Ajutoare pentru sistemul imunitar

Andrei Cheran
A. Mineralele

- Luate în doze mici, oligoelementele întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte împotriva bolilor iernii. La rândul lor, exercițiile de respirație energizează corpul și întăresc imunitatea -

Agresiunea frigului, lipsa de lumină dar și contactarea unor viruși și bacterii ne slăbesc sistemul imunitar, ducând la obo­seală, dureri de cap și infecții cronice. Mine­ra­lele esențiale, pe care vi le prezentăm în conti­nuare, declanșează reacții enzimatice celulare, niște mici scântei de energie care ajută corpul să reziste în fața invadatorilor. Cura de minerale nu se ține nicio­dată în mod continuu, ci câte 2-3 luni, cu o întrerupere de câte 5-10 zile.

Cuprul
(Antibacterian)


Cuprul este un anti-infecțios și un antiinfla­mator foarte puternic. Este util în afecțiunile sezo­nului rece, precum răcelile, gripele, otita, bronșita și angina pectorală.
Cum acționează. În timpul unei afecțiuni inflamatorii, cuprul este blocat de către proteinele in­fla­mației și nu își poate îndeplini rolul. Luarea lui sub formă de su­plimente alimentare restabilește această funcție.
În alimentație. Este întâlnit în avocado, scoici, ciuperci, cioco­lată, oleaginoase, cereale complete, dar și în ger­menii de grâu.
Preparate farmaceutice. Se ia conform in­dicațiilor din prospect.

Argintul coloidal
(Antibiotic natural)


Numele vine din latinescul "argentum", care în­seamnă "alb strălucitor". Argintul este un antibiotic natural. El este apreciat pentru virtuțile sale anti-in­­fecțioase și pentru puterea sa inhibatoare în dez­voltarea anumitor bacterii.
Cum acționează. Argintul coloidal dezacti­vează anumite enzime de care bacteriile se folosesc pentru a se înmulți. Este indicat în patologiile ORL (laringite, faringite, otite) și în stările gripale. Poate fi utilizat și local, drept ci­catrizant al mucoaselor, mai ales în timpul afte­lor, dar și la nivelul ochilor (conjunctivite).
În alimentație. Nu se întâlnește în alimente, pentru că argintul este produs în mod natural, de corp. Drept urmare, se recurge la un supliment alimentar pe bază de argint.
Preparate farmaceutice. Se găsește în for­mă lichidă. Se administrează conform prospec­tului.

Bismutul
(Crește imunitatea)


Este eficace în stările gripale, mai ales în tim­pul infecțiilor virale din sfera ORL. Se reco­mandă ca supliment în durerile de gât, faringite și larin­gite, dar și în cazul durerilor de stomac și al mala­diilor gastro-intestinale.
Cum acționează. Bismutul aso­ciază proprietăți antalgice, anti-infecțioase și anti-inflama­torii. De aceea se reco­mandă în perioadele de iarnă, mai ales că are și efecte imuno-stimulatoare foarte prețioase, în fața unor agenți externi agresivi.
În alimentație. Este prezent în majoritatea legumelor rădăci­noase (morcovi, sfeclă, țelină, napi, cartofi dulci, topinambur, manioc) și în unele alge.
Preparate farmaceutice. Se găsește sub formă de ampule, care se lasă să se topească pe limbă.

Sulful
(Detoxifiant ORL)


Nepopular, din cauza mirosului său de ou stri­cat, sulful este totuși util în toate afecțiunile respi­ratorii, precum răcelile, gripa, otita, bronșita, an­gina pectorală.
Cum acționează. Sulful curăță foarte bine ficatul. Facilitează dre­narea hepatică, evitând astfel formarea unui teren favorabil pentru instalarea microbilor.
În alimentație. Îl întâlnim în usturoi, ceapă, praz, creson, ri­dichi, ouă și varză.
Preparate farmaceutice. Există atât sub formă lichidă, cât și ca pastile. Se administrează con­form prospectului.

Seleniul
(Alungă gripa)


Seleniul este un mineral indicat în patologiile care țin de sfera ORL, cât și în stările gripale (fri­soane, nas care curge, dureri de cap, tempera­tură mare).
Cum acționează. Acest puternic anti-oxidant favorizează acțiu­nea diferitelor enzime care prote­jează membranele celulare de oxidarea provocată de radicalii liberi, le­gați de stres, dar și de perioada hibernală carac­terizată printr-o alimentație mai puțin bogată în vitamine și enzime, prin agresiunea frigului și a vântului și lipsa de soare.
În alimentație. Este prezent în nuci, cereale complete, carne, germeni de grâu, drojdie, fructe de mare și pește.
Preparate farmaceutice. Se comerciali­zea­ză în diferite forme. Alegeți seleniul organic pur, natural.


B. Energizare prin respirație

- O respirație corectă sporește oxigenarea creierului și dezvoltă conștiința corporală. Stăpânindu-vă suflul, veți reuși să canalizați fluxul gândurilor nedorite care vă invadează și veți reuși să vă relaxați. Stresul distruge barajul imunitar -

Respirația abdominală
(Destinde în profunzime)


Tradiția veche chinezească spune că avem două creiere: unul cerebral și altul abdominal. Este ușor să constatăm că atunci când suntem stresați, de pildă, avem un fel de nod în stomac, pentru că acolo se concentrează nevoile cele mai elementare și emoțiile. Respirația abdominală este cea a nou­lui-născut, pe care o regăsim în mod spontan în timpul somnului.

Cum procedați
Poziția culcat - dacă lucrați la birou, stați în poziție așezată. Inspirați pe nas, umflând burta ca pe un balon și deschizând toracele. Apoi expirați lung pe gură, trăgând stomacul.
Poziția în picioare - inspirați pe gură, apoi expirați prelungind eliminarea aerului din plămâni, așezându-vă palmele sub coaste și aplecându-vă înainte.
Ritmul bun este de cinci respirații consecutive. Cu cât este mai lungă expirația, cu atât va fi mai reușită detenta. Este important să eliminați cât mai bine aerul din plămâni, pentru a-i reum­ple apoi mai bine, echilibrându-vă astfel sistemul ner­vos. Practicați respirația ab­dominală ime­diat ce simțiți o stare negativă, o emoție pu­ternică. Corpul are nevoie de echilibru pen­tru a lupta cu bolile care îi dau târcoale.

Respirația soarelui și a lunii
(Stimulează energia vitală)


Conform tradiției indiene, când res­pi­răm prin nara stângă, lăsăm să pătrundă în corp un curent de aer aflat în legătură cu plexul solar, numit "curentul solar". Prin nara dreaptă, aspirăm "curentul lunar", legat de ce­lulele de apărare ale corpului. Respirația alterna­tivă, când pe o nară, când pe alta, încarcă corpul de energie vitală.
Cum procedați
* Așezați-vă pe marginea patului, cu spatele și cu capul drepte, cu maxilarele relaxate și limba destinsă. Inspirați profund pe ambele nări, apoi blocați nara dreaptă cu degetul mare de la mâna dreaptă, și expirați prin nara stângă.
* Rețineți-vă respirația.
* Blocați acum nara stângă și inspirați pe dreapta.
* Rețineți-vă expirația.
* Blocați nara dreaptă și expirați pe stânga.
* Rețineți-vă respirația.
* Blocați nara stângă și inspirați pe dreapta. (Între inspirații și expirații trebuie să existe o pauză de reținere a aerului.)
Ritmul bun este să inspirați timp de 6 se­cunde, să vă țineți respirația tot 6 secunde și să expirați timp de 8-12 secunde.