Prințesa din Cetatea Ciceului

Valentin Iacob
- În "noaptea lupilor", de Sfântul Andrei, la ruinele cetății lui Petru Rareș din Bistrița-Năsăud, se petrec lucruri stranii, nedezlegate de peste 500 de ani -

Fata de lumină

Noaptea Sfântului Andrei, 1975. Un țăran din comuna Ciceu Mihăiești, județul Bistrița-Năsăud, urcă cu greu pe drumul ce suie pieptiș către ruinele Cetății Ciceului, printre stânci și prăpăstii adânci. Într-un sfârșit, ajunge pe platoul înalt, unde se află zidurile cetății înălțate de Petru Rareș, ca loc de refugiu în fața dușmanilor. Din falnica zidire, cocârjată de timpul scurs peste ea, n-a mai rămas mare lucru: câteva turnuri ruinate și un obelisc, cu bourul Moldovei gravat pe el. Soarele era aproape de asfințit, când omul, pe numele său Augustin, ajun­sese lângă cetate. Venise să caute niscai bolovani de gra­nit, din care voia să facă o tocilă. Tocmai când se pre­gătea să coboare cu desa­ga în spinare, pe drumul destul de lung către sat, a avut o vedenie. O pată stălucitoare începuse să se formeze și să se lățească iute, pe peretele unuia dintre turnuri. Fasci­nat de imaginea care creștea de la un minut la altul în fața lui, s-a hotărât să mai stea o vreme, să vadă ce se întâm­plă. Era noapte de-acum, noapte rece, de toamnă, cu stele curate și clare. Deo­dată, Augustin a văzut uimit cum pata de lumină prindea formă de chip ome­nesc. O figură gingașă de fată cu o coroană pe cap și care plutea de colo-colo pe piatra cetății, încer­când, parcă, să se desprindă și să vină spre el. Spe­riat, Augustin și-a luat sacu-n spate și a luat-o la fugă spre casă, po­vestind în sat pățania prin care tre­cuse. Câțiva oa­meni mai curajoși au zis că merg și ei să vadă ară­ta­rea de la Cetate. S-au dus, și când au ajuns, chi­pul domniței era tot acolo, pe ziduri. Parcă îi aștep­ta. Cum i-a văzut, a început să se miș­te și să se zbată pe piatră. A doua zi, înarmați cu ciocane și dălți, oamenii au venit iar la zidul cetății, încercând să desprindă chipul cel luminos. De­geaba! Atunci, au cerut ajutorul autorită­ților de la Bistrița, care au trimis la fața locului, în secret, căci epoca comunistă nu admitea misticis­mul și super­stiția - trei plutoane de soldați și câțiva arheo­logi. Soldații au ras cu târnăcoapele partea de zid pe care se arăta chipul, apoi au refăcut găurile cu be­ton. Ce-au făcut arheologii acolo, a rămas un se­cret.
A trecut o săptămână și părea că totul revenise la normal. Dar chipul de domniță a reapărut. Și, cu cât mai tare revenea imaginea ei, cu atât mai mult se îndârjeau autoritățile să scape de ea. Dar vestea ciudatelor întâmplări de la ruinele Cetății Ciceului s-a întins repede, oricât ar fi vrut s-o înăbușe cei de la județ. Iar când ea a ajuns la București, în mod bizar, s-a dat ordin ca imaginea din cetate să nu dispară și să nu fie distrusă.

Intervine armata

Între timp, chipul își mutase locul pe ceea ce mai rămăsese din podeaua fostei pivnițe domnești a cetății. Și arheologii, și armata, au hotărât îm­preună că bucata de podea trebuia decupată, spre a fi stu­diată, ca să se înțeleagă ce stă în spatele fe­no­­menului. Dar lucrurile nu s-au schimbat. Groapa de sub piviniță a fost umplută și toată lumea a cre­zut că s-a terminat. Dar ciudățeniile abia înce­peau.
Cazul ajunge la București
După două săptămâni, pe zidurile Cetății Ci­ceului, chipul domniței a reapărut, dar de data asta, însoțit. La distanțe de timp egale, în locul ei apărea un chip nou, apoi altul și altul, fețe fluide de boieri și de cavaleri din timpul lui Petru Rareș, desenate, și ele, din lumină.
A început altă an­chetă, mai amănunțită. S-au luat probe din ziduri și au fost trimise spre analiză la Bucu­rești, în laboratoarele armatei. Nu s-au găsit urme de pigment sau de vopsea, așadar, nu era o farsă. Apoi, chipurile de la Ciceu au fost fotografiate, și armata a izolat cetatea. Totul a fost filmat. În fiecare săptămână, soldații descopereau consternați că oamenii aceia de lumină de pe zidul Cetății de la Ciceu se arătau nestingheriți, plutind de colo-colo, parcă în ciuda lor. Și era de-abia începutul. Alte întâmplări ne­obișnuite aveau să se petreacă în curând, între bătrânele ziduri, începând cu noaptea de Sfântul Andrei.

Un glob de lumină în iarbă

1976, de Sfântul Andrei. O tânără profesoară din Ciceu Mihăiești, satul de la poala Cetății, se hotărăște să facă o plimbare sus, la ruine. O atră­geau dealul abrupt, cu arbori seculari, și tufișurile verzi și dese, cu ramuri împletite în fel și chip, care făceau drumul aproape impracticabil, pe mari por­țiuni de pante. Curajoasă și curioasă, Marina s-a aventurat prin rămuriș. A urcat cu greu panta, dar a ajuns până sus, într-o mică poiană cu iarbă arsă, în contrast cu explozia de vegetație dim­prejur. Tot ținutul Bistriței se vedea ca în palmă. Când a vrut să se-așeze, ca să contemple prive­liștea, Marina a observat o formă pe iarbă. Semăna cu o minge fă­cută dintr-o lumină intensă și compactă, ușor trans­parentă în mijloc. Un soi de plasmă, cu marginile în­crețite. Forma stătea suspendată la un metru deasupra pămân­tului. Fata a privit-o minute în șir. Nu știa ce să creadă. Pe urmă, mingea aceea a în­ceput să plutească, aproape mângâind zidurile Ce­tății Ci­ceului. După care s-a așezat iar lângă fată, în iarbă.
Marinei îi era teamă s-o atingă cu mâna, deși era tare curioasă să vadă din ce e făcut obiectul acela atât de bizar. Așa că a luat din tufiș o creangă groasă, a curățat-o de frunze și, cu un curaj nebu­nesc, a întins-o, împungând ușor marginile obiec­tului lumi­nos. Creanga lovise un obiect dur. A în­cercat de mai multe ori să o treacă peste încrețiturile min­gii, dar de fiecare dată creanga îi era respinsă cu putere. Cum nu se întâm­plase nimic atingând mar­ginile, și-a spus să o împun­gă și la mijloc, acolo unde transparența forma un soi de ochi. A întins creanga și, în aceeași clipă, vârful ei a fost tăiat, parcă, de un bistu­riu!... Iar partea tăiată s-a topit brusc în forma aceea, deve­nind, și ea, transparentă. Lemnul fusese în­ghițit, topit și dematerializat. Întâm­plarea a rămas neelucidată. Fusese altă noapte de Sfântul An­drei...

Comoara lui Petru Rareș

Și totuși, pentru "fenomenul Ci­ceu", așa cum l-a numit presa vre­mii, există o explicație. O explicație ce coboară adânc, în istorie, pe vremea stăpânului Cetății Ciceu, domnul moldovean Petru Rareș...
1538. Petru Rareș se afla pe tronul Țării Mol­dovei, însemnându-și domnia cu fapte de glorie. Căci era "ficior lui Ștefan vodă celui Bun, că întru tot simăna tatâne-său. La războaie îi mergea cu noroc, și tot izbândia, lucruri bune făcea iar țara și moșia sa, ca un păstor bun o socotia", cum spu­nea cronicarul. Și chiar în acest an, 1538, îi fu dat lui Rareș "să îi semene întrutot lui tătâne-său", căci e trădat de boieri, iar sultanul Soliman Magni­ficul, năpădește cu oaste uriașă în Țara Moldovei. Singur și copleșit de dușmani, voievodul pleacă în pribegie. Voia să ajungă în Ardeal, la Cetatea Ci­ceu­lui, care le aparținea domnilor moldoveni. Până acolo îndură cazne grele. Este gonit de peste tot, bejenește prin țară, pe coclauri și prin păduri ne­um­blate. Și când, în sfârșit, a ajuns în Cetatea Ciceului, "multă plângere și tânguire a fost acolo, de doamna-sa și de fiii săi, pentru multă scârbă și nevoie ce le venise asupra, știind din câtă mărire au căzut" - scriu cronicile. Petru Rareș va sta doi ani la Ciceu. Cetatea îi fusese dăruită tatălui său, Ștefan cel Mare, de către Matei Corvinul, regele Ungariei. Cetatea Bistriței, aflată în apropiere, era și ea feuda sa, așa că Rareș a fost ocrotit și ajutat de bistrițeni. El a putut merge liber prin tot Ar­dealul, fără teamă să fie trădat.

Comoara îngropată

1540. Sătul de provizoratul în care trăia, Petru Rareș ia o hotărâre îndrăzneață, dar obișnuită în vremea lui: pleacă la Constantinopol, ca să-i ceară sultanului a doua domnie. Și ia cu el mult aur, au­rul pe care îl luase cu sine la Ciceu, deși bejenise printre dușmani. Și pungile nenumărate cu galbeni i-au înmuiat inima lui Soliman Magnificul. În 1541, Petru Rareș e numit iarăși domn și se în­toarce în Moldova. Înainte de a porni la drum, voievodul le scrie bistrițenilor: "Nădăjduim în Dum­nezeu că vom fi ce-am fost și mai mult decât atât; vom plăti tot pe tocmai". Unele cronici spun că mare parte din aurul lui Petru Rareș ar fi rămas în Cetatea Ciceului, împreună cu aurul soției sale, Elena Brancovici, fată de despoți sârbi bogați. Însuși vodă, spun poveștile, pusese să-i fie ascunsă comoara într-o peșteră din jurul cetății sau în pivnița ei... Poate de aceea Petru Rareș a voit să-și ia înapoi, cu armele, cetatea lui din Ardeal, câțiva ani mai târziu, doar că mai iute de mână decât el, regina Ungariei, care avea stăpânire și asupra unei părți a Ardealului, a ordonat să fie ras Ciceul de pe fața pământului, să nu mai cadă în mâinile dom­nului moldovean. Ordinul este îndeplinit, cetatea e trans­formată în ruine, îngropând în ea comoara dom­nului moldovean.

Judele Bistriței, în căutarea aurului lui Rareș

1546. Cavalerul Hans von Zimmel, judele Ce­tății Bistrița, merge în trap iute în Cetatea Ciceu­lui. Însuși Petru Rareș îl trimisese acolo, cu oarece gând... Von Zimmel află cetatea în ruină, dar tot se­meață, cu turnurile ei înălțate, încă, spre cer. Zi­dăria lor de granit nu putuse fi pusă la pământ nici măcar de minerii și de artificierii aduși special din Valea Rodnei. Zimmel îl simpatiza pe voie­vodul moldav cu care fusese prieten, cu atât mai mult cu cât acum știa că-i pe moarte. Acceptase, deci, să cer­ceteze ruinele și împrejurimile lor, așa cum fusese rugat de Rareș, ca să-i recupereze restul de tezaur lăsat aici. Dar Zimmel a căutat zadarnic aurul acela ascuns. Semnele pe care voie­vodul i le însemnase pe-o hartă nu se potriveau. Zimmel s-a gândit că poate aurul fusese furat de-un boier aflat în preajma lui Rareș, în exilul de la Ciceu. Când Vodă s-a pornit spre Stambul, pen­tru recâștigarea domniei, bo­ie­rul plecase în lumea cea largă, cu ce mai rămăsese din tezaurul domnului. Dar cum neamțul care era nu se putea împiedica de sim­ple bănuieli, Hans von Zimmel și-a conti­nuat căutarea luni de zile, vreme în care Rareș se stin­gea în cetatea Sucevei, luând cu el în mormânt și secretul comorii de la Ciceu. Au mai rămas doar sem­nele aparițiilor cele ciudate, din nopțile de Sfântul Andrei.

La drum, cu harta comorii

Dar mai știa cineva de co­moară. Un urmaș al acelui jude, Hans von Zimmel, pe care Petru Rareș îl trimisese să-i găsească te­zaurul. Harta cu însem­nări fă­cute chiar de voievod îi rămăsese în casă bistri­țeanului neamț, de la străbunul său. Așa că într-o noapte, s-a pus pe căutat. S-a nimerit să fie tot o noapte de Sfântul Andrei, în 1979.
Nu intrase bine între ruine când, brusc, s-a neliniștit, cuprins de o teamă care îl sufoca. Avea cu el un ciomag și l-a strâns mai tare în mâini. Măgărușul pe care îl luase cu el, sperând să-i pună în spinare comoara, se cabrase, făcea spume la gură și se smulgea din hăț. Ceva straniu se ițise pe unul dintre turnurile cetății și apoi și pe deasupra zidurilor. Puzderie de lumini, corpuri sferice se mișcau țopăind pe pereți, schimbându-și forma necontenit. Luminile alea păreau să vină de nică­ieri! Nu era lună pe cer, nici o sursă din care să fi pornit. Aparițiile mis­te­rioase păreau să iasă direct din pereți, pornind în sarabande spre curtea inte­rioară a cetății. Bistri­țeanul privea înmărmurit spectacolul straniu din cetatea Ciceului, când, brusc, a fost orbit de o lumi­nă cumplit de puter­nică. Venea dintr-o sferă plutitoare care intra pe sub bolți, dar trecea și prin ziduri și prin ușile ghin­tuite... Cu toate că era sfârșit de octombrie, aerul din cetate se făcuse cald, ca într-o zi toridă de vară, în vreme ce iarba fusese arsă complet. Con­vins că are de-a face cu ceva necurat, poate cu duhul pă­zitor al comorii, bistrițeanul și-a făcut semnul cru­cii și a luat-o la goană, agățat de frâul măgarului.
Povestea, însă, nu se sfârșește aici. Când și când, așa cum s-a întâmplat în relatările de mai sus, câte-un om curios și îndrăzneț sau câte-un "ofi­cial" poftitor la comori se mai încumetă să urce la Cetatea Ciceului, în noap­tea de Sfântul Andrei.