Leacuri orientale - Crizantemele

Elena Josan
- Când se îmbolnăvește un japonez, membrii familiei îi aduc în casă un buchet de crizanteme. Nu, nimeni nu se gândește la moarte și la înmor­mântare. Pur și simplu, în țara de la margi­nea răsăriteană a lumii, cri­zantema este conside­rată un medi­ca­ment cu putere absolută, care vin­de­că orice boli. Un pana­ceu natu­ral care crește și prin grădinile noastre, umplând toam­na de miresme și de culori -

Magie orientală

Regină a toam­nei, în Orient, floarea de crizan­temă simboli­zează splendoa­rea, puterea, longevi­tatea, sănătatea și sentimentele profunde. Imaginea ei stilizată de­corează stema casei imperiale din Ja­ponia. Până în zilele noastre, s-a păstrat un obicei magic, multi­mi­lenar. Seara, crizantemele din gră­dină se acoperă cu o bucată fină de țesă­tură. Pe timpul nopții, ea se îmbibă cu roua izvorâtă din flori, cu care femeile se șterg dimi­nea­ța pe față. Obiceiul făgăduiește viață lungă și tinerețe fără bă­trânețe.

Un izvor de minerale

Petalele albe, roz și galben-auriu ale crizante­melor conțin multe ele­mente minerale: po­tasiu, magneziu, selenium, zinc, necesare pentru buna func­ționare a organismului, în special a sistemului ner­vos. Planta conține și vita­mine, mai ales vitami­na C. Ca­li­tățile terapeutice ale florilor de cri­zan­teme se bazează pe con­ținutul ridi­cat de uleiuri e­te­­ri­ce, care în­tă­resc sistemul i­mu­ni­tar, capa­ci­tatea de apă­ra­­re a or­ga­­nis­mului și ac­țio­nează fa­vo­rabil asupra sistemului nervos.

Tratamente cu crizanteme

Insomnie
Specialiștii în Ayurveda reco­mandă folosirea florilor proas­pe­te de crizantemă pentru com­baterea insomniei. Seara se pune lângă pat o vază cu un bu­chet de flori proaspete. Îna­inte de culcare, se mes­tecă câteva petale de crizan­temă, iar o floare se pu­ne pe frunte și se ține ușor apăsată câteva mi­nute. Sistemul nervos se cal­mează și facilitează somnul.

Stări nervoase
Elevii și studenții fac, une­ori, înainte de exame­ne, crize de nervi. Se agită, vorbesc tare, li se dere­glează somnul. În asemenea caz, e bine ca înainte de culcare să li se aplice pe frunte un pansament îm­­bibat cu infuzie din petale proaspete de cri­zan­teme.

Răceală, bronșită cronică, tuberculoză
Se presară pe un cearșaf petale proas­pete de crizantemă, pe care bol­navul se culcă cu spatele. Petalele tre­buie să acopere o zonă de la umeri până la șale. Lângă cap se pune un vas cu apă fier­binte, în care se presară câteva flori proas­pete.

Băi aromate cu crizanteme

Pentru profilaxia maladiilor care se acutizează în perioada rece, de toamnă, se fac băi aro­mate cu flori de crizantemă. Orice plantă care a crescut în gră­dină sau în na­tură poate fi folosită pentru băi: petale de trandafir, iarbă de fragi, mușețel și albăs­trele, dar băile cu cri­zanteme sunt cele mai rafinate.
Rețetă: Se prepară o infuzie din 500 ml apă clocotită și 7-10 flori de mai multe culori. Se lasă să se răcească 25 minute și se toarnă în cadă infuzia cu petale cu tot. Timp de 2 săptămâni, se fac 6-7 băi zilnic, câte 15 minute fie­care. Băile cu cri­zanteme li se re­co­man­dă mai ales vârstni­cilor și per­­soanelor anemice, cu astenie ge­ne­rală sau care au suferit o boală de lungă durată și obosesc repede, su­­fo­cându-se în timpul mersului rapid. Înainte de cul­care, lângă pat se pune și o farfurie cu apă fierbinte, în care plutesc câteva flori proaspete. De ase­menea, băile se folosesc și pentru vindecarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii - neuro­dermite, eczeme, dar și pentru dureri în articulații. Per­soanelor cu tremor senil (carac­teris­tic vârstei înaintate) li se recomandă băi calde pentru brațe, în ceai de crizan­temă.

Împachetări calde cu crizanteme

În cazurile când nu este po­sibil să se facă băi (per­soane cu infirmități fizice) se folosesc îm­pachetările lui Sebastian Kneipp, dar în loc de apă, se folo­sește ceai din petale de crizan­temă. Mai întâi se infu­zează în apă fierbinte, timp de 35 minute, 10-14 flori tocate de crizantemă. Se îmbibă apoi un pro­sop cu infuzie caldă și se înfășoară cutia tora­cică sau locul care trebuie tratat. Procedura ajută la eli­minarea toxinelor din organism, îmbu­nătățește starea bolnavilor cu afecțiuni ale plămâ­nilor și rini­chilor.

Comprese din petale de crizanteme

* În cazul durerilor de ge­nunchi sau de mobilitate insu­fi­cientă, sea­ra, înainte de cul­­­care, se aplică o compresă cu miere de albine, în care timp de 24 de ore s-au ma­cerat cât­eva flori de cri­zantemă.
* Poliartrită, artroză, dureri reuma­tice. Se aplică pe arti­culațiile bol­nave, petale de cri­­zantemă macerate 7 zile în ulei nerafinat.
* Hipertensiune. Se aplică pe zona pulsului, de la încheie­tura mâi­nii, com­prese cu ulei de flori de crizantemă. Deasu­pra se înfășoară o hârtie de celofan și se fi­xează cu o fașă de tifon. Dacă hi­perten­siunea se aso­ciază cu du­reri de cap, se masează cu ulei și tâmplele.
* Guturai. Pe zona dintre bu­za de sus și nas, se aplică peta­le înmuiate în ulei de floarea-soarelui timp de 3-5 ore. Se prind cu un leucoplast. Metoda poate fi folosită și de persoane cu simțul olfactiv redus.

Infuzii din flori de crizantemă

* Creșterea imunității, pro­filaxia afecțiunilor rini­chilor și sistemului urinar: o linguriță plină cu petale tăiate mărunt se infuzează în 250 ml apă fierbinte. Când tem­peratura apei scade la 40 grade, în ceai se adaugă 7-10 bobițe de struguri strivite și o lin­guriță cu miere de albine. Se beau două căni pe zi. Are un efect diuretic foarte bun.
* Curățarea organismului și în special a ficatului de to­xine. Se ames­tecă câte o lingu­riță și ju­mătate de petale de cri­zan­teme și flori de tei, care se in­fuzează în 250 ml apă clo­cotită, vreme de 25 minute. Are efect diuretic și sudorific.
* Tuberculoză, răceală, tuse convulsivă, tonus neu­ro-psihic scăzut. Se spală și se amestecă petale de crizan­temă cu miere de albine, în proporție 1:5. Se macerează 3-4 zile, apoi se adau­gă câte o linguriță de macerat în 300 ml de ceai din frun­ze de zmeur, euca­lipt, sunătoare sau levănțică.

Bucătărie terapeutică

Un supliment ali­men­tar nu trebuie să fie neapă­rat sub formă de pastile sau capsule pro­curate de la farmacie. Natura ne oferă destule posibi­lități de folosire a plantelor în "bucătăria tera­peutică". Tă­iate mărunt, petalele de crizanteme de diferite cu­lori se adau­gă în supe și ciorbe, în salate și ghi­veci.
* Pentru tuberculoza osoa­să se consumă smântână ames­te­­cată cu pe­tale de cri­zan­­­te­me.
* Pentru afecțiuni re­nale (insu­fi­ciență renală cronică) medicii orientali recomandă consumul în­ghețatei în ames­tec cu pe­tale proas­pete, tocate mă­runt.
* Pentru avitaminoză, ane­mie, supraso­lici­tare fizică și psihică și imunitate scăzută se pre­pară salată din mere, pere și portocale tăiate cu­bulețe mici, petale de crizantemă și de tran­dafir stropite cu suc de lămâie. Toate componentele se amestecă bine, se adaugă miere de albine sau dul­ceață de căpșuni.