CRONICI BIZARE

Cititor Formula AS
Strachina cu cărbuni

Străbunicul meu se numea David Chelmu și era ori­gi­nar din comuna Cerțești, fostul județ Tutova. Pe la 1890, s-a stabilit cu familia în orașul Bârlad. Nu cunosc mo­tivele pentru care și-a părăsit satul natal. Știu doar că erau oameni cuprinși, cu gos­po­dărie, vite, care cu boi și al­te­le... Avea mulți copii, printre care Maria, bunica mea dinspre ma­mă, de 15-16 ani, foarte dră­gu­ță și cuminte. Când eram mi­că, bunica ne-a povestit niște în­tâm­plări ciudate din tinerețea sa.
A fost admirată și îndrăgită de viitorul ei soț - bunicul meu - An­ton Donea-Lazăr, de ori­gi­ne aro­mân, om deosebit de ca­pa­­bil, cinstit și cumsecade. Era ve­ci­­nul lor și se ocupa cu fabri­ca­rea pro­duselor de cofe­tă­rie. Vor­be­le de căsătorie tărăgănându-se în mod inex­pli­cabil, bunica mea a avut un vis foarte stra­niu: se făcea că Fecioara Maria a întrebat-o dacă doarme și a în­dem­nat-o să se scoale și să scormo­nească într-un anumit colț al grajdului, unde va găsi o stra­chi­nă cu cărbuni, pe care să-i împrăștie pe mai­danul din apro­piere, deoarece i s-au făcut farmece "de urât". I-a mai indicat și un colț al casei, unde trebuia să sape pen­tru a găsi un ou, prin care i se făcuseră vrăji "de să­ră­cie". Să-l arunce!
Bunica s-a trezit foarte-foarte tulburată și, cău­tând în grajd, a găsit într-adevăr cărbunii și i-a aruncat. Cu­rând după aceasta, s-a căsătorit cu buni­cul. Când a în­cer­­cat să găsească și oul, nu a reușit și nici nu a mai in­sis­­tat. N-au dus-o rău din punct de vedere material, dar, cum strângeau o ulcică cu galbeni - cum era obi­ceiul, erau prădați de hoți, fiind nevoiți s-o ia de la capăt. Se pa­re că vrăjile au continuat, deoarece au fost încercați de multe necazuri. Din cei 14 copii, câțiva le-au murit în con­diții ciudate, și cea mai lovită de soartă a fost fiica lor, Ioana Lazăr, al cărei logodnic a fost împușcat în re­gi­mentul unde era militar, fără a se afla vreo­dată mo­ti­vul. De la această mătușă am aflat că era uneori "vizi­ta­tă" de o entitate ciudată, la care câi­nele lătra în poar­tă, pentru ca apoi să se audă niște pași zgomotoși, ca și cum tălpile ar fi fost de metal (sau poate niște copite?); pa­șii înaintau spre intrarea casei pe un coridor de ci­ment și se opreau la diferite distanțe. O singură dată au ajuns până la intrare, s-a auzit deschizându-se ușa de la tindă și, în acea clipă, s-a produs un zgomot infernal, ca o pocnitură de trăsnet, după care... tăcere. Cei ai ca­sei s-au adunat speriați și ochii le-au căzut pe icoana ve­che din sală, sub care ardea neîntrerupt o candelă. Ni­mic necurat nu s-a mai întâmplat de atunci. Mătușa mea s-a căsătorit mai târziu și a fost tot timpul o per­soa­nă demnă, credincioasă și milostivă.
VIRGINIA NICOLESCU - Galați


Om drag, la drum de seară

Mătușa mea, Margareta Melinte, sora cea mică a ta­tă­lui meu, dădea foarte bine în cărți. N-am să uit ni­cio­da­tă zilele de duminică, când, așezate pe veranda în­so­ri­tă a casei noastre din Călimănești, încerca să ne în­ve­țe și pe noi, nepoatele ei de-o șchioapă, taina cărților. Într-una din zilele acelea, a venit la ea o femeie care i-a spus, cu lacrimi în ochi: "Coană Margareto, fă-ți po­ma­nă cu mine și mă ajută! Băr­ba­tul fiicei mele nu s-a întors din răz­boi, deși au tre­cut doi ani de la sfârșitul lui. Eu cred că a mu­rit, Dum­ne­zeu să îl ierte! Acum, s-a ivit un băiat bun, care o cere de nevastă, dar Ina nici nu vrea să audă. Tot îl mai plânge și își aș­teaptă bărbatul. Poate că, dacă îi spui dumneata, se răz­gân­deș­te, că e tânără și are nevoie de un spri­­jin în casă". Mătușa Mar­ga­re­ta a accep­tat, Ina a venit la noi pe ve­ran­dă și și-a întins singură cărțile. Apoi, mătușa i-a spus cu un ton hotărât: "Nu te mărita, fată dragă! De Paștele ăsta vei avea o bucurie neașteptată. Ai răbdare până atunci!". La câteva săptămâni, au venit Sărbă­to­rile Paș­te­lor. În ziua a doua, cine bate la ușa mătușii mele? Ina, maică-sa și un tânăr chipeș, ce se întorsese cu o seară în urmă din prizonierat: soțul Inei.
A. M. -Târgoviște