Răspuns pentru CORINA S. - București, F. AS nr. 1291 - "Sufăr de rectocolită ulcero-hemoragică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Spre deosebire de boala Crohn, care poate afecta orice  porțiune a tractului intestinal, colita ulcerativă (recto­colita ulcero-hemoragică) este lo­calizată doar la nivelul colonului și reprezintă un proces patologic cronic, în care o reacție infla­matorie caracterizată prin mici ulcerații și abcese de dimensiuni reduse se produce la nivelul stra­tului intern al colonului (rectului). Uneori, colita ulcerativă poate să nu prezinte semne și simptome, însă, în alte cazuri, se produce inflamarea colo­nului, deter­minând diaree apoasă, sub formă de puseuri ce pot alterna cu perioade de remisie. Atât colita ulcerativă, cât și boala Crohn, prezintă o simptomatologie asemănă­toare, caracterizată prin dia­ree sangvinolentă, durere ab­dominală, febră, pierdere ponderală, dureri articulare, leziuni cutanate etc. Sem­nele și simptomele care se în­răutățesc progresiv pot con­­stitui chiar o urgență me­dicală, din cauza riscului de dilatație a colonului (me­ga­colon toxic) și de perfo­rație a peretelui colonic, puternic inflamat.
În ceea ce privește trata­mentul colitei ulcerative, acesta are drept scop con­trolul procesului inflamator, ameliorarea și prevenirea complicațiilor. Principalele medicamente utilizate în tratamentul colitei ulce­rative sunt agenții antiinflamatori. Sulfa­salazina este de obicei folosită în caz de acutizări minore ale bolii și pentru menținerea remisiilor. Mesala­mina, Olsalazina și Valsalazida sunt deri­vați de sulfasalazină, folosiți în cazurile în care se mani­festă intoleranță la sulfasalazină sau când aceasta este ineficientă din punct de vedere terapeutic. Sunt situații în care trebuie luat în calcul și trata­mentul cu corticosteroizi, mai ales dacă apar semne și simptome mai severe. Sunt cunoscute efectele secundare generate de aceste medica­mente, mai ales dacă sunt utilizate pe termen lung și, de aceea, dacă procesul inflamator este localizat doar la nivelul rectului, clismele cu corticosteroizi pot fi utile pentru suprimarea inflamației și ate­nuarea simptomatologiei.
Terapia imunosupresivă poate fi de ajutor în cazul formelor severe de boală. Ciclosporina (agent imunosupresor puternic) s-a dovedit pro­mițătoare pentru tratamentul unor cazuri selec­tate de colita ulcerativă severă. Totuși, Ciclo­sporina poate avea efecte secundare semnificative, cum sunt hipertensiunea arterială și afectări ale fica­tului și rinichilor, iar utilizarea ei necesită supra­veghere medicală atentă.
În privința nutriției, trebuie menționat că nu a fost identificat niciun aliment care să înrăutățească sau să amelioreze colita ulcerativă, deși este bine să se evite alimentele care agravează simpto­ma­tologia.
Dacă așa stau lucrurile în privința terapiilor alopate, medicina naturistă vine în sprijinul bol­navilor cu colită ulcerativă prin remedii consacrate pentru efectele lor antiinflamatorii, antihe­mo­ra­gice și reconstructive la nivelul epiteliului intes­tinal lezat. De la caz la caz, se pot utiliza remedii cum ar fi Eridiarom, Boswellia, Gheara-mâței, Chitosan, extractul din frunze de Măslin, L-glu­tamina (efect regenerator al mucoasei colo-rectale lezate), extractul din radicele de Viță-de-vie și, mai nou Turmeric 3x, agent antiinflamator deo­sebit în gestionarea colopatiilor funcționale și ulcero-hemoragice.
Bineînțeles, tratamentul naturist trebuie să vină în completarea celui alopat și trebuie administrat în doze corespunzătoare.
Să auzim numai de bine!


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)"
București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro


"Fiica mea a fost diagnosticată cu boala Crohn"
(Răspuns pentru MIRELA, F. AS nr. 1292)


Boala Crohn este o afecțiune caracterizată prin inflamarea cronică a intestinelor, dar ale cărei cau­ze nu sunt pe deplin cunoscute. Factorii implicați în declanșarea bolii pot fi pre­dispoziția genetică, dereglarea sistemului imunitar, deterio­rarea și pierderea func­țiilor de apărare ale mucoa­selor intes­tinale, modificarea florei mi­crobiene intestinale, factorii de mediu și stilul de viață. Inflamațiile se manifestă la început la nivelul mucoa­selor intestinale dar, pe măsură ce boala evoluează, afectează tot peretele intestinal și se for­mează granuloame. Boala poa­te afecta orice parte a trac­tului gastro-intestinal dar, cel mai frecvent, se manifestă în partea terminală a intesti­nului subțire și în colon. In­flamațiile din boala Crohn sunt adeseori însoțite de inflamații la nivel hepatic, articular, ocular, cutanat, sanguin. Boala Crohn se manifestă și prin intoleranțe alimentare, deshidratare, diaree (cu sânge, mucus, puroi), malabsorbție, febră, frisoane, sensibilitate abdominală, dureri, obstruc­ții, fibroze, stenoze, fistule, abcese intestinale, fi­suri ano-rectale, pier­dere de greutate corporală, pier­dere de proteine, cașexie. Aceste manifestări pot avea forme u­șoa­re, severe sau grave.
Boala are o evo­luție imprevizibilă. Statisticile arată că 75% dintre bolnavi vor prezenta boala cro­nică intermitentă (cu perioade de să­nătate/re­misie și peri­oade cu simptome pre­zente/recu­rente), 10% vor suferi de boala cronică activă, iar restul nu vor avea simptome pe par­cur­sul mai multor ani. Din păcate, mai mult de 50% dintre bolnavi vor dezvolta complicații cum ar fi stenoze ale intestinului subțire și fistule ale colonului, care pot necesita intervenții chirur­gicale.
Ca și în alte afecțiuni, în boala Crohn, trata­mentele naturale pot aduce beneficii importante. Deoarece cauza exactă a bolii nu se cunoaște, iar manifestările, com­plicațiile și evo­luția bolii varia­ză de la o persoană la alta, în Centrul de Medicină Inte­grativă SECOM(R), elaborarea programelor de tratament se face pe baza analizei individuale și holistice a fiecărui bolnav. Alegerea, dozarea și aso­cierea produselor naturale trebuie să se facă pe baza unor criterii riguroase, unul dintre cele mai importante fiind cantitatea substanțelor active conținute în produsul respectiv. Folosirea produselor cu un conținut foarte mic de substanță activă sau care conțin "for­mule secrete" și promit miracole, vindecări rapide, administrarea produselor pe criterii neștiințifice (ex.: "am auzit că a făcut bine", "am văzut o reclamă") sunt câteva greșeli pe care le fac adesea persoanele diagnosticate cu o anumită afecțiune. Produsele folosite în Centrul de Medicină Inte­grativă SECOM(R) conțin dozele optime de sub­stanțe active standardizate, sunt extrem de bine verificate, decontaminate, purificate și realizate pe baza unor tehnologii avansate, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maximă. Abordarea holistică și integrativă a pacientului, calitatea excepțională a produselor Secom(R) (peste 300 tipuri) care con­țin extracte inovatoare din plante sunt factorii esențiali pentru obținerea unor rezultate favorabile și în cazul fiicei dvs., dar și al altor bolnavi care solicită în paginile acestei prestigioase reviste pro­grame de tratamente naturale pentru diferite afec­țiuni.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"La doar 22 de ani sufăr de colon iritabil"
(Răspuns pentru BIANCA V. - București, F. AS nr. 1288)


Colonul iritabil, alături steatoza hepatică, her­nia de disc, valorile crescute ale glicemiei sau co­lesterolului, afecțiuni ce se întâlneau nu demult preponderent după vârsta de 50-60 de ani, se întâl­nesc în prezent tot mai des în rândul tinerilor, favorizate fiind de ritmul alert de viață, alimentația săracă în vitamine și nutrienți, lipsa odihnei și a somnului, sedentarismul. Odată pus acest diagnostic, dar mai cu seamă pre­ventiv, trebuie să evităm acești fac­tori favorizanți pentru a ne men­ține starea de sănătate în limitele nor­male. Colonul iritabil se manifestă prin probleme la nivel digestiv: constipație alternativ cu diaree, senzație de greață, gaze, balonări, abdomen umflat și dureros, crampe. Este indicat să evitați condi­mentele iuți sau piperate (sunt iritante), prăjelile, grăsimile, dulciurile, alimentele care balonează (varză, fasole, mazăre). Tratamentul se face aso­ciat, în funcție de simptomele prezente: balonarea se combate cu sime­ti­conă, cărbune vegetal (sau combinații); con­stipația poate fi evi­tată prin consum su­ficient de fibre, li­chide (1-2 l apă), gel Activ Aloe ce reglea­ză tranzitul intestinal și susține digestia, ajutând în același timp și la eliminarea toxinelor; probioti­cele refac flora intes­tinală, antispasticele calmează spasmele și durerile. Plantele medicinale: mușețel, ghimbir, fenicul, mentă, sub formă de ceaiuri, capsule sau comprimate de supt, de asemenea susțin funcția gastro-intestinală. Deoarece un episod de colon iritabil poate surveni și în urma unei emoții, stres sau supărare, puteți combate aceste simptome cu Stress Manager, supliment natural, o formulă ce nu produce dependență, moleșeală sau somno­lență.
Multă sănătate!