Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS 1227 - "Am fost diagnosticată cu ficat gras și mărit"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, este o condiție în care există un exces de gră­simi în ficat, din diferite motive, cea mai importantă cauză fiind con­sumul excesiv de alcool, deși boala este frecvent întâlnită și la persoanele care nu beau alcool.
Printre funcțiile ficatului se nu­mără:
* Producerea sucului numit bilă, care ajută la digerarea grăsimilor în intestin.
* Eliminarea sau procesarea alcoolului, medi­ca­­mentelor și otrăvurilor din corp.
* Producerea colesterolului, care este util pen­tru corp.
* Producerea proteinelor utile pentru procesul de coagulare.
Factorii de risc pentru fica­tul gras includ:
* Consumul excesiv de al­cool, în medie 40-80 g alcool pur/zi, timp de 10-12 ani. Ast­fel, unele cifre sugerează că pes­te 90% din cei care beau ex­cesiv (peste 60g /zi) vor avea fi­cat gras. Sexul feminin dezvoltă mai repede și mai sever forma dependentă de alcool
* Obezitate, mai ales dacă este concentrată în zona abdo­minală
* Diabet zaharat tip 2
* Administrarea de medica­mente, cum ar fi estrogen, tetra­ciclina, corticosteroizii, amio­darona și metotrexatul
* Sindromul ovarului polichistic
* Infecția cu virusul hepatitei B sau C sau HIV
* Înfometare sau pierderea rapidă de greutate
* Hipotiroidie
* Nutriție parenterală totală
Unele dintre riscurile cele mai de temut la această boală este posibilitatea de a evolua înspre ciroză hepatică.
Din punct de vedere naturist, pot fi încercate următoarele:
* Încetarea consumului de alcool. În stadiile precoce, încetarea consumului de alcool ar putea elimina aceasta boală în câteva săptămâni.
* Exercițiu fizic, cel puțin 30 minute pe zi. Chiar și fără a pierde în greutate, exercițiul fizic poate duce la normalizarea ficatului.
* De discutat medicamentele pe care le luați constant, cu medicul curant, pentru a găsi alter­native.
* Trebuie verificate și plantele medicinale con­sumate, căci unele ar putea contribui, fie direct, fie indirect, la tulburarea ficatului.
* Scăderea în greutate, care ar putea necesita o dietă. Se recomandă un regim alimentar bogat în cereale, legume și vegetale și sărac în grăsimi de origine animală.
* Suplimentele de vitamina E, la doze de 800 ui (unități internaționale) pe zi, par să fi ajutat în remiterea ficatului gras. Efectul crește atunci când se adaugă vitamina C.
* Suplimente cu acizi grași Omega-3 sau seleniu.
* Unele fructe cum ar fi avocado, nuci, măsline (acestea conțin acizi grași nesaturați), struguri (con­țin resveratrol) pot ajută în această boală.
* Usturoiul scade grăsimile din sânge.
* Un consum moderat de cafea ar putea ajuta în protejarea ficatului. Studiile dovedesc un efect benefic al cafelei pentru inimă, creier și împotriva inflamațiilor.
* Betaina, o substanță produsă în corpul uman, dar și în anumite alimente, cum ar fi broccoli, spa­nac, cereale, este utilă în protejarea ficatului îm­potriva grăsimii.
* Acupunctura are efecte excelente în revigo­rarea ficatului energetic, stimulează funcțiile diges­tive ale stomacului, splinei și pancreasului.
* Homeopatia este, de asemeni, foarte utilă. Medicamentele utile includ: Chelidonium Majus, Lycopodium, Nux Vomica, Phosphorus.
Trebuie să căutați temeinic, prin vizita la medi­cul specialist, cauza ficatului dumneavoastră gras și mărit, pentru a putea găsi cauza. Fără acest lucru, un tratament are șanse mai mici de a fi însoțit de succes.
Vă urez succes!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77 (pt. comenzi), 0788/23.38.73

"Sora mea are calculi renali, dar nu se poate opera"
(Răspuns pentru CARMEN S., F. AS nr. 1284)


Calculii renali apar în urma dereglării glandelor suprarenale, care pro­duc urați și oxalați în exces. Dacă se alege varianta chirurgicală, calculii recidivează în același interval de timp sau chiar mai des, nefiind rezolvată cau­za problemei. Cura cu ar­gilă rezolvă problema integral: calculii dispar prin schimb ionic, iar în paralel se reglează în­treg meta­bolismul. Argila are nu­meroase e­fec­te benefice asupra or­ganismului, nu degeaba se spune că posedă "in­teligența naturii". Vă pot oferi o so­luție naturistă și pen­tru accidentul vascular cerebral. Pentru detalii, vă rog să mă sunați la tel. 0788.233.873.


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Nepoata mea suferă de tiroidită autoimună"
(Răspuns pentru IONEL DUMITRAȘCU - Buzău, F. AS nr. 1286)


Bolile glandei tiroide se pot manifesta prin: hi­per­tiroidism (excesul de hor­moni tiroidieni), hipo­ti­roidism (deficit de hor­moni tiroidieni), gușă (creș­terea glandei tiroide, cu menți­nerea sau modi­ficarea ni­velului de hormoni tiroi­dieni), noduli ti­roidieni, care pot fi benigni sau maligni (cu menținerea sau modificarea nivelului de hor­moni tiroidieni).
Cauzele bolilor tiroidei sunt diverse, cele mai frecvente fiind dezechilibrele sis­temului imunitar, care se manifestă prin "atacarea" țesuturilor tiroi­dei. Hipertiroidia se poate manifesta prin ner­vozitate, iritabilitate, ritm cardiac crescut, senzație permanentă de cald, transpirații, insomnie, obo­seală, menstruații rare, căderea părului, afec­tarea vederii, globi oculari măriți, absorbția scăzută a nutrienților cu scăderea în greutate, mâncărimi ale pielii. Hipotiroidia se manifestă cu lipsa poftei de mâncare, rezistență redusă la frig, infecții re­petate, migrene, slăbiciune și crampe musculare, amor­țeală și furnicături, rigiditatea arti­culațiilor, piele uscată, pielea palmelor galben-portocalie, proble­me de fertilitate, boala ovarelor polichistice, cicluri menstruale lungi, impotență, indigestie, con­stipație, creșterea colesterolului cu risc de ate­roscleroză, dificultăți de concentrare. Simptomele hipoti­roi­dismului se dezvoltă adesea trep­tat și uneori pot să treacă ani de zile până la apariția lor.
Cea mai frecventă formă a hipotiroidiei este tiroidita autoimună Hashimoto, care poate să fie aso­ciată cu alte boli autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă, lupus, infecții fungice. Hipotiroidia ne­controlată în timpul sarcinii poate duce la naștere prematură și retard mental al copilului. Mixedemul este o formă gravă, dar rară a hipotiroidismului, manifestată prin scăderea tensiunii arteriale, a ritmului respirației, temperaturii corpului, lipsa de reacție, chiar comă. În cazuri extreme, mixedemul poate fi fatal.
Stabilirea stării de funcționare a tiroidei și tratamentul corespunzător se fac de către medicul specialist, pe baza analizei hormonului de stimulare tiroidiană (TSH), hormonilor tiroidieni (T3, fT3, T4, fT4), anticorpilor AC TGL, AC TPO, AC TSH-R. Tratamentul cel mai frecvent pentru hipo­tiroidie constă în terapia de substituție a hormonilor tiroi­dieni. Deoarece cauza, complicațiile și evoluția bolii variază de la o persoană la alta, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) elaborarea reco­man­­dărilor pentru tratamentele naturale se face pe baza analizei holistice (globale) a fiecărui bol­­nav. De altfel, cazul nepoatei dvs. în care hipo­tiroi­dis­mul a produs, după cum afirmați, tul­burări hormo­nale manifestate prin noduli ma­mari și chisturi ova­riene, arată că este necesară o abordare individua­lizată complexă. Din acest motiv, pentru a vă face recomandările cores­punzătoare, vă sfă­tuim să ne contactați pentru o consultanță naturopată.
În cadrul unei consultanțe desfășurate în Centrul de Medicină Integrativă Secom(R):
* se evaluează holistiv starea generală de sănă­tate a pacientului
* se elaborează programe de tratament cu pro­duse naturale asociate sigur și eficient tratamentelor alopate urmate de pacient
* se monitorizează evoluția stării de sănătate a pacientului în scopul stabilirii celor mai eficiente protocoale de tratament
* se asigură în permanență suport informațional cu privire la produsele naturale pentru sănătate reco­mandate.
Recomandările de produse naturale elaborate în Centrul de Medicină Integrativă Secom(R) ajută la:
* reducerea unor factori favorizanți ai tulbu­ră­rilor tiroidiene
* îmbunătățirea nivelului nutrienților care par­ticipă la sinteza și la acțiunea hormonilor tiroidieni
* ameliorarea simptomelor asociate afecțiunii tiroidiene
* îmbunătățirea stării ge­ne­rale de sănătate
* stabilirea unui com­por­tament alimentar sănătos prin consiliere nutrițională (stabi­lirea unui regim alimentar care să asigure caloriile și nutrienții necesari).
Produsele naturale folosite în Centrul de Me­dicină Inte­grativă SECOM(R) conțin do­zele optime de substanțe active standardizate, sunt extrem de bine verificate, decontaminate, purificate și reali­zate pe baza unor tehnologii avansate, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maximă.