ȘTEFAN HRUȘCĂ și PAULA SELING

Dana Ene
- Unele dintre cele mai vechi și mai frumoase colinde răsună și astăzi în Maramureș. Deși tradiția e pe ducă - casele, portul, datinile străvechi -, muzica încă rezistă. Dovadă e faptul că tot de acolo vin și cei mai îndrăgiți vestitori ai Nașterii lui Hristos, Ștefan Hrușcă și Paula Seling. Porniți, de mici, prin nămeți cu steaua, pe care și-au lipit-o de inimă, n-au uitat nici anul ăsta să iasă în întâmpinarea Crăciunului, cu vocile lor ca niște clopote de argint -

Ștefan Hrușcă - Acasă de Crăciun

De multă vreme, când spui Crăciun, îți vine în minte și numele lui Ștefan Hrușcă. Deși stabilit în Canada, încă din 1991, îndrăgitul interpret mara­mureșean revine iarnă de iarnă acasă, în România, cu același dor și însuflețire, pentru a vesti sărbă­toarea Nașterii Domnului. Anul acesta, artistul aniversează 25 de ani de la primul său concert de Crăciun, prilej de mare bucurie și emoție. De un sfert de veac, Ștefan Hrușcă bucură sufletele româ­nilor de pre­tutindeni cu vo­cea lui extra­or­di­nară, cu colindele pe care le inter­pre­tează fără egal. Ori­ginar din Ieud, un sat din inima Maramu­reșu­lui, și-a ales un re­per­toriu de­venit, prin repe­tare, istoric: "Flo­­rile dal­be", "Trei Păstori", "Afa­ră ninge li­niș­tit", "Linu-i Lin", "Sfân­tă-i Sara de Cră­ciun" sau "Ziurel de ziuă".
Pentru cele două con­certe susținute pe scena Teatru­lui Național din Bucu­rești, Hrușcă și-a luat și ajutoare de nădejde, pe instrumentiștii Mario Flo­rescu și Radu Rotaru. Dar marea surpriză o re­prezintă prezența mezzo­sopranei Ruxandra Do­no­se, una dintre cele mai im­portante voci de operă din lume.
Turneul lui Ștefan Hruș­că de anul acesta, desfă­șurat în perioada 14 noiembrie - 18 de­cem­brie a.c, a inclus mai întâi diaspora, apoi orașele im­por­tan­te din România: Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Brașov și Bu­curești, Alba Iulia, Bacău, Piatra Neamț, Boto­șani și Suceava. Până la ve­nirea săr­bătorilor de Cră­ciun, lui Ștefan i-au mai ră­mas din progra­mul turneu­lui doar două concerte pe 15 de­cembrie - unul în Piatra Neamț, celălalt în Bacău; și alte două concerte pe 16 decembrie - unul în Alba Iulia, celălalt în Cluj-Napoca. În plus, Ștefan va susține un concert pe 17 decembrie în Brașov. Și cum Teatrul Național bucureștean s-a dovedit neîn­căpător pentru un singur concert, cel de pe 18 de­cembrie, menes­trelul călător a acceptat - la solicitarea fanilor săi, desfășurarea unui al doilea spectacol, în aceeași zi, dar la ora 17,30.
(Veți găsi bilete pentru concert pe tnb.ro, la prețuri cuprinse între 120 și 160 lei. Pentru cele­lalte concerte din cadrul turneului Ștefan Hrușcă 2017, puteți achiziționa bilete online de pe bilete.ro și blt.ro sau de la casele de bilete ale sălilor de spectacole.)
Dacă sunteți în București și nu reușiți cu niciun chip să găsiți bilet la concertele din Capitală ale lui Hrușcă, mai aveți o șansă vineri, pe 22 de­cembrie, când va cânta pe scena Târgului de Cră­ciun din Piața Constituției, alături de alte nume mari ale colindelor românești: Ducu Bertzi, Nar­cisa Suciu, Vasile Șeicaru.

Paula Seling - Povești de iarnă

Tot din Maramureș, din capitala județului, Baia Mare, vine și Pau­­la Seling. Paula, stă­pâna unei voci cu ade­vărat măiestre, este năs­cută în zi mare, chiar de Crăciun, așa încât din cele 17 discuri pe care le-a lan­sat de la debutul său, din 1998, patru sunt dedicate acestei sărbători.
Și cel mai recent album al ei, "Povești de iar­nă" (2015), are ca subiect tot Crăciunul. "«Povești de iarnă» este un album complex ce îți creează emoții pe care nu credeai că le poți avea ascultând muzică. Este dramatic, dar și calm, este înălțător, pozitiv, răscolește cele mai adânci zone ale inimii tale... Am scris muzica ce­lor 11 piese ale albu­mului și versurile a opt dintre ele... Am fost inspirată de momente din viețile noastre, ale tuturor, încercând să alin, prin muzică, inimile celor care au nevoie de cuvinte de iubire, pentru a trece peste momente grele", spunea Paula la lansarea albumului.
Cu melodii de pe acest disc, precum: "De-aș fi un înger", "Departe de soare", "Oameni de ză­padă" , "Dimineața de Crăciun", dar și cu colinde mai vechi, artista și-a propus să vă poarte într-o lume de poveste, ca în iernile de altădată. Tovarăși de scenă îi vor fi Big-Band Radio și Orchestra de Cameră Radio.
Artista a programat două concerte de Crăciun, la Sala Radio, pe 21 și 22 decembrie. Biletele costă între 20 și 30 de lei și pot fi procurate online, de la bilete.ro, dar și de la Casieria Sălii Radio. Există și bilete cu reduceri, de 40% și 90% pentru pensio­nari, elevi și studenți.
Și pe Paula Seling o puteți asculta live la Târ­gul de Crăciun din Piața Constituției, vineri, pe 15 decembrie.