Urgența urgențelor

Andrei Cheran
- Nu toate simptomele care la prima vedere par grave ne pun viața în pericol. Unele dintre ele pot să aștepte o consultație făcută de un medic de familie. În schimb, altele pot să ducă la complicații foarte grave, dacă nu sunt tratate imediat. În cazul lor, trebuie chemată "salvarea". Iată câteva indicii pentru a face diferența între zece situații care ne îngri­jorează -

1. Dificultate bruscă de a mișca brațul
Dacă este însoțită și de dificultăți de vorbire, poate fi vorba despre un accident cerebral. Acesta este unul dintre coșmarurile medicilor de urgență. Accidentele cerebrale sunt prima cauză de handi­cap și de moarte. Ele reprezintă aproximativ 20% din totalul deceselor înregistrate într-un an. Sunt provocate fie de obturarea unei artere a creierului cu un cheag de sânge, fie prin ruperea unui vas sanguin. Acest accident provoacă moartea neuro­nilor în zona care nu mai este irigată. Astfel mor peste 200 de milioane de neuroni în fiecare minut, de la începutul simptomelor. De unde și nevoia de tratament urgent.
Sugestii: Notați simptomele și ora exactă a apariției lor. * Strângeți toate rețetele și analizele pacientului, dacă există. * Lăsați persoana respec­tivă să stea întinsă, cu o pernă sub cap, până la ve­ni­rea medicului.
Ce e de făcut? Chemați salvarea.

2. O durere violentă în piept
Dacă este foarte bruscă, iar persoana respectivă are senzația că o bară de fier îi comprimă pieptul, este fără îndoială vorba despre un infarct, o altă obsesie a doctorilor de la urgență. Mai ales dacă durerea ira­diază în maxilar, brațe sau în mâini. Ucigând aproximativ 20% dintre victime, infarctul de mio­card (mușchiul cardiac) apare după înfundarea uneia dintre artere cu un cheag de sânge sau o placă de colesterol. Accidentul duce la dis­tru­gerea unei părți mai mari sau mai mici din muș­chiul cardiac.
Sugestii: În așteptarea salvării, persoana respectivă trebuie să evite orice fel de efort și este bine să i se administreze între 250-500 mg de aspi­rină. * În caz de stop cardiac, trebuie utilizat un de­fibrilator, dacă este la îndemână. Dacă nu, este nevoie de un masaj cardiac și de respirație gură la gură. * Ele trebuie să dureze 10 secunde.
Ce e de făcut? Chemați urgent salvarea.

3. Greutăți mari la respirat
Dacă nu este legat de un efort sau o sperietură pu­ternică, acest lucru poate reflec­ta mai multe situații ce necesită inter­venția de urgență a medicilor.
O embolie pulmonară (obtu­ra­rea unei artere a plămâ­nilor) ce are ca rezultat între 10 și 20% de­cese.
O criză puternică de astm; este manifestarea cea mai seve­ră a astmului, o maladie ce vi­zea­ză între 5 și 7% din populație.
O bronșiolită severă la un copil. Ea se deo­sebește de bronșiolita simplă printr-o puternică jenă de a respira, o tuse agresivă și șuierături.
Sugestii: Dacă persoana se simte rău, trebuie împiedicată să se miște. * Dacă este vorba despre o criză de astm, trebuie respectată poziția aleasă în mod spontan de către pacient. Așa respiră cel mai bine.
Ce e de făcut? Chemați salvarea.

4. Cădere urmată de un traumatism
Survenind mai ales la copiii mici și la persoa­nele în vârstă, căderile sunt, în marea lor majori­tate, puțin grave. Dar atenție, dacă sunt urmate de dureri: poate fi semn de fractură osoasă, ceea ce reprezintă 40% dintre leziunile legate de o cădere la persoanele în vârstă. Atenție mai ales la căderile în cap, urmate de o somnolență anormală, confuzie, tulburări de echilibru, o privire absentă sau vomitat în mod repetat, lucruri ce pot proveni dintr-un traumatism cranian.
Sugestii: dacă este vorba despre o cădere în cap fără semne îngrijorătoare, persoana respectivă trebuie supravegheată, totuși, 24 de ore, pentru a verifica dacă totul este bine. * În cursul nopții, ea trebuie trezită din 3 în 3 ore, pentru a se verifica dacă este lucidă și poate răspunde la întrebări simple.
Ce e de făcut? Se cheamă salvarea, dacă e vorba de un traumatism cranian sau se bănuiește o fractură.

5. Durere puternică de stomac
De cele mai multe ori, este vorba despre tulbu­rări digestive benigne, ce reprezintă 40% dintre cauzele consultațiilor. Dar există și excepții.
Dacă durerea apare brusc, noaptea sau dimi­neața devreme, poate fi vorba despre o colică nefri­tică (obstrucția căilor urinare cu un calcul biliar) Ea atinge cam 10% din populație. Da­că este foarte intensă și este si­tuată în partea de jos a abdome­nului, la femei ea poate fi provocată de ruperea unui chist ovarian.
Dacă este localizată în partea din dreapta jos a abdomenului, însoțită de o febră moderată (37-38 de grade) și uneori de dureri de cap, poate fi vorba despre o apendicită. Atenție, ea poate să apară la orice vârstă și trebuie chemat de urgență medicul.
Sugestii: Așteptând avizul medicului, dure­rea poate fi calmată cu o pastilă de scobutil și una de papaverină. * Dacă febra depășește 39°C, se iau 1000 mg paracetamol.
Ce e de făcut? Se cheamă medicul de fami­lie, dacă se bănuiește o criză nefritică. * Se cheamă salvarea, dacă simptomele anunță o criză de apen­dicită.

6. Pierderea cunoștinței
Dacă nu există alte simptome, ceea ce se întâm­plă frecvent, poate fi vorba despre o simplă stare de amețeală datorate unei emoții puternice, căldurii sau unei schimbări bruște de poziție. Uneori, îna­intea ei apar transpirații abundente, paloare, ame­țeli.
Dacă această pierdere de cunoștință s-a produs fără niciun semn premergător, poate fi vorba despre o sincopă de origine cardiacă, o urgență absolută datorată unei tulburări de ritm. Destul de frecventă la persoanele în vârstă, ea este responsabilă pentru 10% din căderile grave.
Sugestii: În caz de rău mo­derat, răcoriți persoana folosind un șervețel umed. * Dacă nu își revine, verificați-i respirația. * Dacă nu mai respiră sau începe să se sufoce, întindeți-o pe jos și ridicați-i picioarele. Dacă este posibil, practicați un masaj cardiac.
Ce e de făcut? Dacă persoana nu-și recapătă cunoștința, chemați salvarea!

7. Criză bruscă, însoțită de mișcări convulsive
De multe ori este vorba despre o criză de epi­lep­sie. Datorată unor descărcări de influx nervos în creier, această afecțiune vizează între 0,6 și 0,7% din populație. Ea atinge în primul rând copiii, ado­lescenții și persoanele în vârstă. În general, criza nu durează decât câteva minute. Dar în unele ca­zuri, ea se poate prelungi peste o jumătate de oră și se poate repeta de mai multe ori, fără ca pa­cientul să devină conștient. În acest caz pot să apară leziuni neurologice, ba chiar decesul. Tre­buie chemat de urgență doctorul.
Sugestii: Notați ora începerii crizei. * Luați toate obictele din jurul pacientului, pentru a nu se răni. * Puneți-i o pernă sau o haină sub cap pentru a-l proteja. * Nu îl atingeți încercând să limitați con­vulsiile sau să îl ajutați să respire. Vorbiți-i pentru a-i da încredere înainte de a ajunge medicul.
Ce e de făcut? Chemați salvarea!

8. Înghițirea unui obiect sau a unui lichid periculos
Nu trebuie să vă îngrijorați dacă este vorba despre un obiect mic și acesta nu a intrat pe căile respiratorii. Dar este cu totul altceva dacă intră pe trahee sau este tăios. La fel de gravă este și în­ghițirea accidentală a unui produs domestic, cum ar fi un detergent, urmată de arsuri ale gurii, stări de rău, dificultăți de a respira sau o salivație ex­cesivă.
Sugestii:
* În cazul înghițirii unui obiect. Dacă per­soana se sufocă, trebuie încurajată să tușească, pentru a expulza obiectul. * Dacă nu este suficient, bateți-o peste spate de cinci ori. * Ca ultimă soluție, folosiți metoda Heimlich, ce constă în expulzarea obiectului printr-o bruscă compresie a toracelui.
* În cazul ingerării unui produs toxic. Nu trebuie să îi dați nimic să bea sau să mănânce persoanei respective și nu încercați să o faceți să vomite.
Ce e de făcut? Chemați salvarea, dacă situa­ția pare gravă.

Femeia gravidă sau aflată la începutul sarcinii

9. Dureri de burtă și sângerări ușoare
Dacă aceste lucruri se produc între a 2-a și a 7-a săptămână de amenoree (oprirea ciclului), iar sângerările vaginale sunt de culoare neagră și puțin abundente, pot anunța o sarcină extrauterină. Din fericire destul de rară (doar 2% din cazuri), ea poate duce totuși la o hemoragie mortală.
Sugestii: În caz de hemoragie, întin­deți persoana respectivă pe jos și ridicați-i picioa­rele.
Ce e de făcut? Dacă nu sunt semne de hemo­ragie internă, pierdere de cunoștință, chemați medi­cul de familie. Dacă semnele există, chemați sal­varea.

10. Sângerări abundente
Dacă sângerările sunt la fel de abundente ca ciclul și ele apar în primele trei luni de sarcină, înso­țite de dureri, probabil că este vorba despre o sarcină extrauterină. Din nefericire destul de întâlnită (între 15 și 20% din cazuri), ea poate fi consecința unei malformații a fetusului sau a unei infecții uterine.
Sugestii: În așteptarea unui aviz medical, se iau două calmante ușoare.
Ce e de făcut? Trebuie consultat de urgență gi­ne­cologul.