește într-un mediu alcalin. Punând oțet (care este acid) cu badijonări mai dese, pe o perioadă de timp cât mai îndelungată, chiar și după dispariția ciupercii, ea nu va mai apărea deoa­rece nu poate trăi în mediul acid creat de badi­jonarea cu oțet. Totul depinde de consecvența cu care aplicați acest tratament, pe locul respectiv.
FLORENȚA POPESCU - Ploiești
Apreciez mult revista dumneavoastră; de când am descoperit-o, este lectura mea preferată. Vă mulțumesc pentru că existați, și mai ales pentru natura conținutului din cuprins, cu articolele de toate genurile.

3. Și soțul meu a suferit ani de zile de o ciupercă cumplită, localizată în zona inghi­nală, anală, axilară. Produce niște mâncărimi groaznice. După mai multe peregrinări zadarnice pe la doctori, am dat peste un medic bătrân, care din păcate a decedat! Am dat rețeta mai multor oameni și ea a produs vindecări de sută la sută. Cei suferinzi nu știau cum să-mi mulțumească, dar eu am fost fericită că am putut să-i ajut. Iată rețeta: Nipagin - 1 g, Acid boric - 2 g, Sulfat de zinc - 0,20 g, Glicerină - 10 g, Alcool de 70° - 90 g. 1. Cu alifia de mai sus se tamponează lo­cul bolnav, de două ori pe zi, dimi­neața și seara. 2. Seara, după primul unguent, se aplica Nidoflor sau Clotrimazol. 3. Di­mineața, după primul unguent, se aplică acid boric 1 g + acid salicilic 0,5 g + talc 20 g. Tot timpul trebuie menținută o igienă riguroasă a locului, folosindu-se numai prosoape personale, foarte curate. Se repetă rețeta după terminare, până la vin­decare.
C. SCHNEIDER - Cluj

"Sufăr de gastrită cronică de tip C"
(Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS nr. 1275)


D-na Rozalia, mai întâi de toate vreau să vă comunic că gastrita și ulcerul sunt strâns legate de stresul cotidian, deci va trebui să aveți grijă cum îl gestionați. Cel mai bun și la îndemână leac este sucul de cartof+morcov, băut (stors proaspăt), de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea meselor principale. Acest suc vindecă ulcerațiile stomacale și intestinale. Fiecare suc se prepară dintr-un cartof și 3 morcovi. Pentru a gestiona mai ușor stresul, vă recomand să luați 3 capsule pe zi de Rhodiolin, de la "Calivita".
Recomand ca mesele să fie cât mai mici (porțiile) și să mestecați bine toate ali­men­tele, pentru a ușura sarcina stomacului.
O masă pe zi va fi for­mată din supă de legume cu puțin orez brun, pasată bine, iar la sfârșit, închideți focul și adăugați zeama de la o lămâie, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece și o linguriță de chimen proaspăt măcinat. Se asezonează cu verdeață. Alimentația să fie cât mai simplă și organică. O treime din alimente ar trebui să constea în cereale (pentru stomacul sensibil cel mai recomandat e orezul brun sau sălbatic) fiert în pu­țină apă. La urmă se adaugă ulei de măsline presat la rece. Carnea să fie fiartă, iar zeama în care fierbe să fie aruncată, deoarece pentru stomac e toxică, produce aciditate. Cartofii fierți se consumă doar calzi, când se răcesc nu se digeră și provoacă balo­nare. Schimbați-vă din temelii obiceiurile alimen­tare. Beți sucuri proaspăt stoarse din legume și fructe. Încercați să vă gestionați gândurile și emo­țiile. Limitați sau chiar evitați consumul de zahăr alb, cafea și ceai negru, înlocuiți-le cu miere de albine, zahăr brun, cafea din orz și ceai verde. Pre­parați iaurtul în casă. Evitați condimentele care vă irită stomacul, optați pentru ceaiuri calmante - sunătoare, chimen negru sau dulce. Vă rog să mă contactați, vă voi trimite prin poștă schema cu ali­mentele permise și nepermise, împreună cu regimul pe care să-l adoptați.
MARIA BOLDEANU - Brăila, tel. 0747/56.89.25

"Verișoarei mele i se umflă articulațiile, iar medicii nu-i pot pune un diagnostic"
(Răspuns pentru CARMEN P. - Buzău, F. AS nr. 1279)


Stimată doamnă, este important că verișoara dvs. a observat legătura între simptomele articulare și cele digestive. Fiind suspectă de o afecțiune inflamatorie a colonului cu ceva timp în urmă, am fost întrebată de medicul gastro-enterolog, dacă prezint și simptome de durere sau înroșire la nivelul articulațiilor. Am aflat, astfel, că boala Crohn a tractului digestiv are în tabloul clinic și aceste simp­tome și că, spre exemplu, acestea o diferen­țiază de rectocolita ulceroasă, o altă boală infla­matorie a colonului. În tratarea ambelor afecțiuni (puseele acute), se prescriu și uneori au efect cor­ticosteroizii (prednisonul).
Îi recomand, deci, verișoarei dvs. să o vadă și un medic gastro-enterolog competent. În cazul în care nu cunoașteți unul, vă recomand eu trei spe­cialiști de excepție: Monica Constantinescu, Gabriel Constantinescu, Cristian Balahura, toți trei de la Clinica Sanador, de lângă Piața Victoriei, str. Dumitru Sergiu 26-28, sector 1, București. Programările se pot face la numărul de Call Center 021-9699.
M. DRAGOMIR - București