Planta circulației sângelui - GINKGO BILOBA: În căutarea celui mai pur extract

Redactia
Dr. FLORIN MITOCARU, director general Alevia - "Ginkana alungă indispoziția, îmbunătățește creativitatea, iar la vârstnici ameliorează funcțiile cerebrale deteriorate"

Cum se lasă frigul, majoritatea problemelor de circulație se agravează. Mâinile și picioarele reci sem­nalează o circulație periferică deficitară; pro­ble­mele de concentrare și memorie, durerile de cap, amețelile și confuzia sunt indicii ale unor disfuncții la nivelul circulației cerebrale. Iar toate aceste simptome sunt doar vârful aisbergului: sunt afectate nu numai extre­mitățile membrelor, ci și buna funcționare a creie­rului și a organelor vitale - inimă, ficat, rinichi și plămâni.
Vestea bună este că pro­blemele de circulație se pot rezolva ușor, cu reme­dii sim­­ple și la înde­mână, care cresc confortul la tempera­turi scă­zute și ajută sistemul circu­la­tor să funcționeze mai bi­ne. Cel mai cunoscut reme­diu este Ginkgo biloba, ar­bo­rele miraculos ale cărui frun­ze au efecte certe, dove­dite de-a lungul a mii de ani de administrare.
În farmacii găsim însă zeci de produse pe bază de Ginkgo biloba. S-ar părea că singura dificultate e alegerea unuia dintre ele. Dar în timp ce unii se declară încântați de efecte, alții nu simt nicio îmbu­nătățire semnificativă. Oare organismul nos­tru reacționează diferit la aceeași substanță activă? Sau nu toate produsele sunt la fel de eficiente? Diferă calitatea, cantitatea de substanțe active? Care este diferența dintre aceste produse? Cât de mult se re­flectă calitatea în prețul unui produs? Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, am discutat cu d-l dr. Florin Mitocaru, manager general al firmei Ale­via, un medic pasionat de plante și de efectele lor benefice, care și-a făcut o carieră din crearea de pro­duse eficiente pentru sănătatea oamenilor.

- D-le doctor, farmaciile sunt pline de pre­parate pe bază de Ginkgo biloba. În calitate de cumpărători, pe care dintre ele să le alegem?

- Eficiența terapeutică a Ginkgo biloba este strâns legată de cantitățile de substanțe active pe care le conține. Ca să aibă efect, trebuie să conțină 24% ginkgoflavone și 6% lactone terpenice: doar în aceste condiții extractul este pur, și eficiența pro­dusului, garantată. Însă aceste caracteristici nu pot fi analizate decât în laboratoare. De multe ori, oa­me­nii aleg la întâmplare produse pe bază de Gink­go biloba și sunt dezamăgiți când nu simt niciun efect. Din păcate, unii renunță total la aceste reme­dii, lăsând problemele să se agraveze. Este însă o certitudine că Ginkgo biloba are efecte be­ne­fice asupra circulației! Planta este folosită de mii de ani, iar forța ei este dovedită. Atunci când un pro­dus nu-și face efectul, cel mai probabil avem de-a face cu un produs de calitate slabă.

- Ce dovezi aveți că produsele pe bază de Ginkgo biloba sunt diferite? Se pot determina va­riațiile de calitate?

- Avem la dispoziție date științifice, studii inde­pendente, informații din surse de încredere, care dovedesc faptul că multe produse puse în vânzare au calitate slabă și, în consecință, nu sunt eficiente. Cu alte cuvinte, n-au niciun efect ori au efecte mult prea slabe. Pentru a se analiza științific calitățile fiecărui produs pe bază de Ginkgo biloba, avem la dispoziție un studiu realizat independent, care a comparat produsul Alevia, Ginkana, cu alți trei competitori de pe piață. În urma analizelor efec­tuate, a reieșit că extractul de Ginkgo biloba din Ginkana este în raport de 50:1, adică din 50 kg de plantă se obține 1 kg de extract. Prin comparație, extractul de Ginkgo biloba din comprimatele de la "Concurentul 1" (altă firmă producătoare) sunt în ra­port 1:1, adică din 1 kg de plantă se obține 1 kg de extract. Extractul de ginkgoflavone poate fi pur, așa cum este în Ginkana, sau adulterat, adică un ex­tract asupra căruia s-a intervenit în mod artifi­cial. Dacă raportul dintre Kaempferol și Quercitină este între 0,8 și 1,65, atunci extractul este pur. Din analizele realizate s-a demonstrat că Ginkana de la Alevia îndeplinește cerințele unui extract de Gink­go biloba cu 24% ginkgoflavone și 6% lactone terpene, așa cum este specificat și pe etichetă, res­pectând conținutul de ginkgoflavone, lactone terpene și raportul dintre Quercitină și Kaempferol.
În comprimatele produse de "Concurentul 1" se regăsește un raport de 1:1 (dintr-un kilogram de frunze uscate se obține 1 kg de pudră măcinată), astfel că efectul va fi foarte slab. În ca­drul acelu­iași studiu s-a des­coperit că pro­dusul "Concu­rentului 2" con­ține extract, dar de slabă cali­tate, iar ra­portul ridicat din­tre Quer­citină și Kaempferol arată adăugarea de Quercitină artifi­cială. Ana­lizele studiu­lui arată că numai "Concu­rentul 3" sa­tis­face cerin­țele unui extract de Ginkgo bi­loba, nefiind detec­tate adău­gări artificiale de Ru­tin, Quercitină sau Kaemp­ferol, însă există o pro­blemă și în cazul acestui produs: conținutul de flavonoide nu este conform standardului, deci nu îndeplinește condi­țiile unui supliment alimentar de calitate.
Concluziile studiului sunt clare: da, există pro­duse de calitate slabă, printre multele produse pe bază de Ginkgo biloba! Iar prețul nu este neapărat indicatorul calității. Uneori, chiar și un preț mediu sau ridicat poate să ascundă un produs de slabă calitate. Noi, la Alevia, folosim doar extracte stan­dardizate de înaltă calitate din Ginkgo biloba, furnizate de liderul mondial Naturex. Extractele standardizate sunt de 10-20 de ori mai eficiente decât planta simplă, deoarece conțin extract pur din Ginkgo biloba, cu raport optim între Kaempferol și Quercitină, acestea certificând calitatea superi­oară a produsului nostru.

- Ce efecte oferă Ginkana?

- Beneficiile produsului Ginkana se pot simți la orice vârstă, în primul rând prin creșterea nive­lului de energie, a capacității de concentrare, a vioiciunii și a poftei de viață. Ginkgo biloba îmbu­nătățește circulația sanguină la nivel cerebral, creș­te eficiența metabolismului, stimulează aportul de oxigen în creier, mărește puterea de concentrare și capacitatea de memorare, reglează neurotrans­miță­torii (dopamina, serotonina), combate radicalii li­beri responsabili de procesul de îmbătrânire și ac­țio­nează benefic în foarte multe afecțiuni neuro­logice. În mai puține cuvinte, Ginkana revigorează fizicul și psihicul!
Ginkana are efecte certe în ameliorarea tulbu­rărilor circulatorii periferice (resimțite ca mâini și picioare reci) și reduce senzația de disconfort produsă de frig. Administrarea Ginkana ajută la mărirea acuității vizuale și reduce simptomele obo­selii oculare. Totodată, Ginkana reduce frec­vența și intensi­tatea tulburărilor de auz, precum și alte simptome, cum ar fi vertijul sau pier­derea echilibru­lui și pre­vine amețelile. De ase­me­nea, Ginkana alungă indis­poziția, îm­bu­nătățește crea­ti­vitatea, iar la vârst­nici amelio­rează funcțiile cerebrale dete­riorate.

- Căror categorii de vârstă le este recomandat acest pro­dus?

- Ginkana se adresează în special persoanelor de vârsta a doua și a treia, dar și tinerilor cu probleme circulatorii, car­dio­vasculare, difi­cul­tăți de concentrare sau stări de oboseală accentuată. Ginkana Ginkgo biloba nu este recomandat celor cu probleme de coagulare ale sângelui sau cu trom­bocitoze și nu se admi­nis­trează în timpul tra­tamentului cu anticonvul­sivante și anticoagulante. Pentru efecte maxime, se reco­mandă administrarea unui comprimat, o dată sau de două ori pe zi.

- Care sunt cele mai căutate produse din gama Ginkana?

- Ginkana Ginkgo biloba 80 mg este indicat tuturor categoriilor de vârstă, pentru îmbunătățirea funcțiilor psihice, creșterea concentrării și a crea­tivității. Are efect antioxidant, încetinind procesul de îmbătrânire prematură și ajută circulația perife­rică - combate senzația de mâini și picioare reci.
Ginkana Ginkgo biloba 50+ este recomandat persoanelor de peste 50 de ani. Ginkgo biloba aju­tă la menținerea fluxului de sânge spre creier, la o mai bună oxigenare cerebrală și susține funcțiile psihice; ginsengul siberian din compoziție este un excelent adaptogen și ajută la revigorarea și adap­tarea organismului la condițiile de stres.
Pe lângă Ginkgo biloba, Ginkana memento are în compoziție extract de guarana (cu efecte de to­ni­­­fiere și de energizare), foarte util persoanelor care se confruntă cu perioade de stres prelungit. De asemenea, magneziul și vitamina B6 din conți­nut au certe efecte de diminuare a stresului. Este reco­mandat în special tinerilor, elevilor și studen­ților, pentru a face față mai ușor activităților inte­lectuale și pentru asimilarea rapidă a informațiilor.