Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Preparate din conifere

Redactia
Din câte plante există pe lume, vedeta ier­nii e bradul, simbolul Crăciunului, pe care oamenii și-l duc cu mare bucurie în case, pentru a prăznui nașterea lui Hristos.

Dăruit cu fălnicie și frumusețe, încărcat de zăpadă, pe lângă bucuria pe care priveliștea lui o dezleagă în suflet, cu prilejul sărbătorilor iernii, bradul are, însă, și o puterea de-a dreptul miraculoasă de-a ne ajuta să ne păstrăm sănătatea și să luptăm cu bolile. Cele mai cunoscute conifere sunt bradul, pinul și moli­dul, iar "materia primă" pe care o oferă pentru lea­curi de sănătate sunt rămurelele tinere, frunza (ceti­na), mugurii (primăvara). Din aceste minuni se pot pre­para decocturi, tincturi sau vinuri terapeutice, la fel de minunate prin puterea lor de a tămădui.
Modul de preparare al remediilor
Decoctul: două linguri de cetină, muguri sau conuri de brad mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează fiertura fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.
Tinctura: două linguri de ce­tină, conuri sau muguri mărunțiți groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se perma­nent. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede în­tr-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop pi­curător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de uti­lizare.
Vinul: două linguri de cetină, conuri sau mu­guri de brad uscați și mărunțiți groscior se amestecă cu un litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se cât mai des. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un mate­rial textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va com­pleta cu vin, până la un litru.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, ținut la temperatura camerei, dacă vinul folosit la prepa­rare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.


BRADUL
(Abies alba)


Siropul din muguri de brad
Materia primă pentru remedii de sănătate este cetina, care este formată din rămurele tinere, împre­ună cu frunzele (ace) de brad. Sursa cea mai la îndemână de a recolta cetina de brad este pomul de iarnă, după ce au trecut sărbătorile sfârșitului de an.
De la brad se folosesc și mu­gurii, care se recol­tează primă­va­ra. Din mugurii de brad se poa­te pre­para un sirop folosit pentru creșterea imunitații la copii. Siropul din muguri de brad este cel mai im­por­tant pre­parat recomandat copiilor, în profilaxia și tratamentul principa­le­lor boli metabolice speci­fice acestei vârste: rahitism, dureri de oase la creș­tere, carii dentare, întârzieri și tulburări de creștere în înălțime, fiind și ușor de acceptat datorită gus­tului plăcut.
Mod de preparare:
100 grame muguri de brad uscați și măcinați sau 200 grame muguri de brad proaspeți și zdro­biți, se infu­zează 30 de minute cu 500 ml apă clocotită. Infuzia rezulta­tă se amestecă cu 500 grame za­hăr tos și se dă în 2-3 clocote. Se fil­trea­ză, înainte de a se răci complet.
Se administrează 2 lin­gurițe pe zi, după ma­să, cel puțin 20 de zile pe lună, cura putân­du-se repeta și trei luni de zile.

Utilizări terapeutice

TRATAMENTE Interne

* Afecțiuni respiratorii (traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii)
Datorită prezenței uleiurilor aromate, prepara­tele din cetină și muguri de brad sunt foarte indicate ca antinflamator, antiseptic și mucolitic, în bolile aparatului respirator.
Decoct: se administrează câte o cană, de două ori zi.
Tinctură: se pun câte 30 picături, de 2 ori pe zi, în ceai de tei.
Vin: se iau câte două linguri, de două ori pe zi, după-masă.
* Afecțiuni ale aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii, colici renale)
Decoct: se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi.
Tinctură: se pun câte 30 de picături, de două ori pe zi, în ceai de tei.
Vin: se iau câte două linguri, de două ori pe zi, după-masă.
* Imunostimulator
Pentru creșterea imunității la adulți, în sezonul rece, se reco­mandă vinul terapeutic de brad, câte 50 ml, seara, la culcare.

TRATAMENTE Externe

* Boli ale sistemului nervos (insomnii, anxietate, nervozitate) - se fac băi complete cu brad.
Fiertura pentru baie se prepară astfel: o cană de cetină, conuri sau muguri de brad se pune în 5 litri de apă și se fierbe 5 minute. Se lasă la infuzat câteva minute apoi se filtrează prin tifon. Se adaugă la o cadă cu apă călduță.
* Bolile nasului (rinite, sinuzite)
Se fac inhalații după următoa­rea tehnică: deasupra vasului cu o fiertură obținută din cetină sau muguri de brad se apleacă capul și se acoperă cu un prosop, inspi­rân­du-se, vreme de 1 minut, vapo­rii de apă bogați în ulei volatil. Tra­tamentul se poate continua cu picături nazale de­congestionante. (Le puteți găsi la Farmacia Faltis.) E bine ca inhalația să se facă seara, înainte de cul­care.
* Bolile gurii (stomatite, gingivite, micoze bucale, afte bucale, eroziuni ale mucoasei bucale)
Se clătește gura după fiecare masă și seara la cul­care, cu un decoct preparat după metoda prezen­tată mai sus, în care se pune și o linguriță de bicar­bonat de sodiu.


PINUL
(Pinus silvestris)


Utilizări terapeutice

TRATAMENTE Interne

* Bolile aparatului respirator (bronșite, pneumonii)
Ceai călduț (decoct): se bea câte o cană, de două ori pe zi.
Tinctură: câte 30 de picături, puse în ceai de tei, se iau de două ori pe zi.
Vin: se beau câte două linguri, de două ori pe zi, după-masă.
(Pentru afecțiunile respiratorii farmacia Faltis prepară un sirop bronholitic ce conține extract fluid de pin și iederă.)
* Bolile aparatului urinar (pielite, cistite catarale, nisip la rinichi)
Eficacitatea unei terapii în afecțiunile aparatului uro-genital este influențată de un aport mare de lichid, de aceea, se recomandă decoctul. Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi, după masă.
* Parazitoza intestinală
Decoct: se bea câte o cană de ceai, seara la culcare, trei zile la rând. La final, se ia o doză de purgativ, pe bază de sare amară (sulfat de magneziu).


MOLIDUL
(Picea abies)


Este asemănător ca înfățișare cu bradul, de care se deosebește prin culoarea scoarței, care este roș­cată. Din această cauză, molidul se numește în unele locuri "brad ro­șu". Acele molidului cad foarte ușor când se usucă, ceea ce reprezintă un dezavantaj, când se folosește molidul ca pom de Crăciun în locul bradului.

Utilizări terapeutice

TRATAMENTE Interne

* Secretolitic în traheo-bronșite
Ceai călduț (decoct): se bea câte o cană, de două ori pe zi.
Tinctură: se pun câte 30 de picături, de două ori pe zi, în ceai de tei.
Vin: două linguri, de două ori pe zi, după-masă.
* Antiseptic pulmonar și genito-urinar
Ceai călduț (decoct): se bea câte o cană, de două ori pe zi.
Tinctură: se pun câte 30 de picături, de două ori pe zi, în ceai de tei.
Vin: se iau două linguri, de două ori pe zi, după-masă.
* Vermifug în parazitoza intestinală
Decoct: se bea o cană de ceai, seara, la culcare, trei seri la rând. La final, se ia o doză de purgativ pe bază de sare amară (sulfat de magneziu).
* Antiflatulent pentru eliminarea gazelor intestinale din colita de fermentație
Decoct: se bea câte o cană, de două ori zi.
Tinctură: se pun câte 30 picături, de două ori pe zi, în ceai de tei.
Vin: se iau două linguri, de două ori pe zi, după-masă.

TRATAMENTE Externe

* Băi în boala reumatică, gută, mialgii, sciatică. Se prepară o fiertură după rețeta de mai sus. Se pune în apa din cadă.
* Băi de șezut, în boala hemoroidală. După baie, în funcție de starea hemoroizilor, se pot face tra­tamente locale cu unguente și supozitoare prepa­rate la Farmacia Faltis.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.