Finalistele "Vocii României" în fața publicului bucureștean - Careul premiantelor

Dana Ene
- 2018 debutează cu pași timizi pe scena muzicală românească. Marile evenimente ale anului se mai lasă puțin așteptate, însă muzica bună nu va lipsi până atunci din cluburi sau sălile de concerte -

Primul eveniment muzical al anului ce abia a-nceput are un caracter democratic și popular: cele patru finaliste ale ediției a VII-a a concursului "Vocea României" de la PRO TV vor cânta alături, la "Berăria H" din București. Nu e "Covent Garden", dar e un loc "fierbinte", iubit mai ales de adolescenți. Ordinea intrării în sce­nă res­pectă clasamentul concursului de la PRO TV: Câș­ti­gătoarea ediției din 2017, Ana Muntea­nu, va cân­ta alături de următoarele clasate: Zsu­zsa­na Cer­veni, Andrada Crețu și Meriam Jane. Chiar dacă n-au trecut decât două luni de când le-ați admirat pe micul ecran, le reluăm povestea pe scurt.

ANA MUNTEANU
"Vă mulțumesc pentru primul meu milion de vizualizări"


Este basarabeancă, născută în Hân­cești, dar locuiește în Chișinău. A moș­te­nit talentul muzical din familie. A stu­diat canto cinci ani la Școala Populară de Arte din Chișinău și acum este elevă a Liceului de Muzică "Ci­prian Porum­bescu", din capitala Re­pu­blicii Mol­do­va. Ana studiază xi­lo­fonul, tobele și pia­nul, și spune că muzica este viața ei. Nu are niciun dubiu asu­pra a "ce-o să facă atunci când va crește mare". ?și dorea să devi­nă cântăreață de la o vârstă frage­dă, așa că a parti­cipat la nu­me­­roa­se concursuri mu­zicale pentru copii și tinere ta­lente, pe care adesea le-a câș­tigat. A obținut Me­da­lia de Aur la "Jocurile Delfice", din Rusia (2012), premiul I la Festivalul "Două inimi gemene" din Chișinău (2014) - Premiul I la festivalul "Mărul de Aur" din Chișinău (2014) și locul I la spectacolul "Moldova are Talent", tot în 2014, pe când avea doar 13 ani. Extrem de fericit de succesul Anei la concursul "Vocea României" a fost și antrenorul ei, Smiley, care a ajutat-o să-și lanseze și primul ei single, in­titulat "Măști". "Le mulțumesc tuturor oamenilor care au avut încredere în vocea Anei și tuturor ce­lor care au votat-o. Puteți găsi deja prima ei piesă, «Măști», pe internet. ... E prima piesă dintr-o, sper eu, carieră strălucită".
Melodia Anei s-a bucurat de un succes nebun pe internet. "Vă mulțumesc pentru primul meu milion de vizualizări, la primul meu single, «Măști»! Le mulțumesc celor care au creat această piesă minunată, dar și celor care au susținut-o!", scria tânăra solistă pe pagina ei de Facebook. Dar marea bucurie a Anei de după câștigarea concur­sului "Vocea României" a fost ușor umbrită de un mare val de critici, primite în urma unei decizii mai puțin inspirate, aceea de a accepta o diplomă de la con­troversatul preșe­dinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. "Domnul Președinte Igor Do­don este pri­ma și unica persoană de stat din Republica Moldova, care m-a a­pre­ciat pen­tru succesul obținut la «Vo­cea României»! Singura mea «politică» este dragostea pentru muzică! Nu transformați orice eve­niment în politică!", declara ea, justificând gestul acceptării diplo­mei.

MERIAM JANE NDUBUISI
"În România am cunoscut o mulțime de oameni deschiși la minte"


Finalistă, și ea, a concursului "Vocea Româ­niei", "eleva" lui Tudor Chirilă s-a clasat pe locul doi, deși vocea ei absolut extraordinară ar fi meritat, poate, locul întâi... În vârstă de 26 de ani, născută în Nigeria, după o viață de sărăcie și umilință, Jane a ajuns în Italia, de unde a venit ca să participe la "Vo­cea României". Muzica este cea care a salvat-o pe tânăra nigeriană și a ajutat-o să treacă peste toate greutățile vieții. Abandonată mai întâi de tată, și apoi de mamă, Jane își crește de una singură fratele mai mic, încă de la vârsta de 15 ani. Pe durata con­cur­sului, Jane s-a îndrăgostit de țara noastră, pe care o simte deja ca pe o alternativă de țară adop­tivă. "Aici am cunoscut o mulțime de oameni des­chiși la minte pentru care nu contează culoarea pielii sau rasa", declara într-un interviu.
Aflată sub "aripa" lui Tudor Chi­rilă, Jane va face, cu siguranță, o ca­rieră mu­zicală pe măsura vocii ei.
Zsuzsana Cerveni s-a clasat pe locul trei în preferințele românilor care au vo­tat "Vocea României". Ele­va Loredanei Gro­za are 18 ani, este din București și stu­diază la Colegiul de Artă "Dinu Li­patti", secția canto clasic. A început să ia primele lecții de pian pe când avea 3 ani, iar la 4 ani susținea deja concerte. Vocea și-a des­coperit-o abia în clasa a V-a. Zsu­zsana are ambiții mari și dorește să-și continue studiile în Marea Britanie, vi­sând să lucreze cu soliștii trupelor White­snake, Led Zeppelin și cu alți mari artiști.
Andrada Crețu - distinsă cu men­țiune la "Vocea României" de anul aces­ta, eleva lui Adi Despot este, și ea, ado­les­centă. E dunăreancă, s-a născut în Dro­beta Turnu-Severin și are 17 ani. Pă­rinții au fost cei care i-au re­marcat ta­lentul muzical și au înscris-o de mică la Școala de Arte, secțiunea canto. Andrada studia­ză chitara bas și cântă într-o trupă româno-sârbă, unde este mezina formației. "Ai bucurie și lumină în glas. Ai bucurie și lumină în zâmbet. ?mi place totul la tine", i-a declarat Despot după ce a auzit-o cân­tând pentru prima oară. Și au făcut echipă bună, chiar dacă nu au câștigat trofeul concursului. Ca dovadă a aprecierii lui, Adi Despot a invitat-o să cânte alături de el și de Vița de Vie, în Club Expirat, pe 28 decembrie. Mai mult ca sigur că vor colabora și de acum înainte.
Concertul celor patru finaliste de la "Vocea României" va avea loc sâmbătă, pe 20 ianuarie, în "Beraria H" din Capitală, unde vor încerca să arate că au meritat din plin susținerea și voturile publi­cului. Bilete pentru concert găsiți în rețeaua Iabilet și au prețuri cuprinse între 20 și 45 lei.