Puterea vindecătoare a copacilor: GUTUIUL (Cydonia oblonga)

Gilda Fildan
Este un arbore fructifer din familia Rosa­ceae.

Crește până la înălțimea de 8 metri, fiind cultivat și în scopuri ornamentale, dar mai ales pentru fructele lui de formă oarecum ovală, semănând cu niște pere mari, galben-aurii și frumos mirositoare. Parfumul lor înmiresmează grădinile spre sfârșitul toamnei. Sunt recoltate târ­ziu și se pot păstra mult timp. Depozitarea pe o peri­oadă mai îndelungată nu le dăunează ci, dim­po­trivă, le îmbunătățește gustul ușor astringent. Așe­zate prin casă, parfumează încăperile cu aroma lor, trezind amintiri nostalgice din copilărie și evo­când atmosfera tandră a Crăciunului.

Istorie și tradiții

Încă de acum 4.000 de ani, gutuiul a fost cul­tivat pe insula Creta, îndeosebi în regiunea din ju­rul orașului care se chema pe vremea aceea Cy­don - de unde s-au inspirat și cei ce i-au ales denu­mirea științifică "Cydonia". În Grecia Antică i se spunea "chrysomela", adică "măr de aur" și era consacrat zeiței Afrodita.
Atunci, ca și mai târziu, i s-a atribuit semni­fi­cația de simbol al fertilității și al iubirii. La multe popoare, exista obiceiul de a oferi o gutuie tinerilor însurăței drept cadou de nuntă. Parfumul dulce sim­boliza momentele frumoase ale viitoarei căsni­cii, în vreme ce gustul astringent voia să sugereze suferințele inevitabile ce se vor ivi de-a lungul vieții.
Și în zilele noastre se mai fac fumigații cu coji și flori uscate de gutui, pentru a purifica locuința după un eveniment dureros, însă și cu gândul de a atrage prosperitatea și darul neprețuit al fertilității.

Utilizări terapeutice

Principiile active din fructe și din sâmburii lor, dar și din frunzele și florile gutuiului au acțiune antiinflamatoare, astringentă, stimulatoare pentru stomac, ficat și pancreas, calmantă pentru piele și mucoase. Utilizările în medicina tradițională sunt numeroase și diverse. Vom aminti aici câteva.
* Răgușeala, tusea și bronșita se tratează cu un ceai preparat în 10-15 minute, din 1 linguriță de sâmburi și 200 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
* Pentru calmarea tusei convulsive se reco­man­­dă fie o infuzie din 30 g flori uscate, fie una din 50 g frunze uscate și mărunțite. În ambele va­riante, timpul de infuzare este același (20 minute), ca și cantitatea de apă fierbinte (1 litru) și modul de administrare (se consumă treptat, pe toată durata zilei).
* Ca tratament pentru diaree, dispepsii, peri­staltism intestinal deficitar, vomă și hemoroizi sunt indicate consumul zilnic de gutui proaspete sau un decoct pregătit în felul următor: se dă pe răzătoare o gutuie și se fierbe în 1 litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Ceea ce a ră­mas se stre­coară și se împarte în 2 sau 3 por­ții, care se beau în cursul zilei.
* Contra enteritelor acute, a insu­fi­cienței hepatice sau pancreatice, a he­mo­ragiilor uterine și ca adjuvant în tratarea tuberculozei pulmonare: se taie în felii subțiri o gutuie cu tot cu coajă, se pune în 1 litru de apă și se fierbe, până când can­titatea de lichid se reduce la jumătate. Atunci se strecoară și se îndulcește cu 50 g de zahăr. Decoctul se va bea în 3 prize pe parcursul unei zile - dimineața, la prânz și seara.

Rețete cu gutui

Gel calmant pentru piele
Ingrediente: 1 parte sâmburi de gu­tuie, 5 părți infuzie din petale de trandafir (rece), 2 părți tinctură de plop balsamic (38%).
Cum se procedează: Turnați infuzia din pe­tale de trandafir peste sâmburii de gutuie și lăsați-le deoparte pentru câteva ore. După aceea adăugați tinc­tura, amestecând pentru omo­genizare, iar la sfârșit puneți ge­lul în borcănele mici.
Utilizare: Dacă aveți pielea deosebit de sen­sibilă sau dacă do­riți să aplicați gelul în zona ochi­lor, renunțați la tinctură și folosiți 7 părți din infu­zia de trandafir în loc de 5. Gelul tre­buie consumat într-o singură zi, deoarece este foarte vulnerabil la acțiunea di­ver­selor microor­ga­nisme. Există însă și posibilitatea de a-l tur­na într-o formă pentru cu­buri de gheață, păstrându-l ast­fel în congelator.

Ulei de corp
Ingrediente: coaja unei gu­tui bine coapte, 45 ml ulei de mig­­dale, 5 ml ulei de tran­­dafir sălbatic, 4 picături de ulei eteric de cedru, 6 pi­cături de ulei eteric de mag­nolie, 10 picături de ulei ete­ric de ber­gamotă.
Cum se procedea­ză: Îndepărtați puful de la supra­fața gutuii frecând-o cu un șervet, apoi curăța­ți-o de coa­jă. Tăiați coaja mă­runt, puneți peste ea uleiul de mig­dale și încăl­ziți-le pe bain-marie aproximativ 30 de minute, după care strecu­rați. Uleiul de migdale îm­bo­gățit cu gutuie se ames­tecă apoi cu celelalte uleiuri: de trandafir sălbatic, de ce­dru, de magnolie și de ber­ga­motă.
Utilizare: Acest ulei ca­tifelează pielea. Se apli­că prin­­tr-un masaj ușor pe pie­lea încă umedă, după duș.

Ceai din fructe de toamnă
Ingrediente: câte 100 g coa­jă de gutuie, boabe de soc și măceșe.
Cum se proce­dea­ză: Us­­cați toate in­gredientele, apoi tăiați-le mărunt și ames­tecați-le. Păstrați-le într-o cutie. Puneți 2 linguri din amestecul de fructe în 500 ml apă și dați totul într-un clocot, după care lăsați să fiarbă la foc mic încă vreo 5 minute. Strecurați ceaiul și îndul­ciți-l cu miere după gust.

Peltea de gutui
Ingrediente: 1 kg gutui, puțină pulbere de scor­țișoară și cuișoare, 500 g zahăr gelifiant, 1 lămâie bio, zahăr tos, za­hăr vanilat.
Cum se procedează:
1. Tăiați gutuile în sferturi, pune­ți-le în apă cu tot cu coajă și cu loca­șul semințelor împreună cu mirode­niile, zeama stoarsă din lămâie și za­hă­rul vanilat - și fier­beți-le înăbușit, până se înmoaie. Pasați-le printr-o sită sau dați-le într-un blender, iar pas­ta de gutui o veți fierbe la foc mic cu zahărul gelifiant, ameste­când me­reu, pen­tru a obține o masă vâscoasă.
2. Întindeți masa gelatinoasă în­tr-un strat gros cam de 1 centi­me­tru într-o tavă de copt pe care ați căptu­șit-o în prealabil cu o folie de plas­tic. Lăsați-o să se răcească la tem­peratura camerei și apoi să se usuce, timp de câ­teva zile. Tăiați pel­teaua de gutui în cubu­lețe, tă­văliți-le prin zahă­rul tos și aștep­tați să se usuce bine. Bucățelele se țin de prefe­rință într-o cutie al că­rei capac se închide etanș.

Lichior de gutui
Ingrediente: 2 gutui, 3 lin­guri de zahăr candel, 1/2 baton de vanilie, 2 cui­șoa­re, puțin car­damom, 700 ml votcă (38%), zea­mă de lămâie.
Cum se procedează:
1. Tăiați mărunt gutuile și puneți-le într-un bor­can mare cu capac. Mărunțiți într-o piuliță (sau mo­jar) zahărul candel, cuișoarele, cardamomul și va­ni­lia și introduceți-le în borcan, împreună cu votca.
2. Adăugați zeama de lămâie și înșurubați capa­cul borcanului, apoi așezați-l pentru 6 săptămâni într-un loc călduț. Agitați-l la intervale regulate. Când lichiorul va fi gata, filtrați-l și puneți-l în sti­cle mai mici.

Spray de cameră
Ingrediente: coji de gutui, 1 praf de sare, 3 picături de ulei de arbore de ceai lămâios.
Cum se procedează: Turnați apă caldă peste cojile de gutui, adăugați sarea, acoperiți vasul și lă­sați-l deoparte pentru 2-3 ore. După aceea stre­cu­rați, ca să îndepărtați cojile, iar apa puneți-o într-o sticlă cu pulverizator. La 50 ml apă de gutui se adau­gă 3 picături din uleiul de arbore de ceai lămâios.