Ultimul dar al Regelui

Ciprian Rus
Regele Mihai a intrat, sâmbătă, în istorie.

Și nu oricum, ci prin Porțile Împărătești, semn că, uneori, viața îndreaptă lucrurile încă de pe lumea aceasta. Cerurile s-au deschis, parcă, în sâm­­băta funeraliilor, iar cânturile cu "Hris­tos a Înviat din morți", spe­ci­fi­ce sluj­belor din prima săptămână de după Sfin­tele Paște, au dat însuflețire sen­timen­tului de dreptate postumă care i se face Regelui. Emo­ția sinceră a oa­me­nilor simpli care și-au arătat, în ultimele zile, dragul față de Rege a reușit să aco­pere cu asupra de măsură corul jalnic al foștilor detractori, cu­prinși, brusc, de pioșenie.
Palatul Regal a fost, preț de câteva zile, scena unui veritabil pelerinaj, iar un gard uriaș din flori albe a cuprins, ca o uriașă îmbrățișare, locul ulti­mu­lui popas pământesc al bătrânului Rege, în drum spre Catedrala de la Curtea de Argeș. Regele Carl Gustaf al Suediei, Marele Duce de Luxemburg, fos­tul Rege Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, prietenul nostru, Charles, Prințul de Wales, și alte capete încoronate au vegheat la catafalcul Re­gelui Mihai, în vreme ce afară, în fața Bibliotecii Centrale Universitare, în jurul statuii ecvestre a lui Carol I, zeci de mii de oameni strigau "Jos co­mu­nis­mul!" și scandau numele Regelui Mihai.
Preambul al slujbei îngerești de la Curtea de Argeș - una dintre cele mai curate și mai impre­sio­nante la care au asistat românii în ultimul secol - în­tregul protocol al funeraliilor din Capitală a fost demn de o mare țară europeană. Toată lumea, de la ar­mată și servicii secrete la autorități și biserică, a fost la înălțime, iar asta le-a dat, încă o dată, oa­me­nilor sentimentul că asistă la un moment cu ade­vărat istoric. Ca un Rege bătrân și bun, Mihai I ne-a mai strâns o dată în jurul său și, într-un moment de epi­fanie națională, ne-a arătat unde am fost cândva și unde am putea fi. În contrast cu hărmălaia co­tidiană, reapropierea de spiritul clasic al regalității a venit ca un balsam social. Ne era atât de dor de nor­ma­li­tate, ne era atât de dor să ne simțim o fa­milie, ne era atât de dor să fim iar la înălțime, în lu­mea bună a Eu­ropei, iar Regele Mihai ne-a dat pri­lejul să simțim toate astea cum rareori am simțit-o în ultimele trei de­cenii. La despărțire, bunul Rege ne-a pus, unii pe alții, în oglinda lacrimilor. Ne-am descoperit cum am putea fi dacă am învăța, măcar acum, în ultimul ceas, ceva din lecția sa de viață.