Când vine iarna...

Iulia Vlad
Vine?

Nu vine? Ni s-au lungit urechile de când așteptăm un fulg, un pic de ninsoare, miros de omăt, ceva... Dar deși semnele iernii întârzie, vremea rece s-a instalat deja, și avem din belșug vânt, ceață și umezeală. Destule amenințări pen­tru ca pielea obrazului să aibă de su­ferit, chiar și fără priveliștile îngro­pate în zăpadă (veni-vor, oare, când­va?). În spațiul care urmează, ne fa­cem ecoul specialiș­tilor în cosmetică, pe care frumusețea femei­lor nu îi lasă indiferenți. Iată câteva sfaturi sim­ple menite să ne apere obrazul de vremea rece și umedă a acestui mo­horât început de iarnă.
* Când faceți duș, evitați apa prea caldă și săpunul, care curăță prea puternic și „ucid" lipidele din piele, făcând-o și mai uscată. Preferați apa ușor călduță și alegeți săpun cu glicerină vegetală, sau cu extract de ovăz și pH neutru.
* După baie, nu frecați pielea cu prosopul, ci tamponați-o ușor. Când corpul este încă umed, aplicați o emulsie corporală, sau puțin ulei de migdale sau de măsline, pentru a reface stratul protector al pielii.
* Acum este momentul să spri­jiniți frumusețea și din interior: urmați o cură intensivă de vitami­nizare, cu sucuri de fructe și legume, drojdie de bere, ulei și ceai de cătină, lăptișor de matcă, miere amestecată cu polen și propolis. Să nu lipsească nici vitamina A, cea mai pu­ternică armă împotriva pielii us­cate. O putem lua sub formă de gelule, de la farmacie, sau din surse naturale: fructe și legume de culoare portocalie - morcovi, ardei, caise, roșii; legume cu frunze verzi, ficat, ouă, unt, lactate nedegresate.
* Pentru hidratarea intensă a pielii puteți utiliza comprese cu infuzie de măceșe, cătină, nalbă și cimbru. (Peste 2 linguri de plantă uscată și mărunțită se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă, se lasă o jumătate de oră, apoi se strecoară.) Se înmoaie comprese din tifon în infuzia călduță, se storc și se aplică pe frunte, obraji, nas, gât și decolteu. Le lăsați 15 minute, apoi aplicați crema obișnuită. Au efect mai ales în cazul tenului veștejit, îmbătrânit.
* Protejați-vă tenul cu cremă nutritivă de zi cu multivitamine. Tenul sen­sibil și cel uscat au nevoie de o cremă semigrasă. Pentru a vă proteja buzele, ungeți-le de mai multe ori pe zi cu un strat subțire de unt, smântână sau miere.
* Împotriva uscării pielii, a congestiei și în­roșirii cauzate de frig, de mare efi­ciență sunt compresele aplicate pe ochi, cu infuzie de tei, apă minerală sau apă de tărâțe (o lingură de tărâțe se lasă într-un pahar cu apă o noapte, apoi se strecoară).
* Și mâinile au nevoie de pro­tecție. Ungeți-le cu glicerină și aplicați periodic măști nutritive și regenerante, cu ulei de măsline sau ulei de parafină. În cazul în care pielea este crăpată, spălați-vă mâinile cu apă caldă, fără săpun, și aplicați o cremă de mâini care să conțină alantoină, care are acțiune cicatri­zantă.