Muzică de topit gerul: VAMA și TIMPURI NOI

Dana Ene
- Pentru sfârșitul lui ianuarie, o lună în care iarna a uitat să trimită zăpadă, scoțând la înaintare doar gerul, vă recomandăm două concerte rock menite să vă încălzească până la punctul de fierbere -

Un simbol al rock-ului românesc:
TIMPURI NOI


De mai bine de 30 de ani, membrii formației bucureștene aduc bucurie în inimile fanilor, care le apreciază mesajul puternic, inteligent și acid.
Înființată la începutul anului 1980, trupa a fost o bună bucată de vreme interzisă, căci versurile și subiectele abordate nu erau pe placul regimului. Abia în anii '90 s-au lansat de­finitiv în lumina reflectoarelor. Primul disc, intitulat chiar Tim­puri Noi, l-au lansat în 1992. Ur­mează apoi o perioadă exce­lentă pentru ei, cu Adrian Pleș­ca - Ar­tanu în postura de solist. Urmă­toa­rele discuri scoase pe piață, "Unplugged" (1992), "De re­giu­ne superior" (1995) și "Bas­ca abundenței" (1998), au urcat ver­tiginos în topurile din Româ­nia, la fel ca și nu­mă­rul fanilor, tot mai mulți la fie­care concert.
Pe nepusă masă, în 2001, deși se afla în plină glorie, for­mația Timpuri Noi se desfiin­țează și, timp de trei ani, mem­brii ei o apucă fiecare pe pro­priul drum. Se reunesc pe scenă în 2004, dar de acum încolo își vor schimba mai mereu compo­nența grupului, cu excepția lui Dan Iliescu, liantul formației, primul ei compozitor și chitarist. Dan este autorul hiturilor pe care publicul le știe atât de bine: Stere, Tanța, Adeline, Luca, Helga, Bordelul Mov, Catran, Nato, Tata... și lista continuă.
Artanu s-a alăturat și el formației, scoțând ală­turi de Timpuri Noi trei discuri: "Basca abun­denței" (1998), "Lucky Nights Unplugged" (2000) și "Back in Business" (2006). A mai cântat alături de trupa care l-a făcut celebru până la finele lui 2009, când a abandonat-o în favoarea propriei lui formații, Partizan.
Din 2011, Dan Iliescu și-a asumat și rolul de so­list, continuându-și visul muzical. ?n 2012, Timpuri Noi a apărut pe piață cu albumul numărul 7, "Deschide-ți mintea!", me­lodiile fiind compuse și inter­pre­tate chiar de el. Discul nu s-a mai bucurat de succesul răsunător de altădată, însă fanii adevărați le-au rămas alături.
În prezent, Timpuri Noi este alcă­tuită din: Dan Iliescu (voce, chitară), Felician Sfura (tobe) și Alexandru Vascan (bas). Formația e pregătită să pornească cu dreptul în noul an: "Hai să dăm mână cu mână/ Ro­ckerii de limbă româ­nă", scriau ei pe pagina lor de facebook - un fel de în­demn, anti­ci­pând întâl­nirea cu cei care îi iubesc. Și au pre­gătit o seară incendiară pli­nă de energie și voie bună, din al cărei program nu vor lipsi cele mai îndrăgite piese pe care le-au lansat până acum: Luca, Stere, Adeline, Victoria, Ve­cina, Verginica, Ram­bo, Catran și Văru' Maftei!
(Timpuri Noi cântă în Hard Rock Café miercuri, 24 ianua­rie, de la ora 21:30. Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și au prețuri cuprinse între 30 și 50 de lei, VIP (la masă, în fața scenei - doar 80 de locuri)

O permanentă provocare:
VAMA


Trupa Vama pornește și ea cu avânt în prima lună a noului an. Tudor Chirilă, solistul rebel și nonconformist al acesteia, e în pauză de filmări la "Vocea Româ­niei", așa că poate să-și promoveze liniștit noul său disc, lansat anul trecut - "Better". Iar fanii ard de nerăbdare să as­culte noile cântece în direct.
Vama este trupa creată de Tudor Chirilă (voce) și Eugen Caminschi (chitară) în 2006, după ce s-au desprins de cunoscuta formație Vama Veche. Chi­rilă fusese timp de 10 ani solistul acesteia din urmă, ajungând să fie, practic, imaginea ei. Nu e de mira­re că o mare parte din fani l-au urmat pe noul drum, fără a comenta prea mult motivele rupturii de trecut.
Vama a lansat primul disc intitulat chiar "Vama" în 2008, și un al doilea, "2012", în 2012. Până ce și-a găsit cea mai bună formulă, trupa a suferit câteva schimbări. Azi, din ea mai fac parte, pe lângă Chirilă și Caminschi, Gelu Ionescu (cla­pe), Lucian Cioargă (tobe) și Dan Opriș (bas).
Anul trecut, pe 12 septembrie, Vama lansa dis­cul cu numărul trei, primul volum cu melodii doar în limba engleză. "O adevărată provocare", după cum spunea Tudor Chirilă într-un interviu. Și, cum se întâmplă în astfel de cazuri, au și fost criticați de unii și admirați de alții, cu mult mai mulți. Iar limba engleză i-a ajutat să-și transmită mai departe mesajul în mini-turneul organizat în octombrie în Marea Britanie, unde au cântat în fața unei dias­pore numeroase, dar și a britanicilor. Au concertat în trei orașe importante: Londra, Manchester și Glasgow, și chiar dacă au avut mari emoții, surpri­za a fost peste așteptări, căci au fost extrem de bine primiți peste tot, semn că ideea lor de a crea un disc într-o limbă de circulație mondială a fost salutară.
Așa cum ne-a obiș­nuit de ceva vreme, în spectacolul de pe 25 ia­nuarie, Vama va oferi un concept artistic special, în care muzica, poezia, dansul și actoria vor fi îmbinate cu jocuri de lu­mini și imagini video. Și pentru că sunt acasă, unde pot cânta liniștiți în limba română, din show-ul lor nu vor lipsi, probabil, nici "vechitu­rile", adică acele melodii îndrăgite și fredonate de toți. Și ca să puteți dansa în voie, la acest spectacol nu vor exista mese în fața scenei.
(Vama cântă în Hard Rock Café joi, 25 ianuarie, de la ora 21:30. Costul unui bilet este de 55 de lei, în rețeaua Iabilet.)