Sănătate cu ciuperci

Gilda Fildan
- Sezonul lor a început. Ciupercile de toamnă s-au ițit de sub frunze și parcă așteaptă cu nerăbdare să fie puse în coș. Nu doar că au un gust delicios, dar sunt și pline cu substanțe de mare folos pentru sănătatea celor care le consumă -

E drept că ciupercile conțin 70% apă. Însă celelalte 30 de procente sunt cu adevărat prețioase. Peste 700 de stu­dii internațio­nale au dovedit că în compoziția lor există mai mult de o sută de principii bio­active. "Ele ajută sistemul imunitar să dez­vol­te o combativitate sporită în lupta cu infec­țiile, dar și cu celulele maligne", spu­ne prof. Jan Lelley, președintele Societății de mico­logie aplicată din Franța. "Fiecare dintre cele 15 soiuri de ciuperci studiate mai îndeaproape de cer­ce­tători posedă o combinație specifică de vitamine, minerale, oligoelemente, fibre și aminoacizi esen­țiali". Constatarea este vala­bilă și pentru ciupercile mai modeste, cele care ajung în mod obișnuit în cratițele gospo­di­nelor, așa cum sunt gălbiorii sau mânătărcile.
Cei ce doresc să obțină efecte favorabile sănă­tății cu ajutorul lor ar trebui să le mănânce de mi­nimum trei ori pe săptămână. Iar la anumite afec­țiuni sunt mai utile ciupercile uscate, pulberea sau extractele, deoarece sub­stanțele cu acțiune medici­nală se găsesc în ele într-o formă mai concentrată.

1. Ghebele
(Armillaria mellea)


Unde cresc - Pe conifere și fo­ioase, în parcuri, mai rar în gră­dini.
Ce le conferă valoarea te­ra­peutică - Pe lân­gă proteine, carbohidrați, minerale și fi­bre, conțin acid valerianic și o mare can­titate de vitamina A.
La ce ajută - Infecții micro­biene, mi­coze, gastrită, hemera­lo­pie (diminua­rea ve­derii la lumină mai puțin inten­să), nervo­zitate, amețeli.

Cuvântul specialistului
N-ar trebui să mâncați aceste ciu­perci decât fier­te sau fripte. În stare crudă, sunt toxice.

Rețeta optimă
Luați 150 g de ghebe, curățați-le, spălați-le, scur­geți-le de apă, ștergeți-le prin tamponare cu un prosop de hârtie și tă­iați-le în felii subțiri. Uscați-le în cuptor, pe un grătar acoperit cu hârtie de copt, cu aer recirculat la temperatura de 60° C. Lăsați ușa cuptorului întredeschisă. După o oră, întoarceți-le pe partea cealaltă și us­cați-le încă o oră. Așteptați să se ră­cească, apoi mă­cinați-le în râșnița pentru condimente, până le transformați în pulbere. Ames­tecați 1-2 lingurițe din această pulbere într-o ceașcă de ceai negru, slab, călduț. Beți 3 cești pe zi.

2. Reishi
(Ganoderma lucidum)


Unde crește - Pe scoar­ța copacilor bătrâni, în spe­cial pe castani, dar și pe mes­teceni, cireși sau pini.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Peste 400 de compuși bio­activi, dintre care 200 de triter­pene, acizi ganode­rici, zinc, mangan, fier, cu­pru și un oligoele­ment de însem­nă­tate deo­sebită: germaniu.
La ce ajută - Sistem imunitar slăbit, bronșită cro­nică, astm.

Cuvântul specialistului
Ciuperca medicinală nr. 1este un re­mediu anti­aler­gic excepțional care, ad­minis­trat în febra fânu­lui, blo­chea­ză se­creția de hista­mi­nă. Totodată, combate cu suc­ces insomnia.

Rețeta optimă
Amestecați 10 g din pul­berea de ganoderma în ju­mă­tate de litru de apă rece, încăl­ziți-o treptat și apoi fierbeți-o 15 minute la foc mic. Îndulciți după pre­ferință. Aceasta va fi porția pentru o zi.

3. Maitake
(Grifola frodosa)


Unde crește - Pe castani și alți arbori foioși.
Ce îi conferă valoarea tera­peu­­tică - Cupru, fier, calciu, po­ta­siu, mag­neziu, ergo­sterol (un pre­cursor al vitaminei D), ade­no­zină.
La ce ajută - Alergii, neuro­der­­mită, in­suficiență hepatică, tul­burări de somn, stres, hiperten­siune, valori cres­cute ale coles­te­ro­lului și trigli­ce­ridelor, osteo­poroză (inclusiv ca pre­venție).

Cuvântul specialistului
Extractul de maitake este deosebit de eficient ca adjuvant în tra­tamentul cancerului și atenuează efectele secundare ale chimio- sau röntgenterapiei.

Rețeta optimă
Turnați 1 cană de apă clocotită peste 1 lingură de ciu­perci date pe răzătoarea fină, acoperiți vasul și infuzați 10 minute, după care strecurați. Se beau 3 căni pe zi.

4. Buretele de soc
(Auricularia auricula judae)


Unde crește - În preajma iazurilor, pe malurile apelor curgătoare, pe scoar­ța arța­rilor, fagilor, a socului (de unde i se trage și numele).
Ce îi conferă valoarea terapeu­tică - Un conținut foarte mare de beta glucan, vitaminele B6 și B12.
La ce ajută - Inflamații oculare și ale mu­coaselor, tulburări de microcir­cu­lație, cal­cifieri ale arterelor, sistem imu­nitar slăbit.

Cuvântul specialistului
Ciuperca ameliorează foarte bine in­fla­­ma­țiile oculare și stopează coa­gu­larea anor­mală a sângelui în interiorul vaselor, redu­când astfel frecvența trom­bozelor.

Rețeta optimă
3 g de bureți de soc (uscați la cuptor, în ace­lași mod ca ghebele) se lasă la înmuiat pes­te noapte într-o cană de apă rece. Apoi se fierb înăbușit la foc foarte mic timp de una până la două ore, după aceea se strecoară, iar zeama se îndulcește cu 1-2 lingurițe de miere. Beți zilnic câte o cană seara, înainte de culcare.

5. Champignon
(Agaricus bisporus)


Unde crește - Prin pajiști, parcuri, în apro­pierea pășuni­lor pentru vite sau cai.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Tiami­na, ribofla­vina, niacina, enzima numită tirozinază și o serie de minerale: calciu, potasiu, magneziu.
La ce ajută - Hipertensiune, glicemie peste limitele nor­ma­le, supragreutate, gută, constipație, dificultăți la alăptare.

Cuvântul specialistului
Este una dintre puținele ciuperci comestibile care pot fi mâncate crude, fără niciun fel de proble­me. Are o re­mar­cabilă acțiune de protecție anti-cancer.

Rețeta optimă
Consumați de minimum 2-3 ori pe săp­tămână câte 150 g de ciuperci champignon, fripte sau crude, amestecate în salate.

6. Pleurotus
(Pleurotus ostreatus)


Unde crește - În parcuri, în păduri de foioase ori mixte, mai ales pe trun­chiurile fa­gilor, plo­pilor, sălciilor sau aninilor.
Ce îi conferă va­loa­rea tera­peutică - Este o sursă bună de acid folic, vitamine din complexul B, potasiu, fosfor și fibre care favo­rizează digestia.
La ce ajută - Căderea părului, infla­mații în cavitatea bucală (ex. afte), un nivel ridicat al coles­terolului și trigliceridelor, re­zistență scăzută la infecții.

Cuvântul specialistului
Dacă aveți probleme cu coles­terolul, mâncați în loc de șnițel câ­teva ciuperci pleu­rotus gătite pane. Ca gust și consis­tență, ele se aseamănă mult cu carnea de vițel. Și au calitatea de a reduce grăsimile din sânge.

Rețeta optimă
Consumați zilnic cam 90 g de ciuperci pleurotus - cel mai bine, pane sau fripte.

7. Buretele cu perucă
(Coprinus comatus)


Unde crește - Pe pajiști, la marginea drumu­rilor, în parcuri și grădini.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Nu­me­roși aminoacizi, ca triptofanul, va­lina, treonina, de asemenea și calciul, po­tasiul, vitamina C.
La ce ajută - Hemoroizi, constipație, valori ridicate ale glicemiei, slăbiciune a tendoanelor, îmbolnăviri ale venelor, afe­cțiuni hepatice, precum și în cazul când flora intestinală găzduiește mi­crobi ne­faști.

Cuvântul specialistului
Trebuie consumat foarte proaspăt, pre­ferabil la nu mai mult de 3 ore din mo­mentul când a fost cules. După o depozitare de două zile, pălăria lui se autodistruge, lamelele se transformă într-o ge­latină nea­gră-albăstruie (întrebuin­țată odinioa­ră drept cerneală), aceasta reprezentând o mo­­dalitate de împrăștiere a sporilor. De reținut și faptul că, în com­binație cu al­coolul, coprinul din compoziția buretelui cu perucă provoacă unele simptome destul de neplăcute, deși pasagere: transpirație a­bun­dentă, frisoane și tahicardie.

Rețeta optimă
Zilnic, dați pe răzătoare sau tăiați în bucăți mici 100-150 g de bureți proaspeți și ames­tecați-i într-o porție de brânză de vaci, îm­preună cu verdețuri și praz, tocate mărunt.

8. Shiitake
(Lentinula edodes)


Unde crește - Pe copaci cu lemnul de esență tare, asemănător cu stejarul.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Lenti­nana (întărește sistemul imunitar), eritadenina (echilibrează metabolismul lipidelor), vitamina D, zincul.
La ce ajută - Hepatită, reumatism, gută, artro­ză, oboseală cronică, stări de epuizare, viroză res­pi­ratorie, erupții pe piele, acnee, coșuri provenite din dezechilibre hormonale, aspect îmbătrânit al pielii.

Cuvântul specialistului
Este cea mai veche și mai răspândită dintre ciupercile comestibile existente în lume. S-a dove­dit științific faptul că ea reduce nivelul coleste­rolului, combate virușii, de pildă în situația unei viroze respi­ratorii și oferă pr­otecție anti-cancer. Se con­sumă foarte bine preparată ter­mic. Crudă, are efecte toxice.

Rețeta optimă
Circa 20 g de pulbere de shiitake (obținută după aceeași metodă ca aceea de ghebe), 2 linguri de argilă fină, 5 picături de zeamă proas­­pătă de lămâie și 250 g brânză de vaci degresată se amestecă bine, până când sunt transformate într-o pastă omogenă. De două ori pe săptămână, întindeți-vă această pastă pe față într-un strat de grosimea degetului, lăsați masca să acționeze 20-30 de minute, apoi îndepăr­tați-o și spălați-vă fața.