Răspuns pentru SANDA - București, F. AS 1230 - "Fiica mea a fost diagnosticată cu bazoteliom pigmentar"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
"Bazoteliomul pigmentar" sau, mai bine zis, epiteliomul bazocelular pigmentar este o tumoră ma­lignă a pielii. Numele provine de la celulele implicate, care se numesc celule bazale ale pielii. Structura pielii poate fi împărțită în două - dermul și epidermul. Epidermul este exterior, iar dermul sub epiderm. Ele sunt separate de membrana ba­zală, care este asemenea unei plăci, ce for­mează te­melia epidermului. Celulele bazale sunt așezate pe membrana bazală. Epite­liomul bazo­ce­lular este un cancer format din aceste ce­lule.
Cancerele cutanate pot fi împărțite în melanom malign și cancere care nu sunt me­la­nom. Conform statisticilor de la Societatea americană pen­tru cancer (www.cancer.org), cancerul de piele constituie cel mai des întâlnit tip de cancer, iar epiteliomul bazo­celular for­mează 80% dintre cance­rele cutanate care nu sunt mela­noame. Boala este mai des întâlnită la rasele des­chise la culoare, și mai rar la cele cu ten închis. Este de 2 ori mai des la bărbați decât la femei. Cea mai afectată este vârsta cu­prinsă între 50-80 ani. În ultimul timp, crește în frecvență și la cei tineri, probabil din cauza obiceiului de expunere solară neprotejată, care ar putea fi și cazul fiicei dum­nea­voastră. Razele ultraviolete, în special din banda B, lezează ADN-ul uman și, de ase­menea, produc modificările specifice epite­liomului bazocelular. Însă, există și unele forme care sunt moștenite genetic.
Tipuri de epiteliom:
* Epiteliom bazocelular nodular (peste 60% din cazuri). Apare ca un nodul (o ridicătură/coș mare) pe piele. Se găsește cel mai des pe zonele expuse ale capului.
* Epiteliom bazocelular superficial se găsește cel mai des pe trunchi, ca o pată roșiatică, seamănă mult cu o eczemă.
* Epiteliom bazocelular sclerozant sau mor­feiform este o variantă agresivă, de culoare albă, asemănător unei cicatrice. Așadar, o "cicatrice", acolo unde nu a existat un traumatism, este un motiv de suspiciune.
* Fibroepiteliomul lui Pinkus, numit după me­dicul care l-a descris, este tot ca un coș, de culoare roz, apare pe spate.
Deși epiteliomul bazocelular este o tumoră malignă, foarte rar se metastasează (până la 0,5% dintre cazuri).
Din punct de vedere naturist, cancerul crește acolo unde ficatul energetic este slăbit, fiindcă acest organ este responsabil pentru menținerea în stare bună a canalelor energetice din corp și, prin urmare, de fluxul corect al acestei energii. În plus, energia rini­chiului și a ficatului contribuie la rege­nerarea organismului, ceea ce ar putea contracara lezarea ADN-ului produsă de factorii externi, cum ar fi razele solare. Energia rinichiului și a ficatului (ficatul fiind sediul "sufletului", iar rinichiul al "voinței") sunt foar­te ușor afectate de starea psi­hică. O stare psihică pozitivă, cal­mă, deschisă spre bine, permite acestor organe să funcționeze foar­te bine, ajutând persoana res­pectivă să îmbătrânească mai lent.
Abordări naturiste care pot fi încercate, însă doar în colaborarea cu medicul dumneavoastră derma­tolog.
* Evitarea soarelui, în sensul de a nu se ex­pune între orele 10:00-16:00. Țineți cont de faptul că bronzul este o reacție de protejare a pielii, care este consecința unei recunoașteri din partea ei a unei agresiuni. Soarele în sine este bun, fiind ne­cesar, printre altele, pentru fabricarea vitaminei D. Este necesară doar o expunere sănătoasă.
* Este bine să folosiți cre­me fotoprotectoare (care acoperă UVA și UVB). Ele se aplică în strat gros, nu se ma­sează în piele. De asemenea, se recomandă pălării cu bo­ruri mari, care aruncă um­bră peste față. Îmbrăcămintea să nu permită să se vadă pielea prin stofă, căci astfel pro­tec­ția este anulată.
* Fumatul și alcoolul sunt de evitat, căci vor afecta, printre altele, starea sistemu­lui imunitar, pre­dis­punând ast­fel la cancere de tot felul, inclusiv epi­teliom bazoce­lu­lar.
* Mișcarea fizică crește tonusul fizic și psihic. Cel psi­­hic ajută mult la com­ba­terea dezechilibrelor ener­getice menționate mai sus și întărește sistemul imu­nitar.
* Dieta să fie lipsită de alimente foarte procesate și de zahăr. Ele pot provoca in­flamație în corp, făcând mai ușor terenul pentru can­cer. De asemenea, este foarte probabil că o cantitate mare de zahăr în corp creează terenul pentru creșterea mai rapidă a celulelor canceroase.
* Tot la capitolul dietă, se recomandă multe produse vegetale, care conțin cantități bogate de antioxidanți. Mai ales cele verzi ajută cel mai mult energia ficatului.
* Unele plante medicinale sunt, de asemeni, de folos. Primul pe listă aș pune uleiul de tămâie (Boswellia spp). Consumat intern și aplicat extern este util pentru mai multe forme de cancer. Vâscul (Viscum album) și tătăneasa (Symphytum offi­cinale).
* Homeopatia ar putea fi de mare folos, căci atinge cauzele interne. Personal am văzut și am documentat unele cancere cutanate rezolvate cu ajutorul ei. Cere răbdare și nu se potrivește în toate cazurile. Printre medicamentele care ar putea fi de folos se numără: Arsenicum al­bum, Carci­no­si­num, Nitricum acidum, Sulphur. Însă, tratamentele indi­vidualizate au cea mai mare efi­cacitate.
Vă urez suc­ces!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Am pneumococ faringian"
(Răspuns pentru EUGEN G. - București, F. AS nr. 1287)


Pneumococul sau Strepotoccocus pneumoniae (un microb coc gram pozitiv), este responsabil (îm­preună cu Klebsiella pneumoniae) pentru 30% din­tre anginele eritemato-pultacee. Patoge­nitatea deo­sebită a pneumococului este de­terminată de capsula sa polizaharidică (prin­cipalul factor de vi­ru­­­lență). Debilitatea imuno­logică locală și ge­ne­rală, frigul și atmosfera ume­dă, con­­di­țiile de muncă (praf, substanțe chi­mice iritante, po­luare), favori­zează apariția și reci­divele an­ginei cu pneu­mococ.
Manifestările clinice sunt: disfa­gie, odinofagie (jenă și durere la în­ghi­țit), senzație de înțepături, căldu­ră, uscăciune sau "nod în gât", uneori tuse seacă, obositoare. Tra­tamentul general va fi, în primul rând, igieno-die­te­tic: evitarea alcoolului, fuma­tului, condimen­te­lor, alimentelor prea reci sau fierbinți, a prafului, va­porilor chimici, gazelor to­xice, a frigului și ume­zelii.
Pentru reactivarea troficității faringiene sunt indicate instilațiile nazale cu ulei de cătină și vita­mina A uleioasă, gargară cu ceaiuri (salvie, mușe­țel, gălbenele, tătăneasă), badijonaj cu soluții io­durate, apiterapie (miere de albine cristalizată, Pro­posept, instilații nazale cu pro­polis - Rinoti­sol). Susținerea tere­nului imunologic se face cu Imu­norezistan forte (extract din echina­cea). Foarte utile sunt 10-14 ședințe de aerosoli salini în stațiu­nea Ocna Sibiului sau pulverizații/inhalații cu Ocnasept (aerosol salin natural cu extract din plan­te me­di­cinale aromatice).


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Care sunt cauzele diplopiei și cum pot scăpa de ea?"
(Răspuns pentru MARIA - București, F. AS nr. 1285)


Perceperea vizuală a unui obiect sub forma unei imagini duble (diplopie), poate avea drept cauză "un accident vascular" la unul dintre ochi, în urma căruia nervii sau mușchii ce controlează miș­cările globului ocular au rămas afectați.
Deviația axei optice a unui ochi (strabism) produce diplopia binocu­lară. Leziu­nile sistemului nervos central sau ale mușchilor motori și bulbilor oculari, modifi­că­rile retinei (dezlipire) sau ale corneei reprezintă alte cauze ce duc la diplo­pie mo­no­culară.
Această tulburare de vedere care dublează imaginea obiec­tu­lui, se mai datorează unui de­fect de suprapunere de imagini reti­niene ce provin de la cei doi ochi.
Consultați 2-3 medici oftal­mologi cu expe­riență și dacă nu există niciun obstacol mecanic, care poate împiedica ochiul să se miște în orbită, sau început de cataractă, mergeți la un medic spe­cialist neurolog și solicitați să vă prescrie medi­camentele Vinca­mine și Tanakan, reco­man­date frec­vent în tulburări circula­torii retiniene și de altă natură. Vindecarea este posibilă în timp scurt.
Atenție! Nu amânați tratamentul!
Se mai poate percepe o vedere dublă și din cauza unor vicii de refrac­ție (astigmatism, miopie, hiper­me­tro­pie) sau din cauza paraliziei unor nervi cranieni (III, IV, VI), în urma unui trau­matism cra­nian sau sclerozei în plăci.
Alte investigații: RMN, CT.
Multă sănătate!