LAURA COSOI - "Mă străduiesc să pun în lumină partea plină a paharului"

Ines Hristea
Bunicii din cer

- Laura, nu pot să încep interviul fără să-ți spun, înainte de toate, că arăți minunat. S-ar zice că toată lumina vacanței s-a adunat în tine...

- Îți mulțumesc, dar din păcate, vacanța de anul ăsta n-a fost așa de senină pe cât mi-am dorit. Familia noastră a fost lovită greu. Mai întâi s-a îmbolnăvit bunica din partea mamei și, după trei luni grele, în care noi am tot sperat că se va înz­drăveni și se va întoarce acasă de la spital, a murit. Apoi, la foarte scurt timp, s-a prăpădit și bu­ni­cul, soțul ei: trăiseră îm­preună 70 de ani! La o săp­tă­mâ­nă du­pă el, am pierdut-o pe bu­nica lui Cos­min, soțul meu, o femeie atât de veselă și de vie!, iar recent a mu­rit și cealaltă bu­nică a mea, din par­tea tatei, o femeie ex­traor­di­nar de înțeleaptă și cu suflet de ar­tist. Bu­­nica a fost învăță­toa­re, dar era foarte pa­sionată de artă: cu­le­gea colin­de vechi, din Ardeal, și chiar a mers la un studio și le-a în­re­gistrat, ca să nu se piar­dă. Cân­ta minu­nat! La toate eve­ni­mentele de fa­milie, era o bucurie când în­cepea să cânte. Re­­cita splen­did și avea o memo­rie fan­tas­­­ti­că. Era capabilă să recite, literalmente, de dimi­neața până seara... Și-a re­gizat până și înmor­mân­tarea: ne-a lăsat scris că nu vrea muzică de în­gro­păciune, ci Mozart, că vrea ca nimeni să nu plân­gă, că, în loc de colivă, să se servească torturi cu frișcă și cu ciocolată, iar eu să-i aleg hainele, pentru că-i place gustul meu... A fost cum­plit. Toate dis­pa­ri­țiile astea ne-au afec­tat profund, atât pe mine, cât și pe Cosmin. Ne-am iubit bunicii mult, amândoi, iar ideea că nu mai poți să-i suni la telefon și să le auzi glasul, că nu mai poți să te urci în mașină, să mergi la ei și să-i strângi în brațe, să le simți căldura și afec­țiunea, să le asculți povețele și poveștile... Nu știu, dar după toate întâmplările astea, parcă nu mai pot să-mi fac planuri pe ter­men lung. Totul e atât de imprevizibil... De asta, va­canța de anul ăsta a însemnat, mai cu­rând, o încercare de evadare din su­fe­­rință, de oblojire a sufletului. Am fost de vreo două ori în Maramureș, unde noi ne simțim foarte bine și ne considerăm ca acasă. De ziua lui Cos­min am fost câteva zile în Italia, pe coasta Amalfi, un loc ex­trem de frumos și de romantic, în care ne-am mai în­seninat sufletul, după care, ca să cele­brăm doi ani de căsătorie, am mers, împreună cu nașii noș­tri, în Malta. Apoi, pe 15 august, am re­venit la trea­bă, la prima repetiție pentru unul dintre cele două noi proiecte pe care le am în teatru.

Rețete actoricești

- Ți-ai câștigat popu­­laritatea pe micul ecran, dar miza ta pro­fesională acum este teatrul.

- Da, îmi place la nebunie și sunt fericită că joc foarte mult. La Tea­trul de pe Lipscani, joc în "Vine barza", ală­turi de Adriana Tran­da­fir, la sala Cinema Pro, în "Reservoir Cats" și "Chat Chat Chat", în regia lui Ri­card Re­guant, iar din a­ceastă toamnă, fac parte din distri­buția a încă două spectacole: "Bel­ve­dere", în regia Lianei Ceterchi, care va avea premiera în octombrie, și "Bădăranii", în regia lui Cristi Toma, tot la Tea­trul de pe Lipscani, spectacol care va ieși la public în no­iembrie-decembrie. Ambele piese mă bucură enorm! Unde mai pui că "Bă­dă­ranii" păstrează textul clasic, iar montarea e tot clasică! Asta mi se pare foarte important. Cred că se simte nevoia, în peisajul teatral românesc, de astfel de tex­te și de astfel de montări solide, "cu picioarele pe pământ". În ce mă privește ca actriță, mă fo­lo­sesc de rețete pro­fe­sionale care mi se potrivesc și func­țio­nea­ză. Mai ales în cazul comediei, pentru că - se știe! - co­media e matematică pură: are niște for­mule clare și un ritm cu cadență limpede. Și mai ales în cazul lui Goldoni: nici un regizor și nici un actor, dacă urmăresc textele lui Goldoni, nu pot să iasă "pe lângă". Goldoni a fost un scriitor extraor­dinar de precis, care te conduce, indiferent de epo­ca în care îl joci, spre un succes sigur.

- Care e rolul tău în "Bădăranii"?

- Sunt Margarita, soția lui Lunardo, unul dintre bădărani, un personaj complet diferit de ce am mai jucat până acum și absolut opus femeii care sunt eu în viața de dincolo de scenă. Or, ca actriță, asta e extrem de incitant!

Trupul nostru, templul nostru

- Ai pomenit de "rețete" actoricești, oare cele culinare te mai interesează? Mai pregătești vreo carte cu bunătăți?

- Da, voi lansa una foarte curând, la editura "Curtea Veche Publishing". Atât doar, că volumul acesta e foarte diferit de primul: dincolo de rețetele pe care le conține, cartea e aproape un manifest pen­tru stil de viață, po­vestesc în ea lucruri per­so­nale, traseul care m-a determinat, fi­nalmente, să ajung să fiu atentă la ce, cum și când mănânc. Cred că e un concept inedit: îmbi­na­rea dintre ex­pe­riența mea de viață - care m-a în­vățat că trupul e templul nostru, că trebuie res­pec­tat și iubit (e "spațiul" în care trăim și fără el nu am exista).

- Am văzut că și pe blog ești, în continuare, foarte activă.

- Da, nu l-am lăsat deloc de izbeliște! Scriu des­tul de mult și pe blog, pentru că oamenii sunt foarte interesați de postările mele, fie că e vorba de rețete, de modă, de călătorii etc. Am și texte "cu povești", în care relatez diverse lucruri, dar am și multe texte aplicate. Oricum, toate sunt gândite astfel încât să le fie utile cititorilor, dar să fie și plăcute. Inclusiv rețetele, nu sunt "aruncate" așa, pur și simplu, pe pagină, ci vin și ele cu o poveste. Uite, de curând, am făcut o budincă de conopidă, după care a trebuit să plec puțin de-acasă și, când m-am întors și-am vrut s-o fotografiez, ca ilus­tra­ție pentru postare, ce să vezi?, n-am mai găsit decât resturi, pen­tru că soțul meu o devorase deja. (râde) Totuși, am fotografiat ce mai supraviețuise și am istorisit în text și "incidentul" ăsta.

- Accentele astea de sinceritate au, și ele, seducția lor...

- Indubitabil, în tot ceea ce scriu sunt absolut sinceră. Dar să știi că genul ăsta de "onestitate pu­blică" e ceva care nu-mi vine tocmai firesc, adică mă mai lupt și azi cu reflexul de a mă cen­zura. În anii de zile cât am lucrat în Pro TV, unde oamenii de la PR filtrau orice informație, astfel încât tot ce apărea în presă trebuia să fie de înțeles într-un sin­gur fel, să fie de neinterpretat, dez­voltasem un mecanism de autocenzură. Și uite că el se do­ve­dește a fi greu de în­frânt! Am ten­dința ca, uneori, să nu spun chiar tot, ca să nu se in­terpreteze cine știe cum. Deci, încă mai trebuie să duc muncă de lămurire cu mine, pe frontul ăsta. (râde) Oricum, sco­­pul meu cu acest blog este să pun în lumină partea plină a pa­harului. Pentru că oamenii au des­tule "apăsări" în viața de zi cu zi și pentru că eu însămi sunt o opti­mistă. Nu mă interesează deloc politica, știrile negative, eveni­men­tele dezastru­oa­se. Nu caut ge­nul ăsta de in­teracțiune cu publi­cul. Și se vede treaba că viziunea asta e apre­cia­tă, căci primesc reacții pozitive, ba une­ori chiar entu­zias­te. Mai există, din când în când, și răspunsuri ne­gative la postările mele, dar ele sunt doar excepția de la regulă și, de obicei, au alte motive în spate, n-au legătură reală cu arti­colele în cauză. Totuși, le las și pe acestea să apară pe blog, atât timp cât exprimarea este decentă.

La masă, cu Laura

- În încheiere, haide să aplicăm "formula" blogului tău și în interviul nos­tru: după ce am spus "po­vești", să dăm și câ­teva exemple aplicate. De mân­căruri, firește!

-Vrei să-ți dau rețeta de budincă de conopidă, bu­din­că pe care mi-a mâncat-o Cos­min, îna­in­te s-apuc să-i fac niște foto­gra­fii? Ingredientele sunt ur­mătoarele: 500 grame cono­pi­dă, 350 grame brânză te­lemea, 200 grame smân­tână, 2 ouă, piper și sare, 2 linguri ulei de măsline sau puțin unt. Se fierbe conopida 5 minute, se amestecă într-un bol 250 gra­me de telemea rasă cu ouă­le, smântâna, sarea și pi­perul. Conopida se scurge bi­ne, se mărunțește și se adaugă în compoziția din bol. Se un­ge o tavă cu puțin unt sau cu ulei de măsline și se răstoarnă în ea compoziția omo­genizată. Se rade deasupra restul de brânză (100 grame), după care tava se introduce în cuptorul încins dinainte. Se lasă la 180 de grade, vreme de 35-40 de minute. Sau vrei să-ți explic cum prepar eu lapte de mig­dale? Am scris și pe blog despre el, fiindcă e o minunăție! E util persoanelor cu in­toleranță la lac­toză, veganilor, celor care țin post, dar și nouă, ce­lorlalți, întrucât are o sume­denie de be­neficii pen­tru sănătate: conține vitamina B1; vi­ta­mina B2; vitamina E, "vitamina fertilității"; mag­­neziu; gră­simi "sănătoase", adică nesaturate, deci ajută la scăderea colesterolului rău și la func­țio­narea opti­mă a inimii. Laptele de migdale păs­trează stabil nivelul zahărului din sânge, deci e ideal pen­tru diabetici. În plus, dacă nu e îndulcit, laptele de migdale are puține calorii.
Ingredientele pentru rețeta mea: 1 cană de mig­­dale decojite, pe care le acoperim cu apă cu o seară înainte și le lăsăm peste noapte să se hi­drateze; miere de albine, sirop de agave sau câ­te­va curmale, după gust, pentru îndulcire; semințele dintr-o păstaie de vanilie; apro­ximativ 2 căni de apă, în funcție de cât de concentrat vrem să fie lap­tele. Toate ingre­dien­tele se pun în­tr-un blender și se ames­tecă bine. Apoi laptele astfel obținut se stre­coa­ră printr-o sită fină, astfel încât să separăm pulpa de migdale, iar li­chidul să rămână curat, la fel ca lap­tele de origine animală. Pulpa poate fi consumată ca atare sau poa­te fi folosită ca să preparăm brânză raw-vegană. O alternativă la fel de gus­toa­să la lap­tele de migdale este lap­tele de orez. Pentru prepa­rarea lui avem nevoie de: 1 cană de orez fiert, 4 căni de apă, 1 linguriță de mie­re, 1/2 banană bi­ne coaptă și se­mințele dintr-o păstaie de vanilie. Mărunțim bana­na și o punem într-un blender, îm­pre­ună cu restul ingredientelor. Ames­­tecăm bine. Strecurăm lichidul, la fel ca în cazul laptelui de migdale, și gata! Savurăm! Iar la fi­nal să îți ofer și-un desert delicios: înghețată cu pudră de ceai Matcha. Pentru o porție, ai nevoie de următoarele ingrediente: 3 banane coapte, mă­runțite, 1/2 linguriță de pudră de ceai Matcha, 2 lingurițe de miere și 1-2 lingurițe de lapte de mig­dale. Pu­nem toate ingredientele într-un blender și ames­tecăm bine, până obținem un piure onctuos. Com­poziția se transferă într-un vas potrivit ca mărime și să dă la rece pentru câteva ore sau peste noapte. Înghețata se servește simplă sau în com­binație cu alte tipuri de înghețată de casă ori cu di­verse fructe. Ei, aș putea să continui la nesfârșit... Aș mai adăuga acum doar un singur lucru: "Bătrâ­ne­țea la tinerețe se ține!" As­ta era o vorbă a buni­cului lui Cos­min, o vorbă pe care eu o consider de ma­re în­țe­lep­ciune. Dacă avem gri­jă de noi în ti­nerețe, dacă suntem să­nă­toși și fericiți, ne vom păs­tra tinerețea pâ­nă la adânci bătrâneți. Dar chiar dacă nu mai sun­tem la vârs­ta tinereții, tot nu e prea târ­ziu ca să ne îmbu­nă­tățim calitatea vie­ții.

Foto: ȘTEFAN POPESCU, ATELIER DE FILM