Ucigașii răcelilor (2)

Gilda Fildan
- Nu uitați! De-a lungul unei vieți, contabilizăm 200 de viroze și gripe! Sfaturile care urmează trebuie transformate într-un program permanent -

5. Ardeii și alte alimente iuți
Când auzim vorbindu-se de ardeii iuți, ne gân­dim imediat la mâncăruri picante. Dar ce legătură are asta cu sistemul imunitar? Ei bine, are, căci ali­mentele iuți ne întăresc capacitatea de autoapărare. De pildă, condimentele iuți conțin capsaicină, o substanță care stimulează microcirculația, ceea ce contribuie la prevenirea răcelii. Numeroase prin­cipii active prezente în alimentele cu gust iute au acțiune antibacteriană, antivi­ra­lă sau accelerează formarea de celule imunitare. Ar­deii iuți conțin sub­stan­țe care determină creș­terea temperaturii cor­pului, iar aceasta ajută la combaterea mi­cro­organismelor care deja au pătruns în organism. Nu numai ardeii iuți con­stituie un antidot pentru răceală. Un efect similar au și boabele de piper, boiaua de ardei și muștarul. Așa­dar, cei ce doresc să aibă un sistem imunitar efi­cient ar trebui să reducă din cantitatea de sare în­trebuințată la prepararea mâncării, înlocuind-o cu verdețuri și condimente iuți.

6. Ceaiul verde
Vă oferă sănătate, relaxare și o stare de bine. Aproape că nu există un alt aliment ale cărui efecte prielnice sănătății să fie confirmate de un număr atât de mare de studii. Specialiștii spun că ar putea asigura protecție chiar și împotriva cancerului. În orice caz, este cunoscut ca un antidot puternic con­tra răcelii.
Ceaiul verde se numără printre băuturile cel mai frecvent consumate în lume. Asiaticii beau litri în­tregi, în schimb, europenii îl apreciază mai puțin, preferând din păcate ceaiul negru. Spre deosebire de acesta, ceaiul verde nu este supus vreunui pro­ces de fermentare. Există, de asemenea, diferențe și în ceea ce privește gustul, aroma și culoarea.
Cea mai importantă substanță din compoziția lui este, desigur, cofeina. Se adaugă numeroase substanțe vegetale secundare, dintre care merită o mențiune specială galatul de epigalocatehină. A­ces­ta acționează cu succes împotriva virușilor, in­clusiv a celor gripali. Ceaiul verde conține și vita­mina A, vitamina B12 și o serie de minerale: cal­ciu, magneziu, cupru, zinc, de asemenea și tananți, care au calitatea de a calma stomacul și intestinul, deseori afectate în contextul unei viroze.
Dacă doriți să vă susțineți sistemul imunitar, ar trebui să beți în fiecare zi ceai verde. Pentru a bene­ficia pe deplin de efectele lui, se recomandă să consumați minimum 4 căni pe zi. Așa, el vă va spori rezistența în fața bolilor, va aduce glicemia la un nivel optim și vă va proteja împotriva unor anumite tipuri de cancer. Aveți grijă să alegeți un produs de calitate. Cumpărați-l dintr-un magazin na­turist și cereți informații detaliate vânzătorului.

7. Lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă este un ames­tec compus din miere, po­len și se­creția unor glande ale albinelor lu­crătoare, fiind rezer­vat în exclu­sivitate regi­nei stu­pului și larvelor de albine. Dar el nu este numai o hrană re­gală, ci și un ina­mic redu­tabil al răcelii, deoa­rece crește acti­vitatea sistemului imunitar.
Comunitatea albinelor dintr-un stup reușește să producă în decursul unui sezon aproximativ 500 de grame de lăptișor de matcă. Re­coltarea lui necesită executarea unor manevre dificile, care stresează albinele.
Sursă deosebit de generoasă de energie, acest produs apicol conține carbohidrați (fructoză și glucoză), alături de multe proteine de calitate supe­rioară, dar puține grăsimi. Totodată, este bogat în vitamine din complexul B și oligoelemente. Printre componentele sale importante se regăsește și neoperina, un mediator chimic care influențează în mare măsură funcționarea sistemului imunitar. Vi-l puteți procura din magazinele naturiste sau apicole. Deși este relativ scump, ar trebui administrat cel puțin pe durata sezonului rece, pentru creșterea imu­nității.

8. Măceșele
Micile fructe roșii și aromate conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, care neutralizează ra­dicalii liberi, ferind întregul organism de efectele lor dăunătoare, potențial cancerigene. Pe lângă aceasta, ea este și un antidot viguros contra răcelii. Măceșele ne pun la dispoziție o com­binație echilibrată de substanțe ac­tive în doze moderate, cu o bio­disponibilitate ridicată. Astfel, ele sunt net superioare celor mai multe dintre suplimentele nutriționale produse industrial. Deosebit de valoroase sunt ex­tractele naturale concentrate de măceșe, disponibile în ma­gazinele naturiste, care pot fi amestecate în iaurt, salata de fruc­te, müsli sau compot.

9. Brânza Harz
Brânza Harz se prepară din lapte acru, și uneori, dar nu întotdeauna - este acoperită cu un strat albi­cios de mucegai. Se adaugă la feluri de mâncare calde sau reci și poate fi întrebuințată la gratinat. N-are un gust deosebit atunci când e proaspătă, însă devine foarte picantă prin maturare. Furni­zea­ză puține calorii și este brânza cea mai săracă în grăsimi. Se distinge printr-un conținut neobișnuit de ridicat de proteine de calitate, putând acoperi cu ușurință necesarul sporit de proteine, în momentele când organismul are nevoie să construiască mai multe celule imunitare. Totodată, brânza Harz apro­vizionează corpul cu aminoacizi esențiali, vita­mine și minerale, care au o importanță decisivă pentru sistemul imunitar.

10. Borșul
Este considerat un aliment probiotic, deoarece conține bacterii lactice și celule de drojdii. Ele se integrează împreună cu flora intestinală de pe tra­iectul colonului, constituind un element impor­tant al sistemului de autoapărare al organismului. Spre deosebire de produsele probiotice oferite de indus­tria alimentară, ca de pildă iaurtul, borșul prezintă unele avantaje certe. Bacteriile lactice fac parte din el în mod natural și nu trebuie introduse din afa­ră. De asemenea, nu există acei aditivi sin­tetici, care se întâlnesc adeseori la iaur­turile probiotice. Pe lângă aceasta, borșul are o densitate calorică minimă (doar 6 kcal/100 g), un nivel scăzut al sodiului, este complet lipsit de grăsimi, ceea ce îi permite să fie tolerat, de regulă, fără niciun fel de probleme. Nu sunt cunoscute reacții alergice și fenomene de intoleranță. În afară de bacteriile lactice și celulele de drojdii, borșul mai conține vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D și E, minerale (zinc, fier și magneziu), aminoacizi esențiali și numeroase enzime. Toate acestea sunt substanțe care pot acționa ca antidoturi contra răcelii.
Încercați să consumați cât mai des borș proas­păt. Dacă nu agreați gustul lui acrișor, puteți fie să-l diluați cu apă, fie să-l amestecați cu un suc proaspăt stors.

11. Plantele medicinale
Pe lângă antidoturile clasice contra răcelii, există o serie de plante medi­cinale, capabile să vă ajute în ameliorarea unei viroze respiratorii. Ele sunt în orice caz mai folositoare decât medicamentele de sinteză prescrise de obicei la o răceală, care eli­mină doar simptomele. Adesea, preparatele cum­părate de la farmacie conțin o combinație nefericită de analgezice, somnifere și alte chimicale. Apar din ce în ce mai des avertismente împotriva tratării răcelilor cu medicamente pe bază de analgezice. Când aveți o viroză, îndreptați-vă cu încredere mai curând spre plantele medicinale, pe care le găsiți fie în farmacii, fie în magazinele naturiste.
* Ceaiul de salvie - Vă poate fi de mare folos la inflamațiile din cavitatea bucală și din zona faringiană. Nu se bea fierbinte, ci cald, pentru a nu irita suplimentar faringele.
* Ceaiul de soc - Beți cât mai mult ceai de soc chiar din prima zi de ră­ceală, de la primele sem­ne, cum ar fi senzațiile de furnicături în nas. Astfel veți împiedica viroza să se de­clan­șeze.
* Ceaiul de tei - La fel ca socul, și florile de tei provoacă transpirații. Amestecul de flori de tei cu soc este deosebit de eficace în combaterea virozelor respiratorii. De la primele simptome, de exemplu când simțiți că vă zgârie în gât, beți 1-1,5 litri într-un interval de 8 ore. Aceasta vă poate feri de răceală.
* Nalba, nalba-mare și mușchiul islan­dez - Sunt antitusive naturale. Substanțele pe care le conțin aplică o peliculă protectoare pe mucoa­sele căilor respiratorii, ajutându-le în lupta cu tu­sea.
* Cimbrul, eucaliptul și anasonul - Cal­mează tusea iritativă, însă pot ușura și expectorația în cazul unei tuse productive.