RODICA CULCER despre... Fantasma "statului paralel"

Redactia
- PSD-ul își cheamă susținătorii să urce pe ba­ricade împotriva "statului paralel". Sunt pro­gra­ma­te chiar demonstrații, nu în București, ci pe "bază locală", adică în localitățile unde par­tidul e suveran. Înainte de revăsarea drapelelor roșii pe străzile țării, ar trebui, totuși, să știm cine este duș­manul. Ce înțelege PSD-ul prin "statul para­lel"?

- Deși adoptă rezoluții despre "statul paralel", PSD refuză să-l definească, sugerând doar, prin ar­mata sa de propagandiști, o conspirație a forțelor ocul­te, în primul rând a serviciilor de informații aflate în spatele dosarelor penale care îi vizează pe liderii săi. În această cheie trebuie înțeles demersul pro­pa­gandistic primitiv al echipei Dragnea, al cărei inamic principal nu este fantasma "statului paralel", ci însuși statul de drept, mai ales DNA. Dacă psd-iștii nu o declară explicit, este pentru că nici ei nu-și pot permite să recunoască deschis că resping anti­corupția. Este însă suficient să analizăm prin­cipalele prevederi ale legilor justiției propuse de PSD-ALDE și încredințate în exclusivitate comisiei speciale conduse de Florin Ior­dache, pentru a ne da seama că PSD este deranjat, în primul rând, de in­dependența justiției, pe care în­cearcă să o aducă sub control, creând, de pildă, o instanță spe­cială pen­tru cercetarea penală a magis­traților, deși cri­minalitatea în rândul acestora este foarte redusă - 88 de con­dam­nări în 12 ani - sau în­fiin­țând un Con­siliu de in­tegritate, despre care nu știm deo­camdată nimic, pentru a coordona Inspecția judi­ciară. De ce este nevoie de noi organisme, cu potențial imens de poli­tizare? Poate pentru a submina CSM, a cărui po­ziție tranșantă în chestiunea legilor justiției a deranjat PSD, și a le oferi politicienilor instrumente de intimi­dare și control? Totodată, și refuzul PSD de a colabora cu Comisia de la Veneția în chestiu­nea numirii și re­vo­cării procurorilor cu rang înalt, cum ne-a cerut în mod repetat Comisia Europeană, dovedește că obiec­tivul său real este anihilarea anticorupției și subor­donarea justiției. De vreme ce Liviu Dragnea insistă că acest pachet de legi este singurul care poate bloca "statul paralel", înțelegem că magistrații independenți sunt principalul său inamic, ceea ce este logic din punct de vedere al unui politician cu dosare penale grave. Dacă vor urca pe baricade, așadar, psd-iștii o vor face de fapt împotriva anticorupției și în sprijinul penalilor, ceea ce nu miră pe nimeni.

- Europarlamentarul social-democrat Sorin Moisă și-a dat demisia din PSD, în semn de pro­test față de liderul Liviu Dragnea, care pentru a-și salva pielea, încearcă să transforme partidul într-un "pro­iect autoritar". Dincolo de aspectul moral, sunt aceste gesturi eroice de folos?

- Nu aș subestima aspectul moral, mai ales într-un climat public în care moralitatea este baga­te­lizată. Avem mai multă nevoie de decizii bazate pe criterii morale în societatea și în viața politică românească, nu de mai puține. Din această pers­pec­tivă, demisia domnului Sorin Moisă va fi percepută ca un semnal de alarmă, indiferent de replicile prea puțin elegante ale unor personaje ca Lia Olguța Vasilescu. Acestea fiind zise, trebuie să recunoaș­tem că demisia dom­nului Moisă va avea un impact mai mic în România, unde domnul Moisă nu este cunoscut, decât la nivelul instituțiilor europene, unde s-a afirmat ca tehnocrat și apoi ca politician cu un grad de profesionalism mai rar întâlnit în rândul europarlamentarilor PSD. Cu­nos­când ni­velul de informare al nucleului dur al elec­toratului PSD, putem anticipa că, în România, de­misia sa va fi percepută exact așa cum o vor prezenta televi­ziu­nile aservite domnului Dragnea. Totodată, cunos­cân­du-i pe politicieni și știind, de pildă, că Sorin Moi­să a fost propus pe listele PSD pentru Par­lamentul european de Victor Ponta, nu vom fi atât de naivi încât să excludem unele calcule de ordin politic în spatele acestei demisii. Gestul său poate fi însă și un semnal că socialiștii europeni, din grupul cărora făcea parte și Sorin Moisă, nu-l mai suportă pe Liviu Dragnea. Dacă domnul Moisă își dorește o carieră europeană, asocierea sa cu Liviu Dragnea nu poate decât să-i facă rău. Pentru ca o demisie de acest fel să aibe totuși un impact sem­nificativ este important ca ea să nu rămână un gest izolat, ceea ce, deocamdată, este cazul demi­siei domnului Moisă, care nu este de fapt o persona­litate politică în România. Poate, cine știe, dorește să devină de acum înainte. Chiar și așa, un gest politic motivat principial nu este nicicând inutil, ci trebuie salutat ca o dovadă a supraviețuirii, fie și precare, a criteriilor morale în politică.