Neplăcerile iernii: Mâini și picioare reci

Redactia
De cum termometrele co­boa­ră sub zero grade, mulți oameni suferă de mâini și picioare reci.

Unii dintre ei nu-și mai simt deloc dege­tele, ca­re se albesc și înțe­pe­nesc, de par­că ar fi moar­te. Me­dical, fe­no­menul a­ces­ta se nu­meș­te "sindromul Ray­naud". Este o supra-reac­ție a nervi­lor la frig. Vasele de sânge se com­pri­mă în ex­ces, împie­di­când circulația sân­gelui.
De unde pornește a­ceas­tă reacție nu este prea clar. Cert este că femeile sunt mai ex­pu­se decât bărbații (între 20 și 50 de ani). Majo­ritatea lor au, și așa, o vascularizare redusă în mâini și picioare. To­tuși, medica­mentele nu intră în joc decât în cazul bolii Ray­naud (când durerile sunt foar­te mari), tratată, cel mai adesea, cu alifii pe bază de nitrați sau ta­blete cu Nife­dipină. Există însă și metode mai sim­ple de trata­ment.

Mai bine să previi decât să vindeci

Întărirea venelor prin metoda Kneipp
Se fac zilnic băi alternative, fier­bin­te-rece, la mâini și picioare. Mai întâi se țin membrele 2 mi­nu­te în apă caldă, apoi se înmoaie în apă rece, vre­me de 5-15 secunde. Se repetă de trei ori, sfâr­șin­du-se totdeauna cu apă rece. Apoi se îmbracă șo­sete de lână și un pulover gros și se face o pauză de odihnă de 20 de minute sau se merge la plim­bare.

Evitarea frigului puternic
* În zilele umede sau foarte reci, trebuie purtate mănuși și încălțăminte solidă și călduroasă.
* Obiectele și vasele reci de la frigider nu tre­buie apucate cu mâna goală.

Creme cu rozmarin sau camfor
Dacă nu le găsiți în comerț, amestecați crema dvs. obișnuită de mâini cu tinctură sau ulei aromat de rozmarin. Cam­forul e conținut în cremele vietna­meze și chinezești pen­tru desfundat nasul. Diluate cu glice­rină sau o alifie neutră, devin un mijloc de protecție ideal pentru mâinile înghețate.

Renunțați la fumat
Fumul de țigară conține gudroane care se depun pe ve­ne și le în­gus­tează, accentuând efectul frigului.

Dacă mâinile și picioarele sunt deja "înghețate"

Mișcați-vă!
Activați circulația sângelui în pi­cioare, prin exerciții de mișcare: - aler­gați pe loc - ridicați-vă de pe căl­câie pe vârfuri de 20 de ori.
Stând așezați: învârtiți de mai multe ori labele picioarelor; strângeți și relaxați de­getele de mai multe ori.

Faceți băi de picioare cu temperatură crescândă
Băgați picioarele mai întâi într-un lighean um­plut cu apă la 20 de grade. Adăugați, puțin câte pu­țin, apă fierbinte, până ce tem­peratura crește la 38 de grade. Tempe­ra­tura trebuie lua­tă cu un ter­mo­metru. Pielea prin care sângele nu mai cir­culă nor­mal nu mai simte fier­bințeala apei și se poate ajun­ge ușor la arsuri.

Băi cu hrean
Mare eficiență au și băile cu hrean. Rețetă: 2 linguri de hrean ras proaspăt se opăresc cu un litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi con­ți­nutul se varsă cu totul într-un lighean. Se fac băi de 15 minute. Cu cât mai des, cu atât mai bine.

Dragostea încălzește picioarele reci
Deși sindromul Reynaud nu a fost dezlegat pe deplin, cercetări recente afirmă că senzația de răceală în pi­cioare dispare la multe femei dacă au o viață sexuală împlinită.