Suvenirurile mătusii Erji

Otilia Teposu
"Vai, ce face dragostea cu omul! Cum îl schimbă, cum îl nebunește de cap, cum îi dă aripi, de să crede numa' bun de zburat. Vai, vai!", zice mătușa Erji și pune pe masă cutia mare de carton, din care a scos scrisorile ei de tinerețe.

"Până acuma, io am păstrat tot, tot, am cotat de toate lucrurile care mi s-or părut im­por­tante în viața mea. Io le-oi tăt ceti, cât oi mai trăi. Apoi oi face foc, io cu mâna mea, și le-oi aprin­de pe tăte, huc! Le-oi aprin­de când oi simți io că nu mai am mult. Trebe să meargă și ele cu mine, să mă însoțească, așa cum au fă­cut-o de atâta vreme până acuma. Cui o să-i mai trăbuiască su­ve­ni­rele mele, scrisorile, amin­ti­rile, chi­pu­rile, fotografiile?".
Întrebarea mătușii rămâne o vreme fără răspuns. Oarecum, are dreptate. Amintirile adunate de-a lungul vieții în câteva cutii sunt atât de personale, încât ar putea pă­rea o lipsă de cuviință să le cer­cetezi fără voia ei. În plus, un chip încremenit pe cartonul unei foto­grafii nu ne poate spune ni­mic, mie sau altcuiva, străini de acele vremuri trecute demult, dacă nu e însoțit de povestea pe care mătușa o începe de fiecare dată, cu un fel de sfială, dar și cu bucuria că o poa­te scoate din uitare. Are drepta­te mătușa, toate cele păstrate cu grijă fac parte din viața ei ajunsă acum la pes­te nouăzeci și cinci de ani. Cui să-i mai folo­sească? Și totuși...

Viața la milimetru

Mătușa Erji, Elisabeta pe numele de botez, s-a născut în familia unui miner. A fost cea mai mare din cei opt copii și este acum singura care mai tră­iește dintre toți, în cea mai veche casă din Cavnic, orașul de sub Gutâi. Anul 1881 este scrijelit dea­supra unei uși, mătușa a păstrat inscripția ca și amintirea primelor zile petrecute în această casă. "În '45 m-am măritat, după voința tatii, aveam douăzeci și trei de ani. Era mare sărăcie, războiul nu era încă terminat. Bărbatul meu, Alexa, se în­torsese grav rănit de pe front, avea o tijă de me­tal la un picior. A fost un om bun, delicat, pita lui Dum­nezău, era dintr-o familie bună, copiii sea­mănă cu el, mai tă­cuți, mai sfioși".
"Duminica, după nuntă, m-am dus un pic la ca­sa părințască, să-mi ieu rămas bun de la frați și su­rori și apoi seara am venit aici. Țâu minte că era în martie, de sărbătoarea lui Alexa cel cald, pe șaptiș­pe. Casa era veche de pe atunci, fusese ri­dicată de stră­bunicul bărbatului meu. Avea o tindă întu­ne­coasă cu o ușă cu bumbi din aceia de fier și era acolo în colț o băbuie, un fel de vatră, clădită din niște plăci mari de faianță, negre de vechime și afumare. Condiții primitive din cale afară. Io tare m-am temut când am venit aici. Pereții erau negri de fum, era întunecos totul. N-am știut ce să fac și de ce să mă apuc mai întâi. Mai trăia mama bărba­tului meu, Linca, soacra mea, care mi-a dat mână liberă să fac ce-oi putea. Înainte de nuntă, am în­grijit doi copii la o familie din Baia Mare. Acolo am avut condiții foarte bune de curățenie și trai. Știam cum trebuie să arate o casă ca lumea, așa că n-am stat pe gânduri și m-am apucat de lucru. Am tras jos tăți pereții scorojiți, apoi am făcut o muruială de lut proaspăt și i-am lipit iară, i-am lăsat să se uște bine și i-am văruit de trei ori la rând. Am pus lapte în var ca să fie și mai alb varul și, doamne, ce fain am făcut! Părea că bor­deiul acela întu­necos l-am schimbat în palat. Apoi, puțin câte puțin, am tot adăugat. Am cumpărat o masă cu patru scaune, un dulap de vase, farfurii noi, apoi linguri, apoi pa­ha­re. Am lucrat o lună de zile, ca să-mi pot cum­pă­ra o față de masă cu bro­derie. Am făcut singură cipcă, dantele, să-mi pun la ferestre. Nimic n-am ri­sipit, toate le-am socotit până la ultimul bănuț. În foametea și-n criza de după război am învățat că și un capăt de ață poate fi bun cândva, de aceea am fost tare econo­micoasă și am șporolit (orga­ni­zat cu economie) tăt ce-am avut. Am știut din puțin să fac mult și din rău am făcut bun. În veci amin, de când îs io, n-am cerut un leu de la nimeni. Nu fac abuz de nimica, totul e calculat și acuma la ma­rea știință. Când am venit în casa asta, dranița de pe acoperiș era spartă. Mă ploua pe masă, mă ploua în pat, vai de mine... Am făcut podele noi, am făcut ușă nouă, o fereastră de la cameră a trebuit să o în­locuiesc, că era putredă. De-a rânduțu le-am făcut, cum am putut pune ceva bani deoparte. Am tăt făcut și chib­zuit tot ce-i aici în casa asta, și băr­ba­tul Ale­xa nu s-o îm­po­trivit. O vă­zut că știu să con­duc bine casa și că nu-s risi­pi­toare. El a lucrat la mină, ca toți băr­bații de pe valea asta. Am trăit numai cinci ani buni îm­pre­ună, apoi el s-a îm­bol­năvit de si­licoză și a zăcut alți zece ani. Viața mea cu el a fost scur­tă, ul­ti­mii zece ani au fost de chin, pentru că l-am îngrijit ca pe un prunc nea­ju­torat. Via­ță măsurată la mili­me­tru, fără multe bucu­rii și fără pauze de la griji și necazuri. La treizeci și opt de ani am rămas văduvă, cu trei copii de crescut, fără serviciu și într-o casă care încă mai trebuia re­pa­rată pe toate păr­țile. Așa am trăit. Nu mințăsc, nici adaug și nici lăs".

Lampa de miner

Mătușa Erji e o femeie mărunțică, de­licată, zâmbește sfios în timp ce-mi po­vestește întâm­plări din viața ei și a apropiaților. Pe ma­să, în fața ei, pe sca­une, pe pat, pe jos, sunt împrăștiate mul­te cutii de carton în care își ține "averea" - fotografii de ti­ne­­rețe, scri­sori, bilețele, felicitări de Crăciun și de Paști, sau cu alte ocazii. Din când în când, alege câte o fotografie sau o scri­soare și după ce mi le ara­tă, îmi spune și povestea lor. Încetul cu încetul, mă lasă astfel să pătrund în cele mai tainice mo­mente ale vieții ei. Simt că mărtu­ri­sirile îi fac bine, o ajută să treacă, poate, peste zilele de acum, o ajută să re­în­vie fericirea tinereții, care a rămas ca un abur în chipurile surprinse în cartoanele în­găl­benite de pe ma­să.
"Prima mea iubire a fost neîm­păr­tă­șită, s-a terminat când a fost cedat Ar­dealul", îmi spune ea brusc, fără nici o in­troducere. "Atunci am înțeles că, une­ori, oricât ai vrea să faci într-un fel ori altul, soarta ți-e dirijată de altcineva sau altceva care e mai puternic decât voința ta. Am fost logodită cu inele de aur, cu un băiat care avea un frate jude­cător pe la Sibiu. Când s-a cedat Ar­dealul, el a plecat în Ro­mânia, la fratele lui, a fugit prin huciuri și păduri, căci n-a vrut să facă armata la unguri. Mi-a părut tare rău, mi-a plăcut de el. M-a chemat și pe mine să mă duc cu el, dar n-am avut curaj. Cum era să plec fără acte, fără să fiu încă măritată cu el? Am rămas aici și tata m-a măritat cu Alexa, oarecum cam fără voia mea. Nu am putut călca peste cu­vân­tul tatii. Între mine și Alexa a fost la început o ma­re prietenie și înțelegere, nu o mare dragoste. El a știut asta, a simțit, dar m-a respectat și m-a prețuit mult. Uite aici, una dintre scrisorile pe care mi le scria și mi le lăsa pe masă, din când în când, îna­inte de a pleca la lucru. Uite ce scrie: "Dragă pui­șor, vă doresc să ajungeți la sentimente și mai bune în anul care vine. Cu drag, soțul Alexandru". Mi-a lăsat-o înainte de un An Nou. Parcă mă rușinam când vedeam câtă răbdare are cu mine și abia aș­tep­tam să-l văd întorcându-se de la lucru. L-am prețuit mult pentru bunătatea lui. Dacă era noapte, își lumina calea cu fonța, lampa de miner. Îl ve­deam de departe cum urcă dealul pe cărare, și pâ­nă-i deschideam ușa, îmi bătea parcă inima mai re­pede. Așa mi-am dat seama că încep să-l îndrăgesc și eu. După ce el n-a mai fost, am pus lampa de mi­ner într-un cui, în grindă. De-acolo a vegheat ea toa­te câte s-au întâmplat după aceea cu mine și co­piii. Acuma mă veghează doar pe mine, nu a mai aprins-o nimeni de când a murit Alexa, dar eu am păstrat-o cu grijă, ca și cum ar fi de atunci veșnic aprinsă."

Ultimul bilet

Pe masă sunt risipite scri­sorile și fotografiile pe care mătușa le-a scos din cutii. Le adună și face loc pentru un aluat de gogoși pregătit spe­cial pentru venirea mea. Fră­mântă aluatul și nu se oprește din povestit. O în­treb la ce se gândește când e sin­gură, cum e viața la a­proa­pe o sută de ani și-mi răspunde glumind. "Vai, ce face dragostea cu omul. Cum îl schim­bă, cum îl ne­bu­­neș­te de cap, cum îi dă aripi, de să crede numa' bun de zbu­rat. Vai, vai!", râde ea, în vre­me ce taie cu un pa­­har gogoși din aluat. "Acu tare-s slabă și cam tul­burită la cap câteo­dată, îi bine până când mai pot face una, alta. Iarna mă duc la copii, nu stau singură aici în vârful dealului. Dar gândul tot aici îmi rămâne, la căsuța asta și la poruncile iu­birii pe care mi le-a lăsat Alexa, scrise pe ultimul bi­let, îna­inte de a muri. Ia ce-mi po­run­cește și de din­colo de mor­mânt: «Adu-ți aminte de ziua când mi-ai spus pentru întâia oară că mă iubești!», «În orice loc vei fi, gândește-te la mine și nu mă uita!». Sunt zece po­runci scrise de el. Le-am respectat pe toate. Dacă-mi pare rău du­pă ceva, acum, la anii ăștia, apoi pot să zic cu-ade­vărat că-mi pare rău că a murit așa re­pe­de bărbatul meu și că am rămas cu greutăți groaz­ni­ce. Dar îmi mai pa­re rău și după anii de fetie, când am fost stimată, cinstită, când am avut o viață fru­moasă și am um­blat cu capu ri­di­cat, că am avut de ce. Îmi pare rău că se trec toate așa de repede și nu le poți opri, ori­cât ai vrea. Oricât a fost de grea viața mea, îmi pare rău că mă apropiu de capătul ei".