"Dosarul imunitate" se redeschide - Cele 10 alimente anti-microbi

Andrei Cheran
- Frigul se apropie și împreună cu el sosesc și cortegiile de viruși și de microbi. Ne pregătim, din nou, pentru lupta cu răceala și gripa. Un război "de o sută de ani", dar pe care tot n-am învățat să îl câștigăm. Pe lângă sfaturile obiș­nuite, menite să ne întărească imunitatea, în ulti­ma vreme se pune mare preț și pe felul în care ne alimentăm. Hrana joacă un rol tot mai important în sănătate. De la ea pleacă și boala, și vindecarea. În practică, se pune accentul pe nutrienții care accelerează formarea și acțiu­nea globulelor albe și a anticorpilor. Iată cele mai bune 10 alimente-medicament recomandate de specialiști -

1. BROCCOLI
- Apărare imunitară 100% -


Din marea familie a cruciferelor, el este cel mai bogat în glucosinolați. Niște substanțe care se trans­formă în molecule active în timpul di­gestiei și con­tribuie la oprirea dezvoltării anu­mitor can­cere, dar și a bacteriilor. Este și una din­tre legu­mele cele mai bogate în vitamina C.
Cum se consumă: Trebuie cumpărat cât mai proaspăt (tare, la pi­păit, și de un verde viu) și consumat cât mai repede, pentru a ne bucura de binefacerile sale. Trebuie fiert repede (să rămână crocant) pentru a evita distruge­rea enzimelor. Broccoli poate fi mâncat și crud, ras peste salate.

2. CIUPERCILE SHIITAKE
- Hiperstimulente ale imunității -


Cultivată de mii de ani în Asia, shiitake este numită și "elixirul vieții lungi". Bogată în anti­oxidanți și glucide, mult pre­țuita ciupercă stimulează sis­temul imunitar, fiind utilizată chiar și în timpul chimiote­ra­piilor, pentru a întări organismul.
Cum se consumă: Ciupercile Shiitake nu se consumă crude, ci transformate în omlete, adăugate ca umpluturi în clătite sau preparate la cuptor. Se găsesc proaspete sau deshidratate, în supermarket.

3. VARZA MURATĂ
- Paznicul florei intestinale -


La fel ca toate legumele lacto-fer­mentate, varza murată este o mică bombă de probiotice, aceste bacterii bune, care au grijă de flora intestinală și întăresc sistemul imuni­tar. Fermen­tarea sporește conținutul de vitamina C al verzei, care favorizează activitatea globulelor albe, micii soldați ai sistemului imunitar.
Cum se consumă: Este de preferat varza crudă, pentru că gătitul dis­truge o parte din atributele sale. Poate fi prepa­rată ca salată, împreună cu morcovi rași și nuci.
Doza recomandată: O dată pe săptămână, în alter­nativă cu alte crucifere: varză albă și roșie, varză de Bruxelles.

4. CURCUMA
- Condimentul anti-inflamator -


Curcumina conținută în curcuma protejează celulele de vătămările cauzate de radicalii liberi și dinamizează răspunsurile organismului în momen­tul agresiunilor. Dincolo de atuurile sale anti-cancer, curcuma are grijă și de intestine, di­minuează tul­burările digestive și alungă gastro-enteritele.
Cum se consumă: Singură, curcuma este greu asimilată, ea tre­buie asociată cu un corp gras, care să îi favo­rizeze absorbția, și cu piper negru, care îi po­tențează efectele. La fel ca toate mirodeniile im­portate din țări îndepărtate, este recomanda­bil să o cumpărați bio, pentru a fi siguri că este ferită de pesti­cide și alți po­luanți. Curcu­ma se presară în vi­negrete, salate, so­­suri calde și fe­luri gă­tite.

5. USTUROIUL
- Vânătorul de microbi -


Antioxidant, antimicrobian, anticancerigen și anticolesterol, usturoiul este un su­per-aliment care și-a de­mon­strat binefacerile în mul­te boli și infecții, grație con­ți­nutului său în compuși sulfurați. În plus, acest anti­biotic natural ata­că doar bacteriile rele, fără să se atingă de cele bune.
Cum se consumă: Gătitul distruge o parte din principiile acti­ve ale usturoiului, de aceea, cel mai bine este să îl consumați crud (între trei și șase căței pe zi) sau să îl adăugați în mâncăruri la sfârșitul gă­titului. Cei care îl digeră mai greu pot să îl taie în două, să-i scoată germenele și să îl stri­vească, pentru a elibera moleculele sale bune. E bine să fie consumat în alternanță cu ceapa și prazul.

6. MIEREA
- Un elixir antibacterian -


Mierea este unul dintre cele mai bune remedii ale bunicii, în cazul infecțiilor respiratorii. Vita­mi­nele sale, polifenolii și oli­go-ele­mentele acționează si­ner­gic și îi conferă proprietăți cicatri­zan­te, antimicrobiene și stimu­lante.
Cum se consumă: Mierea nu trebuie încălzită, și cel mai bine ar fi să fie consumată chiar în anul în care a fost recoltată. Mierea de tei și de lavandă sunt cele mai puternice anti-bacteriene. Poate fi pusă în ceai, în salate de fructe, în limonade și întinsă pe pâine. Dacă v-ați îmbolnăvit, o in­fuzie din cimbru cu miere ajută foarte mult. Dar nu abuzați! Are multe calorii.

7. LĂMÂIA
- Bună la orice -


Este bogată în flavonoizi, niș­te antioxidanți care prote­jea­ză ce­lulele de radicalii liberi, care slă­besc or­ga­nismul și îl fac mai vulnerabil în fața in­fec­­țiilor. Este, de ase­me­nea, o sursă bogată de vita­mi­na C, care sporește ab­sorb­ția fierului, ate­nuea­ză obo­seala și stimulează siste­mul imunitar. În plus, ea susține funcționarea ficatu­lui, respon­sabil cu de­to­xifierea orga­nis­mului.
Cum se consumă: Se stoarce sucul într-un pahar cu apă sau se adau­gă peste salate și pește. Nu trebuie încăl­zită, pentru a-și păstra vitamina C.

8. KIWI
- Campion în vitamina C -


Un kiwi acoperă toate nevoile cotidiene de vita­mina C, care acționează pe toate fronturile: stimulea­ză apă­rarea imunitară, favorizează ab­sorbția fierului, bun împotriva oboselii, favorizează cicatrizarea și prote­jează celulele de radicalii liberi.
Cum se consumă: Cel mai bine este să îl consumăm crud, pentru a nu dis­truge prețioasa vitamina C, sensibilă la căl­­du­ră. Se poate pune într-un suc, îm­preună cu alte fructe, într-o salată sau, pur și sim­plu, tăiat în două și mân­cat cu lin­gurița. Se reco­man­dă unu sau două kiwi, de mai multe ori pe săp­tămână, în alternanță cu porto­cale și grepfruit.

9. PEȘTELE GRAS
- Furnizor de Omega 3 -


Buni pentru sistemul cardio-vascular, acizii Ome­ga-3 au, de asemenea, o acțiune anti-inflama­toa­re care previne numeroase boli. Sunt prezenți în anumite uleiuri (de nucă) și în toți peștii grași. Ome­ga 3 adu­ce, în plus, vita­mina D, rară în ali­mentație și importantă pentru activarea sistemului imunitar.
Cum se consumă: Sunt de preferat peștii grași mai mici, precum macroul, sardinele sau heringul, mai puțin poluați decât peștii mari, precum tonul. Cel mai bun este peștele proaspăt, dar și cel preparat în conserve. Se consumă de 2-3 ori pe săptămână.

10. IAURTUL
-Un complex de probiotice -


Într-un borcan de iaurt natural se găsesc mi­liar­de de bacterii vii, numite probiotice. În plus, iaurtu­rile cu lactobacili favorizează diges­tia și tranzitul intes­tinal, întărind, de asemenea, siste­mul imunitar.
Cum se consumă: Trebuie mâncat repede, pentru că numărul pro­bio­ticelor scade cu timpul, asociindu-l cu alimente bogate în prebiotice (banane, orz, ovăz), pe care bacteriile bune le vor folosi pentru a se dezvolta. Doza ideală: de două ori pe zi.