Suferiți de o depresie sezonieră?

Gilda Fildan
Comparativ cu perioada verii, observați cumva la dvs. în sezonul rece:

1. O înclinație permanentă către tristețe sau des­cura­jare?

2. O diminuare a bucuriei de a trăi sau a intere­sului față de oamenii din jur și de activitățile obiș­nuite?

3. Creștere a greutății corporale și o poftă ire­zis­tibilă de dulciuri sau de alimente cu conținut bogat de car­bo­hidrați?

4. O nevoie mai mare de somn?

5. Un neastâmpăr sau o apatie, care se fac remar­cate și de alții?

6. Oboseală sau lipsă de energie?

7. Scăderea stimei de sine sau apariția unui senti­ment exagerat de vinovăție?

8. Reducerea capacității de gândire, concentrare sau decizie?

9. Gândul stăruitor la moarte?


Evaluarea testului

În cazul când ați răspuns cu "Da" la 2 până la 4 dintre întrebările de mai sus, este posibil să suferiți de o depresie sezonieră. Cereți neapărat părerea unui medic.


O porție de soare de la farmacie

Plantele cresc datorită energiei primite de la soare. Mai ales preparatele pe bază de con­centrate obținute din florile de vară ne ajută contra tulburărilor de somn și a instabilității emoțio­nale.
* Sunătoarea - planta cu flori mărunte și galben-aurii se recoltează în vremea solstițiului de vară. Numeroase studii clinice atestă efectul ei antidepresiv.
* Gălbenelele - lumina soarelui grăbește vindecarea ră­nilor, iar gălbenelele sunt în­căr­cate cu puterea ei tă­mă­dui­toare.
* Lavanda - această plantă de origine mediteraneană, cu florile ei de un albastru-violet profund ca întunericul nopții, ne dăruiește un somn odihnitor.
Dar să nu uităm nici vita­mina D, pe care organismul nu și-o produce în cantitate suficientă pe timpul iernii. Și nici prin alimentație necesarul nu poate fi acoperit integral. De aceea, medicii reco­mandă administrarea zilnică a unei doze de 800 micrograme.