Enigma sănătății perfecte - BACTERIILE DIN INTESTIN

Gilda Fildan
- Fără ele, n-am putea supraviețui -

În prezent, trăiesc pe globul terestru 7,55 miliarde de oameni. Aveți impresia că e cam înghesuială? Da' de unde! În comparație cu ceea ce se petrece în intestin, aici, la lumina zilei, ne bucurăm de un adevărat confort, căci înăun­tru, în măruntaiele noastre, forfotesc de 13.245 de ori mai multe vietăți minuscule. Mai exact, sunt 100 de miliarde de muncitori neobosiți, care descompun alimentele ingerate de noi, apoi curăță tractul digestiv și îl apără contra germenilor patogeni. Arată ca niște bile jucăușe, pilule alungite sau spaghete scurte și poartă nume ciudate: bifidobac­terii, ruminococcus, firmicutes, prevo­tella sau bacteroides.
Și fiindcă aglomerația este atât de mare, corpul a recurs la un artificiu, pentru a oferi bacteriilor spațiu de lucru suficient: "In­tes­tinul formează o mulțime de pliuri. Princi­piul este același ca la o fustă plisată. Pe un centimetru pătrat încap până la 4.000 de microorganisme - și astfel, intestinul se trans­formă într-o suprafață uriașă, echivalentă cu două terenuri de tenis, oferind tuturor locuitorilor săi adăpost și protecție", explică specialiștii.
Bacteriile se simt bine aici (în varianta ideală, firește). Ele cresc, proliferează, alcătuiesc colonii și, în cele din urmă, mor. De aceea, acestei grădini zoologice în miniatură i s-a spus "floră intesti­nală". Însă, pentru că bacteriile nu sunt totuși plan­te, gastroenterologii preferă s-o numească în pre­zent "microbiom".

Tristețea sau fericirea depind de intestin

Poate că amănuntele expuse mai sus v-au cam tăiat pofta de mâncare. Dar n-aveți motive să fiți dez­gustați, dimpotrivă: de fapt, mi­cro­organismele de care vorbim sunt cei mai buni prieteni ai noștri. În lipsa lor, n-am putea supraviețui. Principala lor misiune este aceea de a construi o barieră intestinală intactă, pentru a înarma sistemul imunitar împotriva boli­lor și a substanțelor toxice. Har­nicii lucrători desfac alimentele ajunse în intestin în bucățele mici, mai corect spus în compo­nente, pe care organismul nostru este capabil să le valorifice - și anume, în vitamine, acizi grași, aminoacizi și zahăr. Flora intestinală decide în mare măsură dacă ne simțim fericiți sau triști, dacă trăim sub imperiul unei anxietăți permanente sau mergem prin viață cu curaj și cu capul sus. Dacă suntem dolofani ori supli. Dacă ne concentrăm cu ușurință sau doar cu mare oste­neală. Microbiomul are un rol de reglare, fiind implicat în aproape toate funcțiile corpului nostru. Cu greu vom găsi un organ cu care el să nu se afle în legătură. Și s-ar putea ca, prin intermediul intes­tinului, să fie influențate chiar și unele afecțiuni ale sistemului nervos, până acum incurabile, cum sunt Parkinsonul, scleroza multiplă sau demența senilă. Cel puțin, primele cercetări par să încu­rajeze o asemenea speranță. Totodată, există indicii că bacteriile intestinale au o anumită însemnătate în raport cu tulburările de dezvoltare, cum sunt autismul și schizofrenia.

Al doilea creier

Cercetătorii numesc intestinul "al doilea creier", pornind de la constatarea că structura și funcțiile sale sunt tot atât de complexe și fascinante. Mai mult, oamenii de știință vorbesc despre o "axă intestin-creier", deoarece intestinul pare să co­munice intens cu partenerul lui de la etajul superior. Principala legătură dintre ei o con­stituie nervul vag, care pleacă din trunchiul cerebral și se strecoară de-a lungul coloanei vertebrale până jos, în abdomen. Bacteriile intestinale se servesc de acest canal de co­mu­nicare, pentru a transmite informații bio­chimice. "Celulele nervoase ale intesti­nului reacționează identic cu neuronii de la nivelul creierului la neuro­trans­mițători ca adrenalina ori serotonina", afirmă specialiștii. Tocmai legătura strânsă dintre abdomen și cap creează posibili­tatea ca anumite probleme digestive, cum sunt diareea și constipația, să fie uneori "comandate de sus" - doar nu degeaba obișnuim să spunem despre o situație neplăcută că "ne-a căzut greu la stomac" și despre lucrurile inacceptabile că "nu le putem digera". Iar în ultimul timp, cercetările au scos la iveală indicii care sugerează că și Parkinsonul, o boală neurologică gravă, ar putea fi declanșată, sau cel puțin favorizată, de procesele desfășurate în intestin. În faza incipientă a afecțiunii, se acumu­lează în creier o serie de plăci proteinice. Provenite de la activitatea microbiană din intestin, acestea migrează spre creier, probabil pe traiectul nervului vag.

Bacteriile și condiția fizică

Studierea microbiomului este, în prezent, unul din cele mai pasionante domenii de cer­ce­tare, deoarece zilnic apar noi descoperiri. Aproape toate disciplinele medicale se interesează de intestin, în cău­tarea unor modalități de preve­nire și, cândva, în viitor, poate chiar de vindecare a unor boli cu ajutorul florei in­tes­tinale. Interconexiuni s-au depistat în numeroase direcții, fie că este vorba de obezitate, diabet, aler­gii, afecțiuni dermatologice sau depresii. Bacteriile determină și condiția noastră fizică. În cadrul unui experiment de laborator realizat cu locatarii unui acvariu, li s-a introdus peștilor bătrâni floră intesti­nală luată de la cei tineri. Drept urmare, ei au de­venit mai sănătoși și mai agili, iar durata de viață li s-a prelungit cu până la 40%.

Influența asupra psihicului

Oricine știe că, atunci când suntem îndrăgostiți, avem "fluturi în stomac". Emoțiile puternice ne dau furnicături în zona abdominală. Cercetătorii de la Universitatea Cork din Irlanda, specializați în domeniul neuroștiințelor, au demonstrat printr-un studiu faptul că microbiomul ne modelază și starea de spirit. Participanții, 22 de bărbați tineri și sănă­toși, au primit câte o pun­guță cu o pulbere albă: la unii, aceasta era un simplu placebo, iar la alții, ea conținea o bacterie care se găsește în mod natural în iaurt, kefir sau varza murată, ne­preparată termic. Bărbații care băuseră pulberea cu culturi de bacterii amestecată în lapte, s-au simțit ulterior mai bine dispuși, mai puțin stresați, mai bucuroși. Le-a crescut capaci­tatea de concentrare și ariile cerebrale responsabile cu activitățile cognitive superioare au început, brusc, să lucreze mai intens. Încurajați de rezultatul obținut, autorii studiului se gândesc acum că un cocktail de bacterii ar putea înlocui, la un moment dat, psihotropele administrate pacienților cu afec­țiuni psihice. Deocamdată, acesta rămâne doar un vis frumos. Dar într-un viitor mai apropiat ori mai îndepărtat, de ce n-ar fi posibil?

Bacteriile și kilogramele: slab sau gras?

Există oameni care mănâncă zilnic o prăjitură, chiar două, și, totuși, nu se îngrașă. Și aici joacă un rol determinant ființele microscopice care ne popu­lează intestinul. Observațiile efectuate în ultima perioadă i-au condus pe specialiști la definirea a trei tipuri de floră intesti­nală (enterotipuri, cum le numesc me­dicii): "La fiecare enterotip predo­mină în intestin un anumit grup de bacterii, indiferent de vârsta, sexul sau originea persoanelor respec­tive". De exemplu, grupul "bacteroid" se regă­sește la 30% dintre europeni - și anume, la cei în a căror alimentație ocupă un loc important carnea și grăsimile animale. La con­sumatorii consecvenți de legume și fruc­te, care totalizează 20% din populația Euro­pei, este mai numeros grupul "prevotella", iar la restul europenilor, adică la 50% dintre ei, prevalează gru­pul "ruminococcus", com­pus din bacterii ce agreează uleiurile vege­tale, dar și alcoolul.
Investigațiile științifice pun tot mai clar în evi­dență corelația dintre microbiom și greutatea corpo­rală. Oamenii supli au o floră intestinală mai bogată și mai diversă decât supraponderalii, iar printre microorganismele prezente în intestinul lor se află multe capabile să le asigure o protecție eficientă contra inflamațiilor. Un studiu recent dezvăluie faptul că din microbiomul suprapon­deralilor lipsesc câteva bacterii esențiale, a căror lipsă provoacă in­flamații la nivelul creierului (care pot da naștere unor boli degenerative, cum sunt demența senilă sau maladia Alzheimer).

Transplantul de materii fecale

Metoda modernă a transplantului de materii fecale (cunoscut și sub denumirea de bacterio­terapie) deschide un orizont de speranță pentru supraponderali. S-a constatat că, introducând în intestinul unor normoponderali o cantitate de scaun luată de la persoane cu greutate excedentară (bine­înțeles, prelucrată și în final prezentată sub formă de tablete), ei se îngrașă. Și procedeul invers dă rezultate. Dar cercetările nu sunt încă suficient de avansate pentru a le permite me­dicilor să afirme că s-a descoperit un sub­stitut senzațional al dietelor de slăbit. Tera­pia se află actualmente în stadiu experi­mental și este practicată în primul rând în scopul de a vindeca unele afecțiuni, ale căror simptome prejudiciază dramatic calitatea vieții pacienților. Specialiștii australieni de la Universitatea Kensington transferă sufe­rinzilor cu colită ulceroasă materii fecale recoltate de la oamenii sănătoși. S-au obți­nut ameliorări semnificative la peste 40% dintre bolnavi.

Cum ne antrenăm flora intestinală

Deocamdată, cel puțin, tendința de îngrășare sau de menținere a greutății normale, proprie organis­mului nostru, nu poate fi modificată. În schimb, oricine are la îndemână posibilitatea de a-și "cul­tiva" în intestin anumite bacterii bune, printr-o alimentație cu densitate calorică redusă, presupu­nând un consum mai mic de carne și unul mai con­sistent de legume, care să realizeze un aport ridicat de fibre (minimum 30 de grame pe zi). Însă este nevoie de răbdare, după cum ne atrag atenția specialiștii: "Din investigațiile noastre rezultă că flora intestinală necesită mai multe săptămâni pentru a se reorienta și însănătoși. Așa se explică și faptul că efectul yo-yo, intervenit în urma dietelor, nu pare a avea legătură cu numărul de calorii și metabolismul, ci, mai curând, cu durata prea scurtă a regimului de slăbit, care n-a acordat florei intestinale timp suficient pentru a se reface". Abia după aproximativ șase săptămâni, flora se dezvoltă și devine mai variată. Din acest moment, digestia și metabolismul pot sprijini eforturile de reducere a greutății corporale.
"Însă există și o altă cale de revigorare a mi­crobiomului - și anume, bacteriile probiotice", scrie nutriționista americană Kathie Madonna Swift în cartea ei, "Vindecă-ți intestinul și vei fi suplu". Acestor bacterii li se datorează, printre altele, gustul plăcut al unor produse lactate, cum sunt iaurtul sau kefirul. Dar este important ca ele să fie cât mai proaspete. Căci, pe mă­sură ce se apropie de data de expirare, iaurtul va conține tot mai puține microorga­nisme vii. Ca să prolifereze, bacteriile "bune" trebuie să fie aprovizionate și cu prebio­tice. Le găsim în alimente ca leguminoa­sele, prazul sau andivele. Grăsimile și zahărul în cantități mari dăunează florei intestinale. Îi fac bine, pe de altă parte, orice metode de reducere a stresului, de la yoga și antrenamentul autogen până la terapiile comportamentale. Medicii mai recomandă pentru reechilibrarea intestinului și stimulii naturali, ca de pildă, nămolul cald sau băile în apă termală.

Antibioticele fac prăpăd

Cei mai mari dușmani ai microbiomului sunt antibioticele. În zilele noastre, oamenii s-au obiș­nuit să le ia prea des și pe perioade prea lungi, chiar și pentru rezolvarea unor probleme minore, cum ar fi o simplă răceală. În consecință, microbii devin imuni la acțiunea preparatelor farmaceutice. Și nu trebuie ignorat faptul că antibioticele operează o distrugere neselectivă: pe lângă agenții patogeni, care constituie ținta efectivă a tratamentului, sunt omorâți aproape în totalitate și germenii normali și folositori din intestin. După un astfel de măcel, microbiomul va trebui refăcut treptat cu probiotice și prebiotice cumpărate tot de la farmacie. "Admi­nistrarea prelungită a antibioticelor mărește riscul de dezvoltare a unor microbi rezistenți", subliniază Martin Llewelyn, de la Universitatea Brighton, într-un articol publicat în paginile revistei "British Me­dical Journal". De aceea, el ne recomandă să luăm antibiotice numai până în momentul când începem să ne simțim mai bine.

Ce îi priește intestinului - și ce îi dăunează

* Forță pentru intestin - Lactatele acide, zea­ma de varză murată sau prunele uscate reechi­li­brează în mod firesc și cu blândețe un intestin care nu mai funcționează normal. Semințele de in conțin mu­cilagii ce au proprietatea de a-și mări volumul în interiorul intesti­nului, stimulând astfel digestia. Sfecla roșie este o sursă deosebit de bogată de anti­oxidanți - aceș­tia neutralizează radicalii liberi și împiedică vătămarea celulară.

* Combaterea diareei și a ba­lonărilor - În mere se găsesc pectine, o categorie de fibre cu efect cal­mant asupra peristaltismului intesti­nal ac­ce­lerat. Totodată, ele reduc și in­flamațiile. Așa se explică faptul că mă­rul este utilizat ca leac tradi­țional în cazurile de diaree acută.

* Nu neglijați relaxarea - O echipă de cer­cetători americani de la Universitatea din Ohio au efectuat o serie de experiențe cu șoareci de labo­rator. Când animalele au fost supuse la un stres pre­lungit, specialiștii au constatat că microbiomul lor și-a redus în mare măsură diversitatea și s-a accen­tuat în schimb tendința de proliferare a unor bac­terii dăunătoare din genul clostridium. Conclu­zia: nu lă­sați stresul să pună stăpânire pe dvs. Căutați meto­dele care vi se potrivesc cel mai bine și relaxați-vă.

* O zi de pauză - Un intestin obosit are nevoie, din când în când, de o pauză, pentru a se odihni după truda lui zilnică. Sunt de mare ajutor zilele de repaos, în care nu se consumă, de dimineața până seara, decât supe de legu­me, ori preparate ușoare, gă­tite cu orez. Sau puteți sus­penda masa de seară - o procedură cunoscută, numită "dinner cancelling". "Prin aceasta se înțelege re­nun­țarea la mâncă­rurile solide, începând de la ora 17, și înlocuirea lor cu ceai și supă clară", precizează nutriționiștii.

* Mult prea acid - Tipul de alimentație larg răspândit pe continentul european, cu multe pro­teine animale, zahăr, acizi grași saturați, cafea și alcool, ne perturbă serios me­tabolismul și echilibrul acido-bazic. De aceea, ar trebui să dețină o pondere mai impor­tantă în meniul nostru alimen­tele bazice: cartofii, spanacul, castraveții, sfecla roșie, ba­nanele, smochinele, pro­dusele din făină integrală de grâu spelta, ovăzul sau meiul. Și fructele-boabe sunt o sursă excep­țională de alcalinitate. Senzația de prea-plin și ba­lonările pot fi combătute cu roiniță sau cu extract din frunzele de anghinare.

* Fast-food și gumă de mestecat - Gluta­matul, deseori prezent în mâncărurile gata prepa­rate și în meniurile de fast-food, este suspectat că ar acționa asupra centrului din creier care emite sem­nalul de sațietate. Dovezile definitive încă lipsesc, dar ceea ce se știe cu certitudine este că această sub­stanță declanșează migrene. Specialiștii ne sfătuiesc să fim prudenți și în privința dioxidului de titan, inclus în lista aditivilor alimentari cu simbolul E 171. El este întrebuințat cu rolul de colorant în industria alimentară și nu numai. Îl găsim în multe gume de mestecat, paste de dinți, glazuri de zahăr, dar și în diverse arti­cole cosmetice: pudre, farduri de pleoape și fonduri de ten. Con­sumul frecvent riscă să provoace leziuni pe intestin. Este bine de știut că Agenția Internațională pentru Cercetări în Domeniul Cancerului îl consideră ca posibil cance­rigen.