Spre sănătate, pas cu pas - Drumețiile în natură

Gilda Fildan
- Medicii ar trebui să pună pe rețete și drumețiile. Ele oferă protecție contra diabetului, întăresc musculatura, scad tensiunea arterială și păstrează mintea în formă -

Motivele care îi scot din casă pe toți iubi­torii de drumeții din lume sunt, în linii mari, aceleași: bucuria întâlnirii cu na­tura, prilejul de a-i simți forța, și plăcerea de a-și umple plămânii cu aer proaspăt. La toate acestea se adaugă și conștiința faptului că exercițiul fizic reprezintă un ajutor prețios pentru sănătate. "Căci în condițiile traiului cotidian, noi ne solicităm prea puțin organismul, cu toate că el ar avea mare ne­voie de asta", afirmă specialiștii. Nu trebuie să uităm că omul este o ființă pentru care mișcarea în­seamnă o necesitate vitală. Avem drumeția efectiv înscrisă în ADN-ul nostru, ea a făcut parte din modul de viață al strămoșilor noștri din vechi­me. Cercetările efectuate de arheologi în Australia și în Africa au dovedit că vânătorii și cu­le­gătorii primi­tivi parcurgeau zilnic 18 kilometri.
Iar astăzi? Aproape fiecare dintre noi posedă o mașină, cu care circulă de la un garaj la altul sau de acasă până la următorul loc de parcare, sau ape­lează la metrou, tramvaie și autobuze. Transportul în comun ne asigură maxi­mum de confort, dar toto­da­tă creează condiții favorabile pen­tru bo­lile ti­pice ale civilizației mo­der­ne, cum sunt afec­țiunile cardio­vas­culare, du­rerile de spate și supra­ponderalitatea. Pen­tru a compensa deficitul de acti­vitate fizică, din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și pe­trea­că sfârșitul de săptă­mână și con­cediul, fie undeva la țară, fie în munți. Altădată, asemenea excursii erau considerate un apanaj al ce­lor de vâr­stă mijlocie. În pre­zent, se ob­servă o ten­dință com­plet diferită. Tinerii sub 30 de ani sunt tot mai frec­­vent întâlniți pe cărările de mun­te, cu ruc­sacul în spate. Cu sigu­ranță că nevoia actuală de con­tact cu natura este, în același timp, și o mo­da­litate de a con­tracara digita­lizarea, care ocupă un spațiu din ce în ce mai im­por­tant în existența noas­tră. Mulți dintre contem­poranii noștri tânjesc să-și ia o pauză de la smart­phone și laptop. "Da, oame­nii au tot mai puțin timp și se simt tensionați", spun me­di­cii. "Când por­nesc în drumeție, ei pleacă având intenția de a găsi acolo un mediu calm, care le per­mite să-și redobândească echilibrul. Stimuli noi le eliberează mintea de constrângeri: aerul e încărcat cu arome îmbătătoare, ambientul arată diferit, lumina este mai intensă, sunt înconjurați de altfel de sonorități. Absorbind aceste impulsuri insolite, ei se încarcă cu energie și se detașează de rutina cotidiană". Drumeții explorează terenul pas cu pas, învățând câte ceva despre floră și fau­nă. Cu cât parcurg o distanță mai lungă, cu atât pășesc mai ritmic, iar dru­mul îi conduce tot mai mult spre ei înșiși. Co­mu­niunea cu natura îi face deseori să uite senti­men­tul de singurătate trăit an­terior. Omul se per­ce­pe pe sine ca o componentă a marelui întreg. Ieși­rea în mijlocul naturii rela­xează și reduce stre­sul, este un răgaz necesar, o evadare din agitația trăită zi de zi. Prin urma­re, ne va fi mai ușor să ig­norăm ori să respingem gândurile și emoțiile ne­ga­tive.
Drumețiile în mijlocul natu­rii ne revigo­rează întregul organism.

Câteva avantaje

* De dragul inimii - Se pro­duce o activare a sistemului cardio­vascular, respirația devine mai pro­fundă, sângele primește o cantitate mai mare de oxigen, celulele sunt mai bine aprovizionate cu toate cele necesare. Aceasta stimulează meta­bo­lismul, organismul poate elimina reziduurile to­xice, tensiunea arterială scade.
* De dragul spatelui - Se exersează coordonarea și se menține flexibilitatea coloanei vertebrale. Chiar și persoanelor care suferă de artroză le face bine mersul pe un teren moale.
* Evitarea diabetului - Se reduce riscul de apariție a dia­betului de tip 2.
* Scade riscul de cancer - Este un fapt deja demonstrat știin­țific, în ceea ce privește can­cerul de colon, de sân și de col uterin. De aseme­nea, în momen­tul da față, spe­cialiștii au la dispo­ziție suficiente indicii credibile, care le întăresc convingerea că mersul în pas alert și sportul de rezistență pot contribui la prevenirea cancerului pulmonar, ca și a celui de prostată.
* Drumețiile îi ajută pe bol­navii de can­cer - În primul rând, organismul suportă mai bine efecte­le secundare ale chimioterapiei și se reface mai repede. S-a consta­tat că un antrenament de rezistență, așa cum sunt drumețiile, îi ajută și pe cei ce au dezvol­tat un sin­drom de oboseală cronică în urma chimio­tera­piei, și care durează săptă­mâni întregi ori chiar luni.
* Creierul devine mai productiv - Acti­vitățile în aer liber creează și pun în funcțiune noi sinapse interneuronale la nivelul creierului. Cerce­tătorii americani au făcut un experiment cu un grup de persoane, cărora li s-a cerut să rezolve o serie de probleme, înainte și după un sejur de patru zile într-o rezervație naturală - fără telefon mobil și departe de orice alte aparate. Rezultatul: după cele patru zile, capacitatea participanților de a găsi soluții valabile pentru cele mai complexe exerciții cres­cuse cu 50%.
* În beneficiul psihicului - Depresiile ușoa­re, anxietatea și sentimentul de vid lăuntric dispar. Dru­meția acaparează o parte însemnată din activi­tatea creierului. De aceea, tentația de cufun­dare în gânduri întunecate nu va mai fi atât de puternică. Și impresiile primite din natură au rolul lor. Întris­tarea și grijile se estompează pas cu pas, persoana respectivă se va simți din nou stăpână pe sine, ceea ce îi alungă deprimarea și îi redă încre­derea în puterile sale.
* Aerul tare întărește inima - Pieptiș spre vârful muntelui? Putem îndrăzni oare? Desigur. Medicii sportivi îi încurajează pe cei ce se află într-o formă fizică bună să facă miș­care la altitudine. Aerul rarefiat acționează asupra corpului nostru cu stimuli neîntâlniți altundeva. Organismul este obligat să se adapteze la conținu­tul mai redus de oxigen - și, după cum reiese din numeroase studii, aceasta întărește sistemul cardio­vascular.
Însă cel mai frumos într-o drumeție este faptul că ai libertatea să-ți alegi personal direcția. Dacă îți dorești o plimbare liniștită de câteva ceasuri, in­formează-te mai întâi cum va fi vremea, apoi ia-ți în bagaj jacheta de ploaie, dar și crema de protecție solară, apă cât să-ți ajungă, leagă-ți șireturile la ghete, saltă rucsacul pe umeri - și la drum!

Dotarea adecvată

De ce echipament aveți nevoie? Aceasta de­pin­de de anotimp și de starea vre­­mii, ca și de durata excur­siei și de gradul ei de difi­cultate. În gene­ral, nu vă pu­teți lipsi de cele de mai jos.
* Începând de la altitu­dini me­dii, vă este necesară o pereche de bocanci solizi, destul de înalți și cu talpa antiderapantă.
* Bețele vă protejează ge­nun­chii - și nu numai.
* Trebuie neapărat să beți li­chide suficiente și la intervale regulate, ca să nu vă deshidratați.

Drumeții pentru toate gusturile

* La drum, fără pantofi
La acest tip de drumeții, importantă nu este dis­tanța parcursă, ci satisfacția pro­curată de experien­ța mersu­lui în pas de voie, fără în­călțăminte, cu tălpile în con­tact direct cu pământul. În țările occi­dentale există deja trasee pentru turiștii desculți.

* Drumeții sportive
Aici este vorba de performanță și de parcur­gerea unei rute cât mai lungi - de regulă, peste 35 km.

* Turism instructiv
Această variantă dă participanților prilejul de a afla o mulțime de lucruri noi despre plantele, ani­malele sau principalele de­talii de relief ale regiunii pe care o vizitează.

* Marș pe stomacul gol
O călătorie meditativă, ca­re conduce spre o for­mă fizi­că bună, sănătate și calm: pe tot parcursul dru­mului, se renunță la hrana solidă.

* Sănătatea ca scop final
În țările Europei Centrale, asociațiile înființate de cei pasionați de drumeții au luat inițiativa organi­zării unor cursuri pe teme de sănătate. Un amănunt demn de reținut: aceste cursuri obțin finanțare din partea caselor de asigurări.

* Și nudiștii fac turism
La Undeloh, în nordul Germaniei, există un tra­seu turistic rezervat nudiștilor. Lung de 16 km, el str­ăbate o zonă împădurită și o alta de șes, cu ca­rac­teristici de stepă. Însă nu­dismul nu este o con­di­ție obligatorie, sunt acceptați și excursio­niștii care pre­feră să poarte hainele pe ei, în loc să le ducă în ruc­sac.