Energizante pentru înfruntat iarna

Andrei Cheran
- Am intrat în decembrie. Zilele sunt din ce în ce mai scurte, iar întunericul și frigul ne slăbesc sistemul imunitar. Avem nevoie urgent de niște energizante pentru a înfrunta iarna. Iată câteva remedii care vă vor stimula din plin -

Întărirea imunității: Echinacea
Conține principii active care stimu­lea­ză siste­mul imunitar și ne ajută să luptăm împotriva afec­țiunilor iernii. O cură completă durează de la înce­putul toamnei și până la sfârșitul lui martie. Nici acum nu este prea târziu. Luați câte 3 gelule a câte 300 de miligrame de pulbere sau o pastilă de 200 de miligrame de extract sec pe zi, timp de 10 zile pe lună.

Dinamizare: Ulei de măghiran
Dacă simțiți că vă pândește o răceală, luați 2 picături de ulei esențial de măghiran într-o linguriță cu miere. Repetați tratamentul timp de 3-4 zile, dimineața, la prânz și seara.

Campionul stimulării: Ginsengul siberian
Stimulează sistemul nervos cen­tral, combătând atât oboseala fizică, cât și pe cea intelectuală. Re­țeta: fierbeți 3-4 lingurițe de rădă­cină uscată de plantă într-un litru de apă. Lăsați la macerat toată noaptea și apoi filtrați. Beți de 2-3 ori pe zi, dar nu seara, pentru că poate provoca insomnii.

Bine de știut
O portocală proaspătă în fiecare dimineață

Portocala este o sursă foarte bună de vitamina C și de fibre, dar și de tiamină (un acid ami­nat), de folați, vitamine din grupa B, potasiu și zahăr, care dau ener­gie pentru a începe ziua în forță.

Faceți mișcare
Un exercițiu moderat (între 30 și 60 de minute de mers pe zi) practicat în fiecare zi a săptămânii este cel mai bun imunostimulent. El reduce riscul de infecții respiratorii cu 40%. În schimb, exer­cițiile fizice intense și pre­lungite în ano­timpul rece pot slăbi sis­temul imu­nitar, facilitând pătrunderea și multi­plicarea virușilor în organism.

Putere supremă: Lăptișorul de matcă
Acest lichid lăptos, de culoarea sidefului, secretat de albinele tinere pentru a-și hrăni regina, este un re­vitalizant foarte puternic în caz de oboseală. El întărește apă­rarea organismului și sporește rezis­tența la frig. Ca prevenție, este indicată o cură de 3 săptă­mâni în care se ia câte 1 gram de lăp­tișor de matcă pe zi. În caz de convalescență, se poate merge până la două grame pe zi, timp de o săptămână.

Măriți aportul de zinc
Se vorbește mult despre fier, foarte bun pentru a evita anemiile, ig­norându-se zincul, un mineral esen­țial în combaterea radicalilor liberi. Specia­liștii recomandă între 10 și 12 mili­grame de zinc pe zi.

Magneziu, pentru formă maximă
Deficitul de magneziu riscă să sporească vulnerabilitatea la stres. În caz de oboseală, de tremurat spontan al buzelor, obrajilor sau pleoa­pelor ori în caz de crampe nocturne, faceți o cură de 2 luni, de câte 600 de miligrame pe zi.

Propolis, pentru a trece iarna fără probleme
Proprietățile sale anti-infecțioase și imunostimulente sunt legate de prezența flavonoizilor și a acizi­lor fenolici. Țineți o cură conti­nuă până la începutul primă­verii: câte 800 de miligrame pe zi, în două reprize, dimineața și seara, sau 20-25 de picături de tinctură, diluate într-un pahar de apă, de câte 3 ori pe zi.

Ajutor oriental: Ciuperca Shiitake
Originară din Asia, conține polizaharide care "excită" celulele imunocompetente ale intestinului. Ideal este să le luați sub formă de gelule, câte 600 de miligrame pe zi, timp de 3 săptămâni.

Faceți plinul de vitamina D
Activează globulele albe (limfo­ci­tele T) necesare pentru a fabrica anti­corpi și a distruge microbii. În ali­men­tație, o găsim mai ales în peștele gras: morunul, heringul afumat, ma­croul, sardinele, anchois-ul. Ca pastile, se iau 8 miligrame pe zi.

După efort, reconfort
Uleiurile esențiale de pin, de cimbru și de roz­marin sunt tonice și stimulente. Ele activează glan­dele supra-renale, importante pentru un echi­libru hormonal. După un efort fizic mai puternic: ames­tecați câte două picături din fiecare ulei cu o lin­guriță de ulei de migdale. Dimineața, masați-vă regiunea lombară de la ultimele coaste până în drep­tul șoldurilor.

Bine de știut
Dacă vă pierdeți apetitul, luați 5 mese mici pe zi. Vor fi mai ușor de înghițit, decât trei.

Rezistență cu Ginseng
Conține vitamine multiple (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C și E) și niște produși activi specifici, numiți ginsenoizi. Ginsengul este folosit pentru a preveni și a restaura capacitățile men­tale și fizice, în caz de oboseală, scădere a concentrării și pe perioada de conva­les­cență. Această plantă adaptogenă este utilă și pentru a activa orga­nis­mul epuizat de stres. Țineți o cură de trei săptămâni, luând dimineața când vă treziți câte 2 pastile a câte 200 de miligrame pe zi.

Dopați-vă cu spirulină
Conține atât micronutrienți, fier, vitaminele B9 și B12, cât și acizi aminați, nece­sari mușchilor. Un sti­mulent natural, ea poate fi cuplată la vitamina C, care îi lipsește. Doza recomandată: câte 5 grame pe zi, adică echivalentul unei lingurițe de granule sau pulbere.

Pauze pentru a alunga stresul
Yoga, grădinărit, lectură, cinematograf, ieșiri cu prietenii... Natura activității nu contează așa de mult. Ceea ce contează este să vă destindeți, pentru că stresul și oboseala slăbesc sistemul imunitar.

Un super-energizant: Sucul de cătină
Efectul tonic al cătinei este legat de conținutul său foarte mare de vitamina C (între 0,2 și 0,6 gra­me la 100 de grame de fructe!). Vita­mina E, fierul și provitamina A parti­cipă, de ase­me­nea, la tonificare. Când vă simțiți în lipsă de formă, ți­neți o cură de 15 zile, vreme de trei luni, luând câte o lingură de suc de cătină di­luat într-un pahar de apă, de 2-3 ori pe zi.

Bine de știut
Drojdia de bere este bogată în vitamina B9. Folosiți-o proaspătă, fărâmițată, în salate, în lactate, în supe (fără să o fierbeți). Vitamina B9 este indis­pensabilă creșterii celulelor.

Hrana memoriei: Ginkgo biloba
Facilitează oxigenarea creierului și ameliorează găurile de memorie și tulbu­rările de concentrare. Alegeți extracte us­ca­te. Faceți o cură de 3 luni, luând câte 600 de mili­grame de extract pe zi.

O cură de vitamina C este mereu binevenită
Nu ezitați să sporiți aportul în vitamina C, imunostimulentă și împotriva oboselii, de preferat prin alimentație, dar și prin suplimente alimentare. Consumată în timpul bolii, ea reduce severitatea și durata infecției cu până la o zi.

Dormiți suficient
O noapte albă este sufi­ci­en­tă pentru a slăbi sistemul imu­nitar, pentru că reduce nu­mărul celulelor albe. Chiar dacă du­rata somnului este pro­prie fie­căruia dintre noi, doc­to­rii reco­mandă să dormim cel puțin 7-8 ore pe noapte.

Recuperați cu un pui de somn
O siestă de 30 de minute permite restabilirea echi­librului hormonal și a bunei funcționări imuni­tare, pentru a compensa efectele unei nopți prea scurte. Nivelul de noradrenalină, hormonul care asi­gură ritmul cardiac și tensiunea arterială, revine la normal.

Bine de știut
Baia de rozmarin

Este ideală în timpul unei convalescențe: puneți 200 de grame de plantă întreagă într-un litru de apă. Lăsați să fiarbă timp de zece minute, strecurați și apoi vărsați lichidul în apa din baie.