Un aliat în lupta cu viața - Încrederea în sine

Rodica Demian
- Vă considerați neica nimeni? Învățați să vă prețuiți. Puneți-vă în traistă bastonul de general -

De la o vreme, ieșim prea adesea înfrânți din me­­ciurile pe care le purtăm cu viața. Nu e vorba de bătăliile mari, sociale, pe care nu le putem duce singuri, ci de bătăliile coti­diene pe care, cu un moral ridicat și cu o menta­li­tate optimistă, le-am putea câștiga. Dra­­matizăm în ex­ces: un loc de muncă pe care îl pier­dem sau pe care nu putem să îl dobândim, adap­tarea greoaie la stan­dar­dele mult mai ridicate ale meseriei pe care altă­dată o fă­ceam fluierând, su­ferințe familiale pro­vo­cate de tră­dări sau de lip­sa de dialog, pro­bleme le­­gate de vârstă și de sin­gu­ră­tate - toa­te as­tea de­vin, adesea, motive de pa­ni­că, bariere de netre­cut. Și, mult mai rău, motive de pier­dere a în­cre­derii în sine. În principiu, fie­care din noi știe exact cine este și ce poate; cu toate astea, schim­bările bruș­te de macaz ale vieții ne pot arunca dincolo de calea ferată, la marginea drumului.
Să vedem câteva împrejurări:

Sociale
- ne considerăm stăpâni pe meseriile noastre, dar după angajarea la o firmă sau o întreprindere parti­cu­lară, suntem mereu criticați
- la locul de muncă suntem folosiți sub capaci­tățile noastre
- ne paște șomajul la o vârstă puternică și activă
- suntem remunerați sub posibilitățile noastre, dar ne e frică să cerem cât merităm
- suntem avansați în serviciu, dar ne temem că nu vom face față așteptărilor

Familiale
- partenerul ne mărturisește că s-a îndrăgostit de altcineva
- primele semne de bătrânețe observate în oglindă ne îngrozesc
- copiii pleacă de acasă către viața lor, dându-ne sentimentul că nu mai suntem folositori
- oferta noastră afectivă nu e înțeleasă, nu e primită sau e respinsă brutal
- dialogul cu partenerul se întrerupe și n-avem curaj să vorbim despre frustrarea pe care o simțim
- tânjim după mai multă afecțiune și n-avem curaj să mărturisim.
Luate la întâmplare, exemplele acestea pot fi multi­plicate la infinit. Numitorul lor comun e că stâr­nesc neliniște, nemulțumire și neîncredere în faptul că le-am putea rezolva. Neîncredere în sine. Cu toate as­tea, ele nu reprezintă un motiv care să ne pună valoa­rea la în­do­ială, capacitățile noastre pro­fesionale, inteli­gen­ța, uti­litatea în familie, calitățile personale, seduc­ția. Mă­sura noastră nu depinde de o singură împre­ju­rare, de o singură apreciere, de un singur om. Mai la stân­ga sau mai la dreapta su­fe­rințelor noastre, altci­neva este gata să ne ofere prețul pe care îl merităm. Re­cunoaș­terea ade­văratei noas­tre valori. Nu vă lăsați țin­tuiți de îm­prejurările negative ale vieții, ele vă vor trage la fund. Căutați cât mai repede să aflați soluții pentru un nou echi­libru menit să vă scoată din criză, să vă așeze ia­răși pe un pământ stabil.

Soluții

Etalați-vă calitățile
Nu dramatizați starea de panică în care vă aflați. Dimpotrivă. Considerați că vă aflați în fața unui teri­to­riu necunoscut, pe care trebuie să îl cuceriți. Ca să vă acomodați la noul context așa de neașteptat, renunțați mai întâi la mentalitatea de om învins. Prospec­tați-vă cu luciditate calitățile mo­rale, profesionale sau fi­zi­ce (după caz) și gân­diți-vă cum le-ați putea folosi. Aștep­tarea neli­niș­tește. Fiți mai degra­bă ofertanți cu cali­tățile dvs., ieșiți cu ele pe piață, arătați ce puteți. Gân­di­ți-vă ce anume v-ar pu­tea ajuta în mod con­cret: o per­fec­ționare profe­sio­nală, o discuție de cla­ri­ficare a pro­blemelor, mai multă atenție față de pro­priul com­por­ta­ment, o încercare de dialog. Și, mai presus de toate, cău­tați noi contacte. Solu­țiile nu apar stând acasă și jelind cu capul pe ma­să, ci prin căutarea per­se­verentă de noi relații.

Lista cu succese
În situații critice, nu faceți ca broasca pe care vrea s-o în­ghită un șarpe, paralizată de teama că n-are nicio șansă de a scăpa. Dezgropa­ți-vă calitățile și puterea, e clar că vă puteți apăra! Pentru asta e impor­tant să vă reamintiți calitățile dvs. Scrieți pe o hârtie ceea ce știți să fa­ceți bine, indiferent că sunt lucruri mă­runte sau mari: de la croșetat și re­paratul mașinii, la creșterea co­piilor și îngrijitul gră­dinii și, mai ales, la succesele obținute pe plan pro­fesional. Apoi scrieți cum sunteți: sinceri sau loiali, oameni de cuvânt și încredere, sim­patici și cu umor, talentați la pictură sau la cântat. În sfârșit, la final, notați lucrurile pe care deja le-ați izbân­dit în viață: absolvirea unei școli, a unui colegiu, a unei fa­cultăți, dar și realizarea unei familii unite sau învin­gerea unei boli. Fiți siguri că va fi o listă bogată. Reci­tiți-o cât se poate de des. Vă va ajuta să vă regăsiți sen­ti­men­tul de încredere în sine.

Apelați la un critic
Îndoielile duc ade­sea la o apre­ciere de sine gre­șită. Ne simțim mai neputincioși și mai nea­tractivi decât suntem cu adevărat, pierduți în spa­țiu, respinși, inutili, re­fu­zați. În cazul acesta e ne­cesară o privire obiectivă a altcuiva, cineva care să resta­bi­lească ade­vă­rul. Rugați o persoană cu care aveți o re­la­ție clară, nesu­biectivă - o prietenă, dacă e vorba de probleme familiale, sau un spe­cialist, dacă în cauză e profesia - să facă o apreciere realistă a situației în care vă aflați. Vă va fi de imens ajutor.

Acceptați riscurile
Îndoiala de sine este adesea o variantă a fricii. Vă e teamă ca nu cumva să dezamă­giți, în cazul când vi se trasează o sarcină, sau - pe plan intim - să nu fiți res­pinși. Din ca­uza asta, rămâneți pasivi și sperați să vă redobândiți odată curajul, puterea de a vă descurca trium­fal. Atenție! Visurile luate drept realitate sunt un mare pericol. Procedați fix pe dos. Ac­ționați! În ciuda spai­melor dvs., depășiți-vă îndoielile. Nu vă îm­pin­ge nimeni să vă trans­­for­mați într-un kami­kaze, lupta tre­­buie pre­gătită înainte, dar lup­tați, chiar dacă vă tre­mură de frică genun­chii și vă temeți că vă veți alege cu un vot de blam. Odată campania declan­șa­tă, veți con­sta­ta cu surpriză că teme­rile dvs. au fost neînte­meiate. Și chiar dacă nu va fi pân' la urmă un happyend, veți fi mândri că ați avut curajul să riscați și să clarificați o problemă. Puterile nu se pot măsura fără risc.

Încurajați-vă singuri
Dacă n-aveți pe nimeni care să vă ajute, faceți-o sin­guri. Spuneți-vă cuvintele pe care vă place să le auziți de la alții, pozitive, bineînțeles! Le veți găsi ușor, pu­nân­du-vă următoarele întrebări: "Ce sfat i-aș da cuiva care s-ar afla în situația mea?". Răs­puns (posibil): "Ai reușit atâtea lucruri până acum. N-o să te împiedici de-un pai! Vei trece și peste as­ta. Totul e să nu dezar­mezi și să acționezi!". În ca­zuri intime: "Nu îndura umi­lința. Cere explicații și pune condiții ferme. Dacă nu există soluții, re­nun­ță". Umilințele nu se uită. Feriți-vă de vânătăile sufletești. Nu se vindecă niciodată.

Întăriți-vă nervii
Nu uitați legea fundamentală a vieții: că trupul și su­fletul se determină reciproc. Dacă dormiți prea puțin, as­ta vă va influența starea de spirit și sănă­tatea. Deve­niți nervoși și pierdeți energie. Sau vă simțiți terminați, de­­­primați. Dim­po­trivă, odih­niți, lu­mea e în­con­jurată de o lumină pozi­tivă. Nu per­mi­teți ca în­do­ie­lile să vă atingă și tru­pul. Practicați metode de re­la­xare au­to­ge­nă, respirații complete, meditație, autosugestie. Suc­ce­sul apare mai repede dacă puneți și un CD cu mu­zică blândă, suavă, li­niștitoare.

Opriți placa dacă merge în gol
Persoanele care vă încon­joară v-au asigurat că îndo­ie­lile dvs. nu au temei. În adâncul ini­mii, cre­deți la fel. Cu toate astea, mintea dvs. se învârte pe loc, ca o placă stricată, reluând, cu obsesie, același gând: "Și dacă nu reușesc?". Opriți această vo­ce negativă interioară cu o pa­rolă. Spuneți "Stop", de îndată ce vrea să vă neliniș­tească. Rostiți cât de tare puteți: "Stop!". Mutați-vă atenția în altă parte, con­centrați-vă pe o îndeletnicire concretă.

Dacă sunteți femei, învățați de la bărbați
Neîncrederea, îndoiala de sine sunt mai degrabă boli femeiești. Majo­ritatea bărbaților n-au probleme de acest fel: bineînțeles că ei sunt cei mai tari din parcare, cei mai frumoși și cei mai deștepți. Sunt dați deoparte? Eroare istorică, care se va plăti! I-au pă­ră­sit iubita, ne­vasta? O să regrete ele amarnic! Orice greșeală se ex­plică prin împrejurări nepriel­nice. Firește, nu vă sfă­tuim să falsificați realitatea, nici să înfrumusețați sta­rea reală a lu­crurilor, dar un strop de super­ficialitate masculină sigur e de folos.

Spovediți-vă, dar cu măsură
E bine să vorbiți despre îndoielile dvs. cu oa­meni pe care-i cunoașteți și în care aveți deplină în­cre­dere. Dar cu nimeni altcineva. Există tendința să fim judecați du­pă mo­dul în care ne prezentăm. Să fim taxați pe ne­drept ca incapabili. În plus, nesi­guranța dvs. se adân­cește pe măsură ce tot vorbiți despre ea. Subconștien­tul dvs. ascultă. Programați-l mai bine într-un mod op­ti­­mist.

Trei plante pentru vindecat îndoielile

Când ni se îneacă corăbiile și credem că viața noas­tră s-a dus la fund, când frica de necunoscut ne transformă în neica nimeni, când ne-apucă groaza că trebuie să ne tre­zim dimi­neața, și viața noastră nu mai seamănă cu ce-a fost, când ne cedează nervii și gândurile strigă ca huhu­re­zii, na­tura ne oferă calea de a ieși din starea de indis­po­ziție. Iată trei plante, cu­noscute de medicina populară din tim­puri stră­­vechi, care acționează rapid și pe lungă durată, li­niș­tindu-ne temerile și îndoielile.

Sunătoarea
Este considerată remediul clasic prin­tre plantele antidepresive, un "medica­ment" bun la toate, care in­fluen­țează nive­lul hormonal, redân­du-ne buna dis­po­ziție și alungând gându­ri­le ne­gre produse de cauze de tot felul. Testele me­dicale ara­tă că efectul sunătoarei este egal cu cel al antidepre­si­ve­lor de sinteză. Respec­tați modul de folosire: o linguriță de plan­­tă la o cană de apă, infuzie administrată de trei ori pe zi.

Ginsengul
Cei care se simt obosiți și nu mai suportă stre­sul coti­dian, excedați de problemele nere­zol­vate, își pot ame­liora starea făcând o cură cu ginseng vreme de 6-8 săp­tămâni. Efectul acestei plante me­dicinale originare din Asia este dat de vita­mi­nele B1, B2 și estro­genul pe care îl conține: hor­monul natural al stării de calm.

Valeriana
Substanțele active extrase din rădăcina plan­tei liniștesc nervii și relaxează. Efectul ei cal­mant și som­ni­fer vine de la uleiurile eterice pe care le con­ține. Se găsește sub formă de tinc­tu­ră, ceai, ada­os de baie, dra­jeuri și capsule. Respectați prin­ci­piile de administrare.