FIȘĂ BIOGRAFICĂ: Sistemul imunitar

Redactia
- Știați că, odată cu venirea sezonului rece, sistemul nostru imunitar este obligat să producă miliarde de anticorpi în plus? Pentru a reuși, el trebuie să fie ajutat. Aflați cum -

Câteva întrebări necesare

1. Cum poate fi recunoscut un sistem imunitar slăbit?
Semnalele de alarmă sunt: răcelile și gripele frecvente, afecțiunile pielii și herpesul. Dar și starea permanentă de oboseală poate fi un indiciu că or­ga­nismul nostru nu mai luptă cum ar trebui.

2. Pe vreme rece, sistemul imunitar este mai slab. De ce?
Lupta prelungită cu virușii, bac­teriile și alți agenți patogeni, care iarna își fac apariția mai des, obosește siste­mul imunitar. În plus, în această peri­oadă, multe persoane mănâncă prea mult și prea gras, astfel că organismul duce lipsă de vitamine, sub­stanțe mi­nerale și microelemente.

3. Câtă energie - respectiv calorii - îi sunt necesare zilnic sistemului imunitar?
Savanții americani ne recomandă următoarea formulă pentru a stabili necesarul zilnic de calorii: înmulțiți greutatea (în kg) cu 32 - în caz că fa­ceți sport în mod regulat - și cu 28 da­că nu practi­cați spor­tul și nu faceți miș­care. (De ex.: 60 kg x 32 = 1920 kcal/zi, sau 60 kg x 28 = 1680 kcal/zi)
Efectuând un studiu a­su­pra per­soa­nelor cu greu­tate normală, medicul ame­rican John Baron (Me­dical School Mas­sa­­chusetts) a constatat că printr-o redu­cere a grăsi­milor din alimen­tație, de la 32% la 23%, anticorpii își du­blează activitatea. Con­clu­zia: iar­na, nu avem nevoie de ca­lo­rii mai multe, ci de mai multe vita­mine, mi­croele­men­te și substanțe mi­nerale.

4. Ar fi binevenit un plus de substanțe nutritive sub formă de pilule?
În principiu, o alimentație variată și sănătoasă este suficientă, deși, pe timp de iarnă, fructele, sa­lata și legu­mele sunt destul de sărace în sub­stan­țe nutritive. Dar persoanele care con­su­mă sufici­ente legume și fructe nu trebuie să-și facă griji. Până-n prezent nu s-a demonstrat faptul că vita­minele sin­tetice (pi­lule) ar fi mai bune decât vegetalele proas­pete.

5. E-adevărat că sportul întărește sistemul imunitar?
Cercetările efectuate arată că acti­vitatea sportivă face să crească în mod evident numărul anti­corpilor. Sportul este deci să­nătos, pentru că stimulează meta­bolismul, activând și sistemul imuni­tar. Dar numai practicat cu măsură. Căci prea mult sport poate să dăuneze organis­mului. Regula este urmă­toa­rea:
- pentru mersul pe bicicletă, pulsul optim este 180 minus vârsta.
- pentru alergare: 200 minus vârsta.
- pentru înot: 170 minus vârsta.

6. Dar somnul?
Pentru sistemul imunitar, somnul este vital, ca stimulent și ca fază de regenerare și reparație. Ace­leași sub­stanțe care ne induc som­nul stimu­lează și pro­ducția de interleukină 1, una din cele mai im­por­tante arme ale sistemului nostru imu­ni­tar. Funcția dublă se ma­ni­fes­tă astfel: când con­trac­­tăm o ră­cea­lă (gripă), inter­leukina este produsă în can­ti­tate mai mare, și noi ne vin­­de­căm dormind. Dar aten­ție: în zilele întune­coa­se de iarnă avem ten­din­ța să dormim prea mult, iar porția exage­ra­tă de somn ne mo­le­șește. Som­nul in­su­fi­cient obo­sește și el sis­te­mul imu­ni­tar. Doza optimă de somn este de 6-8 ore.

7. Factorii psihici influențează sistemul imunitar?
Se spune că supărarea slăbește re­zis­tența orga­nismului și că anumite eve­nimente mai puțin plă­cute, care influențează starea su­­fletească au un efect negativ și asu­pra sistemului imunitar. E valabilă și reciproca: senzația de fericire provoacă sporirea numărului de anticorpi din sânge. Bu­curia de a trăi este cel puțin la fel de im­portantă ca toate celelalte mă­suri de întărire a sistemului imu­nitar.

8. Ce rol joacă stresul?
Stresul este unul dintre marii factori de "bruiaj" ai sistemului imunitar. Pen­­­tru că, sub influența hormonilor de stres, numă­rul anticorpilor se reduce simțitor, ceea ce duce la limite în lup­ta împotriva agenților patogeni pă­trunși în organism. De aceea, exer­cițiile de relaxare, plimbările în aer li­ber, orele de repaus și activitatea în timpul liber nu repre­zintă un lux, ci măsuri necesare de ocrotire a sănătății.

9. Metodele simple, la-ndemâna noastră, de exemplu dușurile alternative sau sauna, ajută la ceva?
Sauna de două ori pe săptămână sau dușurile alternative zilnice stimu­lează sistemul imunitar, ducându-l la perfor­manțe de vârf. Dintr-un studiu efec­­tuat recent în America, rezultă că la subiecții care în perioada cercetării n-au apelat deloc la aceste două me­tode au apă­rut 46 de cazuri de îmbol­năviri (ră­ceală), la cei ce-au uzat zil­nic de procedura dușu­rilor alternative - doar 25 de cazuri, iar la cei care au făcut saună - doar 23.

10. Încercând să evităm frigul zilelor de toamnă sau aversele de ploaie, ne protejăm sistemul imunitar?
Viața în spații încălzite moleșește circulația sângelui și slăbește siste­mul imunitar. Pentru a fi activi, anti­corpii au nevoie de orice tip de sti­muli ex­terni, deci nu numai de lu­mi­nă și căl­dură, ci și de frig și umezeală.

11. Există și ucigași ai sistemului imunitar?
Tot ce dăunează sănătății dău­nea­ză și imunității. Deci: fumatul, al­coolul, excesul de cafea, mâncarea gra­­să și excesivă sau alimentația in­suficientă și ne­diversificată. Spre deo­sebire de alcool, care în can­tități mici poate fi util sănătății, nicotina preju­di­ciază permanent rezistența noastră la boli, iar cofei­na stimulează produce­rea unor hormoni care sto­pează acti­vitatea sistemului imunitar.