Erorile perseverente ale medicinei

Rodica Demian
- Unele afirmații au fost repetate atât de des, încât au devenit presupuse adevăruri -

"Nu te mai uita cruciș, că-ți rămân ochii așa!"

Sunt cuvinte cu care, de ge­nerații, au reușit părinții să le strice copiilor cheful de-a se strâm­ba. "Nemotivat", spun specialiștii, "pentru că această afirmație n-are nicio noimă". Uitatul cruciș inten­ționat nu are consecințe. Ba dim­potrivă: cei ce-și "rotesc" bine ochii au un control deosebit asupra lor. De unde a plecat "zvonul" nu știe nimeni, nici măcar experții.

Spanacul conține o cantitate foarte mare de fier

Conținutul ridicat de fier din spanac este un exem­plu relevant de neștiință. Fi­ziologul german Gustav von Bunge a măsurat exact conți­nutul de fier al spanacului: 35 mg la 100 g (este vorba de spanac uscat, care are de 10 ori mai mult fier decât cel proaspăt). Dar faptul că el a com­parat concentratul cu leguma proas­pătă a fost dat uitării. Legenda despre "mira­colul verde" care întărește muș­chii ca piatra a făcut înconjurul pămân­tului - și continuă să supraviețuiască.

Rasul face părul să crească mai repede și mai negru

Greșit. Femeile care se rad, regu­lat, pe picioare, pot fi liniștite: rasul nu influențează nici creșterea părului și nici calitatea acestuia. Impresia optică există, într-adevăr: tuleiele "ver­ticale" sunt mai vizibile decât cele fine, "orizontale".

Obligatoriu: 2 l de apă pe zi

Sigur că apa are o importanță vitală, dar de câtă apă avem nevoie depinde de o serie întreagă de fac­tori: de climă, de masa corporală, de consti­tuția fiecăruia și de gradul de activitate fizică. O cantitate prea mare de apă poate chiar să dăuneze orga­nismului, pentru că îi extrage acestuia sarea. Stabilirea unei can­tități recomandate nu are acoperire științifică: unii au nevoie de mai multă apă, alții de mai puțină, iar can­titățile ce ne sunt necesare nouă, tuturor, sunt diferite de la caz la caz.

Somnul dinainte de miezul nopții e cel mai sănătos

Această înțelepciune populară datează încă de pe vremea când oame­nii se culcau odată cu găinile. Așa că, la mie­zul nopții, fazele de somn profund erau deja depășite. Acestea se in­stalează în primele 4-5 ore după ce adormim și sunt determinante pen­tru calitatea somnului, indiferent dacă ne cul­căm la ora zece sau abia după miezul nopții.