Marea Unire amenință să fie Marea Dezbinare

Ciprian Rus
În timp ce parlamentarii puterii au alte priorități, forțând stâlcirea legilor justiției, în ciuda protestelor generale venite din țară și din străinătate, Gu­vernul Tudose a apro­bat, săptămâna trecută, bugetul pentru 2018.

"Sănătatea, Educația și Investițiile sunt prio­ri­tățile noului buget", se lăuda premierul. Numai că, luat la purecat de specialiști, bu­getul scoate la iveală un adevărat de­zastru la investiții, mai cu seamă la infrastructură, și nedreptăți de neto­lerat, tocmai în anul centenarului, între diferitele regiuni istorice ale Ro­mâniei.
Strânși cu ușa de normativele eu­ro­pene și de propriile promisiuni megalomanice în materie de creșteri (pe hârtie) de salarii și pensii, guver­nanții s-au văzut obligați să taie, din nou, cum au făcut-o și anul acesta, din diversele capitole de investiții. Dar au făcut-o atât de prost, încât au ajuns să propună alocări insuficiente chiar și pentru marile proiecte de autostrăzi aflate în construcție, care au termen de finalizare, culmea, chiar anul 2018! Astfel, pentru autostrada A3 Bucu­rești - Brașov, unde ar fi nevoie de aproximativ 100 de milioane de lei în 2018, guvernul PSD-ALDE dă 20 de milioane de lei. Pentru autostrada A10, Sebeș - Turda, din necesarul total de 600 de milioane, guvernul a bugetat 212 milioane de lei, adică doar o treime. Iar pentru A1 Lugoj - Deva, ca să legăm centrul Ardealului de Occident, ar fi nevoie de cam 430 de milioane de lei. Cât este prins în buget? 217 milioane de lei, doar ju­mă­tate!
Și nu doar la marile proiecte nu sunt atenți guvernanții, ci și la o justă împărțire a banilor între regiunile istorice. Am mai scris aici despre pro­testele de la Iași, pentru grăbirea cons­trucției unei autostrăzi spre Transil­vania. De teamă să nu fie huiduiți de lume, guvernanții au amânat, luna trecută, ședința solemnă de la Iași, dedicată unui secol de la rezistența armată din Moldova, în timpul Pri­mului Război Mondial. Iar bine as­cunși la Palatul Victoria, guver­nanții au pregătit o nouă lovitură pentru Moldova: Doar 2,3% din bugetul Mi­nisterului Transporturilor îi va reveni Regiunii de Nord-Est! Adică, 42 de euro per locuitor al Moldovei, față de 951 de euro per locuitorul din Ilfov sau 605 per locuitorul din Muntenia.
"Acum 100 de ani, Moldova a avut ospitalitatea și solidaritatea să-i susțină pe toți românii refugiați, aflați în nevoi mari atunci. Iar peste ani, constatăm că, în realitate, moldovenii sunt pedepsiți! Acesta este adevărul la 100 de ani de la acel uriaș sa­cri­ficiu, asta celebrăm noi la anul! Fa­cem un apel la guvernanți să schimbe această uriașă nedreptate, să echi­li­breze alocările bugetare, să dea Mol­do­vei fonduri pentru investiții pentru că, vorba cărturarului, «Nasc și la Mol­dova oameni»", au protestat mol­dovenii, în frunte cu deputatul PNL de Iași, Marius Bodea. Adevărul chiar acesta e: la 100 de ani de la 1918, în loc să ne unească în jurul unor pro­iec­te și valori, guvernanții parcă înadins fac să ne învrăjbească unii împotriva al­tora. Marea Unire pe care o cele­brăm amenință să fie Marea Dez­binare.