Vin sărbătorile. Vai de capul stomacului!

Gilda Fildan
STOMACUL

Dacă aveți o tulburare gastrică, nu vă grăbiți să luați pastile. Există rețete tradiționale cu plante și mirodenii capa­bile să restabilească funcționarea normală a stoma­cului. Aceste remedii naturale vă aju­tă la fel de bine sau poate chiar mai bine decât medicamentele alo­pate. De exemplu, pre­para­ți-vă o infuzie din ana­son, fenicul și chimen, în părți egale. Condimentele amintite întăresc stomacul, reglea­ză digestia și pre­vin neplăcerile de la sfârșitul mese­lor: senzația de apăsare dureroasă în zona superioară a abdo­menu­lui, ca și faptul că vă simțiți greoi și apa­tici.
Un leac foarte bun pentru așa-nu­mi­tul "stomac iritabil" este combinația de ulei de mentă și ulei de chi­men. Ca un adevărat "peacemaker gastric", acest amestec de uleiuri produce un efect de stimulare directă a mus­cu­laturii stomacului. Și sucul de car­tofi vă poate fi de folos. Luați atât cât încape într-un păhărel de țuică și țineți-l în gură câteva minute, înghițindu-l apoi puțin câte puțin.

Cura cu mușețel
Celor ce suferă de un disconfort gastric de ori­gine nervoasă li se recomandă o cură cu mușețel. Beți în fiecare seară un sfert de litru de ceai de mu­șețel călduț. După aceea, stați întinși pe spate timp de cinci minute, alte cinci minute pe partea dreaptă, pe urmă pe burtă și în final pe partea stângă. Infuzia de mușețel are o acțiune calmantă asupra mucoasei gastrice.

Surogat de cafea
Persoanele care nu tolerează cafeaua dintr-un motiv sau altul o pot înlocui cu un surogat compus din orz, grâu, cicoare și ghinde uscate și măcinate. Acesta are un gust plăcut și, ceea ce este mai impor­tant, stimulează ficatul și secreția biliară, îmbună­tățind digestia (în primul rând pe aceea a protei­nelor) prin conținutul său de principii amare, acid tanic, inulină, fructoză și maltoză. Surogatul împie­dică inflamarea pereților stomacului și ai intesti­nului, acoperindu-i cu un strat protector și astfel previne una dintre afecțiunile cele mai răspândite în zilele noastre: gastrita. Vitaminele din complexul B, care se găsesc în orz, întăresc nervii și contribuie la o mai bună gestionare a stresului. Licoarea se pre­pară cât se poate de simplu: încălziți un sfert de litru de lapte și amestecați în el două lingurițe cu vârf de pulbere de surogat instant. Îndulciți cu ju­mătate de linguriță de zahăr brun de trestie.

Tumorile n-au nicio șansă
Varza creață oferă stomacului și intestinului protecție împotriva tumorilor. Această legumă cu calități multiple vă furnizează cantități însemnate de vitamina C. În vreme ce vi­ta­mina C din celelalte produse naturale se distruge prin prelucrare termică, ea rămâne intactă în varza creață, chiar și în condiții de fierbere mai în­delungată. Încercați niște sărmă­luțe vegetariene din morcovi, țelină, fasole și ma­zăre, împachetate în frunze de varză creață. Cu pu­țin ulei de măsline, vor fi un răsfăț culinar și o de­lectare pentru stomac.

Când se înfurie stomacul
În perioada sărbătorilor, când se consumă mai mult alcool și mâncărurile sunt mai consistente, se întâmplă deseori să suferiți de arsuri la stomac. Este consecința unei creșteri a acidității gastrice. Iată o rețetă eficientă contra aces­tui inconvenient: beți un pahar de suc de varză. Glutamina conținu­tă în el alcalinizează mediul gastric. Sau mestecați o bucățică de lemn dulce. Ar­surile se pot combate și cu două felii de cartof crud (curățate de coajă) și trei alu­ne. Sau, dacă vă lăsați duși de val și mâncați exagerat de mult, beți zil­nic un sfert de litru de suc de țelină. În­cercați pulberea de ghimbir și, în cazul când nu vă deranjează gustul ei iute, luați câte un vârf de cuțit înainte de fiecare masă.
Dacă arsurile la stomac revin, schimbați-vă pentru o vreme programul meselor. Mâncați de mai multe ori pe zi, micșorând însă porțiile și mestecând fără grabă fiecare îmbucătură. În tot acest timp, evi­tați complet alcoolul. După câteva zile, vă veți simți cu siguranță mai bine.

INTESTINUL

Problemele intestinale apar de cele mai multe ori din cauza alimentației greșite. De exemplu, pon­derea redusă a legumelor și fructelor în hrana dvs., preponderența alimentelor sărace în fibre și a pro­du­selor din făină albă, ca și consumul mare de carne și dulciuri, o lege în perioada Crăciunului, repre­zintă erori care se vor solda cu urmări nedorite. De asemenea, luați în considerare această regulă de aur: bine mestecat, înseamnă pe jumătate digerat. Mas­ticația atentă scutește intestinul de o muncă su­plimentară.

Mai mare decât am crede
Cu o suprafață totală de 150 metri pătrați, intes­tinul este cel mai mare organ din interiorul corpului nostru și reprezintă aproximativ 80% din capacita­tea de autoapărare a organismului. Totodată, el este principalul organ de contact dintre interiorul corpu­lui și mediul înconjurător. Sănătatea noastră depin­de în mare măsură de prezența unei flore intestinale normale și active. Dezechilibrele ei ne fac vulnera­bili la numeroase boli.

Miraculoasele semințe de in
Semințele de in ajută la întreținerea unei flore intestinale sănătoase, formând un mediu care prieș­te de minune bacteriilor probiotice. Și pentru că, așa cum arătam mai sus, 80% din imunitatea noastră provine din intestin, înseamnă că ele ne consoli­dează implicit rezistența la diverse afecțiuni. Con­tribuie și la micșorarea riscului de cancer, prin fap­tul că absorb și transportă afară din intestin o serie de substanțe toxice. Muiate înainte de a fi înghițite, semințele de in lasă în apă o cantitate oarecare de ulei, dar și mucilagii, puse în evidență de ușoara tulburare a apei. Aceste mucilagii se depun ca o pe­liculă pe mucoasele stomacului și intestinului, înde­plinind un dublu rol: de protecție și în același timp de regenerare, de vindecare a eventualelor infla­mații.

Stimulente digestive
Este întotdeauna utilă stimularea digestiei prin consumul anumitor alimente. Printre acestea se nu­mără, alături de semințele de in, și boiaua dulce de ardei, piperul, curry, muștarul, hreanul, supele de legume gătite fără grăsime și lichidele cu gust amă­rui, ca sucul de anghinare.
Și castraveții pot da o mână de ajutor digestiei. Cea mai importantă enzimă prezentă în castraveți este erepsina, care asigură prelucrarea completă a proteinelor ingerate. De aceea, este indicat să mân­cați lângă carne un castravete crud sau o salată de castraveți.

Păhărelul de tărie nu-și prea are rostul
O tărie băută după un meniu copios "ca să se digere mai bine mâncarea" vă creează probabil o stare subiectivă de confort, însă nu impulsionează defel digestia ci, dimpotrivă, o face mai lentă. Băuturile cu un procent ridicat de alcool înce­tinesc mișcările sto­ma­cului, din care cau­ză alimentele vor ră­mâne mai mult timp în tractul digestiv. Mai sănătoasă decât țuica sau votca este o plimbare imediat după masă. Puteți păși puțin și în vârful picioarelor. Aceasta va activa circulația sânge­lui în tot corpul.

Condimentați cu plante și zarzavaturi
Întrebuințați cât mai puțină sare în bucătărie și, în măsura în care este posibil, asezonați-vă mân­cărurile mai degrabă cu zarzavaturi și plante proas­pete: arpagic, pătrunjel, cimbru, năsturel, busuioc etc. Ele nu numai că dau un gust bun preparatelor culinare, dar au și o influență benefică asupra di­gestiei și a sistemului circulator, realizând totodată un aport substanțial de vitamine și minerale. Vă sfă­tuim să le puneți în cratiță abia la sfârșit, întrucât pro­cesul de fierbere ar face să se piardă vitamine prețioase. În bucătăria persoanelor atente la sănăta­tea lor, sarea ar trebui să joace un rol cu totul secun­dar. Rețineți așadar sfatul nostru: condimentați în principal cu verdețuri.

Apărați-vă de salmonella
Pericolul infectării cu această bacterie este deo­sebit de mare mai ales în lunile de vară. Consumați numai ouă foarte proaspete și dați-le deoparte pe cele cu coaja crăpată, chiar dacă este vorba de o simplă fisură. Prăjiți bine omleta și întoarceți ochiu­rile în tigaie pe ambele părți. Ouăle fierte nu trebuie să fie moi, ci tari. În zilele caniculare, este prefe­rabil să renunțați la salata de cartofi cu maioneză, la prăjituri tiramisu, la pudinguri și creme preparate cu ouă crude, ca și la carnea tocată, prăjită doar superficial. Nu mâncați niciodată - și în mod spe­cial în zilele foarte fierbinți - o înghețată care a început deja să se topească sau una care a fost re­con­gelată, după ce s-a topit. Acolo îi place temutei bacterii salmonella să se înmulțească.

PROBLEME DIGESTIVE

Balonările

Chimenul este considerat condimentul care combate cel mai eficient balonările, efectele sale antispastice, de stimulare a digestiei și a poftei de mâncare fiind atestate medical. De Crăciun, popula­ritatea lui bate tot. Semințele de chimen se pun la pâine și prăjituri, de asemenea și la unele legume fierte, cum ar fi cartofii și varza, dar și la varza mu­rată, friptura de porc, rață și gâscă. Se potrivesc per­fect și cu peștele fiert și cârnații. Când aveți cram­pe abdominale și sunteți balonați, vă vor fi de ajutor și două până la patru căni de ceai de chimen băute între mese, precum și o compresă cu ulei de chimen. Încă o rețetă con­tra fla­tulenței, care a trecut cu suc­ces proba timpului: dați într-un clocot două linguri de semințe de mărar într-un sfert de litru de vin alb iar apoi, după ce s-a răcit, strecurați. Ori de câte ori vă chinuie ba­lonările, beți cu înghițituri mici câte 40 mililitri din acest vin.
În asemenea situații sunt indicate îndeosebi masajele abdominale. Topiți în bain-marie două linguri de unt nesărat și, când a devenit fluid, amestecați în el câte jumătate de lin­gu­riță de chimen, fenicul și anason, măcinate fin. Încălziți totul în bain-marie încă zece minute și apoi strecurați printr-un tifon. Cu alifia astfel obținută ungeți-vă abdomenul și țineți-l la căldură.

Fasole, fără inconvenientul gazelor intestinale
Vă place să mâncați fasole, însă nu îndrăzniți, fiindcă după aceea vă balonați de fiecare dată și în intestinul dvs. se formează gaze? Nicio problemă. Nu va trebui să renunțați la acest aliment atât de sănătos. Iată un truc salvator: spălați boabele de fasole și lăsați-le patru ore la muiat în apă fierbinte. Pe urmă aruncați apa în care le-ați muiat și puneți-le la fiert în alta, proaspătă. Nici varza nu vă va pro­voca balonări, dacă o țineți la congelator 24 de ore, înainte de a o mânca. Iar pentru a evita balonările de care se face vinovată ceapa, este suficient s-o in­troduceți pentru doar trei minute într-un castron cu apă răcită cu cuburi de gheață. Apoi o puteți ames­teca liniștiți în salată, fără să vă temeți de "efectele ei secundare".

Diareea

Un procedeu practic și foarte simplu: beți ceai negru. Este o metodă sigură, cu condiția să respec­tați o regulă anume. Pentru ca frunzele de ceai să elibereze în apă substanțele active necesare, ceaiul trebuie să stea la infuzat 15 minute. Poate că băuto­rilor pasionați de ceai li se va părea absurd, dar numai astfel vă puteți ajuta digestia.
O altă posibilitate: pentru o perioadă, beți în fiecare zi câte o sticlă de suc de afine nediluat și ne­îndulcit. Afinele și sucul lor prezintă avantaje dem­ne de luat în seamă. Ele funcționează ca un antibio­tic natural și, după o infecție intestinală, refac mucoasele afectate și elimină bacteriile rămase în intestin. Deseori, diareea este declanșată de admi­nis­trarea unor medica­men­te. Întrebați-vă medicul și căutați în prospectele me­dicamentelor pe care le-ați luat în ultimul timp informații despre posibi­lele lor reacții adverse. Împotriva diareei trebuie să întreprindeți neapărat ceva, căci scaunele moi duc cu ele toți nutrienții din alimente, de care organismul dvs. avea atâta nevoie și pe care abia aștepta să-i valorifice.

Constipația

Adesea, erorile de nutriție sunt cele care dau naștere constipației. Mâncăm prea mult, prea gras, nu avem grijă să ne asigurăm cantitatea necesară de fibre și bem prea puține lichide. Doriți să vă păstrați silueta tinerească pe durata sărbătorilor? Va trebui să vă modificați alimentația pe termen lung și să faceți suficientă mișcare. În meniul dvs. trebuie să se regăsească zilnic legumele și fructele proaspete, ca și produsele din făină integrală. Și măriți consu­mul de lichide! Plimbați-vă zilnic cu bicicleta și mergeți regulat la înot. Ori de câte ori aveți posibi­litatea, profitați de perioadele cu vreme frumoasă pentru ieșiri în natură și drumeții. Faceți gimnastică acasă, fie dimineața, îndată după ce v-ați dat jos din pat, fie mai târziu, în cursul zilei.

Pentru ca mersul la toaletă să nu mai fie un chin
Seara, înainte de culcare, turnați 1/4 litru de apă plată într-un pahar, acoperiți-l și lăsați-l să stea la temperatura camerei până în dimineața următoare. Beți paharul cu apă stătută imediat după ce v-ați trezit, pe stomacul gol. Mai beți timp de câteva zile și 1/2 litru de ceai de salvie, împărțit în 3 porții repartizate pe toată durata zilei. Încercați și un ceai mate: se toarnă 1 cană de apă clocotită peste 2 lingurițe de frunze de mate și se lasă la infuzat 3 minute. Se beau 3 căni pe zi. La o con­stipație rebelă ajută deseori jumătate de pahar de suc de prune. Testați și această rețetă: un pahar de suc de legume sau zeamă de varză acră sau zer cu o lingură de pătrunjel, arpacaș, năsturel, ceapă sau usturoi, băut dimineța pe nemâncate.
Încă o metodă de combătut constipația: puneți la muiat seara 5 prune uscate într-o cană cu apă căl­duță, acoperiți-le și lăsați-le la temperatura camerei toată noaptea. Dimineața mestecați bine prunele muiate și apoi beți apa, care acum va avea o aromă plăcută de fructe. Sau mâncați dimineața, pe stoma­cul gol, un iaurt probiotic combinat cu o lingură de tărâțe de grâu. Iată și un leac de pe vremea străbu­nicilor noastre: muiați de seara o lingură de semințe de in în 1/4 litru de apă călduță, iar dimineața meste­cați cu grijă semințele umflate și beți apa în care au stat peste noapte.
Ca și tărâțele, semințele de in fac parte din categoria acelor alimente care își mă­resc volumul în intestin, motiv pentru care sunt recomandate frecvent ca remediu împotriva constipației. Ele au avan­tajul de a nu fi asimilate de orga­nism, ceea ce exclude din start riscul unor efecte secundare. Re­zul­tatele se vor vedea abia după câteva zile. Pentru ca procedura să aibă suc­ces, este neapărat necesar să spo­riți consumul de lichide, căci altfel semințele înghițite nu se pot umfla.
Și încă o sugestie: de mai multe ori pe zi, întin­deți-vă pe podea și masați-vă blând abdomenul cu ambele mâini. Sau, stând așezați pe un scaun, ma­sați coloana vertebrală și mușchii spatelui pornind de jos, de la coccis, cu amândouă mâinile la stânga și la dreapta.

Prosoape roșii la baie
Sună ciudat, totuși o fărâmă de ade­văr există în această poveste: culoarea roșie îi ajută pe unii să com­bată constipația. Fenomenul devine credibil, dacă ne gândim la faptul că, sub influența acestei culori, crește frecvența pulsului, se activează circulația și este stimulat meta­bolismul. Se spune de aseme­nea că lenjeria de pat colorată în roșu ar înviora libidoul. Pe de altă parte însă, ea are dez­avantajul de a perturba som­nul.

Hemoroizii

O consecință frecventă a constipației o reprezin­tă apariția hemoroizilor - o afecțiune extrem de neplăcută și dureroasă, de care suferă mai mulți oameni decât ne-am închipui. Aici sunt valabile, în principiu, aceleași rețete și reguli cu care vă ajutați contra constipației: mâncați alimente bogate în fibre, adică produse din făină integrală, multe fructe și legume (crude sau preparate dietetic) și beți între doi și trei litri de apă plată sau medicinală pe zi. Excesul de dulciuri favorizează constipația, agra­vând astfel hemoroizii.

Igienă și răbdare
Nu vă grăbiți, când mergeți la toaletă. Presând și forțând, vă stresați rectul, și hemoroizii se vor in­flama suplimentar. După ce ați avut scaunul, nu în­trebuințați o hârtie igienică aspră, ci una delicată, preferabil cu mai multe straturi, iar la sfârșit, una umezită. Igiena este deosebit de importantă în aceas­tă situație.
Vă mai putem face câteva sugestii în încheiere. * Beți zilnic 1/4 litru de suc de mere nediluat. * Ca te­rapie externă, sunt foarte utile băile de șezut cu 3 litri de infuzie de coada calului sau decoct preparat din scoarță de stejar. Se recomandă și compresele fier­binți cu un ceai de coada șoricelului, ca și aburii de mușețel - de 2 ori pe zi. Pentru calmarea dure­rilor, aplicați local o alifie de gălbenele amestecată cu miere.
Medicina modernă a descoperit un aliat natural prețios în lupta împotriva hemoroizilor: hamamelis, o străveche plantă medicinală provenită din India. Studii recente au arătat că ea produce într-un timp scurt efecte nu numai foarte bune, ci și durabile. De­ja în a treia zi s-au constatat ameliorări vizibile ale unor simptome ca durerile, usturimile și senzația de mâncărime, iar inflamația s-a retras. În farmacii se găsesc supozitoare și unguente cu extract de ha­ma­melis.
Hemoroizii sunt o afecțiune pe care suferinzii se jenează s-o mărturisească. Cu toate acestea, nu ezi­tați să vă prezentați la medic. El este singurul în mă­sură să aprecieze cât de gravă este situația și dacă nu trebuie luate cumva și alte măsuri.