Sfaturi pentru un cord record

Gilda Fildan
Sistemul circulator

* Nu vă despărțiți de Păducel - Pentru problemele de circulație există o plantă de leac - și anume păducelul. El conține principii active care îmbunătățesc funcționarea ini­mii, întăresc vasele co­ronariene și stabilizează sistemul circulator. Și atunci când suntem extenuați și lipsiți de putere, păducelul ne va revigora. Poate fi administrat sub formă de ceai, tinctură sau me­dicamente care includ în formula lor extracte de pă­ducel.
* Și piersicile întăresc vasele de sânge, reduc o tensiune arterială prea ridicată și, în același timp, combat constipația. Iată acum o veste bună pentru amatorii de bere: un pahar băut pe zi (însă nu mai multe!) poate întări inima și aparatul circulator. În plus, curăță și căile urinare.
* Un grepfruit pentru mai multă forță - Dacă vremea nestatornică vă creează probleme circula­torii, aflați că există un remediu natural care vă poate ajuta. Beți zilnic câte un pahar cu suc de grepfruit, care vă pune la dispoziție numeroase sub­stanțe ce protejează inima și chiar micșorează riscul unui eventual infarct. Ele se găsesc în canti­tate maximă în grepfruitul roșu. Dar atenție: în cazul când luați medicamente pentru tratarea hiper­tensiunii sau a inimii, trebuie să știți că sucul acri­șor al cestui fruct va bloca metabolizarea prepara­telor farmaceutice. În consecință, va ajunge în sân­ge o doză mai mare de substanță activă, astfel încât efectul preparatelor va fi mai puternic decât s-a dorit.
* O perie contra frigului - Nu numai schimbările rapide ale vremii ne fac dificultăți, ci și temperaturile scă­zute. Iarna, mulți oameni au mâinile în permanență reci. Cauza o consti­tuie tulburările circulației periferice, pen­tru care va trebui să cereți sfatul unui medic. Însă încercați mai întâi cu băi calde la mâini și masaje. Pro­cura­ți-vă o perie confecționată din fire de păr natural și întrebuințați-o pentru a vă masa mâinile și labele picioarelor. Astfel vă activați microcirculația. De aseme­nea, membrele reci se pot masa și cu mâinile goale. Important este să exe­cutați mișcări circulare și de frământare suficient de energice.

Tensiunea arterială

Măsurați-vă tensiunea periodic, deoarece riscul de hipertensiune crește odată cu înaintarea în vâr­stă. Până la 35 de ani, suferă de această afecțiune cam un om din zece, iar începând de la 65, unul din patru. Și numai jumătate din ei știu că sunt bolnavi. Ten­siunea mărită este o cauză frecventă a infarc­tului miocardic, care ucide un număr tot mai mare de oameni. Deși riscul de declanșare a unui infarct poate fi redus la minimum prin câteva modificări simple ale stilului de viață. Lăsați-vă de fumat, scă­pați de kilogramele de prisos, tratați-vă hiperten­siunea, coborâți nivelul colesterolului, faceți mai multă mișcare, nu mâncați lucruri care vă îngreu­nează stomacul, evitați stresul psihic, efortul pre­lungit și schimbările bruște de temperatură.
* Falsele dureri cardiace - Dacă nu sunteți cardiaci și totuși simțiți pe neașteptate dureri în zona inimii, ieșiți mai întâi la aer și încercați să faceți acolo câteva exerciții de respirație. Este po­sibil ca o respirație anormală, accelerată, să vă fi provocat dureri în piept, care se aseamănă foarte mult cu durerile cardiace veritabile.
* Două căni de ceai de lavandă - Când tensiunea dvs. începe să crească sau deja a atins un nivel prea ridicat, aveți șanse s-o temperați cu două căni de ceai de lavandă pe zi. Pe lângă aceasta, faceți săptămânal două băi, amestecând în apa din cadă 4 litri de infuzie de lavandă. Și perele pot reduce valorile mărite ale tensiunii arteriale, întru­cât conțin toate vitaminele complexului B și o can­titate însemnată de minerale. De aceea, pacien­ților hipertensivi li se recomandă adesea să-și fixeze o zi pe săptămână în care să mănânce între jumătate de kilogram și două kilograme de pere.
* Planta celților: Vâscul și-a cucerit de multă vreme un loc binemeritat în fitoterapie, ca remediu eficace în combaterea diverselor probleme legate de tensiune. Administrată sub formă de ceai, planta de vâsc - rămurele și frunze - re­echilibrează ten­siu­nea arteria­lă. Și fructele deshidratate, ba­nanele, lintea, fasolea uscată, se­mințele de floarea-soarelui contribuie la scăderea tensiunii. Secretul tuturor acestor ali­mente stă în conținutul lor bogat de pota­siu. Mân­cați mai des și câte un macrou la cuptor. Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește coboară, la rândul lor, nivelul tensiunii.
* Ulei de măsline și cartofi fierți. Pro­cedați ca italienii: înainte de masă, înmuiați o bucată de pâine albă în ulei de măsline presat la rece ori pre­pa­rați-vă salata cu același ulei. Se gă­sește în el un polifenol numit oleuropeină, care dilată vasele și fluidizează sângele. Astfel, uleiul de măsline vă asigură protecție și împotriva infarctului. De asemenea, hipertensivii ar trebui să-și introducă regulat în meniu car­tofi fierți în coajă. Aceștia înlo­cuiesc cu succes medicația, acolo unde este vorba doar de o creștere ușoară a tensiunii, iar dacă valorile sunt deja mari, ei vor fi oricum de folos, ca adjuvant pe lângă trata­mentul alopat.
* Pentru hipotensivi: cafea. E­xis­tă și persoane care au tensiunea arte­rială sub limita normală, în special dimi­neața și la schimbările de vreme. Cu condiția să nu creeze probleme, aceasta nu se consideră însă a fi o boală, ci mai degrabă un no­roc, fiindcă oamenii cu tensiune scăzută au de obicei o durată de viață prelungită peste medie. Principala măsură terapeu­tică de luat la tensiunea scăzută constă într-un program de antrenament intensiv pentru aparatul circulator: dușuri alterna­tive calde și reci, călcarea apei și jeturi după me­toda Kneipp, gimnastică res­piratorie, activitate spor­tivă permanentă (sportul ideal fiind înotul). Este necesar să dormiți suficient și să aveți un somn odihnitor. Alte remedii la înde­mână și - de ce să nu recunoaștem? - foarte plăcute sunt o ceaș­că de cafea sau jumătate de pahar de șampanie.
* În formă, încă de dimineață - Dacă aveți probleme de circulație dimineața, beți o cană sau două de ceai de rozmarin. Sau, după ce v-ați dat jos din pat, înmuiați o lavetă în apă rece, stoarceți-o puțin și frecați-vă brațele cu ea. Începeți de la dosul palmei drepte, urcați până la umăr și reveniți în jos pe fața internă a brațului. Pe urmă faceți același lucru cu brațul stâng. Apoi încă cinci minute de gimnastică și veți fi din nou în formă. Mai în­tâi, alergați pe loc. După aceea, faceți câte­va genu­flexiuni, iar la sfârșit balansați-vă încolo și încoace pe vârfurile picioarelor.

Vasele de sânge

Ca să rămânem sănătoși și plini de vita­litate, ar trebui să avem grijă de cali­tatea sângelui nostru. Pentru aceasta este ne­voie să ne asigurăm un aport suficient de fier, să menținem fluiditatea sângelui și să facem con­secvent mișcare. Astfel putem preveni o atero­scleroză prematură, ca și trombozele și infarctul.
Așadar, ce ar trebui să se regăsească în meniul dvs.? Fierul vi-l furnizează produsele din făină integrală, merele, pătrunjelul, arpagicul, fasolea uscată și meiul. Mâncați, de exemplu, o felie de pâi­ne din făină integrală, unsă cu puțin unt și un pumn de arpagic tăiat mărunt, sau o budincă de mei cu mere.
* Pentru a vă păstra sângele fluid, trebuie să beți multe lichide, preferabil apă plată și ceaiuri de plante. Minimum doi litri pe zi. Și ceaiul verde are un efect pozitiv asupra sângelui. Mâncați usturoi, deoarece și el subțiază sângele și ajută vasele să ră­mână elastice. Dacă nu puteți suferi gustul ustu­roiului, apelați la preparatele cu usturoi. Se iau câte două capsule de trei ori pe zi.
* Sănătos pentru sân­­ge este și peștele. Pre­­parați mai des so­mon, macrou și he­ringi. Îi puteți consu­ma cu ardei iuți sau ciu­perci shiitake, de­oa­rece substanțele con­ți­nute în ele activează microcirculația.
* Pentru întărirea ve­nelor - Când aveți picioarele obosite și dureroase, după o zi caniculară, turnați șapte litri de apă călduță într-o găleată și dizolvați în ea un pumn de sare grunjoasă. Faceți o baie la pi­cioare, de numai zece minute, iar după aceea, stimulați-vă circulația locală cu un masaj executat cu peria și apoi ungeți-vă picioarele cu ulei de măs­line.