Răspuns pentru A.G. - București, F. AS nr. 1290 - "Mi s-au descoperit doi polipi pe colon"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Din punct de vedere histopatologic, polipii co­lonici sunt de mai multe tipuri, însă cel mai frecvent întâlniți sunt cei adenomatoși, care reprezintă așa-numitele leziuni premaligne și pot evolua către cancer colorectal, în­tr-un interval de la 5 la 10 ani. Atunci când sunt depistați, cel mai proba­bil în cursul unei colono­scopii, ei trebuie rezecați și supuși biopsiei, exa­menul histo­patologic fiind esențial în cazul tuturor polipilor rezecați și, mai ales, în cazul celor care depășesc 2,5 cm. Examenul his­to­patologic permite examina­rea unor eșanti­oane limitate de țesut, ariile de displazie severă sau carci­nom in situ putând fi în afara biopsiei prelevate. În con­secință, doar examinarea polipu­lui în to­ta­litate poate exclude con­statarea de ma­lig­nizare sau poate arăta că este vorba de un adeno­car­cinom.
În privința cauzelor care stau la baza formării poli­pilor colo­nici, trebuie men­ționat că aceștia sunt mai des întâlniți la persoa­nele cu dietă hipercalorică, bo­gată în lipide și proteine, dar să­racă în fibre alinentare. Totodată, studiile epidemiologice au arătat o corelație directă între fumat și consumul de alcool, cu apariția și dezvoltarea po­li­pilor adeno­matoși colonici. În același timp, vârsta îna­intată reprezintă un alt factor care influen­țează incidența polipi­lor, cu excepția unor sindroame de polipoză familială, manifestă chiar sub 30 de ani. În sfârșit, factorii genetici pot sta la baza apariției polipilor colo­nici, fiind demonstrată incidența crescută la persoa­nele care sunt rude de gradul I ale pacienților cu cancer colorectal.
În ceea ce privește conduita terapeutică, sunt de părere că polipii depistați trebuie rezecați, știut fiind faptul că neoplasmele colorectale se dezvoltă din adenoame preexistente, mai ales la persoanele care au refuzat rezecția (polipectomie). Mai mult (și asta se referă și la faptul că dvs. nu doriți o inter­venție chirurgicală invazivă), în funcție de rezulta­tul investigației și examenului histopatolo­gic, dacă situația riscă să se complice prin afectarea malignă a porțiunii colonice în care s-a depistat polipul ade­nomatos, medicul gastro-enterolog va hotărî dacă e cazul să vă îndrume spre  chirurgul generalist și, ulterior, spre oncolog, sau, dimpo­trivă, vă propune efectuarea de colonoscopii de control ulterioare.
Din punct de vedere naturist, polipii colonici pot beneficia de anumite tratamente, mai ales dacă apar sângerări în scaun, diaree sau constipație, dar și în cazul în care sunt asimptomatici. Maceratul de Obligeană, tinctura de Propolis sau micro­clis­mele cu decoct de Mărul-lupului sunt remedii consacrate în tratamentul polipilor colonici. Totuși, Rostopasca este planta cea mai indicată pentru resorbția polipilor colonici, fiind un remediu vindecător, atât în medicina naturistă, cât și în cea convențională. Rețeta: se prepară un decoct din 4 linguri de rostopască, lăsate la înmuiat 24 de ore, în jumătate de litru de apă rece. Se face o clismă  cu  decoct de rostopască (reîncălzit), cu ajutorul unui irigator, după ce, în prealabil, s-a efectuat o clismă cu apă caldă sau infuzie de Mușețel. Trata­mentul se face încet, în decurs de o oră.
Nu este de neglijat nici beneficiul pe care îl poate aduce uleiul de cocos (2-3 lingurițe pe zi) în profilaxia cancerului colorectal, cunoscute fiind proprietățile sale antitumorale, antimitotice și regeneratoare, la nivelul mucoasei intestinale.
Să auzim numai de bine!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut un remediu pentru hipoacuzie neurosenzorială bilaterală"
(Răspuns pentru Marian S. - Ploiești, F. AS nr. 1292)


Scăderea acuității auditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Hipoacuzia neurosenzorială este provocată de leziuni ale ure­chii interne (organul lui Corti) sau ale căilor neu­rale auditive, și se clasifică în: sen­zorială (cohlea­ră), neurală (re­tro­coh­lea­ră) și neurosenzo­rială.
În cazul pacientului cu hi­poacuzie neurosenzo­rială, aces­ta nu aude vocea șoptită, su­ne­tele ascutițe și înalte sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele pes­te o anumită intensitate îl de­ran­jează. Hipoacuzia neu­ro­sen­zo­rială este însoțită adesea de zgo­mote în urechi (acufene) și ame­țeli (vertij).
Tratamentul surdității neu­rosenzoriale este definit în ra­port cu diversele cauze care îl produc, și rezultatele sunt varia­bile de la caz la caz. În situația dvs., reco­mand administrarea a 10 perfuzii cu: vitaminele B1, B6, Pen­toxifilin/Oxybral, Piracetam, tratament repetat de 2 ori pe an (pentru a preveni agra­varea hipoacuziei). Perfuzia se administrează lent, intra­venos, 20 picături/minut. Se continuă tratamentul cu: Cir­culație Cere­brală Ceai (Gink­go Bilo­ba), Vi­tamax (extract din lăptișor de matcă și gin­seng), Gerovital tablete și Ascolecitină 2 x 1 ta­ble­tă/zi, repetat în 2-3 cure/an.
Tratamentul hipoacuziei neuro­sen­zoriale este dificil și adeseori este nevoie și de protezare au­ditivă.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"La doar 26 de ani, fratele meu a fost diagnosticat cu gonartroză"
(Răspuns pentru ANA-MARIA - Sibiu, F. AS nr. 1291)


După cum îi spune și numele, gonartroza este o afecțiune a genunchiului, caracterizată printr-o de­gradare a cartilajului articular, feno­men asociat de cele mai multe ori cu cracmente (trosnituri), apariția durerii și reducerea mobilității, când pacien­tului îi este dificil, uneori, să urce câteva trepte. Este întâlnită frecvent în rândul persoanelor vârst­nice, dar nu numai, putând apărea chiar și în rândul tinerilor sau sportivilor, în urma unor trau­matisme sau suprasolicitări ale articulațiilor genun­chiului. Reducerea greutății excesive poate avea de asemenea un rol important în menținerea sănătății articulațiilor genunchilor, deoarece surplusul de kilograme poate accelera procesul de degradare a cartilajului. Lăsate netratate, leziunile cartilajului pot duce la modificări ireversibile, forme severe de artroze cu distrugerea completă a cartilajului, freca­rea "os pe os" sau apariția osteofitelor (cio­curi). Este recomandată menținerea greutății cor­porale în limite normale, iar pentru a ușura procesul ­de miș­care, de deplasare, puteți face ședinte de fiziote­rapie sau să reduceți presiunea asupra piciorului afectat, prin folosirea unui baston sau a unor orteze. Pentru a evita numeroasele efecte adverse ce înso­țesc tratamentul cu antiinflamatoare de sinteză, resursele naturale sunt din nou la dispoziția noastră: uleiuri, tincturi, comprimate din plante. Astfel, avem la dispoziție: gheara-diavolului, gheara-mâ­ței, ghimbir, turmeric, salcie, aloe, miere cu scor­țișoară (cu rol esențial în reducerea inflama­ției), glucozamină (a demonstrat în numeroase studii efectul de reducere a progresiei bolii articu­lare). Printr-o formulă inovatoare, Cartimix reunește 8 superingrediente cu rol în protejarea cartilajului articular, menținerea mobilității și reducerea dis­confortului articular. Afecțiunile cronice persistente sunt combătute prin asocierea efectului antiinfla­ma­tor al extractelor vegetale din Celadrin Extract Forte cu rol în refacerea mem­branei sinoviale și lu­brifierea permanentă a arti­culațiilor.
Multă sănătate!